JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Discussion regarding Joomla! 1.5 security issues.
Joomla! Vulnerable Extensions: http://feeds.joomla.org/JoomlaSecurityV ... Extensions

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Security Checklist
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
rjwblom
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Sun Oct 08, 2006 7:45 am

JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby rjwblom » Sun Nov 04, 2007 8:59 pm

Hi,


I have looked through the whole forum but did not find this specific concern back.

I have installed Joomla! 1.5 RC3 without any problem. I also managed to build my website, no problems so far.

But now, I have no idea what happened but suddenly I could not log-in at back- and front end anymore. The following error is displayed.

        * JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.
        * Username and password do not match

I have uploaded all files again (except the installation files) again however, without positive result.

Does anyone have an idea how to solve this issue?

Thank you in advance.


Rob

Insomn3ak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Oct 20, 2007 9:39 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby Insomn3ak » Thu Nov 08, 2007 11:06 pm

I just received this issue as well. Same error message, and I can't login.

rjwblom
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Sun Oct 08, 2006 7:45 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby rjwblom » Fri Nov 09, 2007 6:50 am

Insomn3ak wrote:I just received this issue as well. Same error message, and I can't login.


I could not wait to get this problem solved, tried everything and finally created a new joomla directory for my website. I hope however that there will be a clear fix for this issue.

Insomn3ak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Oct 20, 2007 9:39 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby Insomn3ak » Fri Nov 09, 2007 7:43 am

I fixed this issue for myself earlier today. I was receiving this error message because I inadvertently disabled the plugin "Authentication - Joomla" which I thought was for the front-end authentication. It turns out that it was for the admin authentication (not sure why anyone would want to disable this).

I went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table. After that, I was able to login without any problems.

rjwblom
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Sun Oct 08, 2006 7:45 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby rjwblom » Fri Nov 09, 2007 8:18 am

Insomn3ak wrote:I fixed this issue for myself earlier today. I was receiving this error message because I inadvertently disabled the plugin "Authentication - Joomla" which I thought was for the front-end authentication. It turns out that it was for the admin authentication (not sure why anyone would want to disable this).

I went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table. After that, I was able to login without any problems.


Thank you for your reply! I will keep this info if the problem re-occurs (don't hope so).

rjwblom
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Sun Oct 08, 2006 7:45 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby rjwblom » Sat Nov 17, 2007 4:10 pm

Insomn3ak wrote:I fixed this issue for myself earlier today. I was receiving this error message because I inadvertently disabled the plugin "Authentication - Joomla" which I thought was for the front-end authentication. It turns out that it was for the admin authentication (not sure why anyone would want to disable this).

I went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table. After that, I was able to login without any problems.


And it happened again, looked back in your reply and I have to say... you're a hero! Shortly, this solves the problem.

Tnx!  :)

Insomn3ak
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Oct 20, 2007 9:39 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby Insomn3ak » Mon Nov 19, 2007 5:23 pm

Great...glad I could help!

cjcj01
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Nov 23, 2007 3:16 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby cjcj01 » Fri Nov 23, 2007 3:20 pm

Insomn3ak wrote:I fixed this issue for myself earlier today. I was receiving this error message because I inadvertently disabled the plugin "Authentication - Joomla" which I thought was for the front-end authentication. It turns out that it was for the admin authentication (not sure why anyone would want to disable this).

I went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table. After that, I was able to login without any problems.


Brilliant - Joomla locked me out and I hadn't made any changes to the plugin - thanks for the fix!

User avatar
farmerdon
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 110
Joined: Thu Oct 18, 2007 10:35 pm
Location: Cork
Contact:

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby farmerdon » Wed Dec 12, 2007 4:29 pm

I am getting a message when I try to login to my joomla 1.5RC3 admin:
JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

As was mentioned earlier in the forum I went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table.

However the problem is still here.  I tried refreshing and clearing the cache etc but it didn't make any difference.

Can anyone offer any advice?

Thanks,

Donald

gincso
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Mon Dec 24, 2007 11:39 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby gincso » Sun Jan 13, 2008 10:58 pm

umm  ok  im  lost  i found jos_plugins  but dont know where to go from there

linuxuk
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Thu Jan 24, 2008 2:15 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby linuxuk » Sat Jan 26, 2008 9:59 pm

Hi

I mad the same mistake and can't get into back end
JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

when you went into the Joomla database, and changed it's published status to 1 in the "jos_plugins" table
have use phpMyAdmin or manually you did it,
as I don't have direct access on the DB server as DB is on a different server.

