The Joomla! Forum ™

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Nov 15, 2007 12:08 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

V bazi imam 2 tabeli ( datoteki ) :

1. Tabela1 :  izdelki ( unikatni )
    1. polje : izdelek C (10)

2. Tabela2 : zgodovina ( več zapisov za isti izdelek )
    1. polje :    izdelek C (10)
    2. polje :    inicialke C(2)
    3. polje :    kraj C(30)
    4. polje :    datum Date
    5. polje :    zadovoljen Tiny integer

Rad bi, da mi komponenta omogoči sledeče:
po kliku na postavko v glavnem meniju naj se :

1 del : prikaže okno, kjer uporabnik vtipka številko izdelka.

2 del : po potrditvi, da izdelek obstaja  v Tabeli1, naj se mu odpre okno s prikazom prvih ali zadnjih pozicij/ocen za ta izdelek iz Tabelia2. V tem oknu naj bi bile sledeče možnosti :

a. Nastavitev prikaza rastoče/padajoče po datumu

b. Nastavitev koliko izdelkov na stran naj izpiše

c. Listanje naprej/nazaj

d. Dodajanja nove ocene, kjer bi uporabnik vtipkal svoje inicialke, kraj, datum in checkbox s kljukico da-zadovoljen ali ne-nezadovoljen. Lahko tudi radio button.

Ali mi lahko kdo svetuje, kje bi dobil tako komponento ali vsaj 2. del? Tabele in polja bi že sam popravil/dodal/izločil.

Najlepša hvala vnaprej.

Profile  

PostPosted: Tue Nov 20, 2007 11:40 am 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Ahhh Mitja... že po prvem odstavku sem nehal brat tvoj post :D

Glej Joomla! ima vse to kar počneš ŽE NAREJENO!!! No obstajajo komponente za to.
Toplo, kaj toplo, VROČE ti priporočam, da si ogledaš spodnji naslov kjer boš našel vse kar rabiš.
To je repozitorij (ajde nekakšna knjižnica kjer so na voljo za download različni dodatki za Joomlo)

splošno: extensions.joomla.org
etrgovine ipd: http://extensions.joomla.org/index.php?option=com_mtree&task=listcats&cat_id=1824&Itemid=35
komentiranje s strani uporabnikov:http://extensions.joomla.org/component/option,com_mtree/task,listcats/cat_id,1764/Itemid,35/

itd itd itd Ne splača se odkrivat tople, ma kaj tople, mrzle vode. No... razen, če si mazohist, potem pa izvoli. ;D

LP D

Profile  

PostPosted: Tue Nov 20, 2007 12:05 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Še enkrat hvala za odgovor!
Problem je v tem, da se še ne znajdem, kje naj kaj iščem. Z Joomlo sem začel približno pred enim mesecem. Zato tudi rabim, vsaj za nekaj časa, nekoga, da mi reče : "To kar iščeš. je na tem in tem naslovu, komponenta je ta in ta".
Za rešitev mojega problema sem instaliral "Jambook" in še "PerrysGuestBook", toda oba ne rešujeta mojega problema :
- vtipkati številko izdelka ( tu preveri, če izdelek obstaja )
- izpis zgodovine opomb samo za ta izdelek ( nekaj podobnega : SELECT * FROM #__tabela2 WHERE stizdelka=$stizdelka )
  in sevada možnost dodati novo opombo.

Če mogoče "iz glave" veš odgovor, se ti zahvaljujem vnaprej. Bom pa seveda tudi sam pogledal na stran, ki si mi jo predlagal. Če pa veš še za kakšno ( v slovenščini ali seveda angleščini ), mi prosim sporoći.

Sem tudi član SloJoomle. Upam, da bom tudi jaz v bližnji prihodnosti lahko komu pomagal. Vem, kako se človek počuti, ko ne ve, kako sploh začeti.

Stran v Joomli delam za svojega prijatelja. Mislil sem, da je programiranje za splet nekaj podobnega, kot desktop programiranje. Očitno nisem pravilno ocenil položaja. Povsod pa piše : hitro, enostavno, v parih urah, tudi navaden začetnik, .....

Profile  

PostPosted: Tue Nov 20, 2007 9:24 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Vsi valda začnemo z "Hello world", ne?! :D
Bi ti pa priporočal, da si vzameš dva tri dni in samo brskaš po že razvitih komponentah modulih in botih. Večina jih ima tudi demo strani tako, da lahko stvar vidiš v živo. Čeprav včasih slabo. Če pa si začel šele pred mesecem ti VROČE priporočam, da si na "eOslu" in podobnih najdeš kakšno literaturo za Joomlov pdf. Načeloma so za začetnike odlične. Da pa se na istem mestu dobiti tudi že ebooke o programiranju Joomle.

