Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Discuss the integratoin of phpbb and Joomla! here.

Moderator: General Support Moderators

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Mon Mar 03, 2008 6:40 am

hi all,
sorry for the long absence.
Couldn't edit original post unfortunately....
Anyway:
3 march 2008
little PM notification box bug fixed.
You've probably never noticed that if you are using a popup blocker ;)


@PlayGod & bluecubbies4me,
shouldn't be that hard to hack the files, but anyway the pre-hacked files for 2.0.23 are available

@daverj
Do you know how I can change that default behaviour? Since they don't register through phpBB, but instead register through Joomla, and the bridge is then creating the new phpBB user account, where would I change that default behavior? There are no similar settings in Joomla that are being copied, so it must be something in phpBB.

The bridge doesn't set these settings for each created users.
Try to edit structure of the phpbb_users table, with the help of phpmyadmin.
There's two columns in that table called user_viewemail & user_notify.
Change their default value to 0 (again, while browsing structure with phpmyadmin).
See if that fixes your problem.

bluecubbies4me
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Wed Dec 13, 2006 6:17 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby bluecubbies4me » Mon Mar 03, 2008 3:37 pm

Thanks Mehdi for the update!

daverj
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Sat Jun 23, 2007 12:39 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby daverj » Wed Mar 05, 2008 8:50 pm

Try to edit structure of the phpbb_users table, with the help of phpmyadmin.
There's two columns in that table called user_viewemail & user_notify.
Change their default value to 0 (again, while browsing structure with phpmyadmin).


Worked like a charm! Thank you.

And thank you for such great bridges (I am using the Coppermine one also)

KLM
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 12
Joined: Thu May 10, 2007 12:53 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby KLM » Mon Mar 10, 2008 10:14 am

Hi Mehdi and all other happy users of his bridge!

I decided to give your app a try and had no problems with the installation... I only have a charset question... :-[

I have been using phpbb for a few years and now decided to integrate the forum into the organisations webpage. The thing is, now I guess there is a confusion with the charset tags on the page. For the phpbb i've been using the "windows-1250" charset, but since my webpage uses the "utf-8" the forums don't show the local characters right (i've changed the language files to utf).

Is there an option within PhpBB I should change?

You can check the forum at http://www.vesl-klub-ljubljanica.si/forum/

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Tue Mar 11, 2008 6:49 pm

hi,
For the phpbb i've been using the "windows-1250" charset, but since my webpage uses the "utf-8" the forums don't show the local characters right (i've changed the language files to utf).


great if you already using utf8 for joomla (warning: the bridge is not for Joomla 1.5 !)
Basically you must convert your phpbb install to support utf8 i.e convert language files & database....
You may ask for assistance, in official phpbb forum for this.
You can unbridge before (restore original files),
so that bridge won't interfere when asking for support .

KLM
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 12
Joined: Thu May 10, 2007 12:53 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby KLM » Wed Mar 12, 2008 6:51 am

First I need to thank you for the fast reply.

Second: My Joomla instalation is 1.0.15. The thing is that the posts are showing just right, so I guess there is no need to edit the DB. I tried to change the language files to UTF but everytime I do it there is no visible change.

Okay, thanks. I'll try on the phpBB forums...

:geek:

scare
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Sun Jul 16, 2006 2:17 pm
Location: Orlando
Contact:

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby scare » Thu Mar 13, 2008 10:57 pm

is this just to bridge the databases or will it also allow visual integration? I don't want to use a wrapper because joomla's wrapper is worthless and won't auto resize.

also, where do i download this from?

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Fri Mar 14, 2008 1:50 am

is this just to bridge the databases or will it also allow visual integration? I don't want to use a wrapper because joomla's wrapper is worthless and won't auto resize.

This does both visual & database ( or database only, if you prefer).
See extension directory for link.
I advise you experiment with the bridge first in a local install ...(using XAMPP for instance).

scare
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Sun Jul 16, 2006 2:17 pm
Location: Orlando
Contact:

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby scare » Fri Mar 14, 2008 4:14 am

do you have an example? I'm extremely interested because I have a joomla site that is going through a renovation currently. We are desperately in need of an integrated forum.

i've found a couple db bridges, but how does integrate visually?

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Fri Mar 14, 2008 5:03 am

do you have an example?

search under extension directory (keyword phpbb )
and you'll see for my extension a "demo" link,
which is a forum of a friend.

KLM
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 12
Joined: Thu May 10, 2007 12:53 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby KLM » Fri Mar 14, 2008 7:38 am

scare!

Mehdi's bridge is perfect. You enjoy all phpbb sweets independently of joomla and the look is totally css oriented. you'll just need to edit the template files a bit (extract the css code in a separate file).

kind regards...

KLM
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 12
Joined: Thu May 10, 2007 12:53 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby KLM » Fri Mar 14, 2008 10:29 am

Mehdi!

One more question regarding binding CB and phpbb... In your hacks page you say:
Now replace the "edit user profile" link, from the core Joomla:
/index.php?option=com_user&task=UserDetails
by the CB's one:
/index.php?option=com_comprofiler


I am wondering where can I find the "edit user profile" link...

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Fri Mar 14, 2008 7:50 pm

where can I find the "edit user profile" link...

only for the other bridge, i.e coppermine

janspies
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Sun Mar 16, 2008 10:43 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby janspies » Sun Mar 16, 2008 10:53 am

I have moved my Joomla! and phpBB sites to a new server but for some or other reason the bridging does not work anymore. I can login to Joomla! and when clicking my phpBB link it takes me to phpBB but still just shows me that I need to login. It is as if it does not know I just logged in. I have checked joomphpbb_conf.php to make sure all the settings are correct. What am I missing?

Is there a way to unbridge phpBB so that I can log in without using Joomla! just untill I get everything sorted?

janspies
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Sun Mar 16, 2008 10:43 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby janspies » Sun Mar 16, 2008 11:21 am

Got it sorted out!!

Had to change the following: Include www as subdomain in the Joomla! config files, in joomphpbb_conf.php and the following 2 values in the php_config table in the database: cookie_domain and server_domain

Garibaldi3489
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 55
Joined: Tue Oct 31, 2006 10:28 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby Garibaldi3489 » Tue Mar 25, 2008 4:20 am

Hi Mehdi,

I've had some users report a strange problem on my site. When they register in Joomla, they put in one username and it stays that way in Joomla but a different username is binded to them in phpBB. I am using the phpBB 2.0.xx and Joomla 1.0.xx version of your mod btw. For example, a user registered on Joomla with the username SpaceChick23. However, when she went to the forum, her username shows up as JCAllison and her email address on the forum is different as well. I checked and there's no such user JCAllison in the Joomla or phpBB database; it appears to have been created out of thin air! I tried registering a test account myself and it works fine for me, retaining my entered username when I go to the forum. Any ideas on why this bizarre error is occuring?

Thanks,

Garibaldi

User avatar
millssy
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 18
Joined: Wed Sep 26, 2007 10:53 am
Contact:

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby millssy » Mon Mar 31, 2008 5:54 pm

Hi ,

I am having a few problems with this bridge!

I have mad e the file changes etc and uploaded all the bits i need to upload including the joomla component but i am getting this error and i canyt figure it out!

Warning: main(joomphpbb_engine.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home/sites/salesandmarketingforums.co.uk/public_html/forum/index.php on line 4

Warning: main(joomphpbb_engine.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home/sites/salesandmarketingforums.co.uk/public_html/forum/index.php on line 4

Warning: main(joomphpbb_engine.php) [function.main]: failed to open stream: No such file or directory in /home/sites/salesandmarketingforums.co.uk/public_html/forum/index.php on line 4

Fatal error: main() [function.require]: Failed opening required 'joomphpbb_engine.php' (include_path='.:/usr/share/pear') in /home/sites/salesandmarketingforums.co.uk/public_html/forum/index.php on line 4



I hope you can help

Pete

sitewonders
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 171
Joined: Mon Mar 19, 2007 8:29 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby sitewonders » Wed Apr 02, 2008 10:42 am

Hi all.

Could really use a little advice here!

Yesterday I installed the bridge (after a day of problems in other areas that I fixed one at a time!)

The bridge seemed to be working fine late yesterday, however today it has become apparent that all is not well.

I have bridged Joomla with phpbb and all LOOKS ok. I have removed the login boxes in phpbb so that all logins/logouts go through Joomla com_login.

HOWEVER.

If I click on com_login and log in, I am redirected to the joomla homepage. If I try to access the forums when logged in it still redirects to the Joomla homepage but with an address of

co.uk/login.php?login=true&sid=9f5302b765e7707ed7cb9aa9460b172e

I can access the forums when NOT logged in fine.

Could any of you shed any light on this? I am on msn messenger if you can can help as [email protected]

If i have to pay to get this fixed I will, main thing is its urgent!

Many Thanks!

Gary

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Thu Apr 17, 2008 8:04 am

hi mehdi...

thanks for the bridges u made...

but i had problem with joomla upgrade... please help me...

i was use joomla 1.0.12 and phpbb2.023 bridged before...
then i upgrade my joomla site to 1.0.15 version...
after that... my joomphpbb bridge dosn't work normally...
its like the bridging doesnt work...
when i login to my joomla site... i'm not automaticly login to my phpbb forum... looks like my joomphpbb_bridge table not upgraded... so there is no connection between my joomla id n my phpbb id...

but when i was still use the 1.0.12 version it works well...

in 1.0.15 version
this messages appear...:

Could not insert data into users table

DEBUG MODE

INSERT INTO phpbb_users (user_id, username, user_regdate, user_password, user_email, user_active) VALUES (7, 'kates', 1208416040, '990cdcdd96ce86a9b3bcf3ee58819380:ogsZj9B6wdUEWsKH', [email protected] ', 1 )

Line : 354
File : joomphpbb_engine.php




i tried to figure it out... i read the source code, i do reinstall the com_phpbb n do step by step installation...
i'v read the FAQ in mehdi's site... but still cant find the answer...

please help me...

if there any one know what is the problem please help me...

thank u so much...


regards n respect....
Last edited by mr_freak on Sat Apr 19, 2008 5:44 am, edited 1 time in total.

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Thu Apr 17, 2008 10:01 am

sorry 4 my stupidity...

finaly i found the answer...

after i check my database tabel... there is a different structure between jos_users table and phpbb_users table

the length of password character...

in jos_users .... password is (varchar,100)
in phpbb_users.... password is (varchar,32)

so joomphpbb_engine.php can't insert into tabel phpbb_users where encrypted password length is more than 32 char..

so i think the problem is caused by the encrypt proccess that create encrypt char longer than 32 char...

so it would be better if we match the varchar length for password field...

how ever... thank u guys...

thanks a lot to mehdi...


regards

maxilious
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Wed Jan 10, 2007 4:36 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby maxilious » Thu Apr 17, 2008 4:21 pm

Total Joomla newb question. I am having the the "I can login in Joomla but not in Phpbb' problem. i have been messing with the "Host/domain for the url you configured Joomla must be equal to: parameters. Now when I try to even go to my phpbb I get the error message- "failed to open" and my url is all messed up "http://http://www."

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Fri Apr 18, 2008 4:39 am

maxilious wrote:Total Joomla newb question. I am having the the "I can login in Joomla but not in Phpbb' problem. i have been messing with the "Host/domain for the url you configured Joomla must be equal to: parameters. Now when I try to even go to my phpbb I get the error message- "failed to open" and my url is all messed up "http://http://www."


try this... hope could help...

set your $mosConfig_live_site in configuration.php file in your joomla site folder

Code: Select all

$mosConfig_live_site = 'http://www.yoursite.com';

set your $joomUrl in your joomphpbb_config.php on your forum folder

Code: Select all

$joomUrl="http://www.yoursite.com";

then
make 'link to url' menu from your joomla admin control panel...
which the link its like..:

Code: Select all

link: phpbb/

or

Code: Select all

link: http://www.yoursite.com/phpbb/


note : "phpbb" is name of folder where your phpbb file stored...



maxilious wrote:Now when I try to even go to my phpbb I get the error message- "failed to open" and my url is all messed up "http://http://www."


look in to your phpbb configuration on phpbb control panel...

login to your phpbb forum as admin.. goto phpbb control panel...

goto General Admin ----> Configuration

set Domain name
so its like

Code: Select all

Domain Name :   www.yoursite.com

note: without "http://"

then set Script path : /phpbb/
its like

Code: Select all

Script path :   /phpbb/



note : "phpbb" is name of folder where your phpbb file stored...


thats all i know.... hope it works n could help u...

but its still not... i'm so sorry...

please, any one can help???

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Fri Apr 18, 2008 6:48 am

hii all..

i need your help here...

i have a problem with my phpbb forum in my joomla site...

when i post a reply, the message are posted... and it saved on database...

but debug or error message appear...

debug is :

Could not connect to smtp host : 10060 : A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond.

DEBUG MODE

Line : 112
File : smtp.php



but everything seems normal... the message are posted...

only this debug are disturbing...

so... please help me..

i really appreciate your help...

thank u so much....

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Fri Apr 18, 2008 8:04 pm

hi,
well sorry for all,
it's almost one month I didn't post any answer :D
I don't have the courage nor the time to answer every post, hence I'll answer only to last posts (some people might already gave up anyway).

@ mr_freak
thanks for finding bug and fixing at the same time the problem relative to passwords.
viewtopic.php?f=216&t=284965
I just updated the joomphpbb_engine.php script to bypass that problem (more details later)

Could not connect to smtp host : 10060 : A connection attempt failed because the connected party did not properly respond after a period of time, or established connection failed because connected host has failed to respond.


well, I guess each time you post a message , phpbb is trying to mail users to notify them.
But for any reason the mailing fail.

@maxilious
well, answer of mr_freak seems accurate, I 'll just summarize it :

mr_freak wrote:login to your phpbb forum as admin.. goto phpbb control panel...

goto General Admin ----> Configuration

set Domain name
so its like

Code: Select all

Domain Name :   www.yoursite.com

note: without "http://"

At least that's where I suspect the problem. (feel free to apply other advices provided by mr_freak)

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Fri Apr 18, 2008 8:19 pm

18 april 2008
minor fix relative to password. (problem explained: viewtopic.php?f=216&t=284965 )
What I do is truncate password to 32 chars max before copying them to phpbb users table.
The fact is that these "salted" passwords are not even used in phpbb side ...
Then why do I even bother to copy them in phpbb user table ?
Because I **might** provide one day a hack that would allow
phpbb after unbridging to use these passwords.

maxilious
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Wed Jan 10, 2007 4:36 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby maxilious » Fri Apr 18, 2008 10:46 pm

Thank you Mehdi and Mr Freak your advice has resolve my problem.

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Sat Apr 19, 2008 4:27 pm

mehdi wrote:well, I guess each time you post a message , phpbb is trying to mail users to notify them.
But for any reason the mailing fail.


but i have dissabled the notify feature from the General Admin in my phpbb forum...

what should i do...? should i modify the source... to by pass the email sending...?
or is there any other way?

because this error message are disturbing and it cause no button or "back" link to go back to the forum except using browser's "back" button... and it makes users think that their message(post reply) are not sent or posted...

i still trying to find out...

but if any body could help me... please...

thanks to mehdi

thanks a lot guys...

maxilious
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Wed Jan 10, 2007 4:36 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby maxilious » Sat Apr 19, 2008 8:23 pm

When user logs into my site (after signing up) and they click ony my message forum they get this message instead of the forum.
"You are currently Logged In to the private area of this sit"

mehdi
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 437
Joined: Tue Oct 04, 2005 3:56 pm

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mehdi » Mon Apr 21, 2008 7:20 pm

@mr_freak
see solution posted for user daverj in this page:
viewtopic.php?f=216&t=62351&start=480#p1227472

@maxilious
typical error as old as the bridge
see FAQ related to that bridge especially the question:
"I can login in Joomla but not in phpbb"

mr_freak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 13
Joined: Thu Apr 17, 2008 5:16 am

Re: Mehdi's Bridge for Phpbb2 (not 3 yet ...)

Postby mr_freak » Tue Apr 22, 2008 7:03 am

mehdi wrote:@mr_freak
see solution posted for user daverj in this page:
viewtopic.php?f=216&t=62351&start=480#p1227472


i did this...

it's still not works...

but then, when i remove all topics that ever created before....

then create a new one... it works...

it works well to all my new topics...

it fix the problem... but i still can get it... what is the main problem...

fortunately my phpbb forum still offline(under construction) not online yet... it will be a big problem if my phpbb forum has online for a long time....

but then again...

big thanks....


Return to “phpbb - Joomla! Integration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests