1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Need help upgrading your Joomla! website or converting to Joomla! 1.5?

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
auciker
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 145
Joined: Mon Feb 18, 2008 5:36 pm
Location: San Diego, CA

1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby auciker » Wed Sep 10, 2008 10:29 pm

Can't login into the front end of a site I upgraded. Here's the error:

Fatal error: Call to undefined function: stripos() in /var/www/vhosts/racetime.com/httpdocs/libraries/joomla/environment/uri.php on line 675
Chris
Professional Custom Website Design & Development in San Diego

User avatar
brad
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 13414
Joined: Fri Aug 12, 2005 12:38 am
Location: Sydney - Australia
Contact:

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby brad » Wed Sep 10, 2008 10:31 pm

Brad Baker
http://www.rochen.com - Joomla! Hosting, the correct way.
https://www.joomlatutorials.com <-- Joomla Help & Tutorials
^Now with Joomla 2.5 and Joomla 3.0 Tutorials

auciker
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 145
Joined: Mon Feb 18, 2008 5:36 pm
Location: San Diego, CA

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby auciker » Wed Sep 10, 2008 10:53 pm

Didn't work, and I'm almost positive that our servers are running php5. :(

Edit: nevermind, I just realized that I am in fact running php 4.x. This is my problem now I guess. Thanks for the hit-back. :)

Does the patch say that you need to be running php5 in order to use it? I don't remember seeing that.
Chris
Professional Custom Website Design & Development in San Diego

User avatar
Mr Andersson
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 47
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:21 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Mr Andersson » Thu Sep 11, 2008 9:01 am

My web hotel say they run PHP5 but it did not work.
When I added this fix it works fine.

ensomnia
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Sun Aug 24, 2008 5:55 am

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby ensomnia » Fri Sep 12, 2008 1:33 am

Hi all,
I'm having the same problem whereby i cant login after upgrading to 1.5.7.
But i had a good look on the link above by brad and i cant seem to figure out what i need to do to fix the prob.

Upgraded from 1.5.6 to 1.5.7 last night now you can see the front page no probs and you can login to cpanel but you cant login to the front end as a user ....

There is nothing special about my site the only thing is the host is running PHP4.
And suggestions would be great, thanks

ensomnia
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Sun Aug 24, 2008 5:55 am

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby ensomnia » Fri Sep 12, 2008 2:28 am

... it's all good,
figured out a patch from another thread. Thanks again

pranggio
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby pranggio » Fri Sep 12, 2008 12:25 pm

Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.

User avatar
Mr Andersson
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 47
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:21 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Mr Andersson » Fri Sep 12, 2008 12:49 pm

pranggio wrote:Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.


You need to go in to your control panel at your web hotel.
Open the file /libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php for editing

Add the following code to the end of that file

Code: Select all

if(!function_exists('stripos')) {
 function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
  return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
 }
}


Save the file

Done

eugen
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Mon Jun 02, 2008 9:56 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby eugen » Sun Sep 14, 2008 10:22 pm

Thanks!!!!
Дякую!!!!

pranggio
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby pranggio » Mon Sep 15, 2008 9:28 am

It worked!

Thank you! :D

J-Newbie
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 27
Joined: Sun Sep 07, 2008 9:21 am

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby J-Newbie » Mon Sep 15, 2008 5:08 pm

Thanks a lot!!! :pop

Codestream
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri May 12, 2006 7:48 am

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Codestream » Mon Sep 15, 2008 6:26 pm

:) Great Solution! Worked fine for me.....

Thanks for the info. I was about to pull my hair out. . . :)

lectrohost
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Fri Aug 15, 2008 12:15 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby lectrohost » Tue Sep 16, 2008 8:20 pm

Thank You for posting this here, it worked for me too, I am glad I found this thread.

harryedwards
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 91
Joined: Thu Nov 29, 2007 1:27 am

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby harryedwards » Wed Sep 17, 2008 1:55 pm

Just fyi, my front-end login problems went immediately after I switched from PHP 4 to 5.

User avatar
ianwork
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 59
Joined: Tue Jan 31, 2006 2:59 am
Location: New Zealand
Contact:

1.5.7 and VirtueMart - Can't Login Front End [SOLVED]

Postby ianwork » Mon Sep 22, 2008 11:03 pm

Perfect thanks :)
This fixed my problem I had when trying to login with the VirtueMart login as it would display a blank screen after login.

You can see my post here for more details:
http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=45974.0

http://huz.bz
http://www.pianoforall.net - Piano Video Lessons - Piano For All

pranggio
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby pranggio » Tue Sep 23, 2008 6:28 am

After I used the code and fixed front-end log in problem, I got to even bigger problem: This seems to be a back-end login loop problem. I had to reinstall joomla and now back-end login works fine, but front-end login still down. My servers PHP is version 4 and some.


Any idea how to fix one and not to spoil other?

yaakov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Wed Feb 27, 2008 4:55 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby yaakov » Tue Sep 23, 2008 9:19 pm

I'm running PHP 4.4.8

I was getting the blank screen after front end login.

I did the fix to the file as recommended in this thread. No issues and it was fixed. Thanks! They should implement a check for PHP 4 in future versions to make it compatible so we don't have to push this manual fix every time they do an update going forwrad.

