Installation DB syntax error *SOLVED*

Need help installing Joomla! 1.5? For all Joomla! 1.5 installation issues please use this forum.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
Leaf
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Mon Apr 04, 2011 9:25 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Leaf » Sat Apr 16, 2011 6:18 am

Drakkheim's attached file worked for me as well! Thanks Tons!




:)

oscarhf
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Tue Apr 26, 2011 2:05 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby oscarhf » Tue Apr 26, 2011 5:08 pm

Gracias pero se debe cambiar es en el joomla.sql!! y perfecto!!!!!

Yuut
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Apr 20, 2011 1:00 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Yuut » Tue Apr 26, 2011 7:40 pm

buh I guess it's absolutely necessary to run WAMP 2.0, I was running XAMPP didn't get it working

thanx for the solution btw

Teclis16
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Mon May 02, 2011 7:42 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Teclis16 » Mon May 02, 2011 9:30 pm

I'm using Drakheims file, but still get this error:

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=5 COMMENT='Holds all the user groups'' at line 6 SQL=CREATE TABLE `jos_vm_auth_group` ( `group_id` int(11) NOT NULL auto_increment, `group_name` varchar(128) default NULL, `group_level` int(11) default NULL, PRIMARY KEY (`group_id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=5 COMMENT='Holds all the user groups'

any ideas

User avatar
dpacadmin
Joomla! Champion
Joomla! Champion
Posts: 6021
Joined: Sat Aug 16, 2008 1:46 pm
Location: the Bat Cave
Contact:

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby dpacadmin » Tue May 10, 2011 1:37 pm

Change TYPE=MyISAM to ENGINE=MyISAM in your sql file.

prashantbala
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Tue Nov 24, 2009 11:31 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby prashantbala » Sat May 14, 2011 7:39 pm

Actually installing the latest verison of Wampserver solved this error

serendipitytech
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 7
Joined: Mon Aug 16, 2010 2:08 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby serendipitytech » Wed May 25, 2011 8:58 pm

Chalk another one up to solved by Drakkheim's file.

Thanks!

rejith
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sat May 28, 2011 5:18 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby rejith » Sat May 28, 2011 5:32 pm

Drakkheim wrote:9Iceman's copy paste fix worked for me.

I've attached my 1.5.22 joomla install sql in a zip .


Thanks friend. This one worked fine for me.

reesedesign
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Jul 02, 2011 11:39 am

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby reesedesign » Sat Jul 02, 2011 12:43 pm

none of the find and replace text fixes worked for me, so after much playing around i found uninstalling the new WAMP (2.1a) and installing a previous wampserver (2.0i) and then installing VirtueMart_1.1.8_eCommerceBundle_Joomla_1.5.22 - WORKED PERFECTLY!!

kashkhan
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Tue Jul 12, 2011 11:46 am

Re: Installation DB syntax error

Postby kashkhan » Tue Jul 12, 2011 12:01 pm

It is the BEST fix!

Thanks

hotwired2 wrote:Thanks phuc.  Unfortunately that was not the issue for me.  I tried your mod and still got an error.  So I had to debug the SQL further.  Well I got it working also by changing 'TYPE=MyISAM' to 'ENGINE = MyISAM'.  What threw me off is that my server have MySQL v5.0.18 and 'TYPE=MyISAM' should have worked fine. 

Anyway the sql file that came with the download worked fine by just changing those parameters without your modifications.

Reintje111
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 17
Joined: Sun Dec 06, 2009 3:22 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Reintje111 » Tue Jul 12, 2011 1:57 pm

dpacadmin wrote:Change TYPE=MyISAM to ENGINE=MyISAM in your sql file.


I cant upload Easybook reloaded as extension not anymore. I ll get an error about mysql

amboshy
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Aug 13, 2011 11:29 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby amboshy » Sat Aug 13, 2011 11:36 pm

great

User avatar
kannansreenivas
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1122
Joined: Tue Feb 24, 2009 6:29 pm
Location: Calicut, Kerala, India
Contact:

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby kannansreenivas » Thu Aug 25, 2011 8:13 am

As mentioned anove,
This worked for me :
Open "joomla.sql" - from installation/sql/mysql
copy the this text: TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`;
with the "joomla.sql" file open got to EDIT- REPLACE and paste the text in to "FIND WHAT"
Then copy this textCHARACTER SET `utf8`; into REPLACE WITH
Hit REPLACE ALL - save the file - and your done.


Thank you for information...

rejith
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sat May 28, 2011 5:18 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby rejith » Sun Aug 28, 2011 12:01 pm

Drakkheim wrote:9Iceman's copy paste fix worked for me.

I've attached my 1.5.22 joomla install sql in a zip .


This one worked for me. Thanks mate!

Vikula
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sun Aug 28, 2011 4:36 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Vikula » Sun Aug 28, 2011 4:50 pm

Wow! This worked for me..First time posting in a forum and It really worked! You rock guys...

marehabdallah
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sun Oct 02, 2011 4:32 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby marehabdallah » Mon Oct 03, 2011 6:54 am

i tried all the solution but still getting the following:

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'textCHARACTER SET `utf8`' at line 29 SQL=CREATE TABLE `jos_banner` ( `bid` int(11) NOT NULL auto_increment, `cid` int(11) NOT NULL default '0', `type` varchar(30) NOT NULL default 'banner', `name` varchar(255) NOT NULL default '', `alias` varchar(255) NOT NULL default '', `imptotal` int(11) NOT NULL default '0', `impmade` int(11) NOT NULL default '0', `clicks` int(11) NOT NULL default '0', `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '', `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '', `date` datetime default NULL, `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `editor` varchar(50) default NULL, `custombannercode` text, `catid` INTEGER UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `description` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `sticky` TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `ordering` INTEGER NOT NULL DEFAULT 0, `publish_up` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `publish_down` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `tags` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `params` TEXT NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`bid`), KEY `viewbanner` (`showBanner`), INDEX `idx_banner_catid`(`catid`) ) textCHARACTER SET `utf8`

pparmar
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Thu Jul 21, 2011 10:06 am
Location: INDIA
Contact:

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby pparmar » Fri Oct 21, 2011 2:50 pm

Excellent..:)

this work form me appreciate. *****

9Iceman wrote:Try This! It worked for me.

Open "joomla.sql" - from installation/sql/mysql
copy the this text: TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`;
with the "joomla.sql" file open got to EDIT- REPLACE and paste the text in to "FIND WHAT"
Then copy this textCHARACTER SET `utf8`; into REPLACE WITH
Hit REPLACE ALL - save the file - and your done.
Close everything and start over, it should work.
PM me if you need further help.

becca-ag
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Thu Nov 10, 2011 4:20 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby becca-ag » Thu Nov 10, 2011 4:35 pm

YES! Thank you Drakkheim and phuc!! Replacing those two files worked. Thanks so much, you rock.

krekicak
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Fri Nov 18, 2011 5:08 am

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby krekicak » Fri Nov 18, 2011 5:26 am

Drakkheim wrote:9Iceman's copy paste fix worked for me.

I've attached my 1.5.22 joomla install sql in a zip .



FINALLY this file solved my problem... TY big time...

apc01
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Sun Nov 27, 2011 2:46 am

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby apc01 » Mon Nov 28, 2011 2:23 am

Just remove CHARACTER SET UTF-8 , then everything solved!

Fonias
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Mon Nov 16, 2009 1:19 am
Location: Ελλάδα
Contact:

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby Fonias » Sat Dec 31, 2011 9:32 pm

Drakkheim's file worked for me too! Thanx!

masternick77
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Jan 03, 2012 3:45 am

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby masternick77 » Tue Jan 03, 2012 3:58 am

hmm.. I had tried the way phuc had given to us.. but why it still can't work? I've replace joomla_backward.sql with this file but it still didn't succeed.. maybe any suggestions? Anyway, does it relates to the name of the database that we had made? I'm waiting for the reply! Thanks all that made an attention to mine! I'm still new on Joomla! (I'm a six grader in Indonesia), so I need more help from you masters! Thanks a lot!

