[Lain-lain] cara nak publish website dlm LAN

Moderator: mudotmy

mdhz
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:33 am

[Lain-lain] cara nak publish website dlm LAN

Postby mdhz » Thu Nov 02, 2006 2:28 am

assalamualaikum...sya baru mggunakan joomla nie..ada bbrp kemusykilan...

1. sya nak tau step nak publish website dlm LAN jerr..
2. kat icon wamp5 tuu(kat jam) ader tuk put online or offline...itu tuk aper?jd server ker or x?
3. sya guna wamp5 n joomla 1.0.10 version..sya xguna iis

sya harap ader org dpt membantu sya...thanx a lot
Last edited by syahzul on Fri Nov 03, 2006 11:29 am, edited 1 time in total.

User avatar
pusak82
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 121
Joined: Mon Apr 10, 2006 5:19 am
Contact:

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby pusak82 » Thu Nov 02, 2006 5:09 am

Actually, aku x brape paham soklan ko nie, tp aku cuba jawab sebaik mungkin ...

ok ... klik ikon wamp5 tu --> Start Apache ...(utk run server) ikon wamp tu sbg shorcut kps menu wamp5 jek...

Nak check LAN ok ke tak, ko bukak browser lps tu taip http://localhost/ ...

Kalo kuar frontpage wamp5, tu bermakna server dah jalanlah

So, Dah boleh install Joomla ....  :laugh:
Joomla & Website programming newbie
Welcome to My Official Website AkTechPage.com
Your underground laptop/notebook resources LaptopNavel.com

mdhz
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:33 am

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby mdhz » Thu Nov 02, 2006 8:10 am

sorylaa klu xbape pham..hehehe...apa2 pun thanx...sblm nie aku just install kat pc aku...joomla n wamp5...
skang nie aku nak tgk apa yg aku bt kat pc aku...dapat gak dilihat kat pc lain...aku dah try tp xjadi...content jer yg kuar...berterabur...mcm mner solution yerr?

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby shaifful » Thu Nov 02, 2006 8:28 am

why dont you try like this...
kat configiration tu, jgn guna nama localhost, sebaliknya gunakan nama pc ko. Sebagai contoh http://pc01/
masalah berterabur content tu ialah bila pc lain x dpt cari http://localhost

Sebenarnya x semestinya kita install kat dlm pc kita guna nama localhost sebaliknyanya boleh dicapai dengan menggunakan nama pc tu sendiri. Ini hanya terpakai kepada server yang konfigurasinya pada port 80.

Cthnya pada WAMP Sendiri. K. Gantikan localhost tu kepada nama pc anda.

That is what i understood. kalau main ngan server, kita kena akses berdasarkan nama server dan bukan localhost kan.
kalau aku tersilap maaf ek. 8)
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

mdhz
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:33 am

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby mdhz » Thu Nov 02, 2006 8:47 am

kte tukar nama tu kat confg.php ker....atau kat mne?aku try cri dulu...

afandi
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 105
Joined: Tue May 23, 2006 6:50 am

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby afandi » Fri Nov 03, 2006 12:44 am

publish ..windowsxp
1. check ada pasang webserver dalam Pc [Host Pc] cth. Apache atau bundle phpdev, xampp dsb.
2. sharing root directory www [phpdev] etc.
3. check IP add Host PC, start/run/comand/ipconfig /all ENTER

jka IP address host Pc cth 140.212.12.111

maka address untuk Pc lain nak akses http://140.212.12.111/directory joomla
biasanya untuk test sja

Ujang
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 140
Joined: Sun Jan 29, 2006 1:43 pm
Location: seremban
Contact:

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby Ujang » Fri Nov 03, 2006 3:25 am

jangan lupa prepare satu dns server dalam LAN tu. untuk setiap pc kat lan, setkan dns ip ke dns server tadi.


kalau susah-susah sanggat...


edit hostfile untuk setiap pc dalam lan ( %systemroot%\system32\drivers\etc\host ) dan masukan nama pc yang hostkan web tadi.

example tips:
(
      1) pc-xyz <--spacing sikit--> ipaddress.
      2) intranet.com <--spacing sikit--> ipaddress.
)

kat tempat aku selamba je kebas domain internet  :D, untk kegunaan internal le tapi.

mdhz
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Fri Aug 18, 2006 7:33 am

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby mdhz » Fri Nov 03, 2006 6:14 am

ok geng aku dh dapat solution yer...aku tukar nama localhost pada nama pc aku..thanx geng sbb bg guide n tips...arios..

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: cara nak publish website dlm LAN

Postby shaifful » Fri Nov 03, 2006 7:25 am

Ok just what It should be. Kan betul aku ckp, hehehehe cuma aku x de LAN je kat umah ni.hehehehe :laugh:
Mod, leh tutup post ni dan masukkan dalam guide untuk panduan pengguna lain.
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
zaid7e
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 150
Joined: Sat Feb 25, 2006 7:43 pm
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: [Lain-lain] cara nak publish website dlm LAN

Postby zaid7e » Thu Feb 08, 2007 9:55 am

:-[
Last edited by zaid7e on Fri Feb 09, 2007 4:24 am, edited 1 time in total.
http://www.Selamba.ORG/
Portal Paling Selamba

http://topsites.selamba.org/
FREE TopSitEs


Return to “Solved”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests