FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Moderator: Radek Suski

Locked
User avatar
magic
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 182
Joined: Fri Aug 19, 2005 5:11 pm

FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by magic » Wed Oct 26, 2005 9:34 pm

Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo ...
Zakładam, że chodzi o core Joomla! w polskiej wersji językowej a nie o dodatkowe komponenty, moduły czy boty oraz, że (w tym przykładzie) chodzi o kodowanie iso-8859-2 oraz, że w konfiguracji witryny właśnie to kodowanie jest wpisane oraz, że przeglądarkę masz ustawioną na Auto.

Może być wiele przyczyn, ale na na "pierwszy ogień" proponowałbym sprawdzić poniższe:

1. Podejrzyj źródło nieprawidłowo wyświetlanej w przeglądarce strony (dokumentu).
Pomiedzy znacznikami ... powinna gdzieś być linia:

Sprawdź czy dokładnie tak wygląda, czy nie ma tam za dużo lub za mało znaków.
Często w różnych templatkach jest błąd - o jeden znaczek ">" za dużo i wtedy ta linia wygląda np. tak:
charset=iso-8859-2" />
Prawda, że wygląda podobnie?
Czasem też np. zaplącze się o jeden cudzysłów za dużo ...
Sprawdź dokładnie.

A jeśli na pewno jest ok, to:

2. Otwórz do edycji plik index.php templatki której używasz (powtarzam - templatki, a nie ten w głównym katalogu strony) i znajdź pomiędzy znacznikami ... linię o takiej mniej więcej treści:
" />
Spróbuj ją przenieść wyżej - najlepiej zaraz po znaczniku otwierającym .

Zwykle jeden z powyższych sposobów skutkuje bezbłędnie ...

Natomiast w przypadku różnych dodatków do Joomla! produkcji niezależnych developerów (komponenty, moduły, boty) - nie dość dokładnie przetłumaczonych na polski - zwykle trzeba zajrzeć do plików *.php lub *.html.php i poszukać kodu o treści iso-8859-1 i zamienić go na iso-8859-2 . I już ...

A w pozostałych przypadkach ...
Last edited by enjoy777 on Tue Nov 01, 2005 8:07 am, edited 1 time in total.

User avatar
Roman Blanty
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 372
Joined: Thu Aug 25, 2005 5:32 pm
Location: Internet
Contact:

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Roman Blanty » Thu Aug 31, 2006 3:06 am

...jezeli właśnie przeniosłeś się na inny serwer, zapewne popełniłeś błąd przy wprowadzaniu bazy danych. Więcej dowiesz się na forach dotyczących MySQL
Proud Polish Joomla! Team Member > http://www.joomla.pl
Hardcore Translator ;)
Joomla! Translation Coordination Team
Jobs in IT: http://www.workita.com

Krastek
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Mon Sep 18, 2006 11:27 am

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Krastek » Mon Sep 18, 2006 12:08 pm

Witam! spróbowałem rozwiązać problem ze znakami wg. podanych sposobów (znaki nie wyświetlają się dobrze w komponencie), ale niestety bez powodzenia :(. Linjki z ISO znalazlem tylko w pliku xml, zmieniłem na iso-8859-2, ale to nie poskutkowało. Co zrobić w takim wypadku?

i2av
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2007 1:48 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by i2av » Thu Jan 18, 2007 1:57 pm

Przypuszczam, że złe kodowanie to problem związany z mysql. Na serwerze JSAS nie mam możliwości wyboru kodowania latin2-general-ci i znaczki się chrzanią; na XJ! w phpmyadminie jest to kodowanie i wszystko gra. Ktoś gdzieś pisał, że problem występuje od wersji Mysql 4.1 w górę.

User avatar
pajonkhfat
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 46
Joined: Sun Jul 29, 2007 11:26 am
Location: Warszawa

Re: FAQ: Polskie znaki wy¶wietlaj± siê nieprawid³owo

Post by pajonkhfat » Thu Aug 09, 2007 5:13 pm

Rozumiem, ¿e to ma zastosowanie do 1.0.x, bo w 1.5 polskie znaki wy¶wietlaj± mi siê poprawnie nawet przy

Ksiaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Thu Jan 17, 2008 8:35 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Ksiaze » Sat Jun 20, 2009 8:46 pm

W 1.5 tez jest problem. W sumie Roman Blanty dal wskazowke co zrobic. Trzeba zmienic kodowanie w SQL i po problemie. Przewaznie wejscie jest do bazy jest przez (yourdomain/cpanel). Ja tak zrobilem i jak reka odjal, polskie znaczki sie pojawily. Dajcie znac czy sie udalo. Powodzenia.

jak19997
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Mon Jan 04, 2010 3:53 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by jak19997 » Mon Jan 04, 2010 3:58 pm

Kicha nic mi to nie pomogło tylko tyle że mam spolszczone zaplecze a i tak nie moge pisać po polsku bo wyświetla mi się tak "?"zamiast "ć,ś,ą,ł,ż,ź"
prosze o pomoc

Ksiaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Thu Jan 17, 2008 8:35 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Ksiaze » Tue Jan 05, 2010 5:29 pm

Nie mozliwe. W bazie danych zmien kodowanie znakow i musza sie pojawic polskie litery. Nie ma sily. Znajdz tylko odpowiedni wpis w bazie, ktory jest odpowiedzialny za wyswietlanie. Najlepiej zmien wszystkie. Ja tak zrobilem i wszystko mi sie potem wyswietlilo z polskimi literami. Probuj. Pozdrawiam.
Na marginesie, musze niestety przyznac, ze Joomla jest bardziej dla programisty jak grafika. Mi czasem ciezko sie z nia pracuje, ale jakos psim swedem narazie daje rade.

erni1979
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Fri Aug 05, 2011 12:25 pm
Contact:

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by erni1979 » Fri Aug 05, 2011 12:36 pm

Ksiaze wrote:Nie mozliwe. W bazie danych zmien kodowanie znakow i musza sie pojawic polskie litery. Nie ma sily. Znajdz tylko odpowiedni wpis w bazie, ktory jest odpowiedzialny za wyswietlanie. Najlepiej zmien wszystkie. Ja tak zrobilem i wszystko mi sie potem wyswietlilo z polskimi literami. Probuj. Pozdrawiam.
Na marginesie, musze niestety przyznac, ze Joomla jest bardziej dla programisty jak grafika. Mi czasem ciezko sie z nia pracuje, ale jakos psim swedem narazie daje rade.
Mam podobny problem. Jakiej bazy (wersji) używasz i co dokładnie zmieniłeś?
Biuro rachunkowe Poznań - http://atacentre.pl
Psycholog Poznań - http://psycholog-poznan.com.pl

Ksiaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Thu Jan 17, 2008 8:35 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Ksiaze » Fri Aug 05, 2011 1:29 pm

Oj nie pamietam, dawno nie zagladalem do Joomla. Jedna masz baze danych. Robilem to metoda prob i bledow. Najlepiej wszystko zamienic. Jezeli chcesz moge to sprawdzic.

erni1979
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Fri Aug 05, 2011 12:25 pm
Contact:

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by erni1979 » Fri Aug 05, 2011 2:45 pm

Ksiaze wrote:Oj nie pamietam, dawno nie zagladalem do Joomla. Jedna masz baze danych. Robilem to metoda prob i bledow. Najlepiej wszystko zamienic. Jezeli chcesz moge to sprawdzic.
OK, dzięki, nie szukaj. Poszperam jeszcze na innych forach. Dam znać jak coś znajdę.
Pozdrawiam.
Biuro rachunkowe Poznań - http://atacentre.pl
Psycholog Poznań - http://psycholog-poznan.com.pl

Michal79
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Wed Oct 19, 2011 2:03 pm

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by Michal79 » Thu Oct 20, 2011 12:09 pm

Miałem ten sam problem podczas instalacji - wykupiłem sobie gołego dedyka w niemczech i za nic nie mogłem sobie poradzić z właściwą instalacją. ostatecznie pomógł mi kolega zza biurka obok.
powodzenia

bodzio_232
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Mon Nov 21, 2011 8:52 am

Re: FAQ: Polskie znaki wyświetlają się nieprawidłowo

Post by bodzio_232 » Mon Nov 21, 2011 8:59 am

witam. mógłby ktoś odświeżyć z pierwszego postu linie które trzeba znaleźć?


Locked

Return to “FAQ”