Page 1 of 1

Koji je CMS?

Posted: Wed Feb 07, 2018 10:32 am
by nekotreci
Jedno pitanje vezano za Joomlu, trenutno učim web tehnologije, kako mogu prepoznati koji CMS koristi neka web stranica. Na primjer da li http://extaza.net/islamski-sanovnik/ koristi Joomlu ili neki drugi CMS? Može li neka stranica koristiti više od jednog cms-a? Hvala.

Re: Nova Joomla 3.5.0

Posted: Wed Feb 07, 2018 1:21 pm
by baleshsrle
nekotreci wrote:Jedno pitanje vezano za Joomlu, trenutno učim web tehnologije, kako mogu prepoznati koji CMS koristi neka web stranica. Na primjer da li http://extaza.net/islamski-sanovnik/ koristi Joomlu ili neki drugi CMS? Može li neka stranica koristiti više od jednog cms-a? Hvala.
To je veoma lako. Potrebno je samo da otvoriš navedenu web-strancu u Firefoxu ili u nekoj od njegovih distribucija kao što su SeaMonkey ili PaleMoon, klikneš desnim tasterom miša bilo gdje na sranicu (samo gledaj da ne klikneš na sliku) i izaberi opciju "View Page info". Kada to uradiš dobićeš prozor "Page info". Na kartici "General" traži polje "Meta" (tu se upisuju meta tagovi) i skroluj dok ne vidiš da se pojavi "genterator" (u slučaju linka koji si ti priložio piše da je stranica kreirana pomoću zastarijele verzije WordPress-a, koju pod hitno treba ažurirati).

Što se tiče pitanja da li jedna stranica može koristiti više od jednog CMS-a, odgovor je potvrdan. Na primjer, postaviš Joomla-u kao glavnu, pa onda ubaciš Wordpress kao svoj blog (ali moraš kreirati folder "blog" na svom web serveru, inače bi mogli nastati problemčići prilikom instaliranja), a možeš ubaciti i phpBB ili Simple Machines Forum kao forum (samo što moraš kreirati folder "forum"). I onda ti treba nešto što će povezati Joomla-u i SMF, tj. da kada se neko registruje na Joomla-u da se automatski registruje na forum (odnosno, da se ne treba ponovo registrovati na forum), a pomoć o tome možeš naći na viewtopic.php?t=104228

Re: Koji je CMS?

Posted: Mon Feb 12, 2018 12:25 pm
by cicans
Postoje "CMS detektori" kao npr. http://guess.scritch.org/ ili https://whatcms.org/

Re: Koji je CMS?

Posted: Thu May 31, 2018 11:34 am
by jovancv
Ovaj prvi ne radi, a drugi sam koristio i ok je što se tiče prepoznavanje popularnih cms-ova

Re: Koji je CMS?

Posted: Tue Jun 19, 2018 5:20 pm
by novii025
Ja za te stvari da proverim šta i kako radi koristim addon za Firefox - Wappalyzer.

Re: Koji je CMS?

Posted: Fri Oct 12, 2018 12:17 am
by jovancv
Nije loš ovaj Wappalyzer. Fino "pogađa"