Traže se novi prevodioci i koordinator za srpski jezik

Moderators: TheHacker, cicans

Post Reply
User avatar
cicans
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2274
Joined: Fri Oct 12, 2007 10:31 am
Location: Novi Sad, Serbia
Contact:

Traže se novi prevodioci i koordinator za srpski jezik

Post by cicans » Tue Oct 12, 2021 8:18 am

Dragi drugari, poznanici i svi ostali na forumu,
Kao što ste već do sada primetili, prevoda Joomle 4 na srpski nema.
Zašto? Zato što je ove godine došlo do velike promene u strukturi, organizaciji prevodilačkih timova, kao i samog načina prevođenja.
Od 16. oktobra će i Joomlacode biti ugašen (http://joomlacode.org/gf/project/jtrans ... ge_id=6442).
Novo je i to da će se svi prevodi ubuduće nalaziti na Crowdinu. Primer za Joomla 4: https://joomla.crowdin.com/cms/sr-Cyrl.
Osim par entuzijasta (BSD, Leftfild, Vrlo Jak Tim, Hacker, ja i još nekoliko ljudi koji su nam se povremeno pridruživali) nikad nije bilo mnog učesnika u prevođenju. Bojim se, kako stvari stoje, da ih sada ima još manje, pogotovo manje funkcionalno pismenih i zainteresovanih za volontiranje.
Žao mi je što moram reći da napuštam ovaj projekat, mnogo truda i vremena je ovde utrošeno, ali i ja sam se sama već umorila od svega, došlo je vreme da konačno, kao najupornija, izađem iz prevodilačkog tima.
Forum je, po svemu sudeći, i na globalnom nivou ustupio mesto nekim drugim vidovima komunikacije, te preporučujem da se svi zainteresovani za volontiranje javite nekom od globalnih koordinatora https://volunteers.joomla.org/teams/joo ... ogram-team koji će vas detaljnije uputiti u način rada. Svakako su oni ti koji imenuju koordinatora odnosno odgovornu i kontakt osobu za naše prevode. Ukoliko želite da učestvujete u nekom durugom razvojnom delu Joomle, pogedajte na linku https://volunteers.joomla.org/ kako sve možete da učestvujete.
Za one koji žele da se prihvate posla prevođenja treba da znate osnovno:
  • Od početka tj. od prve Joomle smo imali kompletne prevode na srpski (obavezna ćirilica, kao i latinica kao pismo koje se najviše koristi na internetu). Podrazumeva se da je kompletan prevod Joomle na neki jezik prevod svih jezičkih fajlova, a ne delimičan prevod „samo-onoga-što-treba-da-se-vidi-na-sajtu“.
  • Ćirilica je obavezan i osnovni prevod iz koje se izvodi i latinični.
  • Uz “funkciju” koordinatora prevoda na srpski jezik, domen kao i sajt joomla-serbia.com želim da prepustim onom ko na sebe prihvati i obavezu prevođenja ili rukovođenja timom za prevođenje.
Ako vas još nešto interesuje oko Joomla Serbia, ne znate koga da pitate, a mislite da ja mogu da vam pomognem, bar još neko vreme, biću ovde na forumu.
Blog: http://www.kuvarancije.com/
Serbian Joomla!® Translation Team Coordinator http://www.joomla-serbia.com/
Follow me on Twitter @cicans - Svetlana Zec

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2324
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: Traže se novi prevodioci i koordinator za srpski jezik

Post by Vrlo Jak Tim » Wed Oct 13, 2021 5:11 am

Cico, hvala na svemu, na podršci, guranju, vučenju. Nemjerljivo.
Svi mi drugi svoju tamu nude, a iz tebe sija vječni sjaj...


Post Reply

Return to “Serbian/Montenegrin Forum”