The Joomla! Forum ™

Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Prelazak sa 1.5 na 2.5
PostPosted: Sun Mar 11, 2012 2:13 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Imam sajt Joomla 1.5, koji je već dugo u funkciji i želio bih da uradim redizajn (novi templates i organizacija sadržaja) sajta i da pređem na Joomla 2.5.
E, kako sad to najbezbolnije uraditi.

Problem je i što trenutno na sajtu imam samo jednu kategoriju/sekciju, a sad bih postavio više sekcija.
Šta sa starim člancima?
Da li je moguće nekako sve stare članke ''arhivirati'' da budu dostupni i posle redizajna sajta?

Možda negde na sajtu postoji rešenje, ali ga nisam našao.

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 3:42 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Prelazak na Joomla! 2.5 je relativno lak. Postoji komponenta za automatsku migraciju koja se zove jUpgrade i koja će prebaciti osnovne stvari, između ostalog i kategorije i članke.
Imaš uputstvo na http://docs.joomla.org/Migrating_from_J ... Joomla_2.5

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 5:05 pm 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Prelazak sa verzije Joomla 1.5 na 2.5 je jedan posao.
Reorganizacija sajta je nesto sasvim drugo.
Migracija ti omogucava da postojece clanke, kontakte, linkove, banere, slike... iz 1.5 imas i u 2.5, rasporedjene po istom principu. Sta ces ti posle toga s njima raditi, od volje ti ;)

"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." A.Einstein

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 8:01 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

A ne postoji način, ako sam već pripremio novi šablon kako treba da mi izgleda da stari sajt samo ''uvezem'' i postavim u arhivu.
Ili moram prvo stari sajt ''prevrnuti'' na 2.5 pa onda razmestati sta i kako ide.

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 8:06 pm 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Ne znam sta ti znaci "postavim u arhivu."
Ali svakako moras prvo uraditi migraciju na 2.5 i onda menjati sta i kako hoces.

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 8:54 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Da stari sajt arhiviram, odnosno članke da arhiviram i kao takve da ih uvezem u novi sajt.
Ne znam dal dobro objasnjavam.
Pitam za teoretsku mogućnost.

Profile  

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 10:26 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Nemaš potrebe da ništa arhiviraš pa posle to da uvoziš u novi Joomla! 2.5 sajt, jer će to za tebe uraditi sama komponenta za migraciju. Prilikom samog procesa migracije, komponenta kreira novu fasciklu u koju smešta taj novi sajt a stari sajt nastavlja da postoji i dalje. Tek kada ti na tom novom sajtu sve podesiš i središ po svojoj volji, onda brišeš stari sajt i premeštaš novi sajt iz te privremene fascikle na mesto tog starog sajta.

Profile  

PostPosted: Mon Mar 12, 2012 9:09 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

"Skinula" sajt sa hosta.
Instalirala Wamp server, iskopirala podatke, uvezla bazu podataka, skinula jupgrade probala da instaliram ali neće.
Odnosno instaliram, ali kad idem na "plugin" da ga aktiviram tamo ga nema.
Kad opet pokušam da ga instaliram, on se opet normalno instalira kao da nije već instaliran, ali opet nema opcija ''enable'' u "plugin", pri tome ga vidim među komponentama da ga ima.
Samo ne mogu nigdje "enable" - System - Mootools Upgrade.

Profile  

PostPosted: Mon Mar 12, 2012 9:36 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Verovatno je nesto do servera. Probaj da instaliras xampp, cini mi se da bolje radi na windowsu.

Profile  

PostPosted: Mon Mar 12, 2012 10:18 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Sad sam probao na hostu i isti slucaj.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 6:59 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

To nema veze sa hostom!
Lepo pise sta treba da se aktivira ;) extensions->plugin manager->System - Mootools Upgrade

PS
Za one koji ne znaju: WAMP je paket nezavisnih programa za windows operativne sisteme koji instalacijom simuliraju web server koji se inace ne nalaze na win operativnim sistemima, a naziv je nastao od pocetnih slova sledecih reci: Windows, Apache, MySQL i/ili PHP, Perl ili Python
Pogodite sta znaci XAMPP ili MAMP ili LAMP ;)

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 7:20 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

To sam shvatila.
Instaliram jupgrade, pise uspešno instaliranje, ali da moram da aktivram "System - Mootools Upgrade", ali kad odem na plugin uopšte ga nema. Kao da nije instaliran. U tome je problem.

E sad, provalila sam da ako instaliram "plg_mtupgrade_ck_1.2", pa onda jupgrade da ga imam i vidljivo u Extension - plugin menager i idem na enable i to je OK.
Sledeće što uradim
Components - Jupgrade
izadje mi start upgrade kliknem na to ali se nista ne desava.
Baš ništa.
Da nema veze do ovih podesavanja na fotografiji.

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 7:47 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Posto radis u lokalu, najjednostavniji nacin za otkrivanje gresaka, kad radis nesto novo je - bilo sta da je u pitanju:
1. U Joomli u globalnoj konfiguraciji ukljuci Debug.
2. u okviru PHP servera, tj. njegovih podesavanja ukljuci display_errors kako bi videla greske i upozorenja
Ovako nikako ne mozes znati sta se desava i sta nije u redu

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 8:37 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Uključila u Joomla!, display_errors štiklirala.

E sad kako da vidim u čemu je greška.
Izašao je neki spisak, ali ne znam šta je šta.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 8:42 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Sad kad sam pokušala ponovo da instaliram jupgrade, izađe mi sledeće greška "Incorrect Install File".

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 10:32 am 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Koji windows imas na kompu i da li si instalirala xampp? Ako koristis sedmicu instaliraj xampp obavezno, nisam ti dzabe napisao da sa njim radis, vec iz licnog iskustva.
Postoji jos jedna varijanta, sa kojom verovatno neces imati problema. Ako imas dovoljno prostora, kreiraj kod sebe na tvom serveru online novu fasciklu i daj joj ime, na primer test. Tu prekopiraj postojeci sajt. Kreiraj novu bazu podataka i uvezi u nju podatke od postojeceg sajta. Znaci napravis jos jednu kopiju sajta u toj fascikli test. E tu onda instaliraj jupgrade i tu na tom test sajtu uradi migraciju sa 1.5 na 2.5. Na taj nacin ces da izbegnes muku sa windowsom i serverima.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 10:38 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Pokusava sam i on line da instaliram upgrade i isto se ponavlja. Evo sad cu instalirato XAMP pa da vidim kako tu funkcioniše.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 11:10 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

@ljiskam Kao sto rekoh time neces resiti problem, osim ako ponovnom instalacijom svega ne resis nesto sto u startu nije bilo dobro sa instalacijom sajta.

PS
@arsago mogao bi nam svima objasniti sta je i kakva razlika izmedju xampp i wamp?
Zasto je jedan bolji u odnosu na drugi?

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 12:13 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

@cicans
Zato sto ima manje bugova. Probao sam wamp i nimalo nisam zadovoljan sa njim.

p.s. Ne vidim stvarno razlog da stalno trazis da ti nesto objasnjavam. Ako ti smeta moja aktivnost na forumu, nema problema, mogu da prestanem da pisem.

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 1:14 pm 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

@arsago, kada nesto kazes onda treba da stojis iza toga nista vise ;)
Sklon si davanju nekih izjava, odnosno tvog licnog misljenja kao neceg sto je apsolutno i jedino moguce. Tvoje misljenje moze a i ne mora da bude i jedino ispravno. To je osnovni problem.
Ja ne znam u cemu se ogledaju ti bagovi o kojima govoris, a svako ko to zna bi mogao da objasni. A svi mozemo da nagadjamo i pogadjamo, sa manje ili vise uspeha.
Da koristis Linux operativni sistem ne bi imao ovu dilemu, ali posto vecina nas ipak koristi win sasvim je svejedno da li ces koristiti wamp ili xampp (neko voli popu, neko popadiju). Ja koristim wamp samo zato sto sam navikla na njega i ni zbog cega drugog.
Kao sto sam rekla ono sto cini wamp ili xampp su Apache, PHP i MySQL (s tim sto u okviru xamppa imas instalaciju i Pearl-a, koji u ovom slucaju nisu tema).
Wamp ili xamp ti olaksavaju posao prilikom instalacije i rade automatska osnovna podesavanja ova tri neophodna cinioca jednog web servera. Da li ces ih instalirati "peske" jedan po jedan ili ces koristiti neki od ovih "okruzenja" za sva tri zavisi od toga koliko si vican tom poslu.
Takode, verzije i aktivni moduli ili podesavanja Apacha, PHP-a i MYSQL-a su ono sto cini jedan web server. Bitno je da znas da na jednom istom xampu ili wampu mozes imati instalirane razlicite verzije ovih "servisa", koji mogu biti manje ili vise bagoviti.
Mislim da nema neke druge bitne razlike izmedju ova dva "okruzenja", osim mozda interfejsa. Na kraju krajeva mozes ih instalirati oba i porediti, pod uslovom da ne koriste isti port... Mogucnosti su neogranicene i u tome je lepota :D

PS
I da, ovo apsolutno nema veze sa postavljenim pitanjem na pocetku ove teme iako spada u tehnicka pitanja, ali da se ne bi vise natezali da li je Irak ili Iran...
Ako neko zna jos neke bitne razlike izmedju wamp-a i xampp-a neka napise ;)

Profile  

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 1:45 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Zao mi je ako odajem utisak pametnjakovica (da moje misljenje mora jedino da bude ispravno), nije mi to cilj.
Cilj mi je da pomognem drugima ako mislim da mogu.
Sto se tice wamp-a i xampp-a, mislim da im je osnovna razlika to sto si vec napisala, da wamp ne dolazi sa perl i mercury/32 i firezilla, ali kao sto si vec rekla, to nije bitno za ovu temu.
Znam da su misljenja podeljena ali ja licno imam bolje iskustvo sa xampp-om. Mislim da radi stabilnije i da ima manje bugova, e sad to je moje misljenje i naravno ne mora svi da se slazu sa njim.

Profile  

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 9:27 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Bez obzira na vašu stručnu raspravu, ja još uvijek nisam došla do rešenja.

Profile  

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 10:24 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

http://docs.joomla.org/Incorrect_Install_File
Ako je ovo rešenje, jel mi možete malo bolje objasniti šta i kako.

Profile  

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 10:58 am 
Joomla! Hero
Joomla! Hero

Zasto mislis da bi to trebalo da bude resenje?
Sta ne mozes da instaliras?
Ako je u pitanju jupgrade
1. deinstaliraj postojeci
2. Obrisi folder u okviru postojeceg 1.5 sajta koji se zove jupgrade
3. Obrisi u bazi tabele koje je jupgrade instalirao
4. Verzija Joomle 1.5 mora biti poslednja verzija 1.5.25!!!
5. ponovo instaliraj jupgrade i ponovi ceo proces

Profile  

PostPosted: Mon Mar 19, 2012 8:12 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Da ne otvaram novu temu..Sa Jupgrade sam izvrsio prelazak sa 1.5 na 2.5,pritom sam menjao template i rucno sam instalirao ekstenzije(imao sam neke probleme pa sam morao ovako).Linkovi,Stranice,Naslovi sve je bukvalno ostalo isto..Sajt je još uvek na lokalu..
Zanima se, sada kad obrisem 1.5 sajt i podignem 2.5 sajt,da li ce opet google morati da ga indeksira,da li cu opet morati da dodajem mapu u robots.txt(obzirom da sam morao da instaliram opet Xmap)
Konkretno,brine me da ova promena ne utiče na moju poziciju na pretraživačima,jer mi je sajt za bitne ključne reci dobro rangiran..Izvinjavam se ako je pitanje glupo, nisam do sada imao iskustva sa prelaskom na novu verziju Joomle..

Profile  

PostPosted: Fri Mar 30, 2012 6:26 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Došlo je vrijeme modernizacije koliko se mi tome god opirali :D

Krenuo sam i ja sa migracijom na 2.5, ali naišao sam ne neke male problemčiće. Pošto sam paničar što se tiče sajta (gubljenje 3000 članaka ili nešto slično), se hoću da prvo uradim u lokalu ali...

Pročitao sam vašu diskusiju iznad i mislim da imam sličan problem kao "ljiskam".

Napravio sam bekap sajta i prebacio sam ga u lokal (wamp server koji mi nijednom do sada nije napravio problem), skoro sve je funkc osim Jcommnets komponente koja ne radi offline, ali to sada nije ni bitno. Šta mi je problem. jUpdate je instaliran regularno, ali kada krenem sa migracijom na 2.5 jednostavno zakuca na "Checking", ajde kontam ima dosta tu stvari da se provjeri treba mu vremena, ali i poslije 2-3 sata ništa.

Online sam na brzinu napravio pod domen instalirao joomlu, ubacio nekoliko kategorija, sekcija, članaka, nove menije itd... i probao sam da to odradim i uspjelo je bez problema. sve je završio u roku od 3 minuta samo sam morao da podesim neke finese poput menija jer mi je tamplate 1.5 i različite su pozicije ali da ne davim, u glavnom online mi je sve odradio bez problema, ali u lokalu neće. Šta bi moglo da bude problem, da li je neko radio migraciju u lokalu (wamp server)?

Volim što sam eroooo :D

Profile  

PostPosted: Sat Mar 31, 2012 4:35 pm 
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Ja sam radila direktno na sajtu. Naravno pre toga bekap, bekap, bekap. Nisam imala problema. kao sto kazes relativno brzo je odradio sve a posle je naravno trebalo vremena da se polako sve isproverava i sredi pre objavljivanja. U medjuvremenu se video stari sajt dok ja nisam sredila novu verziju sa 2.5.

Profile  

PostPosted: Sun Apr 01, 2012 9:20 am 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Super, evo i ja sam počeo sa migraciom online jer mi u lokalu nije radilo :D
Ajde da ne otvaram novu temu za pitanja oko migracije jer je ovo ipak tema "Prelazak sa 1.5 na 2.5" pa bi mogli sva pitanja da rješavamo ovdje?
Migracija je prošla bez problema, prebacio je sve kategorije, usere, menije, sada "samo" treba to da se fino složi :D

Volim što sam eroooo :D

Profile  

PostPosted: Wed Apr 11, 2012 11:37 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Sve je prošlo bez problema online. Sve je lepo objašnjeno u onom filmiću. Ali sam sve ostavio u onom folderu jupgrade je mi se nije pojavio template iz verzije 1.5.26 koji sam radio pomoću "Artisteer-a" a nema ni menija. Da li sada moram u okviru nekog postojećeg template-a da vratim ove menije ili ima način da sajt izgleda kao kod verzije 1.5.26.

Profile  

PostPosted: Thu Apr 12, 2012 9:25 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Kako misliš da vratiš menije?

Ukoliko si napravio templejt sa artisteerom za j1.5 onda ti taj templejt neće raditi na j2.5.

Nema tu nikakvog vraćanja. Jednostavno to su dve različite stvari. Napravi taj isti templejt ali za verziju j2.5.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 40 posts ]  Go to page 1, 2  Next