Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Diskutera allmänna frågor rörande Joomla! 1.0
Locked
User avatar
chrille
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1023
Joined: Sat Aug 20, 2005 4:41 pm
Location: Stockhom, Sweden

Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by chrille » Sun Feb 24, 2008 11:40 am

Hej på Er!

I samband med övergången till phpBB, som programvara för detta forum, så förstördes denna tråd. Jag har återskapat den första inlägget i tråden genom att klippa och klistara från den gamla tråden där jag kommer åt vissa delar. Den urstrungliga tråden skapades av: Maxa

====

Hej alla Joomla-fans,

Som ni alla vet räcker det inte att bygga stiliga sajter. För att lyckas måste du även (gäller de flesta sajter) lyckas få bra placering i sökmotorerna för dina viktiga sökord.

Jag tänkte bidra med en liten guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter. Syftet är att lyfta fram de viktigaste (inte alla) punkterna att tänka på för att sökmotoroptimera en webbplats byggd med Joomla. Sökmotoroptimering är en hel vetenskap och det finns inte en chans att vi kan börja nysta i den här. Här finns en liten guide i sökmotoroptimering som kan vara bra att läsa först om SEO är nytt för dig: Hur fungerar sökmotorer »

Vi ska koncentrera oss på följande punkter som jag anser vara de viktigaste för Joomla-SEO:
1. Hur optimerar jag i Joomla?
2. Hur kan jag skapa en sökmotorvänlig länkstruktur i Joomla?
3. Hur kan jag skapa en semantiskt korrekt struktur i mitt innehåll?
4. Varför ska jag använda en SEF-komponent (ej core-SEF)?
5. Vad är en sökmotorvänlig template?


1. Hur optimerar jag i Joomla?
Title-taggen är den i särklass viktigaste faktorn för en bra indexering hos sökmotorerna. Titel är texten som hamnar längst upp i ramen på webbläsarfönstret när du tittar på sidan. Den ska beskriva vad just den aktuella sidan handlar om. Joomla gör detta nästan automatiskt åt dig, på gott och ont. Gå till Global Configuration, fliken SEO, och aktivera Dynamic Page Titles. När du gjort detta så kommer Joomla att skapa en titel på varje sida som ser ut så här: [Site Name] – [Page/content title]. Site Name är det globala namn du har angett på sajten i Global Configuration > Site. Site Name ska du hålla så kort som möjligt, så att du lämnar utrymme till resten av titeln – Page Title. Page title kan vara titeln på en content item eller en menu item. Exempel: Rodefoto Naturfotografering - Tärnaby, på historisk mark
Vill du kunna utnyttja title-taggen till 100% för individuella sidtitlar så kan du installera SEF-patch**, som låter dig välja bort Site Name och ger dig möjlighet att ange annan titel-tagg än sidans interna titel.
Till sist: Titeln ska inte ha mer än 70 tecken inkl. blanksteg för att synas helt i Google. Har du ett långt ord i slutet så visar inte Google 70 tecken. Vill du vara säker så håll dig inom 67 tecken. Upprepa inte nyckelord. Tänk även på att titeln ska vara en strof som lockar till besök när man ser den i sökresultatet.


2. Hur kan jag skapa en sökmotorvänlig länkstruktur i Joomla?
Sökmotorerna följer länkar för att indexera webbsidor. Om beskrivande nyckelord finns i själva länktexten så kommer detta att betyda mycket för hur målsidan indexeras (lär dig mer om detta på SEO-forum). Du vet säkert att detta är viktigt när du raggar länkar från utomstående webbplatser, men det är minst lika viktigt när det gäller interna länkar. Tänk på följande:
  • När du namnger en menu item för en resesajt så skriv inte ”Nyheter”, utan hellre ”Resenyheter” eller ”Nyheter - resor”.
  • Hur bra är det med en länk med länktexten ”Läs mer…”? -Just det - värdelöst! Se till att du aktiverar Linked titles i menu items typ Blog, Frontpage och i modulen Newsflash. Använd alltid linked titles! Det kan hända att din layout förändras när titlarna blir länkade, men det är ju bara att justera detta i stilmallen.

3. Hur kan jag skapa en semantiskt korrekt struktur i mitt innehåll?
Jag ska inte förklara vad semantiskt korrekt kodning är, utan bara visa på tillämpningen i Joomla. Tyvärr så skapar inte Joomla korrekt kodade rubiker, förutom i titeln på moduler, som är kodade som H3. Det betyder att Google inte ser några huvudrubriker på en Joomlasajt, vilket är mycket olyckligt ur SEO-perspektiv. Huvudrubriken kallas i Joomla för ”contentheading”. Det kan den ju få kallas, men den borde ha en H1-tagg runt sig. Det kan du ordna genom att hacka lite i Joomla core, men för den som inte vill göra det så finns en annan lösning. Under fliken Parameters på varje content item så kan du välja Page Title Show/Hide. Göm Joomlas egen titel och skriv in titeln i din content istället, men nu med korrekt kodning. Om du använder en WYSIWYG-editor så makerar du rubriken och väljer ”Heading 1” från menyn Paragraph. Kör du utan WYSIWYG-editor så omger du bara rubriken med Rubriktext. Använd även H2- och H3-rubriker i din text, och se till att efterföljande textstycken har runt sig. Detta kan ställas in som standard för radbrytning i en del WYSIWYG-editorer.
På en webbplats där det ständigt postas ny content så skulle jag istället hacka Joomla så att H1 rubriken kodas rätt från början. Det kan du göra i filen content.html.php på raderna 609 till 635.


4. Varför ska jag använda en SEF-komponent (ej core-SEF)
En SEF-komponent använder mod_rewrite på servern för att skapa sökmotorvänliga adresser (URL) till dina sidor. En del sökmotorer favoriserar ”klassiska” adresser som http://www.minkoolajoomlasajt.se/husdjur/hundar.htm framför sidor med dynamisk URL, sådana som standard Joomla skapar, typ http://www.mincoolajoomlasajt.se/index. ... &Itemid=27. Men detta är inte mitt starkaste argument för att använda tredjepartskomponenten OpenSEF. Nedanstående tre argument tycker jag är viktigare:

a) Undvik att straffas för Duplicate Content
Om Google hittar två sidor med samma innehåll på nätet så tror Google att du har kopierat, och därför straffas din sida med längre placering i sökresultatet.
I Joomla så är det så att en och samma artikel lätt får flera olika adresser (URL) beroende på från vilken sida man länkades dit. Googlebot läser också dessa olika länkar och hittar alltså samma innehåll på olika adresser. Detta gäller oavsett du anväder Joomla dynamiska URL:er eller Joomla core SEF. Med komponenten OpenSEF* kan du se till att det bara finns en URL till varje sida på din Joomlasajt.

b) Undvik att länk-kraften sprids på olika URL:er
Sökmotorer listar din sida högre i sökresultatet om den hittar många länkar till din sida. Men med Joomla standard URL:er kan de olika siter som länkar till dig använda sig av tre-fyra olika URL:er, och du går miste om den länkpopularitet det hade givit att få alla länkarna till en enda URL.

c) Spontana inlänkar innehåller dina keywords
Med OpenSEF* (eller annan SEF-komponent) får du URL:er som innehåller de nyckelord som dina sektioner och sidtitlar innehåller, typ http://www.minkoolajoomlasajt.se/husdjur/hundar.htm. Om någon gillar en av dina undersidor och exempelvis slänger in en länk till den på ett forum, så kommer länken automatiskt att innehålla dina keywords, eftersom dessa finns i själva länkadressen.5. Vad är en sökmotorvänlig template?
Den här punkten borde förstås ha stått först, men jag var rädd att göra någon nybörjare missmodig genom att börja med denna, lite krångligare punkt ;-)

Designen ska helst inte bygga på tabeller
Testa att se hemsidan som en sökmotor läser den, utan bilder och stilmallar. Det kan du göra exempelvis genom att ladda ner Web Developer Extension för Firefox. En template vars design bygger på tabeller är långsammare, svårare att ändra i, och oftast icke sökmotorvänlig. Med en design som bygger på CSS så kan man styra så att huvudinnehållet på sidan kommer högt upp i sidans källkod, före exempelvis sidans Joomlamoduler. Denna punkt är dock troligen den minst viktiga i denna guide. Nästa är desto viktigare.

