Flera joomla på samma databas

Diskutera frågor rörande installation, backup och säkerhet avseende Joomla! 1.0.

Moderators: Zello, chrille

Forum rules
Forumregler
Locked
User avatar
Zello
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 3869
Joined: Wed Jan 10, 2007 11:23 am
Location: Västerås - Sweden

Flera joomla på samma databas

Post by Zello » Mon May 28, 2007 6:57 am

Hej på er alla glada (och alla andra också)!

En liten fundering kring detta med två (eller flera) joomlainstallationer mot samma databas. Att de har olika prefix är självklart. Men hur är det med installationer av tillägg. Kan man lita på att dessa verkligen använder rätt prefix till sina "egna" tabeller i databasen eller kan det uppstå en situation där samma tabell används av samma komponent i flera olika j-installationer.

Är det någon som jag testat detta? Själv har jag varit lite feg och alltid kört J-installationen mot en egen databas.

Ha en skön vecka alla
(Måndagen är bästa dagen i veckan: Det är aldrig så långt till nästa måndag igen  :))
/ Zello
Olle Zettergren
Freelance Senior Joomla developer
Moderator Swedish forum

User avatar
shultman
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 785
Joined: Sun Aug 28, 2005 1:45 pm

Re: Flera joomla på samma databas

Post by shultman » Mon May 28, 2007 8:18 am

Jag har/har haft ett antal sådana installationer som funkar bra. :)

/Ceteris paribus

User avatar
sgagner
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1248
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:40 pm
Location: Norrköping, Sweden
Contact:

Re: Flera joomla på samma databas

Post by sgagner » Wed Jun 20, 2007 5:17 pm

Jag har ett par blivande kundwebbar på min egen domän och jag har enbart använt olika prefix för att skilja databastabellerna åt. Min webb ligger på One.com och jag har inte haft mycket problem med dem förutom lite långsamt svar från SQL-servern när man accessar alla webbarna samtidigt.
http://www.mei-ya.se
http://rosenserien.mei-ya.se
http//textilscreenett.mei-ya.se
snart tillkommer också http://service.mei-ya.se , http://salongen.mei-ya.se samt http://bsp.mei-ya.se

Observera att alla dessa är experimentwebbar för kunder så respektera att inte härja runt där i onödan.
Stefan Gagner, Web8 Universal - http://www.mei-ya.se
Coordinator of Swedish Joomla Translator group.
We make the impossible while you wait. Wonders may take a little longer.

User avatar
tmineur
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 92
Joined: Thu May 04, 2006 11:33 am
Location: Sweden

Re: Flera joomla på samma databas

Post by tmineur » Mon Jul 23, 2007 10:39 pm

sgagner wrote: Jag har ett par blivande kundwebbar på min egen domän och jag har enbart använt olika prefix för att skilja databastabellerna åt. Min webb ligger på One.com och jag har inte haft mycket problem med dem förutom lite långsamt svar från SQL-servern när man accessar alla webbarna samtidigt.
http://www.mei-ya.se
http://rosenserien.mei-ya.se
http//textilscreenett.mei-ya.se
snart tillkommer också http://service.mei-ya.se , http://salongen.mei-ya.se samt http://bsp.mei-ya.se

Observera att alla dessa är experimentwebbar för kunder så respektera att inte härja runt där i onödan.
Såg dina fina adresser hur gör du?

User avatar
sgagner
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1248
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:40 pm
Location: Norrköping, Sweden
Contact:

Re: Flera joomla på samma databas

Post by sgagner » Tue Jul 24, 2007 8:33 am

Hej Tmineur,

Hur menar du - "hur jag gör..." .  Om jag skall vara skämtsam så kan jag säga att jag använder Joomla + lite fantasi ...

För att skapa underdomänerna skapar man helt enkelt en undermapp till domänroten och så kan man använda en subdomänadress alldeles automatiskt. Så http://www.mei-ya.se/salongen/  är detsamma som http://salongen.mei-ya.se.
Sedan FTP:ar man över en hel Joomla till denna undermapp och kör en vanlig installation.
När man kommer till delen där man skall ange databasnamn, lösenord etc., så föreslår installationen ett databasprefix "jos_" och då ändrar jag det till tex "jossal_". Jag har upptäckt att det är bäst att använda jos + extra + _ som prefix. "jos" för att Joomla skall hitta i databasen och "_" för att åtskilja tabellerna säkert.
På One.com kan man bara ha en databas med ett fixerat namn per konto så då måste man ändra tabellprefixen för att skilja tabellerna åt.
Samma sak gäller om man skal köra flera forum som SMF på samma databas. Då måste man också ändra prefixen för respektive forumdatabas. SMF använder ju inte samma tabeller som Joomla. Kanske det är bättre att använda Fireboard.

Jag tycker det är praktiskt att lägga kunders blivande webbar på min egen domän för påseende då de lätt kan gå in och titta på ett domännamn som är lätt för dem att känna igen.
One.com är inte idealsikt på något sätt men de är jättebilliga och generösa med diskutrymmet i förhållande till priset. Supporten är också jättebra.
Jag kommer nog att flytta vår egen domän till en större server inom kort men jag har inte valt webbhotell ännu. Har funderat på Indell som också är generösa med utrymmet och har bra stöd för Joomla.
Stefan Gagner, Web8 Universal - http://www.mei-ya.se
Coordinator of Swedish Joomla Translator group.
We make the impossible while you wait. Wonders may take a little longer.

User avatar
svenl
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1032
Joined: Mon Oct 17, 2005 1:50 pm
Location: Närke, Sweden
Contact:

Re: Flera joomla på samma databas

Post by svenl » Tue Jul 24, 2007 9:02 am

När det gäller databaser så föredrar jag att lägga varje installation i en separat databas. Det gör det lättare att administrera och också något säkrare ifall det händer något i en databas. Då jag dessutom ofta har några testinstallationer (i subdomäner) så är det enkelt att skrota dom genom att bara radera katalogen och den tillhörande databasen.
ÄVen om det fungerar att ha flera installationer i samma databas så ser jag det inte som det mest praktiska/bästa.

Jag håller på och byter webhotell och valde att flytta till http://www.indell.se och deras corporate-konto. Det ger mig förutom 25 gig av utrymme mig möjligheten att ha 30 domäner och 50 MySQL-databaser igång. Att ägaren maxa dessutom är en joomla-anhängare och skribent här i forumet gör inte saken sämre. Så här långt är jag nöjd med de två domäner som nu ligger där. Flytt av nästa kommer snart att påbörjas och fortsätter det att gå bra så är samtliga mina joomla-domäner ditflyttade under hösten.

mvh
8)
-
Sanningen finns där ute, har du sökt efter ditt svar?
var svaret bra och löste ditt problem? Glöm då inte att ändra ditt första inlägg till löst (Solved)

User avatar
tmineur
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 92
Joined: Thu May 04, 2006 11:33 am
Location: Sweden

Re: Flera joomla på samma databas

Post by tmineur » Tue Aug 07, 2007 6:02 pm

sgagner wrote: För att skapa underdomänerna skapar man helt enkelt en undermapp till domänroten och så kan man använda en subdomänadress alldeles automatiskt. Så http://www.mei-ya.se/salongen/  är detsamma som http://salongen.mei-ya.se.
Sedan FTP:ar man över en hel Joomla till denna undermapp och kör en vanlig installation.
Hej alla!

Tack för informationen, men för mig fungerar det inte på detta viset med underdomäner.
Har ni C-panel eller liknande? Har sett det finns inbyggd funktion hos vissa hotel.
Jag har elit.net men dom har ingen automatisk funktion, men det var bara att
prata med Arne som har hotellet så fixade han detta, väldigt kul.
Kanske inte rätt ställe att fråga om vad det kostar med ett corporate-konto hos Indell?

Det här med prefixet var ju också en väldigt nödvändig information,
för jag har för närvarande bara 1 databas till 1 domän, tack!!

Tobbe

User avatar
svenl
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1032
Joined: Mon Oct 17, 2005 1:50 pm
Location: Närke, Sweden
Contact:

Re: Flera joomla på samma databas

Post by svenl » Tue Aug 07, 2007 7:32 pm

tmineur wrote:
Kanske inte rätt ställe att fråga om vad det kostar med ett corporate-konto hos Indell?
Du hittar information om deras olika konton och vad som ingår här
http://www.indell.se/webbhotell/webbhotellskonton.html

Som företagare med ett antal anställda så var det lika bra att ta den största varianten direkt för att slippa uppgradera senare. Ger större frihet då man inte behöver fundera på utrymme o.s.v.

mvh
8)
-
Sanningen finns där ute, har du sökt efter ditt svar?
var svaret bra och löste ditt problem? Glöm då inte att ändra ditt första inlägg till löst (Solved)


Locked

Return to “Installation, backup och säkerhet”