The Joomla! Forum ™






Post new topic Reply to topic  [ 62 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
PostPosted: Wed May 31, 2006 3:29 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
untuk mengelakkan kekeliruan saya remove topik ni, kalau mahu info lanjut, sila masuk ke sini
terjemahan core kena selaraskan sebab kalau terbuat 2 kali translation rasa macam rugi pulak, pasal terjemahan bukan setakat fail frontend/backend/installation, tapi merangkumi fail help, sample file.

kelik sini --- > http://www.joomlamalay.com  ;)

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Last edited by skyjuice on Sun Sep 10, 2006 11:16 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 01, 2006 6:49 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
updated, fail terjemahan dh letak di http://forge.joomla.org/sf/projects/malay_language
sila download, pada mereka yang memahami bahasa melayu, diharap dapat bantu projek ini.
kalu kita tak bantu bahasa bangsa sendiri,sapa lagi nak bantu... :'(


baru hantar fail installasi SVN malay ke developer.
status projek =  sekarangtengah sesuaikan terjemahan dengan SVN joomla

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 01, 2006 6:57 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Tue May 23, 2006 6:50 am
Posts: 105
Tahniah! bravo kpd Mr. faisal, bagus
Teruskan usaha
version 1.0.8
compatible x

_________________
http://www.customskedah.gov.my


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 02, 2006 1:03 am 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Posts: 555
Location: KT, Kuantan, Kajang,
Weh emel aku shaifful (at) yahoo.com
Aku x wat website lg sebab ada problem financial sket sebab sambung blajar balik.
(umur 30 dah, baru nak sambung degree, ahaks :-[)

_________________
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 02, 2006 2:13 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
afandi,
versi ni utk v1.1x, tk silap patutnya bulan 5 dah kuar versi 1.5, tapi developer extended sikit.
kalo joomla versi 1.08, minggu ni developer dah buat versi 1.09, still dlm beta kot,
nanti aku update


shaifful,
ohh, takpe shaifful, nnti aku email

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jun 06, 2006 6:54 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
updated joomla 1.0.9 malay, fail terjemahan dh letak di http://forge.joomla.org/sf/projects/malay_language
;)

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jun 16, 2006 6:03 am 
User avatar
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Jun 16, 2006 5:53 am
Posts: 4
Location: Sabah, Malaysia
Hai Saya Org Baru kat Sini... di harap kamu boleh bantu saya ya!  :-[

sa suda install zip terjemahan bm ini tp napa ya dia hanya run di website bkn di site administrator? adakah zip terjemahan bm di site admin?


Last edited by elaine9010 on Fri Jun 16, 2006 2:42 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Jun 17, 2006 2:43 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
elaine9010,
urm, sebenarnya terjemahan ini terbahagi pada 2 versi joomla
1. joomla 1.0.x
= joomla 1.0.8 , joomla 1.0.9

2. joomla 1.1.x
= joomla 1.1.0 alpha 2 (beta version)

jadi mungkin elaine keliru dengan versi fail terjemahan ni , terjemahan utk admin backend hanya dapat digunakan utk joomla versi 1.5 yg belum keluar pada wktu text ini ditaipkn. versi 1.1x adalah beta versi yang jadi versi joomla 1.5 nanti.

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Jun 17, 2006 5:27 pm 
User avatar
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Fri Jun 16, 2006 5:53 am
Posts: 4
Location: Sabah, Malaysia
oooooo sa tau tu.. suda sa install yang versi 1.0.x tapi masi juga...napa ya? :(


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jul 05, 2006 3:41 am 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Mon Nov 21, 2005 3:17 pm
Posts: 62
Location: Kajang
aku nak cadangkan penambahan fungsi setlocale() dalam file terjemahan bahasa melayu..
korang try rujuk topik aku (Bahasa Jiwa Bangsa - Joom!Fish)

sebabnya kebanyakan laman web agensi kerajaan dimestikan menggunakan dwi bahasa..
fungsi ni akan menukar tarikh skali ke dalam bahasa melayu..

kod boleh rujuk topik Bahasa Jiwa Bangsa tu..

harap dapat membantu..

aku dah lama x godek2.. hehe..


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jul 05, 2006 11:51 am 
faisal, bleh aku tanya skit. Adakah translation bahasa melayu ni gunakan betul2 bahasa yg reffer kat kamus dewan bahasa pustaka?atau ditranslate mengikut pemahaman anda?


Top
  
 
PostPosted: Wed Jul 05, 2006 12:00 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Mon Nov 21, 2005 3:17 pm
Posts: 62
Location: Kajang
kalau nak ikut kamus maybe perlukan panel daripada DBP macam Microsoft buat untuk Windows versi malaysia mereka.
saya pun setuju kalau rujuk kamus, sebab lebih proper.. but kerjanya agak rumit sedikit lah..


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jul 05, 2006 12:06 pm 
yup, maybe memerlukan pakar bahasa.Dan klu benda ni dah jadi nanti, senang lah developer2 lain nk translatekan cms joomla. Cam ustaz cakap tu memang betul, pihak kementerian sekarang ni nk create site in dwi languages. Bahasa pun kene standart DBP, kata diorg la..So, klu ustaz dah translatekan nanti, bleh la kasi aku file tu... ;D


Top
  
 
PostPosted: Wed Jul 05, 2006 12:34 pm 
Joomla! Intern
Joomla! Intern

Joined: Mon Nov 21, 2005 3:17 pm
Posts: 62
Location: Kajang
erk? ???
aku jugak yang terkena...  :-\


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jul 09, 2006 3:22 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Tue May 23, 2006 6:50 am
Posts: 105
Confuse lah Ustaz
Fail terjemahan tu dari sini kan /language/english/*.php
bila install yang language/melayu /melayu x leh jalan ada error
so pakai yang english tapi melayu kat english.php tu kat /language/english
:laugh:

_________________
http://www.customskedah.gov.my


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jul 14, 2006 4:32 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Fri Jul 14, 2006 4:01 pm
Posts: 30
faisal wrote:
updated, fail terjemahan dh letak di http://forge.joomla.org/sf/projects/malay_language
sila download, pada mereka yang memahami bahasa melayu, diharap dapat bantu projek ini.
kalu kita tak bantu bahasa bangsa sendiri,sapa lagi nak bantu... :'(


baru hantar fail installasi SVN malay ke developer.
status projek =  sekarangtengah sesuaikan terjemahan dengan SVN joomla



akum kat mana nak download yer..saya tak jumpe la la language nie... pls


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 31, 2006 7:42 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
kamenx wrote:
faisal, bleh aku tanya skit. Adakah translation bahasa melayu ni gunakan betul2 bahasa yg reffer kat kamus dewan bahasa pustaka?atau ditranslate mengikut pemahaman anda?


setahu aku, DBP tak pernah bantu komuntiti opensource melayu, terjemahan Gnome ke bahasa melayu  yang dibuat oleh sebol tu dia buat dengan group dia. DBP hanya bantu microsoft sebab M$.jadi nak refer pada kamus rasa mustahil sebab banyak istilah tak de dalam kamus lagi. so kalu kamenx nak bantu terjemah, email kat aku ajer

dulu ada sorang pakar bahasa melayu kerja di DBP email kat aku pasal kerja terjemahan ni, punya la panjang resume yang dia bagi dalam email, kata dia mampu lah nak bantu terjemah ke bahasa melayu. tapi bila aku post reply kata ni kerja sukerela.. dia pun senyap..
tak bole salahkan dia juga, pasal memang susah nak cari sukeralawan di malaysia ni..  ;)

afandi wrote:
Confuse lah Ustaz
Fail terjemahan tu dari sini kan /language/english/*.php
bila install yang language/melayu /melayu x leh jalan ada error
so pakai yang english tapi melayu kat english.php tu kat /language/english
:laugh:

- boleh terangkan versi fail yang tk jalan tu, versi cms ngn screenshot.

suhbah wrote:
faisal wrote:
updated,.......

akum kat mana nak download yer..saya tak jumpe la la language nie... pls

site forge joomla ni mmg byk kena click,
ni link dia.
http://forge.joomla.org/sf/frs/do/viewR ... oomla_1_0x

PS : sapa yang email saya utk bantu kerja2 terjemahan, bole email balik tak pasal email tu hilang pulak  ;D, tak silap ada 2 orang berminat.
      mail ke fedorasal [at] yahoo.com

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Last edited by faisal on Mon Jul 31, 2006 8:15 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jul 31, 2006 10:11 am 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Posts: 674
Location: Malaysia
Quote:
dulu ada sorang pakar bahasa melayu kerja di DBP email kat aku pasal kerja terjemahan ni, punya la panjang resume yang dia bagi dalam email, kata dia mampu lah nak bantu terjemah ke bahasa melayu. tapi bila aku post reply kata ni kerja sukerela.. dia pun senyap..
tak bole salahkan dia juga, pasal memang susah nak cari sukeralawan di malaysia ni..  ;)


lumrah manusia :D mana ada nak buat keja amal selalu sangat kan :) tapi nasib baik ada brother faisal ni ada gak orang nak translate language ke bm bukan senang nak cari orang macam ko ni , aku pun kalau ada masa mesti nak tlg ko , tapi tgk la dalam bulan depan streamyx masuk umah baru aku tu hari weekend boleh tolong ko :D okes

_________________
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Aug 21, 2006 12:42 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed May 31, 2006 5:54 am
Posts: 25
so setakat mana terjemahan untuk Joomla? pass sikit kat aku. aku dah siap modul installation, frontend dalam bahasa melayu ni. aku cuma perlukan korang2 semua untuk bantu aku nih.

aku nak mintak pendapat korang dalam Joomla! ni.

apa yang ditakrifkan sebagai advanced dan intermediatte level dalam Joomla!??

_________________
The Sky`s The Limit


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Aug 22, 2006 12:37 pm 
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Fri Jul 14, 2006 4:01 pm
Posts: 30
saya masih blur la nak download kat mana fail language bm nie... adoi... atau saya nie salah link ke


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Aug 23, 2006 3:55 am 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
refer ke laman ni.
kerjax2 penterjemahan aku satukan dalam ni,
http://www.joomlamalay.com

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 27, 2006 2:44 pm 
Disebabkan susah nk dapat sukarelawan untuk translation, Apa kata kita upah je org DBP/guru2  untuk buat translation? Pasal wang plak, aku rasa ramai yg boleh menyumbang. Cam mane?


Top
  
 
PostPosted: Sun Sep 10, 2006 12:38 pm 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Posts: 555
Location: KT, Kuantan, Kajang,
Ermm org kita ni kebanyakkannya sanggup sumbang air liur jer.
Bukan nak kata, tp ianya sesuatu yg betul2 berlaku. Aku x heran la. Aku sendiri pon,
aku doakan aku dapat bantu joomla malaysia seperti dulu. Dan aku juga doakan org yg aktif
kat sini dapat bantu.

Ermm aku dah daftar SVN, insyaAllah ada free time aku akan tolong. Faisal, pepehal pm atau email aku.
Aku pon dah donload 1.5, InsyaAllah kalau free xde assignment aku akan buat.

_________________
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 26, 2006 9:16 am 
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling

Joined: Tue Sep 19, 2006 7:41 am
Posts: 1
faisal wrote:
untuk mengelakkan kekeliruan saya remove topik ni, kalau mahu info lanjut, sila masuk ke sini
terjemahan core kena selaraskan sebab kalau terbuat 2 kali translation rasa macam rugi pulak, pasal terjemahan bukan setakat fail frontend/backend/installation, tapi merangkumi fail help, sample file.

kelik sini --- > http://www.joomlamalay.com  ;)


Salam,

aku takleh daftar di joomlamalay... activation email tak sampai.. camno?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Sep 28, 2006 7:07 am 
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast

Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am
Posts: 114
ade tak terjemahan untuk Community Builder 1.0.1 ?

_________________
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Sep 28, 2006 12:55 pm 
User avatar
Joomla! Ace
Joomla! Ace

Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Posts: 1218
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Shaifful, ko ade gune JWTranslate tak?
http://www.joomlaware.com/index.php?opt ... &Itemid=81

Macam bagus je.. Dia boelh translate core and also components (yg gune constant je)..


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 03, 2006 7:26 am 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Posts: 537
Location: Shah Alam
site http://www.joomlamalay.com down?

_________________
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 03, 2006 7:30 am 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Posts: 555
Location: KT, Kuantan, Kajang,
Joomlamalay.com tu host kat server dalam rumah si Faisal, so sesapa yang ada masalah. Kena tunggu dia Upkan balik. K  :laugh:

_________________
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Nov 26, 2006 1:10 pm 
User avatar
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice

Joined: Wed Sep 07, 2005 9:11 am
Posts: 38
Location: johor lama, Johor
bila masa pulak aku ckp host kt umah aku ni..?, baca kt mana?

_________________
- http://www.joomlamalay.com • Joomla Malay language
- http://mamboforge.net/projects/mamlay • Malay language for Mambo CMS project


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Dec 07, 2006 3:22 am 
User avatar
Joomla! Guru
Joomla! Guru

Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Posts: 555
Location: KT, Kuantan, Kajang,
OFF TOPIC
Kah kah kah aku ni lawak lak... ntah kat mana aku melalut..
Sori Faisal....
Aku ni dah bengong kot... Hari2 tengok English jer. Baca English, tulis English, fikir dalam english, baca BM pon dah x betul..
Hahaha, tu la aku ni g amik TESL pasal apa ekk? Hahahaha  :pop

_________________
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 62 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group