Thanks :-\

linuxuk
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Thu Jan 24, 2008 2:15 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby linuxuk » Sat Jan 26, 2008 10:29 pm

;D hey

Is all fixed I went to Joomla DB using phpMYAdmin click on SQL tag and where is the Authentication Joomla Table
click there and find the published section and change to 1 from 0 and all working fine again,

THANKS Insomn3ak FOR THE TIP  ;D

linuxuk
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Thu Jan 24, 2008 2:15 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby linuxuk » Sat Jan 26, 2008 10:47 pm

Hi again

sorry small mistake :(

Is all fixed I went to Joomla DB using phpMYAdmin click on BROWSE & NOT SQL 8) tag and where is the Authentication Joomla Table
click there and find the published section and change to 1 from 0 and all working fine again,

THANKS Insomn3ak FOR THE TIP  Grin

FilipeNasa
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Tue Mar 25, 2008 10:22 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby FilipeNasa » Tue Mar 25, 2008 10:25 pm

Thanks

jkillean
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Mar 29, 2008 4:30 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby jkillean » Sat Mar 29, 2008 4:34 am

Just in case it helps:
I made the major mistake of manually changing the password in the database to a blank value. Whoops. Luckily I have a few other joomla installs that I was able to change the password and fetch the encrypted value from the user table. Put the new password value in the messed up intall and was able to log back in (after enabling the Authentication_joomla bit)

If anyone else does something as dumb as me. Here is the value for 'default' as a password 2fbbe83130647c1507670a8582e058ca:rae3LLMlNzPWl62crZW20DWNzSJ2lPTM

I'm sure nobody will make that mistake, but just in case :)

BillRodgers
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Mon Jul 28, 2008 12:38 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby BillRodgers » Mon Jul 28, 2008 12:44 am

Greetings,

I had a similar experience, but your solution didn't help. The 'publish' field in the database was already set to '1'.

What I noticed was the 'access' was also set to '1'. Setting the access to '0' allowed me back into my admin.

Thought this might be worth adding in case someone else encounters this flavor of the problem.

Best regards,

BJ

pigsandfishes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Tue Jul 01, 2008 3:11 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby pigsandfishes » Tue Aug 12, 2008 11:02 pm

I am so glad there are others with the same problem.
I am in desperate rush to finish a school website as a newbie, and I can not get in.
Can you tell me how I can access the database to manually change?
I am hosted by dreamhost. Using joomla1.5
My url is
http://tnsjoomla.theneighborhoodschool.org/

Thanks,
Lee

BillRodgers
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Mon Jul 28, 2008 12:38 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby BillRodgers » Wed Aug 13, 2008 12:08 am

Hello Lee,

Login to Dreamhost.

Click on 'Goodies' sidebar menu option to expand the menu choices.

Click on 'Manage MySQL'

This should take you to a page with subsection named 'Hostnames for this MySQL server'

Find below this title a list of your databases.

In the list of databases (to the right of the hostname column) there will be two options "Web Administration" and "Actions"

Under web administration for your Joomla datase, click on the 'phpMyAdmin' text link. This will open your database management tool.

Read the instructions posted in previous thread to navigate from this point.

Best regards,

Bill

pigsandfishes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Tue Jul 01, 2008 3:11 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby pigsandfishes » Wed Aug 13, 2008 12:57 pm

Thank you Bill.
You made a difference in my day.

Regards,
Lee

swatmajor1
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 8
Joined: Wed Nov 21, 2007 10:53 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby swatmajor1 » Sat Aug 23, 2008 11:23 am

Hi there,

I have also this problem, but I only have SSH access to my sql database.

Can anyone give me the commands needed in order to modify the value in the table.

Thanks in advance,

Swatmajor1

UPDATE: I used phpMyEdit to edit the table.

blueyemen
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sun Sep 07, 2008 8:46 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby blueyemen » Sun Sep 07, 2008 8:53 am

This may also help:

I use the version Joomla! 1.5.6

In my case changing the permission of the "Authentication - Joomla" table wasn't enough. I also had to change the permission of the "User - Joomla" to.