Elul
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Tue Sep 23, 2008 4:59 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Elul » Wed Sep 24, 2008 10:51 am

Thanks a lot !!

jlee1987
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Wed Oct 01, 2008 7:09 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby jlee1987 » Wed Oct 01, 2008 8:50 pm

thank you so much!

Anarchyx67
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 55
Joined: Wed Oct 01, 2008 5:38 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Anarchyx67 » Thu Oct 02, 2008 12:37 pm

I just want to chime in and say also that as a new Joomla user, nowhere did I see anything suggesting PHP5 or else I would have addressed that prior to installing. Please consider adding a check to see what ver. of PHP is running on the host and advise prior to completing the install if such problems like this are going to go to production.

Thanks!
AnarchyX67

John 3:16... <Yea yea, just go read it. Have you? No? Then go read it!!!> :-)

Anarchyx67
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 55
Joined: Wed Oct 01, 2008 5:38 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby Anarchyx67 » Thu Oct 02, 2008 12:39 pm

Mr Andersson wrote:
pranggio wrote:Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.


You need to go in to your control panel at your web hotel.
Open the file /libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php for editing

Add the following code to the end of that file

Code: Select all

if(!function_exists('stripos')) {
 function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
  return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
 }
}


Save the file

Done



In line 3, should that for sure be "strpos"? Or should it be "stripos"?? Typo? No? ???
AnarchyX67

John 3:16... <Yea yea, just go read it. Have you? No? Then go read it!!!> :-)

1pp1k10k4m1
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 3
Joined: Wed Oct 01, 2008 3:13 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby 1pp1k10k4m1 » Sun Oct 05, 2008 5:13 am

thank you!! great solution, got me back up and running quickly with clear directions! AWESOME!! :D

ChrisEdwards
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 81
Joined: Sat Apr 12, 2008 3:19 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby ChrisEdwards » Sun Oct 05, 2008 7:42 pm

I just had a brief recurrence of the front end login problem which I had sorted by enabling php 5 shortly after upgrading from 1.5.6 to 1.5.7 some weeks ago. I don't normally use the front end login and only found out about this recurrence by chance. I sorted it again by disabling php5 and then immediately re-enabling it in the host Cpanel. Our host offers php4 or php5 as an option.

This worked once before so I thought I would try it again and bingo. Don't ask me why it works. :)

Thought I would share this with people in case they experience the same problem. Give it a try.

marcemig
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:20 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby marcemig » Sun Oct 05, 2008 11:49 pm

I upgraded from 1.5.2 to 1.5.7 and had the same login problem
("Fatal error: Call to undefined function: stripos() in /xxxx/libraries/joomla/environment/uri.php on line 675").

The solution to add to the end of file /xxxx/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php the code
if(!function_exists('stripos')) {
function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
}
}

worked perfectly. Thank you!
Marcelo Mig

User avatar
janpihl
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 115
Joined: Sat Aug 27, 2005 7:14 am
Location: Nøtterøy - Norway
Contact:

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby janpihl » Mon Oct 06, 2008 5:37 pm

It worked, but not quite.
It solved the problem with the errormessage, but the login dont work now, it just dont login.

does anybody know why.
Pihlnet.com, tentour.no, padleopplevelser.no og/and kajakknett.no

CardNation
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Mon Oct 06, 2008 7:55 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby CardNation » Mon Oct 06, 2008 8:30 pm

janpihl wrote:It worked, but not quite.
It solved the problem with the errormessage, but the login dont work now, it just dont login.

does anybody know why.


Are you using php5? If not, then add the below to your .htaccess file.

Code: Select all

AddHandler x-httpd-php5 .php
AddHandler x-httpd-php .php4

ami_liz85
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Tue Oct 07, 2008 7:30 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby ami_liz85 » Tue Oct 07, 2008 7:32 pm

I can not find this file... where is the libraries folder?


I do not see this path...
/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php

CardNation
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Mon Oct 06, 2008 7:55 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby CardNation » Tue Oct 07, 2008 8:22 pm

ami_liz85 wrote:I can not find this file... where is the libraries folder?


I do not see this path...
/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php


libraries is located in "your joomla root folder"

"your joomla root folder"/libraries/joomla/environment/uri.php

If you did not rename the folder when unpacking joomla "your root folder" would be "joomla_1.7.5" or something similar.

bers
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Fri Sep 12, 2008 1:29 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby bers » Sat Oct 11, 2008 5:05 pm

I had same error when trying to upgrade from 1.5.3 to 1.5.7.
Adding the code mentioned above worked.
Thanks!!!!!!!

AapNootMuis
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Wed Jul 23, 2008 2:06 pm

Re: 1.5.6 -> 1.5.7 Can't Login Front End

Postby AapNootMuis » Sat Oct 25, 2008 11:28 am

I'm so happy with your solution; this is realy great.

I had not only the problem of not being able to login in the frontend in one site.

In another site, I wasn't able to edit via the frontend. Saving an edited page returned a blank page. This problem is also solved by your solution.

Thanks a lot!!! You did excellent work :) ;) :)


Return to “Migrating and Upgrading to Joomla! 1.5”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests