Page 1 of 1

Hur funkar laddning av dynamiska webbplatser?

Posted: Mon Jul 21, 2008 6:17 pm
by felham
Har funderat lite grann på hur laddningen av allt innehåll etc funkar på en dynamisk sida. När man gjorde sidor förr i tiden, och de var dynamiska och folk hade modem, så uppmanades man ofta att sidorna skulle vara under ett visst antal kB sammanlagt - inkluderandes ens html-fil, bilder och css etc.

När det kommer till dynamiska system som Joomla, så är det ju dock så brutalt mycket fler filer som kommer in. Man har dels ovanstående, men sen många fler filer som ska laddas, många css-filer (varav vissa kan vara väldigt stora), man kanske har en massa funktioner som sökmotorvänliga länkar, det ska laddas in en massa dynamiskt material från databaser osv.

Så hur lyckas man med allt detta utan att hemsidorna inte kräver en massa MB varje gång en sida ska laddas in, för det känns som att allting blir så stort om man tar hänsyn till allt som ska in.......?

Re: Hur funkar laddning av dynamiska webbplatser?

Posted: Mon Jul 21, 2008 8:48 pm
by Zello
Hej!

Det mesta händer på webservern och belastar aldrig besökarens webbläsare. Det är på servern som allt innehåll samlas ihop för att sedan renderas till (X)HTML-kod som skickas till besökarens webbläsare. Om du laddar hem en sida och sparar den så ser du vad som "behövs" för att visa just den sidan i webbläsaren. Det brukar vara en HTM(L)-fil, några CSS-filer, lite bilder och kanske ett och annat fristående JavaScript. Jag testade med starsidan på en J1.5.4 installation med exempelinnehåll och det blev hos mig bara en .htm-fil på 36kB och en mapp med "resten" på 148kB. (Kanske lite tungt om besökaren sitter med ett gammat faxmodem från 1900-talet :) men handen på hjärtat. Är det dem vi bygger för nu på 2000-talet? 8) )

För den som är intresserad av hur just Joomla fungerar rent tekniskt och hur dataflödet ser ut för att får det att fungera så kan jag rekommendera boken "Mastering Joomla 1.5 - Extension and Framework Development" av James Kennard. Där förklaras i de tre första kapitlen hela förloppet och hur databasen är uppbyggd.