Menyerna får inte gömma länkarna i javascript
Kolla i templatens källkod (publicera först templaten på din Joomlasajt eller säljarens demo) och se till att menyernas länkar är vanliga länkar utan javascript. Om menyn är en rullgardinsmeny eller på annat sätt dynamisk, så ska detta vara gjort på ett sätt så att sökmotorn ser alla länkarna även när man inte klickar på/hovrar över dem.


Ett sista bonustips:
Skriv alt-taggar på dina bilder med nyckelord som överensstämmer med omkringliggande text. Sökmotorernas bildsökningsfunktion blir allt populärare och om dina bilder indexeras där kan det generera besökare till din sajt. Se bara till att du också ändrar i filen robots.txt, som av någon märklig anledning förbjuder sökmotorerna att läsa ur mappen /images/. Ändrad robots.txt bifogas.


Puh, det där tog lite mer av min dag än jag hade tänkt… Hoppas det blir till nytta. Lycka till i SERP!

Niclas Strindell

Uppdateringar
Edit October 24, 2007:
*) Jag rekommenderar inte längre OpenSEF eftersom utvecklingen f.n. står stilla. sh404SEF är min favorit just nu.
**) Idag använder jag oftare sh404SEF istället för SEF-patch eftersom sh404SEF förutom att fixa SEF på ett bra sätt, även fixar titeltaggen (om än inte lika flexibelt som SEF-patch Extended gör). Ett alternativ för den som inte vill ha SEF-url:er är att använda JoomSEO som fixar title och hx-taggade rubriker.
Viktigt om Virtuemart webbshop: Senare versioner av Virtuemart gör en cookie-check som får Google till att indexera fel URL. Fix för detta finns här: Virtuemart cookie-check

[mod not.] Se fortsättning på denna tråd här: http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f=212&t=88407
Moderator Swedish forum

User avatar
maxa
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 557
Joined: Sat Aug 27, 2005 11:07 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by maxa » Sun Mar 30, 2008 8:19 pm

EDIT: Jag återkommer med denna post när jag gjort bättre research ;)

User avatar
oxiepagen
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1712
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:12 pm
Location: Oxie, Sweden
Contact:

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by oxiepagen » Thu Apr 17, 2008 8:22 pm

Hej

En mycker bra guide, men jag har fortfarande problem även om jag har gjort som det står..
Jag behöver alltså hjälp för jag har både SmartSEF och sh404SEF installerat men änvänder bara ett program åt gången..

När jag har något av dem programmen igång så kommer följande upp (se bild)
Det ska se ut som på http://www.skabersjoskf.se när allt funkar..

Finns det någon som kan hjälpa mig?
Kanske du chrille??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mvh / Regards
Andreas Lindvall - Moderator Swedish forum
http://www.oxiepagen.se

User avatar
svenl
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1032
Joined: Mon Oct 17, 2005 1:50 pm
Location: Närke, Sweden
Contact:

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by svenl » Tue Apr 22, 2008 7:50 pm

Hejsan,

När det gäller sökmotoroptimering till 1.5.x så kan jag rekommendera smartSEF


Fungerar bra för mig på den första 1.5-webbplatsen jag kör SEF på. På denna plats vill jag bara ha extensions som går att köra i native mode.

mvh
/Sven
8)
-
Sanningen finns där ute, har du sökt efter ditt svar?
var svaret bra och löste ditt problem? Glöm då inte att ändra ditt första inlägg till löst (Solved)

User avatar
oxiepagen
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1712
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:12 pm
Location: Oxie, Sweden
Contact:

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by oxiepagen » Tue Apr 22, 2008 7:58 pm

Jo det funkar hos mig med men...

har jag tex adressen http://www.mindomän.se/news/test.html
Så blir sidan bara vit ...

utan jag måste göra om alla mina länkar till http://www.mindomän.se-news-test.html tex

Hur får man att detta och funka..
Sen är det en sak till

När jag ändrar en meny så måste jag ändra om hela skitet igen..
Finns det inget sätt att få detta att lösa?
Mvh / Regards
Andreas Lindvall - Moderator Swedish forum
http://www.oxiepagen.se

magnusd
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 442
Joined: Sat Dec 08, 2007 4:36 pm

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by magnusd » Tue May 20, 2008 7:46 am

En fantastisk guide som jag inte läst förrän nu, men följ till punkt och pricka. ska bli spännande att följa resultatet.

En liten sunpunkt dock:

Att inte använda Java-menyer. Det gör ju de allra flesta idag, eftersom man helt enkelt får bra dynamiska menyer. Skapa då en vanlig html-sitemap som Google kan leta i och tolka. Finns bra komponeter för detta.

Hälsningar
Magnus

laddis
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Feb 13, 2009 7:14 pm

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by laddis » Tue Jun 02, 2009 5:40 pm

Hejsan!

Jag har en sida som jag vill ska synas högt på "Shoppa Online"
http://www.butiksfonster.se är adressen
Hur får jag in shoppaonline i URL:en? Har läst nåt om subdomäner? Hur gör man?
http://www.shoppaonline.butiksfonster.se eller nåt sånt hade vart fint..

Mvh Martin

magnusd
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 442
Joined: Sat Dec 08, 2007 4:36 pm

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by magnusd » Tue Jun 02, 2009 6:54 pm

Hur du skapar subdomäner skiljer sig från webbhotellen. Om du skapar en subdomän måste du nog flytta siten till subdomänen och adressen blir då shoppaonline.butiksfonster.se utan www.
En subdomän är i princip en undermapp i rooten.

En subdomän ersätter URL.en http://www.butiksfonster.se/shoppaonline med http://shoppaonline.butiksfonster.se

Jag har en "lekstuga" som heter http://www.mddata.se/test men det fungerar även med http://test.mddata.se

Hoppas du blev klokare! :)

/Magnus

laddis
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Feb 13, 2009 7:14 pm

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by laddis » Wed Jun 03, 2009 2:00 pm

Hmm? Jag förstår nog inte.. *trög*

En subdomän vid namn shoppaonline är skapad.. Den ligger : /domains/butiksfonster.se/public_html/shoppaonline

Hur gör jag nu? Jag vill ha kvar http://www.butiksfonster.se med? Går det? Jag har http://www.ztorez.com och http://www.butiksfonster.se som URL:Er.. vill lägga till www.shoppaonline.butiksfonster.se (eller http://shoppaonline.butiksfonster.se) med.. Hmmm? Hoppas du förstår vad jag menar.. Jag vet inte om jag förstår vad jag pratar om.. ;)

jag vill ha den så att google hittar den när man söker på shoppa online.. Det är nästan det enda jag saknar på min optimering fixar sig detta får jag 98 av 100 i optimering.. :eek:

Tack för hjälpen!

mvh Martin

Carl-Gustav
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed Sep 23, 2009 12:39 pm

Re: Guide till sökmotoroptimering för Joomla-sajter, del 1

Post by Carl-Gustav » Wed Sep 23, 2009 12:43 pm

laddis: Som jag ser det finns det ett ganska lågt värde i att få med sökorden i URLen om man gör på det vis du tänkt. Det är nämligen så att om du skall optimera för detta ord genom att lägga det på en subdomän betraktar Google denna sida som en separat sajt, vilket gör att den "trust" och länkvärde du byggt upp för din huvudsajt inte hjälper till (mer än att du såklart länkar från denna) för att stärka denna nya sida.

Du kan läsa litet mer kortfattad info om sökmotoroptimering i vår SEO-guide på vår hemsida, http://www.bebetteronline.com/.


Locked

Return to “Allmänna frågor”