Ja res je spletno programiranje je kar nekaj drugačno od desktopa, predvsem iz 2-h razlogov;
- skočit moraš na vagon, ki pelje v določeno smer (Jooomla) in pač pojest njegov način vožnje,
- tukaj je veliko improvizacije in uporabe delno že napisane opensource kode, ki v bistvu ne veš točno kako dela.

lpD

Profile  

PostPosted: Tue Nov 20, 2007 10:00 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Hvala za namige.
Nisem točno razumel, kaj si mislil s tem "... na "eOslu" in podobnih ...." . Ali si lahko natančnejši?

Za svoj prvi del problema ( uporabnik vtipka številko izdelka in program preveri, če je v bazi ) sem spremenil com_login in to mi sedaj dela. Preveri, če je izdelek v Tabeli1 in javi, če ga ni.

Za drugi del ( izpis komentarjev samo za določen izdelek, ne za vse ) skušam uporabiti JAMBOOK. Tu mi dela težave, ker ne vem, kje v kodi poizveduje ( SQL SELECT ). Dodal sem tudi s phpAdminom za mene potrebna polja v "jos_jx_jambook" tabelo. Ker v kodi od JAMBOOK-a ne najdem SQL Query-ja in UPDATE v tabelo, je to najbrž narejeno v sami Joomli, JAMBOOK pa kliče to funkcijo. Kot sem razumel do sedaj, z ukazom n.pr. : "require_once( 'configuration.php' );" naredi dostopne funkcije iz 'configuration.php' . To se pravi, da bom moral še brskati. Opozori me prosim, če se motim.

Res bi pa rabil nek Programmers Gude za Joomlo, kjer bi imel razloženo, s katerimi vgrajenimi funkcijami lahko delam. Mislim, da je avtor JAMBOOK-a uporabil ta način.

Profile  

PostPosted: Wed Nov 21, 2007 10:20 am 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

MitjaM wrote:
...Nisem točno razumel, kaj si mislil s tem "... na "eOslu" in podobnih ...." . Ali si lahko natančnejši?
...

...Res bi pa rabil nek Programmers Gude za Joomlo, kjer bi imel razloženo, s katerimi vgrajenimi funkcijami lahko delam. Mislim, da je avtor JAMBOOK-a uporabil ta način.

eOsel=eDonkey=eMule=bittorrent=... ne smem reč več :-\

Poglej: api.joomla.org
Obvezno si vzami čas za vse te rešitve, ne odkrivat Ameriko 99% tega kar želiš je že tu:extensions.joomla.org

Hja še nekaj, na nekem sajtu sem se glih včeraj razpisal na temo "Ali Joomla 1.5! ali Joomla 1.0.x". Glede na to, da si programer
torej, da so ti stvari v glavnem jasne bi tebi priporočal J1.5. Namreč 1.5 je na novo napisana J in je iz programerskega stališča prijaznejša (no tudi z uporabniškega) in mnogo boljša. Težava je le, da je zanjo napisanih malo dodatkov in zato je tudi primerov
s katerih se učiš napram J1.0.x manj. Sicer pa novincem priporočam J1.0.x

lpD

Profile  

PostPosted: Wed Nov 21, 2007 11:14 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Hvala, Dorjano.
Odgovor sem ti poslal po e-pošti.

Profile  

PostPosted: Sat Nov 24, 2007 7:49 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

MitjaM wrote:
Hvala, Dorjano.
Odgovor sem ti poslal po e-pošti.

Sorči, nič nisem dobil !?

lpD

Profile  

PostPosted: Sat Nov 24, 2007 8:56 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Tu je moj "RE: Nekaj za Joomlo" od  XXXXXXXXXXXXXXX , ki sem ga poslal v sredo 21.11.2007 12:13, takoj po prejetju tvojega e-maila :

Pozdravljen Dorjano,

Hvala za odgovor na slovenskem Joomla forumu in za
priročnik, ki si mi ga poslal. Ga bom vzel "pod poušter".

Ker moram nekaj v doglednem času narediti, bom še nekaj časa
vztrajal na verziji Joomle 10.0.13. Ko bom to naredil, si bom
ogledal verzijo 1.5.

Težav s pošto nimam, imam ADSL. Le še kaj mi pošlji, ker

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ( tvoj navedek )

ne poznam. Povedal pa tudi ne bom nikomur.

Lep pozdrav

Mitja
==============

--------------------------------------------------------------------------------
From: Dorjano [mailto:dorjanob@gmail.com]
Sent: Wednesday, November 21, 2007 11:38 AM
To: mmitjam@volja.net
Subject: Nekaj za Joomlo

Mitja upam, da ti bo to pomagalo (ebook v priponki)

Ampak, že vnaprej zanikam, da sem ti to jaz poslal :-)

lpDorjano

p.s.
...če ti mejlbox ni dovolil teh 3,5MB mi sporoči ti bom, dal to
in še kako drugo "reč" gor,da si lahko aunloudaš

No virus found in this incoming message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.5.503 / Virus Database: 269.16.2/1142 - Release Date: 20.11.2007 17:44

Last edited by dorjano on Sun Nov 25, 2007 8:38 am, edited 1 time in total.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ]