[UNCONFIRMED] 1.5 Install Problems

Confirmed bugs that have been Fixed - Joomla 1.0.x



[New Threads cannot be started in this forum]
jbeales
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Sun Dec 31, 2006 12:56 am

[UNCONFIRMED] 1.5 Install Problems

Postby jbeales » Tue Mar 27, 2007 3:11 am

Hi,

We're doing a fresh install of 1.5, (very recent, if not latest, nightly), and have run into some problems.
1) Nothing is getting saved to the configuration.php file.  Not such a big deal, we can get past this by simply writing the configuration.php manually.

2) This is the big problem.  The Admin password is not getting saved to the database by the installer. This results in an install that nobody can use.  So, we're looking for a solution.  Any ideas?

Looking forward to hearing lots!

John

User avatar
ianmac
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4785
Joined: Sat Sep 24, 2005 11:01 pm
Location: Toronto, Canada

Re: 1.5 Install Problems

Postby ianmac » Tue Mar 27, 2007 5:12 am

Can you specify exactly what is and what is not happening?

Are your tables and such being created in the database?

I'm guessing that somehow you don't have write access to the configuration.php file.  Do you have the ftp layer enabled?  This may help solve that problem.

My guess would be that the inability to write the configuration.php file perhaps stops Joomla! before it writes the password.

You would have to insert the admin user into the database manually.

Ian

jbeales
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Sun Dec 31, 2006 12:56 am

Re: 1.5 Install Problems

Postby jbeales » Tue Mar 27, 2007 5:48 pm

Hi, Thanks for the quick response.

The best we can tell, all tables are being created and I think some data is being inserted.  We get an empty Joomla site when we look at our domain, and there is a menu item "home" which leads me to believe that something is being inserted.  However jos_users is empty.

The install appears to complete however since there's no admin user we can't do anything with it.

We haven't been using the FTP layer, we'll try to re-install with it enabled and see if that works.

If we do end up needing to insert the admin user manually is anything stored hashed or can we just put the username & pass into the DB in plain text?

It'll be a few hours before we're able to try the install again so if there's anything else you can think of that would be great.

John

User avatar
tcp
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1548
Joined: Wed Sep 21, 2005 9:25 am
Location: Thailand
Contact:

Re: 1.5 Install Problems

Postby tcp » Tue Mar 27, 2007 8:33 pm

I can't confirm this problem.  Running through the install with the root directory chmod'd to 555 and no FTP layer ( so that the installer will display the configuration file ), an admin user is created.  After pasting the information into configuration.php, I can also log into the admin application using the admin account. 

So, ...?  I'm using PHP 5.1.4 and Mac OS X.  Perhaps the webserver's error log or PHP's error log will offer some clues.

tcp
Your solution for a single-page checkout on any website.
http://moolah-ecommerce.com

User avatar
CoolAcid
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 786
Joined: Wed Nov 08, 2006 1:45 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: 1.5 Install Problems

Postby CoolAcid » Thu Apr 05, 2007 12:45 am

Can we get an update on this issue?
Thank you for calling the GOD department. What Now?
- My Blog: http://www.coolacid.net

User avatar
mihu
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 741
Joined: Mon Mar 20, 2006 8:17 am

Re: 1.5 Install Problems

Postby mihu » Fri Apr 06, 2007 5:28 pm

Can't confirm this issue.

To jbeales,

You can try to create a configuration.php file with write access before you start your install process.
This way you don't need to do it manually.
bento2go.com - We DO NOT sell bento !!

User avatar
CoolAcid
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 786
Joined: Wed Nov 08, 2006 1:45 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: 1.5 Install Problems

Postby CoolAcid » Fri Apr 06, 2007 7:51 pm

That should not work - If configuration.php exists, the installer will fail.
Thank you for calling the GOD department. What Now?
- My Blog: http://www.coolacid.net

friesengeist
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 842
Joined: Sat Sep 10, 2005 10:31 pm

Re: 1.5 Install Problems

Postby friesengeist » Fri Apr 06, 2007 7:56 pm

CoolAcid wrote:That should not work - If configuration.php exists, the installer will fail.


Only if it's larger than 10 bytes, so an empty file should be fine :)
We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails

User avatar
CoolAcid
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 786
Joined: Wed Nov 08, 2006 1:45 am
Location: Ontario, Canada
Contact:

Re: 1.5 Install Problems

Postby CoolAcid » Fri Apr 06, 2007 8:10 pm

wouldn't work for me.. but I will have to try again :)
Thank you for calling the GOD department. What Now?
- My Blog: http://www.coolacid.net

User avatar
tcp
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1548
Joined: Wed Sep 21, 2005 9:25 am
Location: Thailand
Contact:

Re: 1.5 Install Problems

Postby tcp » Sat Apr 14, 2007 10:26 pm

@jbeales Do you still have this problem?

tcp
Your solution for a single-page checkout on any website.
http://moolah-ecommerce.com

User avatar
pvh123
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1125
Joined: Wed Oct 05, 2005 7:25 am
Location: Amsterdam

Re: 1.5 Install Problems

Postby pvh123 » Sun Apr 15, 2007 4:11 pm

@tcp I suggest to close this issue since there is in general no install problem.
Also we do not know the circumstances this "problem" happened.

pieter
Note: Sending me private messages for personal support, without this been requested, would lead to ignoring any of your posts in future!

jbeales
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 30
Joined: Sun Dec 31, 2006 12:56 am

Re: [UNCONFIRMED] 1.5 Install Problems

Postby jbeales » Mon Apr 16, 2007 3:26 am

Hi,

We eventually gave up and went to 1.0.12.  We had thought that 1.5 would be stable enough for our purposes but in all honesty it seemed to get less and less stable as time went on.

So, the problem probably still exists, but we haven't tried it recently and don't really plan to.  Sorry.


Return to “Q&T 1.0.x Resolved”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests