The Joomla! Forum ™






Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: En zelo VELIK problem!
PostPosted: Thu Mar 08, 2007 6:05 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Hja, pravkar sem si naložil slojoomla 1.0.10 (se mi zdi) in ni bilo nobenih problemov pred inštalacijo (razen ene stvarce, ki pa naj ne bi bila pomembna saj je v recommend requirements in ne u minimum requirements). Server imam na svojem računalniku (localhost: appserv) in ko napišem sebi v naslov localhost/folklora (folklora podmapa kjer imam inštalirano joomlo, drugače v glavni mapi ("www" mapi) je druga stran) mi odpre normalno stran od joomle v slovenščini. Če se pa drugi pridružijo (naslov: http://www.velenje.dynu.com/folklora/index.php) pa se jim "baje" ne pokaže template (text pa use pa je razmetano), kar si lahko sami ogledate  ;). Sedaj ne vem kaj bi lahko bil problem, če meni vse v redu deluje... Če kdo ve kaj je napaka pa pove je "faca" saj sem že vsepovsod pisal pa noben ni meu pojma...
Screenshoot:
SS pri meni:Image

SS pri drugih:Image

P.S: uporabljam Windows Visto (če bi biu to lahko problem)...


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Mar 08, 2007 9:04 pm 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
Pismuuuu rokiiiiii! Res da slika pove več kot XXX besed, vendar tu pa malo pretiravaš.  :(

Torej, če prav razumem imaš postavljen strežnik z omenjeno domeno na domač IP (ki je verjetno statičen) ali pa uporabljaš kakšen DNS servis, ki ti omogoča, da domena vedno kaže na tvoj domač PC. OK do tu vse jasno.
Da ti v domačem okolju prikazuje vso vsebino tudi predlogo je tudi jasno. Namreč (predvidevam da si bolj frišen na Joomli) Joomla loči med vsebino in prikazom. Vsebina se črpa iz baze medtem ko je prikaz stvar predloge, ki je sestavljena iz grafičnih elementov in CSS direktiv. V tvojem primeru poglej v .../folklora/templates/rhuk_solarflare_ii mapo. Problem je DNS zapisu tvojega lokalnega strežnika oz. nastavitev DNS strežnika. Namreč zunanji svet ne ve, da imaš ti poleg root direktorija še kaj spodaj. Poleg tega vidim da je domena, ki jo uporabljaš poddomena (velenje) domene dynu. Tukaj je spet vprašanje, kako je ta domena zapisana v domenskih strežnikih (DNS) in kam kaže. DNS strežniki služjio temu da "mapirajo" nek IP naslov na neko domeno. Včasih se pač zgodi, da je potrebno pač nekoliko počakati, da si domenski strežniki po svetu izmenjajo podatke in se šele nato vse lepo vidi.
Če sem preveč osnovnošolski se opravičujem - ne poznam tvojega predznanaj.
Bi ti pa vsekakor VROČE svetoval za par evrov na mesec, da si omisliš neko gostovanje pri enemu od ponudnikov. Verjemi ni vredno časa, ki ga porabiš za neskončna preverjanja in preizkušanja zakaj nekaj ne dela. Sam imam tako kot ti lokalni strežnik na XPjih(apache2triad - izreden!!!!!) in svojo web stran za teste pri enemu od gostiteljev.
Poveztek: težava je v DNSu in dotičnimi nastavitvami.

lpD.

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 6:08 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Aha, se pravi da je nekaj narobe z domeno. Kaj pa če naredim novo domeno na dynu pa jo forwardam na mojo podmapo folklora/index.php, potem je folklora root mapa ali se motim ?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 12:52 pm 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
Domena se veže LE NA IP številko in ne na mapo podmapo. Se mi zdi da tu nisem bil dovolj jasen. Strežnik, ki pa ga imaš na svoji mašinci pa je možno konfigurirati tako, da kaže na nek direktorij. Če prav vidim si uporabil XAMPP - to je predkonfiguriran apache z Joomlo. To so spekli pri http://www.slojoomla.si zato mogoče poglej še tam. Sam ne uporabljam tega paketa in ne poznam možnih nastavitev. Je pa to kot rečeno težava z DNSom in nastavitvijo tvojega strežnika.
Jaz bi ti priporočal, da si dol daš apache2triad (pogooglaj malo) in gor daš frišno verzijo joomle. Seveda moraš XAMPP deinštalirat. Če imaš več znanja ali pa časa (znanje raste s časom porabljenim za učenje) pa si oglej kako v apacheju namestiš virtualni strežnik (spet poggoglaj za "apache virtual hostr" ali pa kar:
http://www.unix-girl.com/geeknotes/apache_virtual_host_conf.html oz. http://johnbokma.com/windows/apache-virtual-hosts-xp.html).
Namreč z nastavitivjo virtualnega strežniku imaš potem lahko na domačem PCu več domen, ki kažejo na tvoj IP in na svoj direktorij. Če se nameravaš s tem več ukvarjati naj ti ne bo žal časa za to da to pogruntaš. Neke hitre recepte pa ti ne bom delil, ker 1. nimam časa, 2. so konfiguracije zelo različne, 3. najbolje bo če se sam naučiš čim več.

lpD.

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 1:35 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Aha... No bom probu tk k si reku, drugač uporabljam appserv...
Edit: če pa dam od joomle mapo u root direktorij bi pa potem moralo vse lepo delat?


Last edited by rokiii on Fri Mar 09, 2007 1:37 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 2:01 pm 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
No, apache ima strukturo cca takole:

c:\apache
    bin
    conf
    error
    ftp
    htdocs  <- ta je ključen
    ...

V htdocs daš/narediš npr. direktorij "hopsasa" in noter skopiraš celotno joomlo z njenimi poddirektoriji.
Tvoj "hopsasa" postane tako ROOT novega virtualnega sajta. Kako se ta sajt vidi navzven pa je odvisno od
nastavitve apacheja (virtual host) ojoj in pozabil sem še nastavitve tvojega ruterja če ga imaš.

Ko greš v IE ali FF vpišeš "localhost" ali 127.0.0.0 ali IP tvoje mašine in v brovzerju se ti pojavi direktorij "hopsasa"
...klikneš not in se ti odpre joomla. Za navzven pa je kot rečeno stvaar nastavitve strežnika. Če imaš statični IP
potem sploh ne potrebuješ domene. Poskusi najprej tako, da nekdo drugi poskusi priti do tvoje joomla strani na tvojem PCu tako, da vpiše le tvoj IP. Tako boš lažje lociral težavo. Če se tvojemu frendu prikaže joomla pomeni da je res stvar v DNS zapisu, če se mu ne pomeni da je težava v nastavitvi strežnika.

lpDorjano

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 6:09 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Glede routerja itd. sem že rešil problem (kar se tiče portov), v svojo stran pa lahko pridem samo tako da napišem localhost (iz svojega računalnika), če pa že imam svojo domeno in pa vpišem svojo domeno, mi pa odpre stran od routerja oz. username pa password do routerja (drugim pa ne). Pravkar sem inštaliral nazaj XP-je zaradi preobremenjenega računalnika  :-\. No bom sporočil kako bo glede z stranjo...
Edit: glede ipja pa imam dinamičen in sem zaradi tega izbral dynu.com domeno  8)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Mar 09, 2007 9:26 pm 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
Ruterji različno to imenujejo (proizvajalci). V ruterju moraš nastavit virtualni strežnik ali DMZ (Demilitarized zone), ki kaže tvojo LOKALNO IP številko. Tako bo tvoja zunanja IP številka rutana na tvojo notranjo. Dobro bi bilo, če bi imel notranjo IP statično in ne samodejno dodeljeno preko DHCPja, tako bo ruter lepo izvedel NAT (netvork adres translejšn) in bo tvoj strežnik z št. recimo 192.168.1.100 viden kot da bi bil 193.298.16.22 (recimo da je to tvoj zunaji IP, ki ti ga da provajder).

Sporoči kako ti gre.

lpD

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 10, 2007 5:55 am 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Ewo spet jaz...
Na prejšnjem routerju (level one) sem imel VELIKO opcij med temi tudi DMZ itd. sedaj pa imam nekakšnega Sagem-a, ki se gam dobil od Siola saj imam Trio paket (tv+telefon+internet) in ima zelo malo funkcij oz. samo eno uporabno "lan servers", ki je za internet oz. porte. Ostalo je za tv in telefon. Joomlo sem sedaj postavil template (design) se lepo prikaže (tudi drugim), vendar imam sledeč problem, ki pa je "localhost". Jaz sem dal ime joomle localhost, ki je pač bilo priporočljivo in sedaj tudi drugim tako napiše ko se hočejo registrirat (v naslovni vrstici npr: http://localhost/register.php/krnekikrnekikrneki), če pa in tudi sem dal npr. na folklora.dynu.com, pa se niti jaz, niti drugi ne morejo joinat (kao da je stran offline). Upam da veš za kak tak problem in pa predvsem rešitev  ;)
LP


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 10, 2007 1:18 pm 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
localhost je nekakšen default. Če želiš da se tvoj "interni" strežnik imenuje drugače potem je potrebno sledeče:
V direktoriju c:\windows\system32\[drive]\etc najdi fajl "lmhosts". Z notepadom ga odpri in na dnu vpiši sledeče

192.168.1.100          tralala  # tvoj lokalni ip in ime ki naj ga ima tvoj sajt

Več o tem si preberi v fajlu lmhosts.sam, ki je vi istem direktoriju. Na ta način si povedal vsem, ki se priklopijo na tvoj IP,
da se tvoj ip kliče "tralala". AMPAK, ampak tvoji gosti bodo dostopali do tvojega strežnika še vedno le preko IP številke.
Lahko daš v lmhost fajlu tudi "192.168.1.100    folklora.dynu.com vendar se bodo kljub temu tvoji gosti prijavljali lahko le
na tvoj zunanji ip, ki ti ga je dal SiOL.
SI PA NA DOBRI POTI, če ti do tu vse dela! O DNS strežnikih sva že govorila, ne?! Torej sedaj enostavno najdi nekoga, ki bo tvojo domeno folklora.dynu.com vpisal v nek domenski strežnik (DNS) in naj kaže na tvojo IP številko, ki ti jo je dodelil SiOL. Preveri še 1x da je številka statična. Če ni jo zahtevaj od SiOla brezplačno!!!!

Povzetek:
- V lmhosts datoteko vpiši tvojo lokalno ip številko in ime, npr:
  192.168.1.100      folklora.dynu.com
  s tem bodo tvoji obiskovalci ob vnosu tvojega ipja (SiOlovega) prišli do tvoje domene.
  V network connestions TCP/IP Settings ->WINS boš videl da je LMHOSTS lookup že po defoltu enejblan.
  Kljub temu raje reštartaj PC.

- Poskrbi da imaš zunanjo IP statično (zateži SiOLu - je brezplačno). Najdi kakšnega provajderja, ki bo
vpisal tvoj (SiOlov) IP v svoj DNs strežnik tako da bo IP kazal na želejno domeno.

- Evo zdaj si zmagal.

-Še to. Doma imeti postavljen strežnik in imeti vezano domeno nanj ni smoterno, ker mora bit PC nonstop ON,
ker je varnost slabša kot pri ponudnikih, ker imaš nikakav ruter (sagem) in ker je SiOLova povezava do tebe nezanesljiva.
Aja mimo grede, tudi SiOL ti lahko zapiše tvojo domeno v svoje DNS strežnike, kar ni slaba ideja vsaj tu stvar dobro dela.


lpD

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 10, 2007 8:12 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Aha, no sedaj bolj razumem joomlo. Sedaj sem si inštaliral Joomlo 1.5 beta in od Sloojomle language pack. Prvi problem je ta, da ko v administration panel spremenim naprimer naslov menuja (main menu v glavni meni) ali karkoli da spremenim glede menuja, in kliknem shrani ali pa potrdi gumbek, se mi odpre nova stran na kateri pač piše sledeče:

Code:
Fatal error: Call to undefined function: jimporr() in D:\AppServ\www\administrator\components\com_menus\models\item.php on line 277

Warning: mysql_real_escape_string(): 50 is not a valid MySQL-Link resource in D:\AppServ\www\libraries\joomla\database\database\mysql.php on line 111

Warning: mysql_real_escape_string(): 50 is not a valid MySQL-Link resource in D:\AppServ\www\libraries\joomla\database\database\mysql.php on line 111

Warning: mysql_real_escape_string(): 50 is not a valid MySQL-Link resource in D:\AppServ\www\libraries\joomla\database\database\mysql.php on line 111

Drugi problem je pa ta, da sedaj ko je slovenski jezik mi npr. ko spremenim ali napišem novo sporočilo in piše pod sporočilo, Prispeval administrator, četrtek.03.2007 napiše brez šumnikov oz. da čudne znake...


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Mar 11, 2007 1:25 am 
User avatar
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer

Joined: Tue Aug 30, 2005 11:26 am
Posts: 432
Location: Slovenia
Zelo enostavno. Pri instalaciji si pihnu mimo! Glej sam se smatram za starega mačka v Joomli - sem bil zraven ko je nastajala še prej pa sem bi "pri" Mambotu, ki je predhodnik Joomle. Joomla 1.5 je čudovita zadeva vendar zahteva nekoliko drugačen pristop. Tudi sam za "ta prave" sajte uporabljam strogo 1.0.12 kar priporočam tudi tebi. Ko bo več napisanega (dokumentacije) za 1.5 in ko bo več ekstenzij delalo na 1.5 prešaltaj na 1.5 do takrat pa uporabljaj zelo dobro, preizkušeno in predvsem povno dodatkov 1.0.12.
Škoda časa in volje, če si še na začetku z Joomlo. Predvsem pa ne bi želel, da ti vzame zagon in moralo :) . Kljub temu je to Beta. Poglej še Visto, ki je kao prečiščena in kul in oh in sploh si dol ruknu z svojega PCa. Daj času čas in delja z zanesljivimi stvarmi boš imel več veselja.

Ponovno; pri namestitvi Joomle si ga pihnu mimo.

lpD

_________________
Moderator of Slovenian Forum


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Mar 11, 2007 6:52 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Thu Mar 08, 2007 5:54 pm
Posts: 14
Ewo sm rešu problem z joomlo 1.5 (ponovna inštalacija -tudi serverja-) sedaj use normalno deluje. 1.5 joomla je dobra ker nimajo ostali probleme z localhost in se tudi meni ni treba zaje*avati s tem... Hvala za pomoč
LP, rok


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group