Joomla! Discussion Forums

It is currently Mon Nov 23, 2009 10:36 pm (All times are UTC )

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 104 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: Re: Encoding
Posted: Thu Apr 05, 2007 11:28 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

To znaci da ti komponenta upisuje u nekom drugom kodnom rasporedu podatke u bazu. Pogledaj fajl koji bi mogao da se zove profiler.html.php a nalazi se u com_profiler DIR-u...u njemu bi moglo da se nalazi ono sto trazis.

http://www.sekuritatea.com

Posted: Sun Apr 08, 2007 2:20 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Potrebna pomoć
Ovde sam pročitao kako da se prikazuju kukice ako je u pitanju sajt sa jednim jezikom.
Moj problem je sledeći.
Sajt je na 3 jezika sve sa Joomla fish komponentom. I nikako da namestim da se sve prikazuje normalno, a najveće probleme imam upravo sa srpskim utf-8.
Sajt je na
slovačkom win-1250
engleski onaj 8xxxxx -1 encoding
i srpskom utf-8
I stvarno već počinjem da sedim ( bela kosa, ne sedenje ) od nerviranja !
Ili da ubacim hrvatski win 1250 i na tom objavljujem textove na srpskom?
Ima li neko sajt na više jezika u više encodinga i kako je rešio pravilno prikazivanje?

Ili da postavim pravilno pitanje:

1.mnogo bi volreo da mi sajt na tri jezika pravilno prikazuje kukice, i da li je to uopste moguce?
2.Zasto se ( imam utisak ) insistira na utf-8 encodingu kad ovde http://forum.joomla.org/index.php/topic,98880.0.html pise da se to ne preporucuje?
3.posetioce sajta ne zanima, niti znaju niti hoce da svako malo menjaju encoding u svom browseru, ali hoce da im se pravilno prikazuju slova. Eto ja moram da priznam da ne znam kako to da izvedem!

Svaki savet je dobrodosao
Hvala

Last edited by vvnoob on Mon Apr 09, 2007 12:41 am, edited 1 time in total.

Posted: Sun Apr 08, 2007 3:51 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Quote:
Ili da postavim pravilno pitanje:
1.mnogo bi volreo da mi sajt na tri jezika pravilno prikazuje kukice, i da li je to uopste moguce?

Za pravilno prikazivanje kukica UTF-8 ti ne treba. Sa njim bi ti pravilno prikazivao slova :D

Salim se, salim se. Podesis bazu prije instalacije Joomle da ti encoding bude UTF-8 unicod... Pogledas english.php (hvala VJT-u), nadjes ISO i tamo promijeni u UTF-8. Dje god imas encoding (u XML fajlovima...) ti promijeni na UTF-8. Sasvim lijepo ce da rade svi jezici. Od cirilice, nase ruske pa do njemackih slova.

Ako imas daljih problema, sto nije nemoguce moraces da zaviris u php.ini fajl, a ne daj Boze da to upali moraces da cackas htaccess.

Posted: Sun Apr 08, 2007 6:19 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Imam jedno glupo pitanje.
Razumeo sam kako da sve preradim na utf-8 ( mada je sajt vec podignut, i ne znam kako bi reagovalo sve to ako mu sada promenim Mysql encoding ) elem pitanje je :

da li to znaci da ce posle moj komsija ( kome je neko instalisao windows i od tada ne dira nikakva podesavanja a da ne pominjemo promenu jezika u browseru ) koji ima explorer na us english ( a da se ne zavaramo 95% korisnika u srbiji ima tacno takva podesavanja, mozete proveriti ako imate na sajtu ugradjen google analytics ) kad dodje na moj sajt da vidi pravilno slova? ukoliko poznajete nas mentalitet pre ce pobeci sa vaseg sajta nego sto ce da ceprka po bilo kakvim podesavanjima! Znaci otprilike ovo oko utf-8 je lepo i krasno, ali u principu beskorisno? Jer oni sto imaju web prezentacije ne mogu jos usput i da edukuju posetioce, vec treba da se prilagode njima? Ili gresim? Zar onda nije resenje prevod na srpski u win1250 enkodingu? Jer onda niko ne mora da menja nista a pravilno se prikazuju slova ? Imam nekoliko sajtova gde sam upravo tako radio, instalisao je sa hrvatskim jezikom win1250 i onda editovao jezik. Ali tako pravilno prikazuje Č, Ć, Đ....
I na kraju ima li neko srpski prevod u win1250 enkodingu?

Posted: Sun Apr 08, 2007 8:33 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Gresis. Pre svega UTF je medjunarodni standard koji se koristi gotovo na svakom cosku. Joomla! 1.5 kao podrazumevani i zahtevani kodni raspored ima UTF-8. IE, a posebno IE 7, ma koliko bio najgori browser koji postoji ipak cita kodni raspored kako treba tako da u vecini slucajeva nece biti potrebno nikakvo posebno petljanje vec prosto postovanje pavila da ako zelis UTF na sajtu  trudi se da ga koristis pri ubacivanju sadrzaja u lokalu. Najvise problema nastaje kada korisnici lokalno pune Joomla! pod ISO-8859-1 kodnim rasporedom a onda sadrzaj prebace na server gde zamene kodni raspored u UTF. Da ne pricam o cuvenom problemu sa slovima koji nastaju kada se sadrzaj iskopira na UNIX/Linux server posto je prethodno napunjen po Windows masinom koja blage veze nema sta su to propisni kodni rasporedi. Dalje, prevod srpskog u bilo kom od oblika (latinica, cirilica, ijekavica) nece, ponavljam, nece postojati zvanicno u Windows-1250 kodnom rasporedu jer 1) taj kodni raspored nije globalno prohvacen kao standard za bilo sta do Windows, 2) Joomla! kao organizacija zvanicno zahteva i korisni UTF-8 pocevsi od verzije 1.5 te ako zelite da bezbolno migrirate za koji mesec na 1.5 verziju preporucujem vam da se drzite UTF-a. 3) svi, pa cak i Microsoft, moraju da postuju standardizaciju na mrezi a Unicode (UTF) jeste standardizacija. 4) imbecilno je jednostavno srediti da slova budu OK na bilo kom jeziku..bas sam ovih dana zavrsio sajt koji ima 4 jezika, stavio UTF-8 i sve verzije sajta sasvim lepo prikazuju adekvatne karaktere bez ikakvih kuka i motika. Zapravo, za godinu i po dana od kad radim za Joomla!, a ranije i za Mambo, nikada nisam imao probleme sa bilo kakvim kukama umesto validnih karaktera...

Posted: Sun Apr 08, 2007 11:41 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Veruj mi da ne pricam ovde o standardima, o tome da je MS sranje ( a jeste ) i to da svi treba da budu geekovi da bi radili web. Recimo imao sam klienta ( akademski obrazovan ) koji ima zelju da sam menja sadrzaj na svojoj stranici. Pa na kraju me je optuzivao da mu nisam uradio sajt, dok nisam skontao da on ne ume ni da nadje svoj sajt ( a podatke o hostingu i domenu mi je naravno on dao ) i da trazi " svoj " sajt na googlu. Pokusao sam mu objasniti razliku izmedju postavljanja prezentacije i SEO.... ali mozes da zamislis beli pogled... ( covek je profesor na fakultetu ) i kako da mu ja sad objasnim da je mikrosoft word sranje zbog enkodinga i da mu zato ne prikazuje slova pravilno ??? da ga navedem na ubuntu ? alo pa on jedva upali kompjuter! Kako da mu objasnim da wordov .doc file treba da konveruje u.... shvatas problem ? i zato cemo ostati informaticka crna rupa, jer se preterano geekujemo a ne tezimo da joomlu napravimo user friendly... lako je reci da je nesto imbecilno, ali nesto mora biti imbecilno kad imbecili sa njim rade.
Ja jednostavno moram da nadjem resenje da kad postavim sajt i taj imbecil moze da sam objavljuje ( jer stvarno ne zelim da imam ista vise sa njim ) svoje textove koje nakuca sa jednim i po prstom u wordu i da mu to joomla prikaze pravilno.
To jednostavno sa utf-8 prevodom joomle nije moguce !

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Last edited by vvnoob on Mon Apr 09, 2007 1:28 am, edited 1 time in total.

Posted: Mon Apr 09, 2007 7:49 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Ovde ne pricamo o koriscenju Winodowsa ili Linuxa ili neceg treceg vec o medjunarodnim standardima koje svi prihvataju pa moramo i mi. UTF-8 je MOGUCE namestiti da radi sasvim lepo i kao neko ko vec dve godine izrabljuje Joomla! (ranije Mambo) za kojekakve sajtove (radio sam sajtove na hebrejskom i japanskom jeziku) tvrdim da je imbecilno jednostavno da se UTF-8 postavi  u Joomla! kako valja i da sve lepo radi ma koji OS koristili i ma koji browser bio u pitanju. Uradio sam cirka 50-ak Joomla! sajtova za godinu i vise dana, u vise razlicitih jezika i nikada nisam imao problem sa kukama i motikama od slova...ili sam to mozda ja slep pa nisam video na sta mi lice sajtovi?

Nije problem da ljudi koriste Windows-1250...ali onda neka budu spremni ili da se poprilicno pomuce pri prelasku na 1.5 ili da citave sajtove popunjavaju iz pocetka. Mislim da smo ovde pokrili svaki moguci nacin da se nameste nasa slova i zaista padam u iskusenje da kada neko postavi pitanje o slovima uzmem i sam mu namestim kodni raspored i objasnim kako da iz Worda ubacuje tekst na sajt...jer mi tvrdnje "UTF-8 to ne moze" vec idu na zivce.:)

I kad se prica o Webu uvek se prica o standardima..web na jedno mesto drze standardi koji kakvi god da su jesu standardi...;)

Posted: Mon Apr 09, 2007 9:52 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Quote:
To jednostavno sa utf-8 prevodom joomle nije moguce !

Quote:
na kraju me je optuzivao da mu nisam uradio sajt, dok nisam skontao da on ne ume ni da nadje svoj sajt

E sad, nemoj ti k'o ovaj tvoj klijent. Ako on ne zna ne znači da ti griješiš!

Meni se čini da si se ti previše oslonio na utiske na nepročitani članak:
Quote:
2.Zasto se ( imam utisak ) insistira na utf-8 encodingu kad ovde http://forum.joomla.org/index.php/topic,98880.0.html pise da se to ne preporucuje?

Uglavnom se ne preporučuje ako nisi napravio bazu i pripremio sve ostalo, da ti radi na UTF-8. Malo cudno zvuči jel da? To više objašnjava, kako bih ti rekao: Ne možeš da voziš kola bez točkova i motora. Jedina, ali jedina zakočkoljica, koja se može desiti, je da Php koji je instaliran na serveru nema tu string funkciju ('mb_string') za "prepoznavanje" UTF-8. Elem to je rijetko kao zlatna koka, jer sada kao što reče BSD već uveliko sve ide na UTF-8. Od Joomla!, okolo naokolo, do Php6 programskog jezika.

Opet, divno je imati svoje mišljenje, poštujem, ali kad već imaš primjer tvog klijenta, i to profesora na fakultetu :D
preispitaj se malo.

Posted: Mon Apr 09, 2007 11:09 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

http://help.joomla.org/content/view/1641/62/
Is there a workaround to apply utf-8 in Joomla! 1.0.x series?

Yes. Here is a quick guideline to getting Joomla! 1.0.x to work with utf-8

* use MySQL version 4.1.2 or newer (older versions don't support utf-8).
    * create an empty database manually before installing Joomla!. Set the character set to utf8 when creating with some collation (utf8_general_ci is the default and should be OK).
    * convert the language files to utf-8 (all language files including for editors, components etc.). Make sure NOT to save with the utf-8 BOM header option.
    * Install Joomla using the pre-existing database. After installation check that the database has utf8 encoding for all text fields (just in case Joomla created a new database and is not working on the pre-created one).
    * set 'charset=utf-8' in the _ISO define in the language file
    * You should uncomment one line of code in the includes/database.php file at about line 102 (second line below)

Code:
$this->_table_prefix = $table_prefix;
//@mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $this->_resource); // THIS IS THE LINE TO UNCOMMENT
$this->_ticker = 0;
$this->_og = array();

Please note that the above does not make Joomla! 1.0.x fully utf-8 compatible. All string functions will still be using singlebyte character functions. This works well in most cases (no guarantees). There will be some instances of garbage characters especially with diacritic Latin characters and logical errors in searches and filtering features.

Posted: Mon Apr 09, 2007 11:18 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

I kao sto kolega Leftfield rece, jedna od retkih situacija je lose instaliran PHP na serveru, sto se retko desava. Druga situacija je pokrivena mojim prethodnim odgovorom. A ako bas zelis da ti tupavi korisnik koji sve lepi iz Worda ne zezne stvari stavi JosCE editor umesto TinyMCE jer JosCE ima jako finu opciju - Paste from Word koja se pokazala kao jako korisna na jednom sajtu koji sam radio za klijenta iz Nemacke. Dakle, jako je malo situacija u kojima ti korisnik moze zeznuti sadrzaj ukoliko dobro naucis kako Joomla! radi i postavis sve kako treba...ovo govorim iz licnog iskustva brda Joomla! sajtova u gomili razlicitih jezika. Dakle, zdrav razum i praksa pokazuju da UTF-8 radi jako lepo..jos ako se na to doda da ce svako hteti Joomla! 1.5 kada se pojavi onda je UTF jedini logican izbor.:)

Posted: Fri Apr 13, 2007 7:57 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

e ljudi imam i ja frku sa encodingom.... sve ok radi ako si sa operom ili firefoxom. ali ako koristis explorer lepo radi dok se ne registrujes, a cim te prijavi tj. registruje baca me na iso? sta da radim? znatel

Posted: Mon May 28, 2007 10:00 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Moje iskustvo je da kad radiš copy-paste, prikazuje kuke, ali kada se otkuca sa srpskom tastaturom, sve radi kako treba! 8)

E sad ko ima mnogo teksta neka traži bolje rešenje. Ovo je najbrže, ako te ne smori... :o

Posted: Mon Sep 17, 2007 7:40 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

BSD wrote:
I kao sto kolega Leftfield rece, jedna od retkih situacija je lose instaliran PHP na serveru, sto se retko desava. Druga situacija je pokrivena mojim prethodnim odgovorom. A ako bas zelis da ti tupavi korisnik koji sve lepi iz Worda ne zezne stvari stavi JosCE editor umesto TinyMCE jer JosCE ima jako finu opciju - Paste from Word koja se pokazala kao jako korisna na jednom sajtu koji sam radio za klijenta iz Nemacke. Dakle, jako je malo situacija u kojima ti korisnik moze zeznuti sadrzaj ukoliko dobro naucis kako Joomla! radi i postavis sve kako treba...ovo govorim iz licnog iskustva brda Joomla! sajtova u gomili razlicitih jezika. Dakle, zdrav razum i praksa pokazuju da UTF-8 radi jako lepo..jos ako se na to doda da ce svako hteti Joomla! 1.5 kada se pojavi onda je UTF jedini logican izbor.:)

Evo  ja sve ovo probah da uradim sto se tice encodinga,i dalje mi izbacuje kuke i motike ,a i po neku hijroglifu!!!

A,nikako mi se ne ubija cela joomla,jer stvarno mnogo ima stvari koje sam napravio ,dal imas ideju da moze biti nesto do template ili nesto drugo ,jer stvarno vise nemam ideju gde da trazim :(

Posted: Mon Sep 17, 2007 9:57 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Milanleon,

Objasni nam sta si sve pokusao da uradis u vezi enkodinga, da bi smo ti mogli pomoci.

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:17 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Leftfield wrote:
Milanleon,

Objasni nam sta si sve pokusao da uradis u vezi enkodinga, da bi smo ti mogli pomoci.

Pazi ,stvarno sam procitao dosta ovoga sto si napisao ovde (kao ne i sve),veruj mi da sam citao i tvoje postove i od BSD-a ,ali nece pa nece ...ne ide nikako

Aj od instalacije da krenem.
Sve sam uradio kako valja ,medjutim ,kad sam usao u mysql bazu ,video sam da mi je collation swedish_latin1 u recimo 95% tabela,obzirom da je template koji sam postavio bio na swedish_latin1 ne znam tacno koja mu je oznaka brojna.
Nakon toga,baza je pokupila sve i onda je ostalo sve na tom swedish...medjutim ,kad udjem u phpmyadmin ,sada mi pise

MySQL charset:  UTF-8 Unicode (utf8)
MySQL connection collation: UTF_unicode_ci

ali kad udjem u samu bazu tamo je sve ustvari na swedish .

Elem ,engleski mi radi ok ,ali srpski sam isto stavio kao default ,ali nista..i dalje kuke i motike ,uradio sam dosta toga i prevodio u JFishu ,ali dzaba ,uvek mi izaci Exploer kuke,a mozila je kao ok ,jer mi je IE na Central European coding- i onda kao stalno mora da prebacujem na UTF-8,medjutim ,kad dam nekom od pirjatelja da proveri,onda i njima izlaze kuke i motike ...

stvarno sam puno uradio ,i sad mi je frka sa vremenom da je ne ubijem celu pa ponovo instalaciju ,jer nemam vremena za toliko posao ,pa ako znas ikako kako bih mogao bas ovo da sacuvam sto je uradjeno ,pa da nesto od pocetka uradim ili kako god...

Isfrustiran sam skroz,a evo ono od jutros kad si poslao post,evo do sad se akam sa tim

Bilo kakva ideja je viseeee nego dobrodosla

Hvala ti unapred

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:36 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

milanleon wrote:
Leftfield wrote:
Milanleon,

Pazi ,stvarno sam procitao dosta ovoga sto si napisao ovde (kao ne i sve),veruj mi da sam citao i tvoje postove i od BSD-a ,ali nece pa nece ...ne ide nikako

Aj od instalacije da krenem.
Sve sam uradio kako valja ,medjutim ,kad sam usao u mysql bazu ,video sam da mi je collation swedish_latin1 u recimo 95% tabela,obzirom da je template koji sam postavio bio na swedish_latin1 ne znam tacno koja mu je oznaka brojna.
Nakon toga,baza je pokupila sve i onda je ostalo sve na tom swedish...medjutim ,kad udjem u phpmyadmin ,sada mi pise

MySQL charset:  UTF-8 Unicode (utf8)
MySQL connection collation: UTF_unicode_ci

ali kad udjem u samu bazu tamo je sve ustvari na swedish .

Elem ,engleski mi radi ok ,ali srpski sam isto stavio kao default ,ali nista..i dalje kuke i motike ,uradio sam dosta toga i prevodio u JFishu ,ali dzaba ,uvek mi izaci Exploer kuke,a mozila je kao ok ,jer mi je IE na Central European coding- i onda kao stalno mora da prebacujem na UTF-8,medjutim ,kad dam nekom od pirjatelja da proveri,onda i njima izlaze kuke i motike ...

stvarno sam puno uradio ,i sad mi je frka sa vremenom da je ne ubijem celu pa ponovo instalaciju ,jer nemam vremena za toliko posao ,pa ako znas ikako kako bih mogao bas ovo da sacuvam sto je uradjeno ,pa da nesto od pocetka uradim ili kako god...

Isfrustiran sam skroz,a evo ono od jutros kad si poslao post,evo do sad se akam sa tim

Bilo kakva ideja je viseeee nego dobrodosla

Hvala ti unapred

Inace u adminu mi je sve ok ,jer je tu nekako vec sve pod UTF-8 ,ali cim postavim stranu na web ,cao....nema vise normalnog

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:42 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Vjerovatno si isao na instalaciju preko cpanela/fantastico i/ili si prilikom instalacije ostavio štrikano "Install Sample Data".

Mada: Ja sam na neokm serveru postavljao sajt, kupili takvog, i dok nisam ubacio u php.ini i .htaccess koji je enkoding nista nije pomagalo

Last edited by Leftfield on Mon Sep 17, 2007 10:43 pm, edited 1 time in total.

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:44 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Leftfield wrote:
Vjerovatno si isao na instalaciju preko cpanela/fantastico i/ili si prilikom instalacije ostavio štrikano "Install Sample Data".

Mada: Ja sam na neokm serveru postavljao sajt, kupili takvog, i dok nisam ubacio u php.ini i .htaccess koji je enkoding nista nije pomagalo

Mislim da je ovo drugo ,i sad ...opcija je ...????

smao nemoj da mi kazes da je ubijem skroz kao zeca :(

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:48 pm 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

http://forum.joomla.org/index.php/topic ... #msg893181

Posted: Mon Sep 17, 2007 10:57 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Leftfield wrote:

Kad kopiram ovo za .htaccess  izbaci mi gresku

Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Posted: Mon Sep 17, 2007 11:03 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Leftfield wrote:

Evo kopirao sam ,ali izgleda malopre na pogresno mesto u htaccess-u ,sad je ok ,ali i dalje kuke vire...to je prb

Posted: Mon Sep 17, 2007 11:49 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Nadam se da niste dobili ospice kada ste videli jos jednu ovakvu temu .

Naime meni se lepo prikazuju sva nasa slova u contentu i to nije problem , samo nece da se prikazuju u nazivu linka u meniju ili naslovu contenta jednostavno stoji prazno gde bi trebalo da stoji (Č) , a u sadrzajima sve normalno funkcionise.

Inace sajt po defaultu je na Eng. a u indexu templatea je :

Kada promenim na :   
onda se i u sadrzaju izgube ž i š.

Procitao sam slicne postove na slicne teme i ne ide.Imate li nekakav predlog
Izvinjavam se na smaranju posto ovakvih slicnih tema ima bash mnogo .

Posted: Tue Sep 18, 2007 7:34 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Sad su kuke i motike problem jer se nalaze u bazi. Moraces da prepravis enkoding u bazi dje je god to potrebno (ili kreni ispocetka) i plus kad popravis enkoding moraces da "prekucas" tekst.

Kad ispostujes ovo: http://forum.joomla.org/http://phpbb.jo ... 28#p997728
Onda dodjes fino odje ili das sifru na mejl pa ako treba ubicemo se da popravimo sta treba  ;)

Last edited by Leftfield on Tue Sep 18, 2007 8:44 pm, edited 1 time in total.

Posted: Tue Sep 18, 2007 7:47 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Lol,

Odgovaram za istu stvar na 2 mjesta. Zar vi uopste ne koristitte opciju Search?

Ovaj put idemo redom. Ako se nesto iz sledeceg izostavi ili promjeni redosled podesavanja NECE uspjeti da rade nasa slova.

• Pripremite tekst editor koji podržava enkoding UTF-8.
  • Prije same instalacije Joomle, morate napraviti bazu sa enkodingom UTF-8 -> unicod_ci.
  • Ne koristite Fantastico ili bilo kakav pomocni panel za instalaciju Joomle.
  • Prilikom instalacije Joomle ne koristite opciju "Install Sample Data".
  • Stavite sledece u template/index.php .
  • Pregledajte jezicki fajl u folderu languages npr: english.php; serbian.php... i pogledajte da vam pod ISO stoji utf-8.
  • Ako ni dalje nece, potrebno je u php.ini ubaciti: default_charset = "utf-8".
  • Ako ni dalje nece, potrebno je pri samom vrhu u .htaccess ubaciti: php_value default_charset utf-8.

Ako nista od gore navedenog ne pomogne, kao sto nalazu pravila foruma, potrebno je napraviti kratak opis sta i kojim redom je sve uradjeno, koji server se koristi, koja su podesavanja servera (verzija Php-a; Apacha itd itd), kako je podesena baza; sta pise u njoj za enkoding i navesti konkretno kad se tacno desava problem.

Kad postavljate pitanje to ovako zvuci:
Moja baba nece da jede prsutu. Sta vi mislite od cega se pravi sir?

Last edited by Leftfield on Tue Sep 18, 2007 7:55 am, edited 1 time in total.

Posted: Tue Sep 18, 2007 8:04 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Quote:
Moja baba nece da jede prsutu. Sta vi mislite od cega se pravi sir?

Odgovor je: četrdeset dva.  :)

Image

Posted: Tue Sep 18, 2007 8:44 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Vrlo Jak Tim wrote:
Odgovor je: četrdeset dva.  :)

:D :D :D

Odgovor je tačan!
Nagrada je besplatno korišćenje opcije Search;)

Posted: Tue Sep 18, 2007 8:37 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Leftfield wrote:
Sad su kuke i motike problem jer se nalaze u bazi. Moraces da prepravis enkoding u bazi dje je god to potrebno (ili kreni ispocetka) i plus kad popravis enkoding moraces da "prekucas" tekst.

Kad ispostujes ovo: http://forum.joomla.org/index.php/topic ... #msg997728
Onda dodjes fino odje ili das sifru na mejl pa ako treba ubicemo se da popravimo sta treba  ;)

Evo i za ostale ljude ovde,da kazem i ja kako sam resio problem ,tj ovo sto si i ti napisao ,pa sam i ja jos malo cackao pa eto stigoh do resenja ...
Hvala ti za savete...tako sam i uradio
Ali,moram reci i da je problem do nekih template,jer neki ucitavaju UTF-8 neki ne ,to sam sve provalio dok nisam izmenio u bazi encoding i neki su (templejtii) normalno citali sve ,a neki  ne..

Tako da ,ostali korisnici koji budu imali slican problem kao ja ....neka procitaju od Leftfielda postove,ali posebno neka obrate paznju i na bazu i na template ukoliko budu radili  sa njima,a vecina hoce.

Hvala ti i probelm je resen ...!!

p.s. ne mogu da otvorim ovaj link sto si poslao

Posted: Wed Sep 19, 2007 1:46 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

ALELUJA :)

Posle mnogo muke je proradila dobitna kombinacija .Naime sve sam izmenio na UTF-8 , u templateu sam ostavio
  , a jezik sam ubacio srpski i samo tako se prikazuju sva latinicna slova. Svaka druga kombinacija ne radi.

Last edited by Jery on Wed Sep 19, 2007 1:49 am, edited 1 time in total.

Posted: Mon Oct 15, 2007 11:33 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Ok ljudi, pomagajte. Ja imam cudan problem sam encodingom, ali nisam siguran da je resen ovde do sada. Postavio sam pitanje na:
http://forum.joomla.org/index.php/topic,223277.0.html
Ali evo da ponovim:
Otkucam šđčćž dobijem š???ž kad pritisnem apply na clanak, anketu bilo sta.

Pomoc, inace nista od mog sajta.

Posted: Mon Oct 15, 2007 11:39 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Zmajce wrote:
Ok ljudi, pomagajte. Ja imam cudan problem sam encodingom, ali nisam siguran da je resen ovde do sada. Postavio sam pitanje na:
http://forum.joomla.org/index.php/topic,223277.0.html
Ali evo da ponovim:
Otkucam šđčćž dobijem š???ž kad pritisnem apply na clanak, anketu bilo sta.

Pomoc, inace nista od mog sajta.

Evo ovako ,ja ti pricam iy mog slucaja...
Da li si skinuo template sa neta ili si ti pravio sve? Ako si skinuo sa neta,pogledaj u kom ti je encodingu!
Onda odes lepo u bazu svoju i tamo sve prebacis u UTF-8 ...jes da ce malo duze da ti potraje ,ali tako sam ja i sve sljaka.

Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 104 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

Quick reply