Joomla! Discussion Forums

It is currently Mon Nov 23, 2009 3:47 pm (All times are UTC )

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
Posted: Sun Oct 04, 2009 12:12 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Pozdav,

kako ovako nešto nisam pronašao na web-u, odlučio sam se za samostalno kreiranje ove dokumentacije na srpskom jeziku - ijekavica.

Ja sam je zamislio nešto kao korisničko uputstvo koje bi se davalo prilikom isporuke gotovog Joomla 1.5 proizvoda, a uključivalo bi proceduru instalacije Joomla-e, kreiranje i mijenjanje menija, instalaciju modula, komponenti, dodataka i šablona, upravljanje korisnicima, banerima i linkovima, i naravno ažuriranje sadržaja i sl...

Molio bih sve zainteresovane za sugestije oko sadržaja, jer potrebno je uraditi dosta prevoda sa engleskog na srpski pa da se ne prevodi nešto što u ovoj dokumentaciji nije potrebno.

Naravno kao i ostale sugestije. Ali najvažnije da potpuno usaglasimo sadržaj.

Pozdrav
Dejan - Banjaluka

Posted: Thu Oct 08, 2009 1:36 am 
Joomla! Ace
Joomla! Ace

To je potpuna administracija. Preporucujem da se ukljucis na: http://help.joomla-serbia.com/doku.php

Posted: Thu Oct 08, 2009 8:18 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

dejansoftware wrote:
Pozdav,

kako ovako nešto nisam pronašao na web-u, odlučio sam se za samostalno kreiranje ove dokumentacije na srpskom jeziku - ijekavica.

Ja sam je zamislio nešto kao korisničko uputstvo koje bi se davalo prilikom isporuke gotovog Joomla 1.5 proizvoda, a uključivalo bi proceduru instalacije Joomla-e, kreiranje i mijenjanje menija, instalaciju modula, komponenti, dodataka i šablona, upravljanje korisnicima, banerima i linkovima, i naravno ažuriranje sadržaja i sl...

Molio bih sve zainteresovane za sugestije oko sadržaja, jer potrebno je uraditi dosta prevoda sa engleskog na srpski pa da se ne prevodi nešto što u ovoj dokumentaciji nije potrebno.

Naravno kao i ostale sugestije. Ali najvažnije da potpuno usaglasimo sadržaj.

Pozdrav
Dejan - Banjaluka

pozdd,

sto se tice takvog proizvoda on je opet svaki put poseban, zavisno od toga sta se isporucuje i zavisno od toga sta klijent ocekuje/hoce/zna/etc.. da radi sa sajtom...ukoliko dopustis da nakon kreiranog i prilagodjenog sajta, svemoguci i sveznajuci klijent bude cackao da ne kazem prcakao i igrao se sa svim i svacim, naici ce garant na probleme koje ti ne mozes ni da pretpostavis, a kamoli da opises u dokumentaciji...a pritom ni ti neces znati sta je on to uradio....ajme majko necu ni da zamislim sve...ovo iz iskustva,cak smo negdje o tome i diskutovali, jer sam imao takav zahtjev od klijenta, pa sam sjeo i opisivao svaki korak skoro i u backendu,a uglavnom stvari oko uputrebe sajta sa frontheada (kako staviti vijesti,link,etc...) medjutim,istovremeno napraviti zapravo jednu defaultnu dokumentaciju koju stalno nadogradjujes i mijenjas, stvarno predstavlja ne samo za klijenta vec i za tebe kao isporucioca nesto sto vrijedi truda...mozes da prevedes komplet dokumentaciju koja postoji na bilo koji jezik, al evidentan je faktor vremena kojeg niko nema stoga placa i unajmljuje druge...onaj,sto jednom vjt rece "ja hocu misem gore dole ono da uradim" treba nasiroko izbjegavati radi kvaliteta ako nista drugo...

mahanje....

EDIT (evo kompl citat):
Vrlo Jak Tim wrote:
Znaš kako ja rješavam (ne znači da tako i treba) te "da-posle-ja-mogu-sam-da-instaliram-premjestim-na-komPIJUteru-mišOm-ovo-ono"?

Quote:
"Da li ste ikada sipali sebi gorivo na benzinskoj pumpi?"

Posted: Fri Oct 09, 2009 11:13 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Obojica ste u pravu, korisničko uputstvo treba da opisuje samo ono što će korisnici i koristiti, sve više od toga je potencijalni problem nama samima.

A svakako, kompletna dokumentacija je nešto sasvim drugo, mene trenutno interesuje korisničko uputstvo, tj. šta bi to bilo neophodno da ono sadrži.

Ako neko već ima neku radnu verziju, molim da je proslijedi na uvid.

Sve ideje su dobrodošle.

Posted: Fri Oct 09, 2009 2:35 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

dejansoftware wrote:
Obojica ste u pravu, korisničko uputstvo treba da opisuje samo ono što će korisnici i koristiti, sve više od toga je potencijalni problem nama samima.

A svakako, kompletna dokumentacija je nešto sasvim drugo, mene trenutno interesuje korisničko uputstvo, tj. šta bi to bilo neophodno da ono sadrži.

Ako neko već ima neku radnu verziju, molim da je proslijedi na uvid.

Sve ideje su dobrodošle.

razmisli da das odgovor na sva ona pitanja koje bi ti korisnik postavio(zavisno sta je uradjeno)
evo dijelim svoje :
kako se mogu registrovati,
kako mijenjam pass i korisnicko ime
kako mijenjam svoje pdatke, email,ostalo
kako mogu da obrisem svoj korisnicki nalog
kako objaviti tekst
kako objaviti link
etc...
kako na hiljadu i jedan nacin zakomlikovati zivot drugima
bekap?
virusi?
zastita prava?
prenos na drugi server?
podesavanja seo?
opet kako na hiljadu i jedan nacin zakomlikovati zivot sebi drugima
sta ako ovo pa onda ono...mislim stvarno....
univerzalno korisnicko upustvo je vezano al stvarno za help dokumentaciju..ukoliko klijent zna sve to...to je onda fenomen i bilo bi lijepo raditi sa takvim ljudima :)ukoliko me razumijes...

ovakvih uopstenih korisnickih upustava imas na milion, ionako si aktivan na engleskom,

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

Quick reply