masternick77
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Jan 03, 2012 3:45 am

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby masternick77 » Tue Jan 03, 2012 4:25 am

Guys, I still had the same problem for the syntax error on the joomla. I've been sure that I've changed the TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`; into textCHARACTER SET `utf8`; but still the Joomla Final Installation comes with this:


You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`' at line 29 SQL=CREATE TABLE `jos_banner` ( `bid` int(11) NOT NULL auto_increment, `cid` int(11) NOT NULL default '0', `type` varchar(30) NOT NULL default 'banner', `name` varchar(255) NOT NULL default '', `alias` varchar(255) NOT NULL default '', `imptotal` int(11) NOT NULL default '0', `impmade` int(11) NOT NULL default '0', `clicks` int(11) NOT NULL default '0', `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '', `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '', `date` datetime default NULL, `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0', `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `editor` varchar(50) default NULL, `custombannercode` text, `catid` INTEGER UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `description` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `sticky` TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT 0, `ordering` INTEGER NOT NULL DEFAULT 0, `publish_up` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `publish_down` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00', `tags` TEXT NOT NULL DEFAULT '', `params` TEXT NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`bid`), KEY `viewbanner` (`showBanner`), INDEX `idx_banner_catid`(`catid`) ) TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`

If you guys see the text, those are still in TYPE, not TEXT, I wonder why I've replace it but it didn't work. Moreover, is it the error of the XAMPP or my Joomla! ? So for the point, how would we deal with this, is this the error of the LOCALHOST, or the old version, or are there any other replaces?

Plus: I've replace the TYPE, into ENGINE, but it also couldn't work, I've tried all the FIND and REPLACE ways also with removing the DEFAULTS, so guys how must I deal with this?

Though it didn't succeed for me, I thanked you guys that had worked hard to find the solution. I'm waiting for the best solution reply. Thanks! :)

YOU GUYS ROCK! 8)

davidjbrock2
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Jan 04, 2012 9:17 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby davidjbrock2 » Wed Jan 04, 2012 10:03 pm

Had this issue too... tried everything on this page, but to no avail. An earlier poster mentioned conflicts with the SQL versions. I didn't uninstall WampServer 2.2, I just added an earlier version of SQL and used that one. Version 5.0.88 worked for me. Don't forget to undo/redo the changes you've made thus far: i.e. copy back the original joomla.sql and joomla_backward.sql from the Joomla build .zip into the mysql folder. Also, since it's a new version of mySQL, you'll have to set up your password and database through phpMyAdmin again. Good luck all.

bukas
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Thu Jan 05, 2012 11:24 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby bukas » Fri Jan 06, 2012 5:45 pm

I am new to the forum, i have being this problem, i tried all the suggestions on this forum; changing the TYPE to ENGINE, changing the TYPE=MyISAM CHARACTER SET `utf8`; to textCHARACTER SET `utf8`; but none worked until I uninstalled my wamp 2.2a and installed wamp 2.0c which worked perfectly for me.

Therefore i think that wamp2.2a might be having a compatibility problem with joomla 1.5, hence i would rather suggest to anyone having the same problem to do the same. By the way thanks guys for your contributions. You guys rocks!!! :D

janemores
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Jan 11, 2012 6:44 pm
Location: Toronto
Contact:

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby janemores » Wed Jan 11, 2012 6:47 pm

Wow!! Useful :)

7170
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Mon Sep 12, 2011 4:13 pm

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby 7170 » Mon Mar 05, 2012 4:07 pm

Thanks Drakkheim your file fixed my error!!

User avatar
humvee
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 14713
Joined: Wed Aug 17, 2005 10:27 pm
Location: Kent, England

Re: Installation DB syntax error *SOLVED*

Postby humvee » Wed May 02, 2012 9:14 pm

[Mod Note: Topic locked to prevent further unassociated posts being posted to it. Please start a specific new thread where appropriate and refer back to this one.]


Return to “Installation 1.5”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests