The Joomla! Forum ™



Forum rules


Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.



Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Wed Sep 10, 2008 10:29 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Feb 18, 2008 5:36 pm
Posts: 47
Can't login into the front end of a site I upgraded. Here's the error:

Fatal error: Call to undefined function: stripos() in /var/www/vhosts/racetime.com/httpdocs/libraries/joomla/environment/uri.php on line 675


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 10, 2008 10:31 pm 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Fri Aug 12, 2005 12:38 am
Posts: 13388
Location: Sydney - Australia
Please see: http://docs.joomla.org/FAQ_Joomla!_1.5.7

_________________
Brad Baker - Follow me on Google+
http://www.rochen.com - Joomla! Hosting, the correct way.
http://www.joomlatutorials.com <-- Joomla Help & Tutorials
^Now with Joomla 2.5 and Joomla 3.0 Tutorials


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 10, 2008 10:53 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Feb 18, 2008 5:36 pm
Posts: 47
Didn't work, and I'm almost positive that our servers are running php5. :(

Edit: nevermind, I just realized that I am in fact running php 4.x. This is my problem now I guess. Thanks for the hit-back. :)

Does the patch say that you need to be running php5 in order to use it? I don't remember seeing that.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Sep 11, 2008 9:01 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Nov 01, 2007 9:21 pm
Posts: 47
My web hotel say they run PHP5 but it did not work.
When I added this fix it works fine.

_________________
8-)
http://skargo.se
http://kennethgbg.se


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 12, 2008 1:33 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Sun Aug 24, 2008 5:55 am
Posts: 7
Hi all,
I'm having the same problem whereby i cant login after upgrading to 1.5.7.
But i had a good look on the link above by brad and i cant seem to figure out what i need to do to fix the prob.

Upgraded from 1.5.6 to 1.5.7 last night now you can see the front page no probs and you can login to cpanel but you cant login to the front end as a user ....

There is nothing special about my site the only thing is the host is running PHP4.
And suggestions would be great, thanks


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 12, 2008 2:28 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Sun Aug 24, 2008 5:55 am
Posts: 7
... it's all good,
figured out a patch from another thread. Thanks again


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 12, 2008 12:25 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm
Posts: 4
Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 12, 2008 12:49 pm 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Nov 01, 2007 9:21 pm
Posts: 47
pranggio wrote:
Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.


You need to go in to your control panel at your web hotel.
Open the file /libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php for editing

Add the following code to the end of that file
Code:
if(!function_exists('stripos')) {
 function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
  return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
 }
}


Save the file

Done

_________________
8-)
http://skargo.se
http://kennethgbg.se


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Sep 14, 2008 10:22 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Mon Jun 02, 2008 9:56 pm
Posts: 1
Thanks!!!!
Дякую!!!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 15, 2008 9:28 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm
Posts: 4
It worked!

Thank you! :D


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 15, 2008 5:08 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Sun Sep 07, 2008 9:21 am
Posts: 27
Thanks a lot!!! :pop


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 15, 2008 6:26 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Fri May 12, 2006 7:48 am
Posts: 16
:) Great Solution! Worked fine for me.....

Thanks for the info. I was about to pull my hair out. . . :)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 16, 2008 8:20 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Fri Aug 15, 2008 12:15 pm
Posts: 7
Thank You for posting this here, it worked for me too, I am glad I found this thread.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 17, 2008 1:55 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Thu Nov 29, 2007 1:27 am
Posts: 91
Just fyi, my front-end login problems went immediately after I switched from PHP 4 to 5.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 22, 2008 11:03 pm 
User avatar
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Tue Jan 31, 2006 2:59 am
Posts: 59
Location: New Zealand
Perfect thanks :)
This fixed my problem I had when trying to login with the VirtueMart login as it would display a blank screen after login.

You can see my post here for more details:
http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=45974.0

_________________
http://www.thefunnycartoon.com - Daily Cartoons, Comic Strips, Online Games & Funnies to start your day
http://www.pianoforall.net - Piano Video Lessons - Piano For All


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 23, 2008 6:28 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Sep 12, 2008 12:21 pm
Posts: 4
After I used the code and fixed front-end log in problem, I got to even bigger problem: This seems to be a back-end login loop problem. I had to reinstall joomla and now back-end login works fine, but front-end login still down. My servers PHP is version 4 and some.


Any idea how to fix one and not to spoil other?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 23, 2008 9:19 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Feb 27, 2008 4:55 pm
Posts: 6
I'm running PHP 4.4.8

I was getting the blank screen after front end login.

I did the fix to the file as recommended in this thread. No issues and it was fixed. Thanks! They should implement a check for PHP 4 in future versions to make it compatible so we don't have to push this manual fix every time they do an update going forwrad.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 24, 2008 10:51 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Tue Sep 23, 2008 4:59 pm
Posts: 7
Thanks a lot !!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Oct 01, 2008 8:50 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Wed Oct 01, 2008 7:09 pm
Posts: 2
thank you so much!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Oct 02, 2008 12:37 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Wed Oct 01, 2008 5:38 pm
Posts: 55
I just want to chime in and say also that as a new Joomla user, nowhere did I see anything suggesting PHP5 or else I would have addressed that prior to installing. Please consider adding a check to see what ver. of PHP is running on the host and advise prior to completing the install if such problems like this are going to go to production.

Thanks!

_________________
AnarchyX67

John 3:16... <Yea yea, just go read it. Have you? No? Then go read it!!!> :-)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Oct 02, 2008 12:39 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Wed Oct 01, 2008 5:38 pm
Posts: 55
Mr Andersson wrote:
pranggio wrote:
Hi,

Could you please be more specific how did you guys solve the front-end login problem?

I have only little experience and all help would be much appreciated!

Thanks.


You need to go in to your control panel at your web hotel.
Open the file /libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php for editing

Add the following code to the end of that file
Code:
if(!function_exists('stripos')) {
 function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
  return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
 }
}


Save the file

Done



In line 3, should that for sure be "strpos"? Or should it be "stripos"?? Typo? No? ???

_________________
AnarchyX67

John 3:16... <Yea yea, just go read it. Have you? No? Then go read it!!!> :-)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 05, 2008 5:13 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Wed Oct 01, 2008 3:13 pm
Posts: 3
thank you!! great solution, got me back up and running quickly with clear directions! AWESOME!! :D


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 05, 2008 7:42 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Sat Apr 12, 2008 3:19 pm
Posts: 79
I just had a brief recurrence of the front end login problem which I had sorted by enabling php 5 shortly after upgrading from 1.5.6 to 1.5.7 some weeks ago. I don't normally use the front end login and only found out about this recurrence by chance. I sorted it again by disabling php5 and then immediately re-enabling it in the host Cpanel. Our host offers php4 or php5 as an option.

This worked once before so I thought I would try it again and bingo. Don't ask me why it works. :)

Thought I would share this with people in case they experience the same problem. Give it a try.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Oct 05, 2008 11:49 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Tue Aug 23, 2005 12:20 pm
Posts: 14
I upgraded from 1.5.2 to 1.5.7 and had the same login problem
Quote:
("Fatal error: Call to undefined function: stripos() in /xxxx/libraries/joomla/environment/uri.php on line 675").

The solution to add to the end of file /xxxx/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php the code
Quote:
if(!function_exists('stripos')) {
function stripos($haystack, $needle, $offset = 0) {
return strpos(strtolower($haystack), strtolower($needle), $offset);
}
}

worked perfectly. Thank you!
Marcelo Mig


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Oct 06, 2008 5:37 pm 
User avatar
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Sat Aug 27, 2005 7:14 am
Posts: 113
Location: Nøtterøy - Norway
It worked, but not quite.
It solved the problem with the errormessage, but the login dont work now, it just dont login.

does anybody know why.

_________________
Pihlnet.com, tentour.no, padleopplevelser.no og/and kajakknett.no


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Oct 06, 2008 8:30 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Oct 06, 2008 7:55 pm
Posts: 15
janpihl wrote:
It worked, but not quite.
It solved the problem with the errormessage, but the login dont work now, it just dont login.

does anybody know why.


Are you using php5? If not, then add the below to your .htaccess file.

Code:
AddHandler x-httpd-php5 .php
AddHandler x-httpd-php .php4


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Oct 07, 2008 7:32 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Tue Oct 07, 2008 7:30 pm
Posts: 5
I can not find this file... where is the libraries folder?


I do not see this path...
/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Oct 07, 2008 8:22 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Oct 06, 2008 7:55 pm
Posts: 15
ami_liz85 wrote:
I can not find this file... where is the libraries folder?


I do not see this path...
/libraries/joomla/utilities/compat/php50x.php


libraries is located in "your joomla root folder"

"your joomla root folder"/libraries/joomla/environment/uri.php

If you did not rename the folder when unpacking joomla "your root folder" would be "joomla_1.7.5" or something similar.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Oct 11, 2008 5:05 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Fri Sep 12, 2008 1:29 pm
Posts: 14
I had same error when trying to upgrade from 1.5.3 to 1.5.7.
Adding the code mentioned above worked.
Thanks!!!!!!!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Oct 25, 2008 11:28 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Wed Jul 23, 2008 2:06 pm
Posts: 2
I'm so happy with your solution; this is realy great.

I had not only the problem of not being able to login in the frontend in one site.

In another site, I wasn't able to edit via the frontend. Saving an edited page returned a blank page. This problem is also solved by your solution.

Thanks a lot!!! You did excellent work :) ;) :)


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 35 posts ]  Go to page 1, 2  Next



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group