Quote:
Leftfield wrote:Lol,
Odgovaram za istu stvar na 2 mjesta. Zar vi uopste ne koristitte opciju Search?
Ovaj put idemo redom. Ako se nesto iz sledeceg izostavi ili promjeni redosled podesavanja NECE uspjeti da rade nasa slova.
* Pripremite tekst editor koji podržava enkoding UTF-8.
* Prije same instalacije Joomle, morate napraviti bazu sa enkodingom UTF-8 -> unicod_ci.
* Ne koristite Fantastico ili bilo kakav pomocni panel za instalaciju Joomle.
* Prilikom instalacije Joomle ne koristite opciju "Install Sample Data".
* Stavite sledece u template/index.php .
* Pregledajte jezicki fajl u folderu languages npr: english.php; serbian.php... i pogledajte da vam pod ISO stoji utf-8.
* Ako ni dalje nece, potrebno je u php.ini ubaciti: default_charset = "utf-8".
* Ako ni dalje nece, potrebno je pri samom vrhu u .htaccess ubaciti: php_value default_charset utf-8.
Ako nista od gore navedenog ne pomogne, kao sto nalazu pravila foruma, potrebno je napraviti kratak opis sta i kojim redom je sve uradjeno, koji server se koristi, koja su podesavanja servera (verzija Php-a; Apacha itd itd), kako je podesena baza; sta pise u njoj za enkoding i navesti konkretno kad se tacno desava problem.
Kad postavljate pitanje to ovako zvuci:
Moja baba nece da jede prsutu. Sta vi mislite od cega se pravi sir?
Ovako,
Koristim joomlu 1.0.13 sa svjezom instalacijom bez sample data, u templatu sam promjenio kako je ovdje i receno na utf instalirao sam srpski jezik isve ispratio ovo ostalo.
Koristim
# apache Server version: 5.0.45-community
# Server: Localhost via UNIX socket
# MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
# MySQL connection collation: utf8_unicode_ci
# Verzija MySQL klijenta: 4.1.22
E sad problem:
Kada unesem vijest negdje ce pojavljuje č a negdje samo ??
tako na primjer u meniju oglasa vidim čć a u glavnom meiju na početnoj strani umjesto čž vidim ??
koristio sam search prije nego sam postavio pitanje ovdje!
Heeellpp