Page 1 of 1

Težave s črko č

Posted: Sat Jun 23, 2007 1:10 pm
by littlej560
Živjo,

vse šumnike mi pokaže normalno razen črke č, pa še to samo takrat, ko želim dodati nov članek. Namesto č-ja mi izpiše vprašaj (?). Mogoče kdo ve, kje je problem?

lp Little J.

Re: Težave s črko č

Posted: Sun Jul 08, 2007 1:18 pm
by skye28
Problem je v charset-u.

Nisem se sploh sprobal joomle, tak da ne bi vedu, kje je definiran. Vsekakor pois tist iso-8859-1 ter zamenjaj z iso-8859-2 ali se bolje utf-8, vendar bo za slednjega treba vse datoteke shranit kot utf-8. Za editiranje template in sploh vseh spletnih stvari priporocam programcek Notepad++.

Re: Težave s črko č

Posted: Fri Aug 10, 2007 9:14 pm
by littlej560
skye28 wrote: Problem je v charset-u.

Nisem se sploh sprobal joomle, tak da ne bi vedu, kje je definiran. Vsekakor pois tist iso-8859-1 ter zamenjaj z iso-8859-2 ali se bolje utf-8, vendar bo za slednjega treba vse datoteke shranit kot utf-8. Za editiranje template in sploh vseh spletnih stvari priporocam programcek Notepad++.
Nisem nek newbie, saj se z Joomlo ukvarjam že kar nekaj časa. Vse charsete imam nastavljene na utf-8. Mislim, da je problem nastal, ko sem inštaliral slovenski jezik. Trenutno se ne ukvarjam s tem, če ima kdo kakšno idejo, pa kar na plan z njo.

ps: uporabljam program pspad in sem z njim zelo zadovoljen, pa še zastonj je  :D

Re: Težave s črko č

Posted: Sat Aug 11, 2007 6:13 am
by skye28
Ja saj, slovenski prevod dvomim, da je utf-8.

Re: Težave s črko č

Posted: Sat Aug 11, 2007 8:13 am
by littlej560
Tudi slovenski prevod sem nastavil na utf-8.

Re: Težave s črko č

Posted: Sat Nov 24, 2007 10:21 pm
by Untamle
Enak problem imam tudi jaz, delujeta oba šumnika, z izjemo "č".

Če nastavim datoteko v ozadju na u-tf8 obliko, se mi namesto č-ja, izpiše kvadratek.
Če pa je dokument v obliki "Ansi", pa je oblika črke sledeča: "è".

Je tu karkoli, da se lahko postori...?

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 8:38 am
by osorginman
Ali je kdo že rešil ta problem?

Meni se sicer dogaja to samo v meniju oziroma gumbih za meni. Ne izpiše me črke "č"

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 2:26 pm
by Untamle
Mislim da bi bilo dobrodošla za vse nas, da bi se odprla univerzalna tema o šumnikih na Joomli.

Gre namreč za problem, s katerim se srečuje vsak ki za portal izbere Joomlo, in kljub temu da sem preletel nešteto domačih tem o reševanju šumnikov v prispevkih, določenih komponentah, menijih... do zdaj ni nič konkretno rešilo situacije.

Morda dočakamo  :).

Ponastavitev iz "latin1_swedish_ci" v "utf8_slovenian_ci" v SQL bazi (spet Č,Š,Ž

Posted: Mon Nov 26, 2007 6:00 pm
by MitjaM
V podatkovni bazi ( MySQL ) imam nastavljeno "Pravilo za razvrščanje znakov" na "latin1_swedish_ci" za vse tabele in polja v njih. Ob instalaciji SloJoomle 10.0.13 nisem bil pozoren na to nastavitev. Vse Joomline tabele ( datoteke ) imajo sedaj postavljeno to pravilo in tudi, ko sem hotel spremeniti čuden znak s č-jem, mi ni zapisalo.

Danes pa sem spremenil v "jos_menu"-ju nastavitev polja "name" na "utf8_slovenian_ci", spremenil v vseh pozicijah tabele čudne znake s slovenskimi ( predvsem čČ ! ) in sedaj dobim vse lepo izpisano.

Ali mogoče kdo ve, kako bi popravil vse tabele in polja na slovensko nastavitev? Najbrž je to kakšen MySQL-ov ukaz. Ali je izbira nastavitve "utf8_slovenian_ci" pravilna?

Mogoče je to rešitev tudi na vprašanje od "littlej560"-ja v prejšnjem topic-u! ! !

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 6:11 pm
by MitjaM
Tudi jaz imam podobne težave ( poglej topic, ki sem ga poslal za teboj ). Predvidevam, da je vzrok nastavitev razvrščanja znakov v MySQL-ovi bazi. Meni sedaj vsebino iz polja "name" iz tabele "jos_menu" izpiše pravilno s čČ.

Ker mi tudi v komponenti "GuestBook" ni izpisovalo šumnikov, sem prepisal program "english.messages.php"  na svoj računalnik, shranil SaveAs UTF-8 in upload-al nazaj na strežnik. Šumniki sedaj delajo.

V opravičilo naj povem, da ne znam nastaviti komponente "GuestBook" v slovenščino in sem zato kar poslovenil "english.messages.php". Original imam seveda shranjen.

"Untamle"-jev predlog je zelo v redu. Ko ga bomo s skupnimi močmi rešili, ga lahko objavimo tudi na SloJoomli.

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 6:51 pm
by Untamle
MitjaM, bi želel tisto datoteko s prevodom uploadat tu gor?

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 9:07 pm
by MitjaM
Prevod za "GuestBook" je kar v "english.messages.php". Kot sem omenil, ne vem, kje se nastavi jezik na n.pr. "slovene.messages.php".

Prvič prenašam datoteko. Upam, da mi je uspelo.  :-[ :-[ 

txt preimenuj v php, ker ni hotelo prenesti php-ja.

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 9:50 pm
by dorjano
Jaooo, ta "težava" se ponavlja že toliko časa, da ima že brado.

1x za vedno,...upam:

Ves internetni svet (no pa tudi desktop) se giblje k utf-8. Joomla! ni izjema. Problem je ker pred PHP4.2.x branje znakov v višjih položajih (posebni znaki, naši vzhodno evropski, cirilica, grški in znaki/črke ostalega ne angleškega sveta) zelooo otežen. Joomla! 1.0.x je to rešila z določenimi triki, tako da utf-8 "največkrat dela" včasih pa se zgodi, da je kombinacija nastavitev baze, spletne strani in PHPja pač takšna da se znaki, recimo "č" porušijo.
Joomla 1.5 ima vgrajeno popolno podporo utf-8, kljub temu, da je PHP še nima. Šele PHP 6 naj bi imel to v osnovi podprto.

Rešitev pa je sledeča:
  • Preden namestite Joomlo! ustvarite bazo v utf-8 z ustrezno "kolacijo" npr. utf8_general_ci
  • Joomlo! kot običajno namestite in poskrbite, da je predloga tudi v tem formatu, tako da je parameter  _ISO define v 'charset=utf-8'
  • Ravno tako morajo biti vse morebitne predloge komponent v utf-8 (nekatere bolje napisane komponente preverijo kateri je osnovni jezik strani tako, da to ni potrebno)
  • in mogoče še en ukrep; v mapi includes najdite database.php (root/includes/database.php) in odkomentirajte spodaj navedeno vrstico (nekje okoli 100-te vrstice)

Code: Select all

$this->_table_prefix = $table_prefix; 
  
//@mysql_query("SET NAMES 'utf8'", $this->_resource); // THIS IS THE LINE TO UNCOMMENT - odstrani "//" na začetku 
 
 $this->_ticker = 0; 
  
 $this->_og = array(); 


Aja več o tem tukaj: http://help.joomla.org/component/option ... temid,268/

Re: Težave s črko č

Posted: Mon Nov 26, 2007 10:33 pm
by MitjaM
Dober večer, Dorjano.

Kot si mogoče opazil, smo se oglašali sami super strokovnjaki : New Member, Newbie,..

Imam instalirano SloJoomlo 10.0.13 in v ../iincludes/database.php je že bil odkomentiran ta ukaz.

Pred instalacijo Joomle sploh nisem bil pozoren, kakšna je nastavitev baze ( prosim, oglej si moj topic pred tem topicem). Od administratorja spletnega mesta sem dobil samo ime in geslo baze. On bo že vedel, kako nastaviti... Nato sem instaliral SloJoomlo. Čudno se mi je pa zdelo, ko sem s MyPHPAdminom prvič zagledal čudne znake in tudi v administraciji same Joomle so.

Bilo bi zelo pohvalno od prevajalcev, da bi dodali nek ReadMe.txt in opozorili na možne zaplete z našimi znakiin, kako jih preprečiti in odpraviti.. Sicer vsa pohvala za njihov izjemno velik trud, toda s takimi malenkostmi lahko izpadejo neresno. In še to, nismo edini, ki imajo podobne težave.

Tak odgovor na vprašanje nekega uporabnika sem našel na SloJoomli :

------------------------------- Začetek odgovora ------------------
Odgovori #4

« dne: November 13, 2007, 06:59:42 pm »
Iztok
Administrator
Ekspert
*****
Sporočila: 298

Ogled Profila Email Osebno sporočilo (Offline)

Odg: Slovenščina v backend joomla 1.0.7
Odgovori z citiranjem
Lep pozdrav!

Bazo lahko v celoti izvoziš (phpmyadmin), tako boš dobil datoteko z celotno bazo. Datoteko odpreš z urejevalnikom notepad ++ poiščeš šumnike in z najdi zamenjaj zamenjaš znak v celotni datoteki. Predlagam ti, da pred izvozom kreiraš novico v kateri vneseš vse šumnike v UTF-8  z veliko in malo začetnico, med znake pa daš presledek. Zapomni si vrstni red šumnikov in v preneseni datoteki poišči novico z temi znaki. Tako boš imel osnovo za zamenjavo znakov.

Poišči novice z starimi znaki in z najdi zamenjaj zamenjaj vsak posamezen znak. Zamenjav je v bistvu samo 6 veliki in mali č š ž.

LP

Iztok

------------------------------- Konec odgovora ----------------

Ali meniš, da je to rešitev tudi za moj problem? Kot sem opisal v mojem vprašanju sem spremenil nastavitev samo v eni tabeli "jos_menu" in v enem polju te tabele "name" in že sedaj je položaj bistveno boljši. Ali bom moral za vsako polje v vsaki tabeli spreminjati nastavitev?

Re: Težave s črko č

Posted: Tue Nov 27, 2007 10:57 am
by dorjano
Za Mitja

Iztok ima načeloma prav :(. Žal je to verjetno edini način. Tudi če v phpMyAdmin spremeniš kolacijo fontov na željeno utf-8_general_ci ali celo samo na slovensko, bodo znaki, KI SO ŽE v bazi pač zamešani. Saj veš, fonti so razporejeni po neki tabeli in programi jih kličejo tako, da povejo številko njihovega položaja v tabeli. ...in če je ta napačna potem je pač črka napačna.
Rešitev je dejansko, da prepišeš vse čudne kvake z čšž-ji vendar v kodno tabeli Unicode, no utf-8. Tudi sam sem se večkrat to počel :(.
OBVEZNO pa moraš imeti editor, ki izrecno omogoča nastavljanej kodnih tabel. Seveda mora imeti tudi obvezni Search&replace  :).
Za kontrolo pa uporabi najbolj neumen editor kar jih je ...recimo Notepad. Odpreš tak "preveden" SQL fajl in notri morajo biti lepe UTF-8 kvakice namesto čšž-jev.

Re: Težave s črko č

Posted: Tue Nov 27, 2007 12:27 pm
by MitjaM
Ravno sedaj poskušam popraviti bazo in tabele.

Exportiral sem kot SQL v satoteko "localhost.sql" in je velika cca 187kB. To je na začetku datoteke

-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.11.2
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Gostitelj: localhost
-- Čas nastanka: 27 Nov 2007 ob 01:06 PM
-- Različica strežnika: 5.0.45
-- Različica PHP: 5.2.3

SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";

--
-- Podatkovna baza: `oranje_joomla`
--
CREATE DATABASE `oranje_joomla` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci;
USE `oranje_joomla`;

-- --------------------------------------------------------

--
--Tu spodaj pa je izvleček iz tabele "jos_menu", kjer sem popravil polje "name" na "utf8_slovenian_ci" :

Struktura tabele `jos_menu`
--

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `jos_menu` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `menutype` varchar(25) default NULL,
  `name` varchar(100) character set utf8 collate utf8_slovenian_ci default NULL,"latin1_swedish_ci" je navedeno samo pri CREATE DATABASE , to je nazačetku.

Ali meniš, da je dovolj spremeniti na začetku v "utf8_general_ci" in nato import nazaj?

Moj postopek bi bil :
1. popravim v CREATE DATABASE na utf8_general_ci
2. poravim 蚞ȊŽ v datoteki "localhost.sql"in shranim z UTF-8
3. DROP DATABASE
4. import nazaj na strežnik

Re: Težave s črko č

Posted: Tue Nov 27, 2007 9:10 pm
by dorjano
MitjaM wrote: ...
Moj postopek bi bil :
1. popravim v CREATE DATABASE na utf8_general_ci
2. poravim 蚞ȊŽ v datoteki "localhost.sql"in shranim z UTF-8
3. DROP DATABASE
4. import nazaj na strežnik
Ja, to je to. To mora delat.

lpD

Re: Težave s črko č

Posted: Wed Nov 28, 2007 9:04 am
by osorginman
To je vse lepo in prav, naj povem iz mojih izkušenj.

Nekaj ni vredu z Joomla, prej sem sprobal Mambo in nisem imel podobnih problemov s Č-ji.
Za joomlo sem se odločil, ker je bila hitrejša in v veliki meri zelo podobna Mambu.(hitrost je bila ključni faktor)

Ob testiranju Joomle pa sem naletel na ta problem s Čji (Mambo teh problemov nima) Tako da upam, da se bo rešil problem
z Joomlo 1.5.

Re: Težave s črko č

Posted: Wed Nov 28, 2007 11:48 am
by dorjano
Pri mambotu si uporabljal Win-1252 kodno tabelo, to je bilo to. Zdaj, no že kar nekaj časa, je težnja k Unicode standardu kamor paše tudi utf-8, pa novi TTF in OTF fonti na desktopu. Težave so pač posledica razvoja. Namreč ko je Mambo "še delal" je bilo "in" MySQL 4.0 in PHP 4.0.x - oba sploh nista podpirala multibite fontov. Torej če greš naprej na stari osnovi je logično, da se pojavijo težave. Me prav zanima kako boš jamral, ko se bodo programerji odločili in rekli PHP4-ici stop. Namreč PHP-5 ima različen način določenih deklaracij. Pol bo šele šmoren.

Hočem povedat samo to, da stvari postajajo kompleksnejše kot smo bili navajeni in to potegne za sabo, načeloma boljše delovanje in včasih težave. To pa, da je bil Mambo hitrejši od Joomle! pa sploh ne drži!

lpD

Re: Težave s črko č

Posted: Thu Jan 10, 2008 8:57 pm
by Flosky
Lep pozdrav vsem!

Tukaj med vami sem nov, namreč do sedaj sploh nisem opazil, da ste tudi "naši" tukaj gor :-[ . Zanimivo pa sem padel iz prve v to temo, s katerio težavo sem se ubadal že pred časom in katera mi je spila res veliko živcev ter povzročila veliko neprespanih noči :D

Ko sem končno opazil kje tiči težava (kot je že Dorjano povedal) je bilo končno konec teh težav!

V glavnem pred inštalacijo vsake Joomle grem v php in v tisti bazi kjer bo Joomla ustvarim eno brezvezno tabelo s kodiranjem v utf-8. Edina rešitev, da so potem vse tabele ki jih ustvari Joomla kodirane v utv-8. Teh težav recimo nima SMF, ker te pred instalacijo vpraša kodiranje. Ker Joomla tega nima, se tabele ustvarijo avtomatsko po "default-u", kar je v MySQL-ih latin1_swedish_ci!

Tako so bile rešene vse moje težave v zvezi s šumniki :P

Re: Težave s črko č

Posted: Tue Dec 14, 2010 5:44 pm
by UpRise
mi lahko razložite kako mora izgledat ta tabela, ki jo moram ustvariti. kje je baza, če bom imel stran lokalno pod localhoste/stran

Re: Težave s črko č

Posted: Wed May 11, 2011 3:44 pm
by ndtuan7088
MitjaM, bi želel tisto datoteko s prevodom uploadat tu gor?
http://www.[URL banned].com

Re: Težave s črko č

Posted: Fri Jul 08, 2011 11:06 am
by let0110
Tudi slovenski prevod sem nastavil na utf-8.