Joomla! Discussion Forums

It is currently Thu Nov 26, 2009 4:20 pm (All times are UTC )

Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
Posted: Wed Dec 26, 2007 6:39 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Merhabalar,

Ben, Joomla'yı uzun süredir araştırmaktayım ve sanıyorum son sürümün kararlı versiyonu çıktığında gerçek bir joomlacı olacağım :)

Gerçekten hem sunduğu esneklik hemde diğer cms'lerde bulamadığım kadar çok yardım dokümanı ve türkçe kaynak benim bu kararımdaki en önemli etken oldu.

Joomla'ya geçmeye karar vermeden önce bu türkçe kaynakları (ki bu forum başta olmak üzere) araştırdım; kullananların joomla ile ilgili şikayetlerini ve memnun kaldıkları noktaları anlamaya çalıştım.

Ancak yinede bir takım tereddütleri zihnimden silmek mümkün olmadı. Biliyorum, benim birazdan okuyacağınız türden mesajlarım gibileri forumlarda pek sevilmezler. :) Zira "joomla kurucağım, sizce güvenli mi" gibi gayet genel bir başlıkla ifade edilen mesajlar çoğunlukla ya önceden cevaplanmış ya da soru sormaya değmeyecek kadar kaynak bilgi birikmiş durumdadır.. Fakat -ben mi göremedim yoksa doğru başlıkları mı okumadım bilemiyorum- joomla ile ilgili hemen her site sahibinin aklına gelebilecek türden soruların bir kısmına 'doyurucu' cevaplar bulmakta zorlandım.

Benim joomla'ya geçirmeyi planladığım sitem, aktif olduğu dönemlerde aylık 10-15 gb trafiği olan, günlük ziyaretçi istatiği ortalama düzeylerde seyreden ve yine oldukça hareketli bir foruma sahipti. Ancak öylesine çok saldırıya uğradı ki sonunda (son kararlı sürümünü takip ettiğim, güvenlik açıklarını elimden geldiğince kapattığım) forumu (forum WebWiz sistemini kullanıyordu) bir süreliğine kapatmak durumunda kaldım. Sitem ve forum sistemim asp üzerinden geliştirilmişti. Bir programcı olduğumu söyleyemem, ancak asp ile birkaç yıllık bir geçmişim olduğu için sitenin kodlaması üzerinde basit değişiklikleri yapabiliyordum. Şimdi Joomla'ya geçmeyi düşünüyorum ancak php konusunda hiçbir bilgim ve joomla konusundada en ufak bir tecrübem yok.

Size sormak istediklerimse şunlar,

1- Joomla sitelerinin bir kısmında aşırı derecede bir yavaşlık farkettim.. Bütün sitelerde ve sistemlerde grafiklerin, eklentilerin, site içeriğinin ve sunucunun sitenin hızını etkilediğini biliyorum. Ancak joomla kullanan arkadaşlar bu yazılımın hızı hakkında ne söyleyebilirler? Ve temel sürümü alıp, gerekli birkaç eklentiyi kurduktan sonra hız için ayrıca bir ayarlama yapmak gerekir mi? Veya joomla sitelerinde hızı artırabilmek için önerileriniz var mı?

2- Joomla'nın bir takım özel ayarlar gerektirdiğini gördüm. Klasör yazma izinleri, Safe Mod gibi. Bütün bunları düşündüğümüzde site için "Joomla ile uyumlu" spotuyla hosting satışı yapan yerlerden barındırma hizmeti almak daha mantıklı mı olur? Yoksa bu ayarları bütün hosting firmaları talep ettiğimiz takdirde yapabilirler mi?

3- Joomla'nın güvenli olup olmamasıyla ilgili internette pek çok çelişkili bilgiye / deneyime rastladım.. Bir yazılımcı arkadaşımsa herkesçe kurulabilen bu tür hazır paketlerin güvenli olmadığını, büyük ya da önemli projeler için özel kodlamaların en güvenli yol olduğundan söz etti.. Siz ne düşünüyorsunuz? Joomla'nın sürümlerini düzenli olarak takip etmek ve güvenli bir barındırma hizmeti almak bizi korumak için yeterli midir? Ekstra başka bir önlem gerekir mi?

4- Joomla'nın güvenliği ile ilgili eklenti ve modüllerin etkisinden de söz ediliyor. İnternette rastladığım pek çok yorumda, joomla'yı güvensiz hale getiren en önemli etkenin bilinçsizce yüklenen eklentiler olduğu belirtiliyordu.. Öyleyse bir modülün güvenilir olduğunu nereden anlayabiliriz? Söz gelimi Joomla'nın kendi sitesinin yayınladığı bütün eklentiler belirli bir güvenlik testinden geçiriliyor mu? Kullandığımız modül veya eklentiler için ekstra güvenlik önlemi alınabilir mi?

