[Component]DOCman ada masalah...

Moderator: mudotmy

Post Reply
newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

[Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Wed Oct 18, 2006 3:15 pm

Alop....me again  :-[ hehe....setelah dok cari posting yg dah dipost berkaitan dgn DOCman nie...tak ada jawapan tuk masalah saya nie....setelah selesai install dan dah semua function yg ada - categories, group, etc.... tu saya cuba lah nak access. Sebagai admin mmg leh access folder/categories yg ada tu...tapi bila saya register sebagai user biasa then saya nak access bahagian download tu sepatutnya tak leh kan....nie saya leh access plak...so mcm mana ehh nak buat sesetengah org jeh leh access categories tu.... ??? dekat DOCMan Configuration tu saya tak tahu mcm mana nak set....so minta tolong kat ko org mcm mana nak buat nie....dok lagi tadi cari apa puncanya masih juga tak dapat....harap dapat membantu....thanks in advance!

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by syahzul » Wed Oct 18, 2006 8:36 pm

hi newgal,

tak pasti sama ada cara nie ke yg dimaksudkan.

first sekali, upload files. pastu lepas upload ade kuar link utk 'create document for this file' something like that...pastu kat tab permission (tgk screenshot), pilih user group yg sesuai. jadi setiap user yg nak view kene set access level dia dulu la. contoh kalau permission tu set pada editor, semua registered user takleh view. kalau nak bg view, setkan dia jadi editor kat joomla backend panel. ok?

Permission
Image

User access level
Image
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Thu Oct 19, 2006 3:42 am

Saya rasa syahzul tak paham kot apa masalah saya nie ok, saya terang kan nie.....

1) Saya ada 3 categories spt gamba dibawah....tak semua user leh masuk....(kena ada permission) <---------

Image

2) Saya dah buat 3 grp yang leh access certain categories.....spt image dibawah

Image

3) Bila kat DOCman configuration tu jeh saya dah blur tak tahu mcm mana nak set permission dia tu....image spt dibawah

Image

Masalahnya siapa yang tak register mmg tak leh nak view atau nak download....yang dah register plak leh view dan leh download walaupun tak ada permision nak access file/categories tu....so tu yang saya maksudkan mcm mana nak buat nie.... :'( kalau nak setkan setiap user tu sbg editor atau sbgnya kiranya mcm ada yang tak kena tu.... ??? 

Saya dah cuba menggunakan  Remository 3.04 ext tu mmg leh set grp of access tapi masalahnya saya tak nak ada bahagian comment dan rating tu...so kalau ada cara tuk buangkan bahagian tu pun sudah memadai...jadi persoalannya ada cara tak nak buang bahagian tu....? disebabkan ada benda tu lah saya cuba try DOCman...sbb ringkas dah mudah tak der nak rating ker nak bagi comment ker....tapi tu lah masalah saya skrg....tak leh nak set permission tu.... :'(

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by firdaus » Thu Oct 19, 2006 3:51 am

err, sori menyampuk skit,
yang awk set tu untuk global configuration kat docman, manakala yg syahzul tunjuk tu plak nk set permission untuk document (ada miz communication), err, rasa dh xde masalah rasanyer.Try check btl2
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Thu Oct 19, 2006 6:07 am

firdaus wrote: err, sori menyampuk skit,
yang awk set tu untuk global configuration kat docman, manakala yg syahzul tunjuk tu plak nk set permission untuk document (ada miz communication), err, rasa dh xde masalah rasanyer.Try check btl2
tak per silakan menyampuk....haha!  :laugh:
mmg lah saya tunjukkan tu tuk set global tu...sbb saya compius mcm mana nak set kat global tu atau mmg tak perlu nak set....tu yang saya tak pasti....apa2 pun dah solve dah problem nie....thanks guys for helping.... ;)
Last edited by newgal on Thu Oct 19, 2006 6:16 am, edited 1 time in total.

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by firdaus » Thu Oct 19, 2006 6:20 am

hehehehe, yang global tu awk buat default dia, maybe awk set untuk permission untuk setiap document, kira sapa yang dapat view, download - klu untuk group register, register la. tu yg untuk umum, maybe untuk setengah2 document tu, awk nk benarkan org tertentu je access, set la permission untuk setiap file tu. by d way, slamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin  :laugh:
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Mon Nov 27, 2006 7:35 am

Ok, ada satu lagi soalan nak tanya bila pakai DOCMAN nie kan bila kita view bahagian download tu kan ada  button  | Details | Download |  View |  tu kan mcm mana nak disable kan?  ???

azif.zizan
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 19
Joined: Fri Sep 15, 2006 9:31 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by azif.zizan » Fri Dec 22, 2006 3:30 am

ada setting utk disabled kan function tu,try check kt mn2

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by Fuqaha » Fri Dec 22, 2006 9:19 am

azif.zizan wrote: ada setting utk disabled kan function tu,try check kt mn2
nope. tak ade. Those few buttons are only available to those wif appropriate permission.  :pop

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by firdaus » Fri Dec 22, 2006 11:35 am

Ada, try check kat menu componen>>Docman>>configuration>> tab permissions. Situ bleh set sape yg bleh browser download, view detail dan macam2 lagi.
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by Fuqaha » Fri Dec 22, 2006 2:11 pm

firdaus wrote: Ada, try check kat menu componen>>Docman>>configuration>> tab permissions. Situ bleh set sape yg bleh browser download, view detail dan macam2 lagi.
dats why aku cakap
Fuqaha wrote:
those few buttons are only available to those wif appropriate permission:pop
forgive me if what ive said is wrong, coz i believe shes asking a way to disable those buttons even for those who is registered.

thats what come accross my mind.

Suppose what she want is to hide the buttons and show 'em to the relative users only, what firdaus said is definitely correct.  :)

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Thu Jan 04, 2007 3:46 am

Fuqaha wrote:
firdaus wrote: Ada, try check kat menu componen>>Docman>>configuration>> tab permissions. Situ bleh set sape yg bleh browser download, view detail dan macam2 lagi.
dats why aku cakap
Fuqaha wrote:
those few buttons are only available to those wif appropriate permission:pop
forgive me if what ive said is wrong, coz i believe shes asking a way to disable those buttons even for those who is registered.

thats what come accross my mind.

Suppose what she want is to hide the buttons and show 'em to the relative users only, what firdaus said is definitely correct.  :)

Yes ur are right Fuqaha, i don't want to show 'em the button thingy...but seems i cannot hide it right...so what i can do is just set like what firdaus say is that u mean...ermmm, jadi kesimpulannya mmg saya tak leh nak set lah dia tak show....every user yg register pasti akan nampak benda alah tu yer?  ??? so kalau nak set mcm apa yang firdaus ckp tu mcm mana yer...saya dah try dah tapi still leh nampak button tu....or acctually pemahaman saya salah kot ttg apa yg u all nak terangkan kat saya...maaflah too many thing that compius  :-\
Last edited by newgal on Thu Jan 04, 2007 3:53 am, edited 1 time in total.

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Wed Jan 10, 2007 3:12 am

Saya masih lagi tak leh nak buat mcm mana firdaus katakan tu....tak paham lah...ada sesiapa leh terangkan tak...saya dok check configuration tu tak juga leh buat...mungkin saya ada silap kat memana ker atau ada yang saya tak paham ker....aduh... :'( minta lah ada sesiapa leh tolong... :(

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by shaifful » Wed Jan 10, 2007 3:53 am

The only thing way to disable the button is by editting the component or the javascript itself, and by doing so, chances are... you also will not be able to use those buttons..

Takpon, nak senang.. go to the developer site or forum and ask them, they may have A better ideas and solutions.
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Wed Jan 10, 2007 6:20 am

shaifful wrote: The only thing way to disable the button is by editting the component or the javascript itself, and by doing so, chances are... you also will not be able to use those buttons..

Takpon, nak senang.. go to the developer site or forum and ask them, they may have A better ideas and solutions.
ermmm, editing the component tu yg takut edit salah kang...maklumlah tak tahu sgt coding2 nie....kang ada yang hangcus sama sekali...trus  :'( dibuatnya...well nanti saya try tanya kat developer yg buat DocMan tu mana...  :-\

User avatar
esham
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Sun Jul 30, 2006 11:47 am
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by esham » Wed Jan 10, 2007 3:07 pm

/component/com_docman/themes/XXXXX/themesconfig.php

ubahlah secukup rasa

1 =aktif ; 0=ak aktif;


var $cat_image = "1";
var $doc_image = "1";
var $image_size = "16x16";
var $item_description = "1";
var $item_homepage = "1";
var $item_hits = "1";
var $item_date = "1";
var $task_download = "1";
var $task_view = "1";
var $details_name = "1";
var $details_image = "1";
var $details_description = "1";
var $details_filename = "1";
var $details_filesize = "1";
var $details_filetype = "1";
var $details_submitter = "1";
var $details_created = "1";
var $details_readers = "1";
var $details_maintainers = "1";
var $details_downloads = "1";
var $details_updated = "1";
var $details_homepage = "1";
var $details_crc_checksum = "0";
var $details_md5_checksum = "0";
var $details_homepage = "1";
var $task_details = "1";
var $item_tooltip = "1";
var $cat_empty = "0";
var $menu_home = "1";
var $menu_search = "1";
var $menu_upload = "1";

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by skyjuice » Thu Jan 11, 2007 2:34 am

wah esham nice info :D aku pun dok follow thread ni hehe  :pop
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Thu Jan 11, 2007 2:38 am

ok nanti saya cuba godek2 coding dia....kalau ada apa2 lagi nanti saya sambung pertanyaan saya... ;)

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by shaifful » Thu Jan 11, 2007 6:50 am

Kehh keh keh, good work esham, sebab tu i ckp kena cek balik dia punya kod. Hehehe  :laugh:
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by Fuqaha » Thu Jan 11, 2007 7:29 am

yo!

info tu sangatt bagus... banyak gune nih..  :)

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Fri Jan 12, 2007 3:02 am

Ok akhirnya berjaya juga saya buat benda nie....terima kasih lah bebanyak kerana sudi menolong.... ;D info yang bagus dan tak pernah terlintas dlm pikiran....hehehe... :laugh:

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by skyjuice » Fri Jan 12, 2007 3:12 am

hehe saya pun sama :D
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

mrzack
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Dec 22, 2006 6:38 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by mrzack » Tue Jan 23, 2007 1:37 am

Maaf, saya nak mencelah dalam topik nih..

kenapa saya punay docman kalau user nak view pun tak leh, nak download pun tak leh. dah set permission registered user boleh download and viw, tapi still tak leh. joomla ni saya memula buat kat production server pastu sekarang dah masukan dalam live server, masa memula transfer ok jer. baru2 ni jadi mcm tu..?? tolong!!

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Tue Jan 23, 2007 7:52 am

mrzack wrote: Maaf, saya nak mencelah dalam topik nih..

kenapa saya punay docman kalau user nak view pun tak leh, nak download pun tak leh. dah set permission registered user boleh download and viw, tapi still tak leh. joomla ni saya memula buat kat production server pastu sekarang dah masukan dalam live server, masa memula transfer ok jer. baru2 ni jadi mcm tu..?? tolong!!
Cuba check kat "DOCMan Configuration" tu....dah set betul2 tak....
lagi satu ada error apa2 yg ditunjukkan kat docman tu....?
kalau ada sila print screen pastu attach kat sini atau senaraikan...baru senang sikit nak tolong....
mula trasfer ok?  ??? leaps tu ada error? ermm, sebelum ada error tu ada tak install apa2?

mrzack
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Dec 22, 2006 6:38 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by mrzack » Tue Jan 23, 2007 8:05 am

saya dah check dan compare dari production server ngan live server. setting dia sama jer. tapi yg production server ok jer, yang life tu ada masalah. error tak der kuar apa. cuma bila klik view atau download dia kuar blank page jer. kosong tak der apa dengan status kat tray done. itu jer,  ???

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by newgal » Tue Jan 23, 2007 8:45 am

mrzack wrote: saya dah check dan compare dari production server ngan live server. setting dia sama jer. tapi yg production server ok jer, yang life tu ada masalah. error tak der kuar apa. cuma bila klik view atau download dia kuar blank page jer. kosong tak der apa dengan status kat tray done. itu jer,  ???
Bagi specs server tu....kedua2nya sekali....yg life dgn production server
Tul ker masa transfer dah habis tu x ada install apa2 pun...nie nak confirm masa dah transfer tu ada try tak docman tu? dan ia ok ker tak?  ada file tak kat docman tu? hehehe...mana tau tak der ker tu yg blank jeh... :D lagi satu awak ada edit tak docman tu jgn ikut apa yg esham post tu...dia post script tu tuk disable kan certain button yang ada kat docman tu. Lebih baik awak print scrren kan yg dia kuar blank page tu...senang sikit nak tgk....ermmm, file yang awak download dna nak view tu file pdf ker file apa?

mrzack
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Dec 22, 2006 6:38 am

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by mrzack » Wed Jan 24, 2007 6:11 am

at last aku berjaya mengatasi masalah tersebut dengan mendelete segala file dan uninstall component Docman dan install semula. itu saja cara yang dapat dilakukan sekiranya docman error... time kasih semua

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by shaifful » Wed Jan 24, 2007 12:52 pm

I Wish : Mod, hantar topik ni kat folder solved.
I Also wish kat folder solved all the solution can be categorized into their own category. Hehehehe
  :pop

8) Just A Wish (agak2nya jebuh kawan2 aku 3 orang tu kalau kena wat mende nih) Hahahahaha  :D
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Component]DOCman ada masalah...

Post by Fuqaha » Wed Jan 24, 2007 1:19 pm

shaifful wrote: I Wish : Mod, hantar topik ni kat folder solved.
No hal.. haha..
shaifful wrote: I Also wish kat folder solved all the solution can be categorized into their own category.
tang tu kena mintak kat global mods, diorang je yg boley create folder nih.. sekejap je kot.  ;)


Post Reply

Return to “Solved”