Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Diskutera både frågor och goda idéer/förslag avseende mallar och design för Joomla! 1.0.
Locked
Monica
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Thu May 10, 2007 1:15 pm
Location: Sweden

Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by Monica » Fri Aug 10, 2007 9:49 am

Hejsan!
Jag håller på och fixar ett eget templat, och det är lite svettigt eftersom det är första joomlatemplatet för min del. Jag vill gärna ha en typ av struktur på första sidan, men en annan på vissa av undersidorna. Första sidan är en klassisk tre-spalt, men på andra sidor ska det vara en eller två spalter. Det här är första gången jag använder ett cms så jag fattar inte hur man gör för att fixa det där. Kodar man själv är det ju bara att lägga länken till korrekt sida. Vad kallar jag filen för att joomla ska hitta, var lägger jag den, hur gööööör jag!!!??? :)

Tar tacksamt emot alla instruktioner. Har läst massa bra tutorials och sökt på forumet, men hittar inte det jag söker.

Makaronborraren
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 187
Joined: Sun Dec 10, 2006 3:59 pm

Re: Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by Makaronborraren » Fri Aug 10, 2007 10:17 am

En möjlighet är att använda två olika templates på samma site.

Under Site -> Template Manager -> Site Templates (i backend) väljer du att assigna en template till förstasidan.

Monica
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Thu May 10, 2007 1:15 pm
Location: Sweden

Re: Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by Monica » Fri Aug 10, 2007 11:06 am

Ja visst ja. Det har jag ju faktiskt läst någonstans innan hjärnan började smälta i början av veckan. :) Stort tack! Ska testa och återkommer med rapport om det löste mina problem (fast det låter som att det skulle kunna göra det).

User avatar
svenl
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1032
Joined: Mon Oct 17, 2005 1:50 pm
Location: Närke, Sweden
Contact:

Re: Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by svenl » Fri Aug 10, 2007 5:49 pm

Att använda olika templates är faktiskt väldigt praktiskt.

Jag sköter en plats där jag har. Det är också praktiskt med flera templates om man t.ex. vill byta färg för sina olika sektioner (funderar själv på att göra så på en ny sida jag håller på och bygga).

Vissa templates (t.ex. från Rockettheme) är så konstruerade att ej använda modulplatser med automatik försvinner. Därmed går det att t.ex. få högersidan att "försvinna" utan att byta template. Att testa och exprimentera ger nya kunskaper.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter i dina framsteg.

mvh
8)
-
Sanningen finns där ute, har du sökt efter ditt svar?
var svaret bra och löste ditt problem? Glöm då inte att ändra ditt första inlägg till löst (Solved)

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by Mackelito » Fri Aug 17, 2007 8:47 am

Om du gör din template i divvar (och inte tables som man inte ska använda att göra templates :)) så fixar du det här väldigt enkelt.. du ser till att dina divvars bredd anges i % eller så skriver du en del php kod som kollar att om det inte finns något i div två och tre så ska div ett vara i full bredd...

Kanske låter knepigt nu men du kanske kan hitta en template som gör just som du vill och titta hur den är gjord :)
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
sgagner
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1256
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:40 pm
Location: Norrköping, Sweden
Contact:

Re: Hur ändrar jag layoutstrukturen så 1:a sidan ser annorlunda ut?

Post by sgagner » Fri Aug 17, 2007 1:09 pm

Hej,

Jo, Mackelito har rätt att det är bäst att använda div-taggar.
För att få delar av mallen att försvinna så sätter man en PHP IF-sats som kollar om det finns någon position att visa på den aktuella sidan. Om inte så sätts denna div till 0% alternativt tas bort ur mallen. Sedan kan du styra med inställningarna på respektive modul om de skall visas på en viss sida eller inte. RocketTheme:s mallar har just denna fiffiga funktion.

I kodstycket nedan kontrolleras om det finns en position som heter "USER1" och om det finns så skapas hela diven "Showcase". Sedan har de definierat classerna "showcase", "wrapper" och "padding" i CSS-filen och som styr hurdet skall se ut.

Code: Select all

<?php if(mosCountModules('user1') || mosCountModules('user1') || mosCountModules('user1')) { ?>
	<div id="showcase">
		<div class="wrapper">
			<div class="padding">
				<table class="showcase" cellspacing="0">
					<tr valign="top">
						<?php if(mosCountModules('user1')) { ?>
						<td class="showcase">
							<?php mosLoadModules('user1', -2); ?>
						</td>
						<?php } ?>
						<?php if(mosCountModules('user2')) { ?>
						<td class="showcase">
							<?php mosLoadModules('user2', -2); ?>
						</td>
						<?php } ?>
						<?php if(mosCountModules('user3')) { ?>
						<td class="showcase">
							<?php mosLoadModules('user3', -2); ?>
						</td>
						<?php } ?>
					</tr>
				</table>
			</div>
		</div>
	</div>
	<?php } ?>
Lite överkurs kanske men det är så här man gör en villkorsstyrd formatering.
Stefan Gagner, Web8 Universal - http://www.mei-ya.se
Coordinator of Swedish Joomla Translator group.
We make the impossible while you wait. Wonders may take a little longer.


Locked

Return to “Mallar (templates) och design”