5- Joomla ile beraber bir forumda kullanacağım. PhpBB veya Fireboard üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Özellikle Fireboard tam anlamıyla istediklerimi karşılıyor gibi görünüyor. Ancak Fireboard ile ilgili genel bir şikayet var: tam bir sürüm yükseltmesi yapılamıyor. Gerçekten de böyle bir sistemi joomla ile birlikte kullanmaya başladığımızda bir üst versiyona terfide sorunlar çıkabiliyor mu? Sözgelimi yükseltme işlemi esnasında bilgi kaybı gibi bir problem var mı? Yükseltme ve güvenlik açısından düşünüldüğünde Forumları Joomla ile entegre kullanmamak bir çözüm olarak düşünülebilir mi?

6- Joomla'da yedekleme işlemi sorun çıkartabilir mi? Demek istediğim joomla'yı kurup, istediğimiz tema ve eklentileri ekledikten sonra herhangi bir nedenden dolayı (sürüm yükseltme veya hack sonucunda siteyi yeniden kurma gibi) yedek veritabanına geri döndüğümüzde eklentiler ile ilgili bilgilerde veya genel anlamda bir sıkıntı olabilir mi? (Çok genel bir soru olduğunun farkındayım, bağışlayın)

7- Joomla için tema benim açımdan ciddi bir problem.. Çünkü varolan ücretsiz temalardan güzel bir görünüm elde etmeyi başaramadım. Rockettheme gibi paralı sitelerden birine üye olup oradan beğendiğim bir tasarımı alıp gerekli düzenlemeleri yapıp siteye eklemeyi planlıyorum.. Ancak örneğin rockettheme'nin korsan olarak dağıtılan tasarımlarından birini sadece denemek amacıyla lokal sunucuda kurmaya çalıştığımda birçok hata aldım? Bu template'ler özel bir takım moduller kullandığı için mi böyle hatalara neden oluyor?

8- Joomla için özel bir tema hazırlamayı da düşünüyorum. Ama hala mevcut temaların nasıl yapıldığını anlamış değilim. bu konuda önerebileceğiniz bilgilendirici kaynaklar ve eğitseller varmı?

Şimdilik bu kadar...
Umarım burada alacağım cevaplar, benim gibi joomla konusunda çok amatör olan ama joomla'yı da çok sevmiş site sahiplerinin zihinlerindeki problemleri çözmelerine yardımcı olur..

Cevaplayan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum,

Murat.

Posted: Wed Dec 26, 2007 9:33 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

su an vaktim az oldugu icin sadece bazı sorulara kısaca deginebilirim ama oncelikle soylemek istedigim bir sey var ki sormadan once arastırma yapmanız cok guzel.

1- joomla sitelerin hızı hosting ve sitedeki bilesenlerin(resim, javascript vs.) hızına gore farklılık gosterir tabi ki ancak joomla'nın kendisi gayet hızlı ve yuksek yukleri kaldırabilen bir sistem.

2- genelde yabancı hostlar istenilen degisiklikler konusunda sorun yasatmıyorlar ancak turkiye'den alacaksan buna dikkat et mutlaka.

3- http://www.blobble.net/ joomlayla son donemde gelistirilmis buyuk caplı projelerden sadece biri. ozel sistemler amaca uygun yazılım bulunamayan durumlarda sart ama joomla gibi yeterince guvenli sistemlerde pek problem degil bence.

4- bu konuda haklısın. joomla guvensiz diyenlerin 90%'i 3. parti eklentilerden bahsediyordur. bunlar icin bir guvenlik testi joomla sitesinde yok. kendi guvenligini kendin saglamak zorundasın.

5- eger joomla 1.5 kullanacaksan phpbb3 ile entegre olarak kullanabilirsin. ikisi de cok yeni ama cok gelecek vaad eden projeler.

6- hicbir sorun cıkarmaz.

7- rockettheme kendi temalarına destek saglıyor. ucretini odedikten sonra sorunlarına cozum bulabilirsin rahatca.

Posted: Wed Jan 02, 2008 9:41 am 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Rockettheme e üyeyim ve hiç bir hata ile karşılaşmadım. Adı üstünde korsan, günlük kullandığım bilgisayarıma indirmek bile istemem. İçinden her şey çıkabilir. Elalem ne diye onca zahmete girip benim için beleşe malolacak birşeyi çalsın ki? ve ben niye onun hırsızlığına ortak olayım ki?

1-Joomla performance forumları aydınlatıcı olacaktır. Sunucu, sunucu ayarları önemlidir. Bileşenler ve ek yükler de önemlidir.

Anladığım kadarı ile size en uygun çözüm managed virtual dedicated hizmeti veren bir hosting firması olacaktır. Sitenizin ihtiyaçlarına göre sunucu ayarlarını onlar yaparlar.

Dünyanın hangi firması olursa olsun shared hostingi asla tavsiye etmiyorum, zira çok küçük bir cpu ve ram payı ile çok geniş kapasite vaad ediyorlar. Gerçi her bilgiyi sorunca anlatıyorlar ama konuları iyi bilmek gerekiyor.

Mesela dosya paylaşımları için unlimited webspace, 10000GB bant genişlikli bir shared kullanıyorum.
Almadan önce sordum, en fazla 70 connectiona izin veriyor, ve connection başına 80KB/sec download var.
bana 250 eşanlı kullanıcı lazım olduğu için 4 tane unlimited aldım, hepsine aynı dosyaları yükledim(~4000GB), bir script ile download edenleri sunuculara dağıttım. Bu sadece bir örnek, benim durumuma en uygunu seçtim, sizde kendi durumunuza en uygunu aramalısınız. Ama Türkiye deki hiçbir firmayı tavsiye etmem. Çoğunun ki en fazla reklam verenler ve büyükleri kastediyorum, teknik sorunları var.

6.soruya gelince, aslında tüm sorularının cevabı işletim sistemi bilgisi eksikliğinden kaynaklanıyor, bu da öyle. veri tabanınızı bir cron job ile yada elle yedekliyorsanız, dosyaları da yedekliyorsanız aynı anda bir problem olmaz. Bunun joomla ile ilgisi yok, her site de bu böyledir.

2. soru dediğim gibi hosting ortamını kendi ihtiyacınıza göre ayarlamalısınız, bunu en iyi en ucuz virtual dedicated sunucularla yaparsınız, ama yönetimi başkasında olsun ki onlar güvenliği garanti etsinler. Her sitenin kendine özel ihtiyaçları olacağı için sunucu yönetimi bunu sizin adınıza yapmayacaktır, ama bunu nasıl yapabileceğinizi onlardan ögrenebilirsiniz.

5-phpbb en iyi forumdur. 4 sene önce kendi yazdığım forum scripti phpbb ile değistirdim. full open source old. için hertürlü değişikliği yapabilirsiniz. üye yönetimi joomladan üstündür. 1.2milyar adet yazı atılmış olan phpbb forumu bile var.
vbulletin paralı lar arasında en iyisidir, size yardımcı olurlar. yoksa smf i de kullanabilirsiniz. Başkası ile kafa yormaya değmez. Başın ağrır.

4-işi bilmeyen biri bir eklenti yazar, siten şaşar. bunun joomla ile ilgisi yok, ismi lazım değil bir türk kardeş, eklenti yazmış, dreamweaver ve windows ortamında, tabi bi kurdum locale adamın yazdığı tüm dosyalar 777 izinlerinde, yani yeryüzünde internet bağlantısı olan herkes şifre ve üye bilgilerini hem okur hem değiştirir. Eğer profesyonel bir uzman/bilgisayar müh. değilse yazan, asla yükleme derim, ya da sizden önce en az bir kaç bin kişi denemiş olsun.

Mesela joomla takımını takip et, onlar bazı şaşaalı eklentileri kullanmıyorlar sitelerinde, işte bu amatörce yazılmış eklentiler. Mesela joomla sitesi smf kullanıyor forumda bu olmazsa phpbb yapacaklar.

3- özel paketler de o büyük sitelere en az 40-50bin dolardan başlar. Güvenliğini nasıl anlarsın? Güzel soru, en iyisi bir yüksek lisans programını bitir, ve o paketi iyice incele daha iyi asla anlayamazsınız. Arkadaşın haklı. Windowsu kurup tüm kullanıcılara yönetici yetkisi verirsen, dosya yazma silme yetkisi verirsen patlarsın. Linuxte öyle, her yazılımın kendine özgü güvenlik kurallarına riayet etmek gerekir.Aynısı işte joomlada.Joomla kodlaması iyi şu an için, önlem alırsanız, sorun çıkmaz. Ama tonlarca sitesini eline almış joomla kullanıcısı internette vardır. Önemli olan sizin ve ekibinizin bilgi seviyesi. Ammada yazmışım. F klavyeyi işte bu sebeple seviyorum, iki dakkada tonla yazı yazdırıyor.

Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

Quick reply