Ne, ne to.
Baza mora imati usera (inače se dovodi u sumnju opravdanost postojanja baze, no to je već filozofija...

).
Kada kreiraš bazu, onda joj dodijeliš i usera.
Jednoj bazi možeš dodijeliti više usera.
Ako su Joomla i SMF instalirani uz pomoć dvije različite baze, onda je potrebno bazi Joomle dodijeliti i usera SMF baze, i obrnuto.
Jbg... nisam baš učen za ovo, pa mi malo teže ide objašnjavanje. Obično je situacija ovakva:
Ako se tvoj nalog zove "mojnalog", i kreiraš bazu "mojabaza", onda se ta baza obično zove "mojnalog_mojabaza". Da bi baza radila, mora da ima i korisnika. Ako kreiraš korisnika, obično će imati ime "mojnalog_korisnik". Onda je potrebno bazi "mojnalog_mojabaza" pridružiti korisnika "mojnalog_korisnik".
To je ono što podešavaš kroz cpanel, i ono što se podešava u configuration.php fajlu.
E sad... ako instaliraš forum u posebnu bazu, ona će se zvati "mojnalog_forum" a koristiće je korisnik pod imenom "mojnalog_forumaš".
Da bi SMF bridge radio kako treba sa odvojenim bazama, onda je potrebno uz pomoć cpanela bazi "mojnalog_mojabaza" pridružiti i korisnika "mojnalog_forumaš", kao i bazi "mojanalog_forum" korisnika "mojnalog_korisnik".
Žao mi je, ne umijem bolje da objasnim...
I JOŠ JEDAN EDIT: (izvinjavam se, brz sam na "enteru")

Ako su Joomla i SMF instalirani u različite baze, a nije vam bila namjera, onda je vjerovatno moguće uraditi i ovo: exportovati bazu u kojoj je instaliran SMF i importovati je u Joomlinu bazu.
Posle toga učitati repair_settings.php sa SMF sajta i popraviti greške koje su iz toga proizašle (prefiks, baza, user...). Nisam probao, ali ne vidim razlog zbog čega ne bi radilo.