The Joomla! Forum ™



Forum rules


Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.



Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed Sep 07, 2005 7:37 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 7:31 pm
Posts: 34
This seems a basic question can cannot find anything on forums.

I am using the mambo login module with 4.5.2.3 If a user forgets password a new password is emailed to them, this allows logging in again - no problems. question is how and where does user change password to something more memorable?

I'm probably missing a point but would like help

Best wishes for future of Joomla!i

_________________
Norman Martin
www.newtraid.org
The Meeting Place for Volunteer Consultants and Clients


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 07, 2005 7:39 pm 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Thu Aug 18, 2005 10:41 am
Posts: 15753
Hi,

If the user logs in, he/she gets the user menu. One of the menu items for this menu is called "Your details". It is on this menu item where he will be shown his user details such as username, name, email and this is also the page where he can change his password.

_________________
Regards Robin

http://www.linkedin.com/in/robinmuilwijk - http://twitter.com/i_robin


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Sep 07, 2005 9:27 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 7:31 pm
Posts: 34
Thanks for that!! I had never published the user menu so I missed this entirely
Thanks for your patience with newbies

Norman

_________________
Norman Martin
www.newtraid.org
The Meeting Place for Volunteer Consultants and Clients


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 09, 2005 4:30 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Sep 09, 2005 4:24 pm
Posts: 2
Hi,

my user menu is published but there are no sub menus and this is the same with other menus except main menu. I am using the same version.

What can i do? Thanks.

Jerome


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 09, 2005 4:34 pm 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Fri Aug 19, 2005 3:36 pm
Posts: 618
The user menu contains no entries if one installs Joomla!/Mambo without sample data (checkbox at install dialog).

Go to "Menu" > "usermenu" and add the links manually. Click on "New" and as type choose "Link - Url". Here are the links found in one of my older Mambo test installations:

"Your Details" -> index.php?option=com_user&task=UserDetails

"Submit News" -> index.php?option=com_content&task=new§ionid=1&Itemid=0

"Submit WebLink" -> index.php?option=com_weblinks&task=new

"Check-In My Items" -> index.php?option=com_user&task=CheckIn (this one is unpublished by default I think)

There is also one menu item called "Logout" and it just points to the "Component - Login". So for this menu item you have to choose the type "Component".

All those menu items are "Access Level: Registered" and have to be set to "Published" of course. Dunno if there are more by default (I don't use the user menu very often) but I don't think so.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 09, 2005 4:41 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Sep 09, 2005 4:24 pm
Posts: 2
Thank you!  :)

Going to try the links out now.

The links work very well. Thank you once again!

Jerome


Last edited by Jerome on Fri Sep 09, 2005 4:50 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 09, 2005 4:56 pm 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Fri Aug 19, 2005 3:36 pm
Posts: 618
Glad to be of help.

Nic


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Mar 10, 2008 5:24 pm 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Mon Mar 10, 2008 4:27 pm
Posts: 1
We did not originally set up Joomla our web hosting company did. It appears that some of the things that should be standard were not setup that way and when we ask about them they want to charge us to add them.

My point being that when I create new users, with default passwords I want them to be able to change them to something unique and secure.

It looks like everything in the User menu is set up correctly see the screen shot (Right click + View Image to view the entire screen shot) Image

What am I missing here?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Sep 26, 2008 12:52 pm 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Thu Feb 02, 2006 11:26 am
Posts: 191
Nic wrote:
The user menu contains no entries if one installs Joomla!/Mambo without sample data (checkbox at install dialog).

Go to "Menu" > "usermenu" and add the links manually. Click on "New" and as type choose "Link - Url". Here are the links found in one of my older Mambo test installations:

"Your Details" -> index.php?option=com_user&task=UserDetails

"Submit News" -> index.php?option=com_content&task=new§ionid=1&Itemid=0

"Submit WebLink" -> index.php?option=com_weblinks&task=new

"Check-In My Items" -> index.php?option=com_user&task=CheckIn (this one is unpublished by default I think)

There is also one menu item called "Logout" and it just points to the "Component - Login". So for this menu item you have to choose the type "Component".

All those menu items are "Access Level: Registered" and have to be set to "Published" of course. Dunno if there are more by default (I don't use the user menu very often) but I don't think so.



Help Please!

where should one see the user menu once logged in?

I have the user menu and all its items published, the links are set as above, yet we do not see anything apart from the login/ logout options - no personal details etc. Can anyone hellp please

???


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Sep 27, 2008 7:08 am 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Thu Aug 18, 2005 10:41 am
Posts: 15753
Hi,

Is the user module published, end assigned to "all"?

_________________
Regards Robin

http://www.linkedin.com/in/robinmuilwijk - http://twitter.com/i_robin


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon May 17, 2010 10:42 am 
User avatar
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Sat Oct 01, 2005 3:09 pm
Posts: 213
Location: World
Well one of my Joomla! installations does not have a usermenu. Does this mean I would have to create a usermenu and publish it for registered users as a module to allow my users to change their password? This seems a lot easier on Wordpress. But if this is the only way I will.

_________________
CEO Imagewize Ltd: webdesign | web development | branding
website: Imagewize.net


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Dec 30, 2010 8:20 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Sat Sep 26, 2009 5:42 pm
Posts: 32
All Menus must be created manually and directed where you want them directed. A usermenu is not like a predefined module, you need to create it to your specifications and wants...


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Dec 31, 2010 5:02 am 
User avatar
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Sat Oct 01, 2005 3:09 pm
Posts: 213
Location: World
Thanks for the feedback kry_d even though it is 6 months after the last post. I am sure others will benefit from this in the future!

_________________
CEO Imagewize Ltd: webdesign | web development | branding
website: Imagewize.net


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Aug 04, 2011 1:45 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Mar 12, 2010 1:08 am
Posts: 1
I must really be dense because I'm unable to find any user password controls after I create a user menu. No "My Details" link, none of the things mentioned in this thread. Can someone help clear up the confusion for me?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Aug 04, 2011 4:58 am 
User avatar
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Sat Oct 01, 2005 3:09 pm
Posts: 213
Location: World
jimboboc wrote:
I must really be dense because I'm unable to find any user password controls after I create a user menu. No "My Details" link, none of the things mentioned in this thread. Can someone help clear up the confusion for me?

Another revival of a really old thread :-) Perhaps you should check: http://help.joomla.org/content/view/392/153/ . The user menu should be available in the front end with all options after you have logged on. If it still does not show see: viewtopic.php?p=2055307

_________________
CEO Imagewize Ltd: webdesign | web development | branding
website: Imagewize.net


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Dec 18, 2012 12:21 pm 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Wed Sep 07, 2005 10:18 pm
Posts: 617
Location: London
I cant seem to change my password on this forum ? where do I do it pls argggg

_________________
Check out the 'bad toilet' online !


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 29, 2012 10:02 am 
User avatar
Joomla! Master
Joomla! Master

Joined: Thu Aug 18, 2005 10:41 am
Posts: 15753
@mojito

go to the top where it says user control panel. On the left there should be an option to change profile/edit accounts settings/password.

_________________
Regards Robin

http://www.linkedin.com/in/robinmuilwijk - http://twitter.com/i_robin


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Dec 29, 2012 2:27 pm 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Wed Sep 07, 2005 10:18 pm
Posts: 617
Location: London
Thank You - still had to dig around, and couldn't change my password to a memorable one since I needed the original random one emailed to me. But thank you. Will have to do ANOTHER reset :)

_________________
Check out the 'bad toilet' online !


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ] 



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group