Pošto sam se i ja susreo sa istim problemom, i nigde nisam pronašao rešenje, napisaću vam šta sam uradio - možda pomogne i vama. Deo ovoga već je napisan u ovoj temi foruma, ali uputstvo nije kompletno - barem meni nije rešilo problem do kraja.
Problem: Joomla prvo nije prikazivala srpsku latinicu, onda jeste sve osim nekih slova (npr. ž), onda sam i to sredio al samo u Mozili a ne i u Iexploreru, onda je sve proradilo ali su srpska slova postojala u tekstu ali ne i u naslovima, itd itd. Kada sam uradio ovo što navodim u nastavku, sve je počelo da radi savršeno - sva slova, u oba browsera, u tekstu i naslovima.
Nisam siguran da li je potrebno uraditi baš sve ovo, moguće je (i vrlo verovatno) da je ponešto suvišno

Možda bi najbolje bilo da, pre nego što izvedete ove korake, pročitate napomene na kraju teksta - da posle ne budem ja kriv...
U folderu templates/moj_template:- U index.php treba da stoji:
- U templatedetails.xml treba da stoji:
U folderu administrator/templates/joomla_admin:- U index.php treba da stoji:
- U templatedetails.xml treba da stoji:
(Ovo je bilo odlučujuće; kada bih otkucao srpska slova u naslovu content item-a i kliknuo "apply", stranica bi se osvežila i slova bi nestala. Drugim rečima, ne bi se ni upisala u bazu. Posle navedene promene počeo je lepo da ih upisuje u bazu.)
U folderu language:- U english.php treba da stoji: DEFINE('_ISO','charset=UTF-8');
- U english.xml treba da stoji:
(Ovo uraditi za language fajlove svih jezika koje koristite na sajtu)
U bazi (kojoj pristupate preko phpMyAdmin-a):
Za ceo server: - MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
- MySQL connection collation: utf8_general_ci
Za bazu u kojoj se nalaze Joomla tabele:
- collation: utf8_general_ci
Za svaku tabelu:- collation: utf8_general_ci
(ovo vidite kad kliknete na bazu, pa na "structure", a menjate klikom na bazu, a zatim na "operations")
Za svaki red u tabeli, koji ima naznačen collation:
- collation: utf8_general_ci
(markirate tu tabelu, pa "structure", onda markirate taj red u tabeli, pa "change").
Napomena 1: ako podesite samo collation za bazu, neće se promeniti za tabele. Ako promenite i za tabele, neće se promeniti za redove. Ovo sam sve radio ručno, iako sam siguran da postoji i brži način. Našao sam na netu neki php skript koji bi to trebalo da radi automatski, ali - ne radi.
Napomena 2: nemam predstavu koja je razlika između utf8_general_ci i utf8_unicode_ci.
Napomena 3: problem može biti u tome što se tekst pogrešno upiše u bazu, što se pogrešno pročita iz baze, ili što se pogrešno ispiše na stranici. Možda nije loše da prvo ustanovite da li su problematična slova uopšte stigla u bazu; ako je u bazi sve okej, onda je verovatno problem u ispisu u browseru - dakle u joomlinim fajlovima.
Napomena 4: ja tek počinjem da pravim sajt u joomli, tako da nisam imao starih tekstova u kojima su se slova "pokvarila". Kada sam izveo sve ovo, slovo ž se svuda pretvorilo u upitnik. Onda sam morao ponovo da ga otkucam (edit content item) i tek se tada lepo upisalo u bazu. Ako već imate gomilu tekstova koji su se odjednom "pokvarili", možda ovo rešenje nije idealno... ali vas možda uputi na pravi trag.