Page 1 of 2

[Info] Joomla Hosting

Posted: Sat Apr 22, 2006 1:03 am
by nzbahar
Hi,

Ade sesiapa tahu kemudahan hosting yang menggunakan platfom Joomla di Malaysia?
Harap dapat memberikan perincian.

Terima Kasih

Re: Joomla Hosting

Posted: Tue Apr 25, 2006 11:32 am
by skyjuice
cari hosting yang menawarkan cpanel latest :D

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun Apr 30, 2006 7:20 am
by rahman
ermm...try tengok topic ni...tapi yang ni aku amik dari international topic indonesia....aku dah try salah satu nya...

http://forum.joomla.org/index.php/topic,11304.0.html

hopefully dapat membantu... ;D ;D ;D

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun Apr 30, 2006 4:02 pm
by verm
errr... basically semua hosting support joomla/mambo. Tak kira lah linux/freebsd or windows based environment. Tapi tengok jugak tahap kemahiran saudara. Kalau betul2 newbie, kena carik hosting yg ada cpanel. Tapi kalau takda cpanel pun takpa... installation joomla ni agak mudah...

kalau ada masalah sila2 lah ringan tangan menaip soalan kat forum ni....

Re: Joomla Hosting

Posted: Mon May 01, 2006 3:20 am
by Fuqaha
Image

Hosting ekk ? Aku gune http://www.eternalsolutions.com .. Murah, and kalo newbie, just boleh install terus Joomla gune script manager kat dalam Cpanel tuh..

Agak murah and laju.. For RM100, dapat 1000Mb space, bandwith 10Gb, 300 eMail, 300 pop3 eMail, phpmyadmin, and my sql. http://www.eternalsolutions.com/linuxhosting.shtml

Cube la tengok..

Re: Joomla Hosting

Posted: Fri May 05, 2006 10:59 am
by skyjuice
hi all

http://www.clubhost.us/

saya skang guna hosting ni free je tapi untuk personal use je tak leh commercial :D dan ada CPANEL/FANTASTICO install joomla script lagi tak payah pikir pikir cam mana nak install hehe
# 600 MB Web Space
# 50 GB Monthly Data Transfer
# Latest Cpanel Pro w/Fantastico
# Latest PHP Version 5.1.2 !!!
# MySQL v4.1.14+ Database Support
# phpMyAdmin Database Manager
# Both FTP and Web Based File Uploads
# POP3 Email Accounts w/Spam Protection
# Library of Automatic Installable Applications
# Daily AwStats Site Traffic Reports
# Frontpage Extensions (optional)
# Customizable Hotlink Protection
# 99.99% Reliable Network Uptime
# Daily and "On Demand" Backups
# 24/7 Monitored Technical Support
# No Ads or Text Links Whatsoever!
# Domain or Subdomain Hosting
# Enhanced Spam Protection
w/SpamAssassin and Boxtrapper
# Virus Scanning and Leech Protection
# Security Technology w/Account Monitoring
# Many other additional features ...
cuba ar tak lama nak register cuma ambil masa 2 3 hari je and cth site saya skang
skyjuice.z42.us/forum :D rasanya tak pernah lagi tgk site saya down haha :D cuba je tak rugi

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun May 07, 2006 2:11 am
by zaid7e
Hosting Signup Error

Your IP 60.48.72.XXX was listed in the list.dsbl.org blacklist database!

napa jadi macam ni...rasanya aku tak de buat salah....
skyjuice wrote: hi all

http://www.clubhost.us/

saya skang guna hosting ni free je tapi untuk personal use je tak leh commercial :D dan ada CPANEL/FANTASTICO install joomla script lagi tak payah pikir pikir cam mana nak install hehe
# 600 MB Web Space
# 50 GB Monthly Data Transfer
# Latest Cpanel Pro w/Fantastico
# Latest PHP Version 5.1.2 !!!
# MySQL v4.1.14+ Database Support
# phpMyAdmin Database Manager
# Both FTP and Web Based File Uploads
# POP3 Email Accounts w/Spam Protection
# Library of Automatic Installable Applications
# Daily AwStats Site Traffic Reports
# Frontpage Extensions (optional)
# Customizable Hotlink Protection
# 99.99% Reliable Network Uptime
# Daily and "On Demand" Backups
# 24/7 Monitored Technical Support
# No Ads or Text Links Whatsoever!
# Domain or Subdomain Hosting
# Enhanced Spam Protection
w/SpamAssassin and Boxtrapper
# Virus Scanning and Leech Protection
# Security Technology w/Account Monitoring
# Many other additional features ...
cuba ar tak lama nak register cuma ambil masa 2 3 hari je and cth site saya skang
skyjuice.z42.us/forum :D rasanya tak pernah lagi tgk site saya down haha :D cuba je tak rugi

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun May 07, 2006 5:29 am
by verm
zaid7e wrote: Hosting Signup Error

Your IP 60.48.72.XXX was listed in the list.dsbl.org blacklist database!

napa jadi macam ni...rasanya aku tak de buat salah....

Ko online guna ISP apa? Some IPs memang ada dlm blacklist database.

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun May 07, 2006 5:35 am
by izzat3114
Ala...biasa la tu..
Sesetengah server yang kat US ada blacklist database..
Ok,camni biasanya kalo ko guna dial-up ataupun broadband connection yang basic,maksudnya xder fixed IP number..No ip tu automatic generated oleh server ISP,so biasa la..
Nak dimudahkan cerite,untuk solve problem ni ialah ko cuba disconnect balik connection internet then connect balik dalam masa 1 jam lepas tu,nanti ko dapat no IP yang lain..so xder la kluar lagi message error tu..

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun May 07, 2006 5:45 am
by verm
izzat3114 wrote: Ala...biasa la tu..
Sesetengah server yang kat US ada blacklist database..
Ok,camni biasanya kalo ko guna dial-up ataupun broadband connection yang basic,maksudnya xder fixed IP number..No ip tu automatic generated oleh server ISP,so biasa la..
Nak dimudahkan cerite,untuk solve problem ni ialah ko cuba disconnect balik connection internet then connect balik dalam masa 1 jam lepas tu,nanti ko dapat no IP yang lain..so xder la kluar lagi message error tu..
Well tak jugak... sebab 60.48.72.xxx dah dlm blacklist. Even kalo ko redial semula after one hour, hanya the last segment of the IP yg bertukar. The first 3 segment masih sama. Blacklist dabatase selalunya banned the entire block of an IP.

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun May 07, 2006 6:05 am
by izzat3114
Oh..cam2 ker.. ;D
xtau plak..
erm,b4 this penah gak jadi camni,aku nyer site xleh surf dari komp aku,bila kasitau support cam2 la dia jawab,then aku try pastu bleh cam biasa,erm...tak tau la... ???

Re: Joomla Hosting

Posted: Tue May 16, 2006 6:47 am
by MERCUMAYA

Re: Joomla Hosting

Posted: Sat May 20, 2006 1:34 am
by nzbahar
Saya dah host kat http://www.web-hosting.net.my.

Perkhidmatan yang baik dari sebelum pendaftaran, pendaftaran, aktivation, pembayaran dan khidmat lepas jualan.
harga juga berpatutan.

Re: Joomla Hosting

Posted: Sat May 20, 2006 3:57 am
by izzat3114
memang murah,tapi ok la dengan space yang dia kasi...
pada aku aku ambik contoh
Plan dengan 1000MB Hosting
Fee/year:rm100
domain:rm40
hosting+domain=rm140
rasernya still mahal lagi la..
aku dapat rm120 jer untuk hosting yang sama siap ngan domain...think wisely..jadilah pengguna yang bijak!he,he.. ;D

Re: Joomla Hosting

Posted: Sat May 20, 2006 4:02 am
by izzat3114
aku cadangkan korang pertimbangkan hosting ni..
pada aku service dia ok,server US..
Support pun cepat jer..
aku pun host dengan hosting ni..
sO,cHeCK dIz oUt >>> http://www.internet-webhosting.com/blog ... -linux.php
SEBELUM PROMOTION TAMAT...
Murah orr...1GB=RM80 DOMAIN=RM40

Re: Joomla Hosting

Posted: Sat May 20, 2006 6:54 am
by mayadotmy
Nak space boleh muat kontena? ni promosi nagababas ETHERNALSOLUTIONS. Memula aku tak pecaya then ada satu memberbeli, dia tunjuk... memang betul sebesar kontena gamaknya :laugh:

• From  10GB Hosting Plans
• From RM100 (USD30) per year 
• Free Control Panel
• PHP
• Free Database (MySQL)
• 30 bandwith transfer

(Tapi sebenarnya, 10 tu dipecahkan lagi kpd 7gb space dan 3gb email)

Re: Joomla Hosting

Posted: Mon May 22, 2006 7:23 am
by skyjuice
mana url nya?  ??? mayadotmy?

Re: Joomla Hosting

Posted: Mon May 22, 2006 7:34 am
by Fuqaha
geezz... thats my hosting ...

http://www.eternalsolutions.com

been using it for almost 3 years.. VERY GOOD SITE SUPPORT! really, hantar email hari ni, ptg or esok terus reply.. and very cheap.. hmm.. aku dah pon post hosting ni before this..
Fuqaha wrote: Image

Hosting ekk ? Aku gune http://www.eternalsolutions.com .. Murah, and kalo newbie, just boleh install terus Joomla gune script manager kat dalam Cpanel tuh..

Agak murah and laju.. For RM100, dapat 1000Mb space, bandwith 10Gb, 300 eMail, 300 pop3 eMail, phpmyadmin, and my sql. http://www.eternalsolutions.com/linuxhosting.shtml

Cube la tengok..
hmm.. tak sangka ade promotions baru.. nampaknye aku kena tunggu another few months lagi la baru dia upgrade ke 10Gb tu.. waaaa....  :'(  :'(

Re: Joomla Hosting

Posted: Mon May 22, 2006 7:39 am
by skyjuice
boleh tahan gak dianya promotion 7gig webspace 3gig email space :D kalau rm100 rasanya berbaloi.

hanya untuk info bagi yang takde hosting dan teringin nak cuba pakai joomla kat livesite leh try cari free hosting kat sini

http://www.free-webhosts.com/
http://www.webasenet.com/

*untuk info je tapi try baca term & condition dulu sebelum register

Re: Joomla Hosting

Posted: Mon May 22, 2006 7:20 pm
by mayadotmy
sorry lambat reply:D tp best ada yg tolong jawabkan. Best kan hosting tu, mmg nagababas ETHERNALSOLUTIONS ini :))

Re: Joomla Hosting

Posted: Wed May 24, 2006 11:52 am
by zarin
Saya dah berjaya daftar di free hosting & guna joomla v 1.8 di http://www.cybertoad.net/.
Itu pun cuba 2 -3 kali baru boleh berjaya. Kena daftar jadi member kat forum http://www.cybertoad.net/forum  baru boleh daftar free housting. Tapi sebelum daftar kena baca syaratnya betul2, 

Re: Joomla Hosting

Posted: Thu May 25, 2006 3:35 am
by kn0w3r
Guna exabytes lar best. Murah+laju+bagus+berbaloi

http://www.exabytes.com/

advertising banner: removed; affiliate link: removed

Re: Joomla Hosting

Posted: Wed May 31, 2006 4:28 am
by azwanfnd
aku cadangkan guna laa sempoihosting.com. urlnya : http://www.sempoihosting.com

murahpun murah. tapi kena pandai-pandai le budget nak size besaq mana. aku beli hosting ngan domain tak sampai RM50 puluh pun.

Re: Joomla Hosting

Posted: Wed May 31, 2006 1:22 pm
by syahzul
try la free hosting kat http://www.byethost.com, ada 4 pakej:

1) 250MB + 2 MySQL Databases, 20 Sub domain, 20GB Traffic bandwidth
2) 150MB + 10 MySQL Databases, 20 Sub domain, 20GB Traffic bandwidth
3) 100MB + 2 MySQL Databases, 20 Sub domain, 30GB Traffic bandwidth
4) 150MB + 2 MySQL Databases, Unlimited Sub domain, 20GB Traffic bandwidth

ade force adverts kat atas, TAPI kita boleh ubah position guna format yg dia bg. support team high class. nak buang terus banner bayar USD12 je setahun. pastu content tak kisah language ape, takyah nak post kat forum semua tu, takyah kutip point, boleh create multiple account (term and condition apply), downtime kurang, takat aku guna skang ni tak penah down. ade byk server. best la bg aku. utk permulaan nak buat website rasanya ok la. lagi satu yg best, database size limit ikut websape kita, so kalau amik pakage 250mb, pastu utk file2 lain tu guna 50MB, balance 200MB tu boleh guna utk database. dasat la utk free webhosting.

Re: Joomla Hosting

Posted: Fri Jun 09, 2006 11:39 am
by aad_lfcfn
aku guna dreamhost (us based server)

RM 97 .XX jer bayar..tp kene guna credit card. Free domain name.  ;D
Gunakan code: ccc
Spec: L1: Crazy Domain Insane (20GB disk, 1TB bw, $9.95/month)  :-* qtb bandwith..
nk test kelajuan dia?
gi www.haruntech.com
p/s: kalau lambat tu mungkin masalah streamyx sebab streamyx memang susah nk layari us-based server.

woki .chow dulu..package ni murah kan? kalau nk continue setahun lagi, bayar RM 3XX..
so pandai2 la korang tamatkan hosting kt situ lepas setahun..cuba lak hosting lain pastu..

cpanle dia memang bagus..ada fantastico..boleh guna webftp ngan ftp manager (windows xp) skali..
tapi, hosting ni bukan untuk "arez.

Re: Joomla Hosting

Posted: Sat Jun 10, 2006 7:01 am
by dee
http://www.zoomcities.com
for It Community

Re: Joomla Hosting

Posted: Sun Jun 11, 2006 6:54 am
by Fuqaha
Just tips..

Better gune M'sia-based server IF your end users are supposed to be originating from this region.
.. faster pings
.. you can store mp3 (or any copyrighted materials) safely coz Malaysia still doesnt implement the required laws to prevent you to do so.
.. easy to pay (RM is the prime currency)
.. mostly cheap and paid on yearly basis (most US servers are on monthly)

Ping result for these servers ( My location : Kelantan, Malaysia , Streamyx 1.5Mbps)
Server | Response_time
http://www.dreamhost.com | 538ms
http://www.byethost.com |
http://www.sempoihosting.com |
http://www.exabytes.com | 596ms
http://www.cybertoad.net | 570ms
http://www.webasenet.com | 593ms
http://www.eternalsolutions.com | 40ms
http://www.internet-webhosting.com | 598ms
http://www.web-hosting.net.my | 45ms
http://www.mercumaya.net | 40ms
http://www.clubhost.us | 581ms

* i cant ping byethost.com and sempoihosting.com ( request time out). But surprisingly when i tried browsing these two websites, the page load quite fast.

* To try ping it yourselves, Start Menu > Run > type ping http://www.blablabla.com -t

Re: Joomla Hosting

Posted: Tue Jun 13, 2006 3:18 am
by antivis
zaid7e wrote: Hosting Signup Error

Your IP 60.48.72.XXX was listed in the list.dsbl.org blacklist database!

napa jadi macam ni...rasanya aku tak de buat salah....
skyjuice wrote: hi all

http://www.clubhost.us/

saya skang guna hosting ni free je tapi untuk personal use je tak leh commercial :D dan ada CPANEL/FANTASTICO install joomla script lagi tak payah pikir pikir cam mana nak install hehe
# 600 MB Web Space
# 50 GB Monthly Data Transfer
# Latest Cpanel Pro w/Fantastico
# Latest PHP Version 5.1.2 !!!
# MySQL v4.1.14+ Database Support
# phpMyAdmin Database Manager
# Both FTP and Web Based File Uploads
# POP3 Email Accounts w/Spam Protection
# Library of Automatic Installable Applications
# Daily AwStats Site Traffic Reports
# Frontpage Extensions (optional)
# Customizable Hotlink Protection
# 99.99% Reliable Network Uptime
# Daily and "On Demand" Backups
# 24/7 Monitored Technical Support
# No Ads or Text Links Whatsoever!
# Domain or Subdomain Hosting
# Enhanced Spam Protection
w/SpamAssassin and Boxtrapper
# Virus Scanning and Leech Protection
# Security Technology w/Account Monitoring
# Many other additional features ...
cuba ar tak lama nak register cuma ambil masa 2 3 hari je and cth site saya skang
skyjuice.z42.us/forum :D rasanya tak pernah lagi tgk site saya down haha :D cuba je tak rugi
Cuba try ni , mungkin membantu

Nak bypass firewall filter waktu surfing.

Kekadang hangpa surf , tup tup ada satu website admin hangpa block. Tak pun mungkin ISP block.

Tak pun hangpa nak surf secara anonymous tanpa meninggal jejak di website tu. Boleh try kat script utility yang aku baru tambah kat website aku.


Anyhow , sila guna dgn bijak . Dan jangan le melampau sangat , bukan apa takut website aku lak admin hangpa block.

P/s tak perlu pertukaran proxy di browser anda.


http://www.antiaktivismaster.be/v1/inde ... &Itemid=51

Re: Joomla Hosting

Posted: Tue Jun 13, 2006 4:14 am
by Fuqaha
haha.. bijak.. bijak..

kat US byk peer2peer users yg gune menda nih.. taknak bagi enforcer tau sape yg download illegally.

Fot this context, it also worls too.  :D

Re: Joomla Hosting

Posted: Tue Jun 13, 2006 5:05 am
by antivis
Fuqaha wrote: haha.. bijak.. bijak..

kat US byk peer2peer users yg gune menda nih.. taknak bagi enforcer tau sape yg download illegally.

Fot this context, it also worls too.  :D
Big different if u understand the concept of proxy and also tunneling.

http://www.antiaktivismaster.be/v1/inde ... &Itemid=51.

Anyhow , downloading illegal thing is Illegal , no doubt. But using proxy for ur connection is not illegal unless u have certain agreement with ur ISP. Like the online utility that I have provided as below

http://www.antiaktivismaster.be/v1/inde ... &Itemid=51

My website as ur proxy for surfing. U cannot do more. U might not able to use it to dl torrent.