The Joomla! Forum ™

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
 Post subject: Joomla 1.5 ili 2.5 ?
PostPosted: Sun Feb 19, 2012 7:57 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Pozdrav svima, vidim svi pricaju o novoj verziji joomle i mukama sa prebacivanjem na nju.Imam dva pitanja..
Da li prebacivati sajtove sa 1.5 na 2.5 ukoliko se oni ubuduće nece menjati,odnosno sem ponekog teksta nece biti drasticnih promena?
problem je, jer templejti nece biti podrzani za 2.5, što bi znacilo veliki posao i velike promene..

Da li preporucujete da se novi projekti rade u 1.5 verziji ili je ipak pametnije sada poceti sajt u 2.5?
Voleo biih da cujem misljenja i savete iskusnijih kolega..
Hvala

Profile  

Post subject: Re: Joomla 1.5 ili 2.5 ?
PostPosted: Sun Feb 19, 2012 8:54 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

@paolo36, fića ili mercedes ?

Novi projekti svakako u novoj verziji, a ovi postojeci koji su na 1.5 ažurirati na 2.5 ali uz puno muka, osim ako koristis sve dodatke i komponente koji su kompaktibilni sa novom verzijom...

Život je ono što prodje, dok mi radimo nešto drugo.

Profile  

PostPosted: Sun Feb 19, 2012 11:14 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Istog sam misljenja, novo odmah na 2.5 a staro sesti zagrejati stolicu i lagano na 2.5

Profile  

PostPosted: Mon Feb 20, 2012 2:58 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Ako je problem šablon. To skoro da i nije problem. Da se naći sličan ili ćeš napraviti novi a isti ili ćeš platiti pa će ti neko napraviti ili ćeš kupiti Maestro pa nikad nećeš imati problema sa šablonima :)

Problem su sajtovi koji u sebi imaju puno modula/komponenti koji ne rade pod 2.5.

Recimo ako imaš joomfish onda si osuđen na 1.5.

Što se tiče starih sajtova postoji dva pristupa.

Ako je sajt jako bitan, onda imaš problem. Jer neće izlaziti sigurnosne zakrpe. U tom slučaju ostaje da se osiguraš sa svim posrednim metodama.

Ako praviš novi sajt onda je to lakše jer možeš da vidiš sa čim raspolažeš. Naravno da je lakše ako sve imaš za 2.5 a ako nemaš onda ćeš morati da vagaš šta ti se više isplati.

Profile  

PostPosted: Mon Feb 20, 2012 7:45 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Da se i ja pridruzim :)
Ako pravite novi sajt svakako to radite sa Joomla 2.5.
Ako imate sajt na Joomla 1.5, razmislite da li i zbog cega zelite da predjete na 2.5. Za sada jos uvek postoji podrska za 1.5 i sve dok postoji izrada zakrpa za tu verziju ne morate da razmisljate o prelasku. Ali... nemojte ni cekati da prestane podrska za 1.5 da biste krenuli u akciju. Razmisljajte o tome na vreme.
Naravno, savet je da sve sto radite, radite prvo u lokalu.
Osnovni alat za to vam je xampp ili wamp, akeeba i kickstart i naravno jupgrade.
Za sajtove koji nemaju previse dodataka i sajtove koji nisu ogromni (pri tome mislim na ogromnu bazu i velik broj dodataka) sve se odvija vrlo brzo i jednostavno (isprobano vise puta).
Sto kaze Djole sabloni ne bi trebali da budu problem. Za to imate besplatne framwork-ove kao sto su T3 lii Gantry. Da li cete nesto kupovati ili sami raditi, zavisi od vas. Osim toga, s vremena na vreme i nije lose malo izmeniti izgled sajta.
Sta je onda problem?
Problem su sajtovi sa mnogo sadrzaja, sa mnogo dodatnih ekstenzija, visejezicki sajtovi... e za takve sajtove je potrebno mnogo vise vremena i sigurno mnogo vise "gimnastike".
Sto se tice vesejezickih sajtova, Joomfish najavljuje svoju verziju za 2.5, pitanje je samo kada ce se to i desiti.
U svakom slucaju, kad tad cete morati preci na novu verziju Joomle.
Pocnite da razmisljate o tome na vreme i pratite razvoj potrebnih komponenti ili njihovih alternativa. Kada ocenite da postoje i potrebni i dovoljni uslovi za prelazak na novu verziju, uradite to.
Uputstvo za migraciju imate ovde http://docs.joomla.org/Migrating_from_J ... Joomla_2.5

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." A.Einstein

Profile  

PostPosted: Wed Feb 22, 2012 12:54 am 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Licno mislim da je Joomla 1.5 odsvirala svoje i zato sto pre treba uraditi migraciju na 2.5
Podrske i zakrpe za 1.5 ce biti samo jos 2-3 meseca i nakon toga svi sajtovi koji koriste Joomla 1.5 ce vtlo brzo postati ranjivi jer nece izlaziti sigurnosne zakrpe a i nove extenzije koje budu izlazile nece raditi na staroj Joomla 1.5 verziji.
Sama migracija sa 1.5 na 2.5 nije bas tako bolna i sa malo truda i muke sve se da srediti. Ja sam migrirao ovih dana sedam sajtova koji koriste razne komponente i module i sve podatke sam uspeo da sacuvam i da sajtove uspesno prebacim. Neke komponente koje ne postoje za Joomla 2.5 sam zamenio slicnima i rucno sam konvertovao staru bazu podataka i importovao u novu, tako da sam i to posle malo muke doveo u red.
Sve u svemu Joomla 1.5 vise nema nikakvu perspektivu i migraciju treba podhitno uraditi, sto bi se reklo, odmah juce :)

Profile  

PostPosted: Thu Feb 23, 2012 2:25 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

@arsago, oko nekih stvari grešiš, neke komponente (mislim na komercijalne), su tako dobro zaštićene da jedino što godinama menjaju jeste njihov izgled, postoje dosta sajtova koji još uvek rade na 1.0 verziji i ne fali im ništa godinama,

SVako ima svoje mišljenje, i naravno poštujem to, ali me zanima zašto misliš da je 1.5 odsvirala svoje, i po čemu si to zaključio ?

Ono na šta treba da obrate ljudi pažnju je pre svega dobar hosting, jer danas hosteri hakuju sami sebe i vraćaju backupe i na kraju ispadne kako oni znaju da se bore sa tim stvarima a usput s**bu grdne sajtove ljudima, tu joomla ništa nije kriva, ako neko hoće da uništi sajt uništiće ga bez obzira da li je joomla 1.5 ili 2.5,

Ovih dana su pali mnogi sajtovi, FBI, CIA, BIA... a kamo li naše joomle :)

Sve u svemu ovo je diskutabilna tema i pričaćemo mi još puno o ovome...

Život je ono što prodje, dok mi radimo nešto drugo.

Profile  

PostPosted: Thu Feb 23, 2012 11:17 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

I ja sam nekada tako razmisljao i secam se u vreme dok sam koristio Joomla! 1.0.x dugo vremena nisam hteo da prihvatim da moram da migriram na Joomla! 1.5 , ali nakon nekih godinu dana ljudi su poceli da nalaze rupe na toj mojoj staroj joomli a zakrpe naravno nisu izlazile i onda sam dosao u problem. Resenje je bilo ili da uradim migraciju ili da zakljucam sve i svasta na sajtu, pocev od direktorijuma pa do razno raznih opcija, ali u tom slucaju ne bih vise imao dinamicki sajt i onda CMS gubi smisao.
Onda je krenuo cirkus. Prvo su mi deface-vali sajt i ja vratim index fajl i resim problem, nakon toga je poceo da ga rusi kako ko stigne. Svaki pu ja vratim backup i teram tako par dana ali ga opet sruse. Ja onda proguglam malo i nadjem na bar jedno 50 sajtova kako hackovati Joomlu 1.0.x

Znaci dete od deset godina sedne za komp, malo procita uputstvo i dodje i srusi mi sajt zacas posla. Zakrpe ne postoje a da svaki dan vracam backup i gubim po sat-sva na to ne isplati se.
Tada sam napokon shvatio da moram da radim migraciju i zato sam i sad rekao da je Joomla 1.5 odsvirala svoje.
Ne kazem da neki sajtovi na kojima se sadrzaj menja jednom godisnje moraju da migriraju, sto se takvih sajtova tice njih je relativno lako zastiti i bez zakrpa ali za sajtove na kojima se sadrzaj svakodnevno menja migracija je po mom misljenju obavezna. Naravno svako ima pravo na izbor ali sto se mene tice izbor je samo jedan.

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 11:12 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

arsago wrote:
Onda je krenuo cirkus. Prvo su mi deface-vali sajt i ja vratim index fajl i resim problem, nakon toga je poceo da ga rusi kako ko stigne. Svaki pu ja vratim backup i teram tako par dana ali ga opet sruse.

arsago pogledaj ove dve teme:
viewtopic.php?f=419&t=318525
viewtopic.php?f=419&t=474889

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 11:16 am 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Da cicans, citao sam te teme dosta puta ali tada je problem bio jedino do zastarele joomle. Nakon migracije i redovnog azuriranja joomle vise nikada nisam imao takvih problema.

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 12:00 pm 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Cak i tada, kako ti kazes "zastarelu" Joomlu 1.0 si mogao i morao zastiti malo bolje. Mnogo je onih koji i danas koriste joomlu 1.0 a da im sajt nikad nije rusen isto kao sto ima onih kojima je rusena Joomla 1.5 i to ne zbog "suplje" Joomle!
Hocu da kazem da je POTREBNO uvek imati najnovije verzije programa, da li 1.0 ili 1.5 ili 2.5 ali to NIJE DOVOLJNO!
Dzaba tebi i najnovija Joomla, ako ti je server supalj, ako su ti sifre na izvol'te - admin/admin, ako koristite nepouzdane i stare verzije ekstenzija...
Problem sa softverom otvorenog koda je da je taj kod dostupan svima podjednako! Kako tebi, tako i svima zlonamernima.
TO nije problem samo Joomle to je problem i Apacha i PHP-a i MySql-a ...
I tu lezi osnovna razlika izmedju dobrih i losih servera i dobrih i losih CMS-ova.
Kao sto Joomla! tim redovno prati i azurira moguce napade na sistem, tako i hosting kompanije treba da azuriraju svoje servere ili ti sam ako imas svoj server (o tome smo pisali i u drugim temama).
Joomli 1.0 je istekao rok trajanja, 1.5 se jos uvek odrzava i ona je sada, uslovno receno, jedan stabilan i pouzdan sistem.
Joomla 2.5 je mlada, jos uvek je relativno malo ekstenzija za nju. Jos uvek ima relativno malo sajtova sa 2.5...
Kao sto sam i rekla svoje misljenje u svom prvom postu: ko pravi novi sajt radite to sa 2.5!
Sajtovi koji dobro rade sa 1.5 pa cak i sa 1.0, pratite i redovno odrzavajte, ali razmisljajte kako preci na novu verziju kada se za to ispune i potrebni i dovoljni uslovi - i nikako na brzinu i po svaku cenu!

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 2:31 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Donekle se slazem sa tobom, ali ti si sad vec nacela neku drugu pricu oko servera, hosting, itd... To je posebna prica i sto se toga tice slazem se sa tobom, ali ne slazem se sa tobom oko verzije joomle.
Ne postoji najnovija verzija joomle 1.0 ili 1.5 , to jest postoji najnovija verzija ali to je Joomla 2.5.1
Znaci slazem se sa tobom da treba koristiti najnovije verzije joomle i njenih extenzija, ali najnovija verzija joomle je verzija 2.5.1
Zadnje verzije joomle 1.0 su stare nekoliko godina a zadnja verzija joomle 1.5 stara je nekih godinu dana. Od tada pa do sada izlazile su kratkoricne verzije 1.6 i 1.7 i evo najzad dodjosmo i do verzije 2.5 , tako da je to najnovija verzija i moje je misljenje da tu najnoviju verziju treba svi da koriste.

Last edited by arsago on Fri Feb 24, 2012 3:56 pm, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 3:24 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Tako je arsago!

Reci Cic kako treba.

:D

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:13 pm 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

arsago, ne smem ovde da napisem sve ono sta mislim, ali tvoje misljenje moze da vredi samo ako navedes makar jedno razumno objasnjenje za njega, jer je ocigledno da ne razumes sta sam htela reci, a to je zato jer ne poznajes materiju:
Najnovija verzija Joomle 1.5 je 1.5.25! Izasla je 14. novembra 2011.
Najnovija verzija Joomle 2.5 je 2.5.1. Izasla je 2.2.2012.
Da li je Joomla 1.5.25 losa i stara? NE!
Da li je Joomla 2.5.1 losa? NE!
Razvoj verzije Joomla 1.5 prestaje negde u aprilu, ali bi bezbednost trebala da se prati do septembra 2012. i do tada bi trebalo da se rade zakrpe.
Razvoj verzije Joomla 2.5 tek pocinje.
Inace, znas li uopste kakva je i u cemu razlika izmedju Joomle 1.5 i 2.5?
To bi ipak trebao da znas, ako nesto preporucujes.

Profile  

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 9:50 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Citat preuzet sa ovog sajta: April 2012 - Joomla 1.5 reaches end of life!

Razvoj Joomle 1.5 je prestao pre otprilike godinu dana a podrska jos uvek traje, tako da su u medjuvremenu izlazile sigurnosne zakrpe pa je zadnja ta zakrpa nazvana joomla 1.5.25
To samo ptvrdjuje ono sto sam ja u prethodnim porukama vec rekao, a to je da kad budu prestale da izlaze te sigurnosne zakrpe Joomla 1.5 ce vrlo brzo nakon toga postati veoma nesigurna.
U svakom slucaju ne branim ja nikome da koristi Joomlu 1.5 ja sam samo izneo svoje misljenje o tome, a svako neka radi kako hoce.

p.s. Sto se tice toga koliko i sta znam, to je licno moja stvar i ne moram nikome to da dokazujem i objasnjavam, tako da ce tvoje pitanje da li znam razliku izmedju joomle 1.5 i joomle 2.5 ostati bez odgovora. Mislim da nisam nikoga nista lose posavetovao.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]