Booth "Authentication - Joomla" and "User-Joomla" must have the Published propertie set to 1.

I hope that could help someone.

Regards.

pierredemol
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Mon Sep 22, 2008 7:18 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby pierredemol » Mon Sep 22, 2008 7:21 am

Hi All,

Unfortunately, in my case, none of the solutions showned above works... I still get the message and can not log in...

What else can I do ?

Can anyone help me ?

Txs a lot, :-[

Pierre

[EDIT] Correction... the last post is working... txs a lot !

User avatar
DesignGuy
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 263
Joined: Sat Sep 02, 2006 9:33 pm
Location: Chicago, USA
Contact:

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby DesignGuy » Sat Sep 27, 2008 6:30 pm

See the note below, I believe this helpful person meant "change from 0 to 1." I followed other instructions in this thread, but still had the same issue. Then, I followed the advice below, changing the "published" toggle under Authentication - Joomla, from ZERO to ONE, and it's back to work for me. ;)

So, when in phpMyAdmin:

1. Choose the database in question on the left panel / top.
2. Now, when looking at the database displayed, on the left panel, choose _plugins
3. Choose the Structure Tab > Edit the "published" Field (7th item down) and change "0" to "1"
4. Click "Save"
5. Go to the Browse Tab > id = 1 > name = Authentication-Joomla > Now, click on Edit pencil and change published = "1" and click on "Go" (save)

That should do ya...but if anyone has other suggestions to improve on this, fire away (this issue took me a couple hours to figure out, ohhh, I wish I paid attention in computer science class.

-John

+ + + + +

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication libraries.

Postby linuxuk on Sat Jan 26, 2008 4:29 pm
;D hey

Is all fixed I went to Joomla DB using phpMYAdmin click on SQL tag and where is the Authentication Joomla Table
click there and find the published section and change to 1 from 0 and all working fine again,

THANKS Insomn3ak FOR THE TIP ;D
John Coonen
Host, CMS Expo Learning & Business Conference - http://CMSExpo.net
Managing Director, The CMS Connection - http://CMSConnection.com
Co-founder, JoomlaChicago

retoob108
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Sun Oct 12, 2008 2:15 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby retoob108 » Sun Oct 12, 2008 2:28 pm

In my case changing the permission of the "Authentication - Joomla" table wasn't enough. I also had to change the permission of the "User - Joomla" to.

Booth "Authentication - Joomla" and "User-Joomla" must have the Published propertie set to 1.

THIS IS GREAT SOLUTION, INDEED! THANKS A LOT BLUEYEMEN FOR THE GREAT SUGGESTION . IT FIXED IN A FLY.

mightyb
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Sun Mar 05, 2006 6:38 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby mightyb » Sat Nov 15, 2008 6:34 am

Thank you all who contributed to this post. From the information provided I was able to easily resolve my issue.

ScottC.

7788bb
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Sun Nov 16, 2008 3:26 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby 7788bb » Tue Nov 18, 2008 9:50 am

Great!!!! Thank you very very much!!!!

vdst
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 76
Joined: Tue Jul 01, 2008 8:05 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby vdst » Sat Dec 20, 2008 7:32 pm

Insomn3ak, you are awesome!
A 2 minute fix to a problem. :)

jos_plugins > Authentication - Joomla: set publish to 1

worked like a charm.

vdst.

gzpatton
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 8
Joined: Fri Jan 25, 2008 8:40 am
Contact:

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby gzpatton » Wed Jan 07, 2009 8:54 am

Thank you all, this problem bothered me several days, now it is fixed in a minute. Great!

explore00
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Fri Jan 02, 2009 7:27 pm

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby explore00 » Wed Jan 07, 2009 11:10 pm

sweet got scared for a minute there

namvinh
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Jan 14, 2009 4:40 am

Re: JAuthentication::__construct: Could not load authentication

Postby namvinh » Wed Jan 14, 2009 4:42 am

...In my case, i have to change booth "Authentication - Joomla" and "User-Joomla" (in jos_plugins) published propertie set from 0 to 1.

Thanks a lot! :-)))


Return to “Security in Joomla! 1.5”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests