The Joomla! Forum ™



Forum rules


Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.



Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 3:07 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Aug 30, 2010 2:00 am
Posts: 9
I have tried to do a new Joomla 1.7.3 Stable Full Package install on a Linux server , on which I had already created a new empty database.
My server's settings:
MySQL v. 5.0.92
PHP v. 5.2.17
My entered Basic Settings: db type: MySQLi
hostname : localhost
Username: my user name for that particular database
Password: password for the user that can access that db
dbname: the name of the new empty db
table prefix: a 4-character ( all lowercase letters) followed by an underscore

After filling in the basic settings , then pressing next, I get the following message:
An error occurred while trying to create the database dbrrtn.
The user may not have enough privileges to create a database. The required database may need to be created separately before you can install Joomla!.


How can I get past this step?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 4:31 am 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Sun Feb 19, 2006 6:47 pm
Posts: 17570
Location: Toledo, OH
Unless your database name is "dbrrtn", you have probably filled the form out wrong.

_________________
Don't HACK the Joomla! core. Extend and Override.
http://harpervance.com - Live Joomla! Help Available skype: harpervance


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 3:52 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Aug 30, 2010 2:00 am
Posts: 9
That is the name of the database. (That would be a very basic error though! :)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 4:52 pm 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Sun Feb 19, 2006 6:47 pm
Posts: 17570
Location: Toledo, OH
Well, for some reason, Joomla can't alter the db, Have you checked the privileges you assigned to that user?

_________________
Don't HACK the Joomla! core. Extend and Override.
http://harpervance.com - Live Joomla! Help Available skype: harpervance


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 9:59 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Aug 30, 2010 2:00 am
Posts: 9
I have done that and that user has read write delete privileges on all tables.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 03, 2011 10:03 pm 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Sun Feb 19, 2006 6:47 pm
Posts: 17570
Location: Toledo, OH
Well, there are a lot more privileges than that available.

_________________
Don't HACK the Joomla! core. Extend and Override.
http://harpervance.com - Live Joomla! Help Available skype: harpervance


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Dec 04, 2011 4:46 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Aug 30, 2010 2:00 am
Posts: 9
Yes. I have given all privileges to that user for that database only.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Dec 06, 2011 5:15 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Mon Aug 30, 2010 2:00 am
Posts: 9
Works! :D
I removed that non-working database user, and made a new one with all privileges and tried again and now all works. So I assume I must have neglected some privileges in the previous user. Thank you for your help.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group