Minta tolong, cam mane nak install joomla

Moderator: mudotmy

Locked
wackyflik
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Jan 06, 2006 3:47 pm

Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by wackyflik » Fri Jan 06, 2006 3:54 pm

saye dgn member baru je discovered pasal joomla. so dah puas korek installation guide tp tak jumpe la. ade sesape leh tolong?

terima kasih.

MasterScript
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 278
Joined: Tue Sep 06, 2005 2:42 pm
Location: Malaysia
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by MasterScript » Fri Jan 06, 2006 7:47 pm

Hi,

Selamat datang ke Forum ini. Install Joomla anda harus mempunyai perkakas ini:

1. Joomla terkini
2. Database
3. Hosting (atau aplaksi webserver jika anda menggunakan local pc)
4. FTP

Cara Install
*********
1. Extract fail joomla ke pc anda
2. Upload semua fail dengan menggunakan FTP ke hosting
3. Install melalui url web anda http://www.domain-awak.com/ <--- akan bawa anda ke install
4. Ikut arahan yang diberi seperti chmod kan folder. masukkan infomasi database anda, setkan email dan password anda.
5. Padam atau rename folder installation
6. Dah siap

Selamat mencuba
RentakFM Radio Station
http://www.rentak.fm

wanina
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2006 10:47 pm

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by wanina » Fri Jan 20, 2006 10:50 pm

kalo aku pakai site free?
macam mana...
and aku gunakan server linux..?
macam mana nak configure..
nak wak cam mana? :(

wackyflik
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 16
Joined: Fri Jan 06, 2006 3:47 pm

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by wackyflik » Sat Jan 21, 2006 2:14 am

wanina wrote: kalo aku pakai site free?
macam mana...
and aku gunakan server linux..?
macam mana nak configure..
nak wak cam mana? :(
read, understand and follow this tutorial... http://help.joomla.org/content/view/40/168/

wanina
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2006 10:47 pm

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by wanina » Sat Jan 21, 2006 5:06 am

erhm ok then aku try dulu..
so kalao ada apa pa hal aku thread balik ..ok? :P :-[
thanks alot.... :'(

User avatar
hajime
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Thu Nov 10, 2005 3:52 am

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by hajime » Wed Jan 25, 2006 6:06 am

Emm well kalu nak play around dan dapat feel untuk install joomla.. try la kat PC/Notebook sendiri sebelum go online but first at least kena try install XAMPP dulu atau any product yg sewaktu dengan nya.. pantas dan cepat tak payah risau pasal configure Apache, PHP dan MySQL :

http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

ini dengan anggapan bahawa anda menggunakan windows la... lepas install XAMPP tu akan ada kat PC tu, APACHE server, MYSQL, dan PHP dah ready untuk digunakan bagi mencuba untuk menggunakan Joomla.

Kalu buat XAMPP punya "Default" installation then extract la Joomla Installation tu ke dalam folder :

c:\program files\xampp\htdocs\

atau taknak kacau xampp buat la folder joomla kerr cms so instead.. extract kepada folder baru create tu say "joomla"
c:\program files\xampp\htdocs\joomla   

then simply kat browser type http://localhost/joomla

dah ada installation utk joomla.... ikut jer steps dia pretty straight forward, Default installation XAMPP takder password untuk user root bagi database MySQL..

once dah settle ngan installation, just delete jer folder "installation" utk terus guna & play around dengan joomla..

good luck.  :)

wanina
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Fri Jan 20, 2006 10:47 pm

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by wanina » Wed Jan 25, 2006 1:31 pm

hajime wrote:
Emm well kalu nak play around dan dapat feel untuk install joomla.. try la kat PC/Notebook sendiri sebelum go online but first at least kena try install XAMPP dulu atau any product yg sewaktu dengan nya.. pantas dan cepat tak payah risau pasal configure Apache, PHP dan MySQL :

http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

ini dengan anggapan bahawa anda menggunakan windows la... lepas install XAMPP tu akan ada kat PC tu, APACHE server, MYSQL, dan PHP dah ready untuk digunakan bagi mencuba untuk menggunakan Joomla.

Kalu buat XAMPP punya "Default" installation then extract la Joomla Installation tu ke dalam folder :

c:\program files\xampp\htdocs\

atau taknak kacau xampp buat la folder joomla kerr cms so instead.. extract kepada folder baru create tu say "joomla"
c:\program files\xampp\htdocs\joomla   

then simply kat browser type http://localhost/joomla

dah ada installation utk joomla.... ikut jer steps dia pretty straight forward, Default installation XAMPP takder password untuk user root bagi database MySQL..

once dah settle ngan installation, just delete jer folder "installation" utk terus guna & play around dengan joomla..

good luck.  :)
huhuhuhuh korang kalo nak senang baik pakai easyPHP sebab dia dah buat satu pakej sekali....
huhuhuh tak yah nak setting itu dan ini ..
aku cadangkan pakai easyPHP aarr.. huhuhuh
itu aku tahu kalo buat kat pc dah boleh dah.. cuma nak buat kat server luar ni susah ni...tolong please..?:) :-*

User avatar
rahman
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 125
Joined: Thu Dec 15, 2005 12:33 am
Location: TAWAU
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by rahman » Thu Jan 26, 2006 12:24 am

aku dulu gune php, tapi tak reti sangat...last² tukar g phpdev.....then, sume settle. susah senang appserv tu bergantung pada kite dan yang mana kite selesa gune. some people maybe suke gune xampp, ada yang suke IIS dan macam² lagi ler.....so, pilihlah yang sesuai ngan anda....
:::~bEcAusE oPeN SoURcE MaTteRSs~:::

phroz3n
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Wed Jan 25, 2006 4:31 am
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by phroz3n » Fri Feb 03, 2006 8:57 am

Sonang Bah Itu....

Kalo Anda gunakan Server Linux...
Masukkan Fail yang telah di Exctract tue ke dalam directory web
letakkan kedalam mana2 directory@folder yang dirasakan sesuai

Sebelum itu makesure APACHE & MYSQL telah pun di "start"kan  * biasanya autorun jer

kemudian dok depan server tue.....taip http://127.0.0.1/directory(tempat ko letak fail joomla tue)

compom run. joomla tue..pastu configure la menatang databse dier dan sebagainya........

Kalau guna iis pun lebih kurang la tue...guna LOCALHOST@127.0.0.1 samer jer.....
"Simplicity in Complexity"

kotak_fius
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sat Mar 04, 2006 1:07 am

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by kotak_fius » Sat Mar 04, 2006 1:21 am

phroz3n wrote: Sonang Bah Itu....

Kalo Anda gunakan Server Linux...
Masukkan Fail yang telah di Exctract tue ke dalam directory web
letakkan kedalam mana2 directory@folder yang dirasakan sesuai

Sebelum itu makesure APACHE & MYSQL telah pun di "start"kan  * biasanya autorun jer

kemudian dok depan server tue.....taip http://127.0.0.1/directory(tempat ko letak fail joomla tue)

compom run. joomla tue..pastu configure la menatang databse dier dan sebagainya........


Kalau guna iis pun lebih kurang la tue...guna LOCALHOST@127.0.0.1 samer jer.....

saya org baru lagi ni, mcm mana pulak bila kita nak pindah dari localhost ke server sebenar bila dah siap testing

mrar_160
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 22
Joined: Mon Mar 27, 2006 7:27 am

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by mrar_160 » Tue Mar 28, 2006 2:37 am

Nk tanya, bile saje kiter download joomla, folder aper yg ade?
aku nk confirmkan..
Yg aku ada biler sajer download joomla
1)cache
2)compenents
3)editor
4)help
5)images
6)include
7)installation
8)language
9)mambots
10)media
11)templates

Mm, betul x?

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by skyjuice » Fri Mar 31, 2006 8:41 am

ehehe download je stabil nya version dari official site
http://forge.joomla.org/sf/frs/do/viewR ... _1_0.1_0_8

konform ok nya :D

n installation dalam malay tak dak g kan? apa kata kita buat satu senang skit untuk user yang baru nak kenal joomla ni. betul dak? sapa nak volunter nak buat? lagipun kebanyakan tak tahu cam mana nak configure joomla ni masa mula mula :D
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

User avatar
izzat3114
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 72
Joined: Sun Feb 05, 2006 4:43 am
Location: Terengganu
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by izzat3114 » Sat Apr 01, 2006 12:02 am

Ya... :)
Martabatkan bahasa kebangsaan kita!! :D :D :D he,he.....

p/s:language package utk joomla 1.0.8 ni dah ada blom??
##################################
SUCCESS is not the key to HAPPINESS,
but HAPPINESS is the key to SUCCESS,
If you LOVE what are you doing,
You'll be SUCCESSFUL...

hanifah
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Fri Dec 01, 2006 3:28 am

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by hanifah » Fri Dec 01, 2006 4:22 am

.install dulu server apache@easyphp dkt c: -kes ni guna apache(blh download dr internet)
.copy fail joomla, klik pada drive C, buka apache yg dah install, cari htdocs, klik dan paste joomla(renamekan jadi sbrg nama sbg database anda, buka joomla/yg dah direname, buka fail config.php ubah spt berikut:(buka pakai wordpad)
$mosConfig_offline = '0';
$mosConfig_host = 'localhost'; // This is normally set to localhost(biarkan)
$mosConfig_user = 'xxx'; // MySQL username(ganti dgn root)
$mosConfig_password = 'xxx'; // MySQL password(ganti dgn "triadpass"
$mosConfig_db = 'xxx'; // MySQL database name(nama db joomla yg direname

Kemudian pergi pada start-run(taip http://localhost) bila keluar paparan pilih phpadmin create db(sama dengan yg tadi) klik pada sql browse cari folder sgl klik fail joomla. klik open pada paparan asal klik go( table untuk dbase akan dujidkan. Tutup apache dan semula spt langkah pada start bila paparan muncul klik pada nama database yg dicreate tadi. Ikut step yg ditunjukkan utk mula install.
Bila dah berjaya install pergi pada c- apache - htdocs - dbase joomla @ yg direname, buang @ rename folder installation.

Saya dan buat dan berjaya install :
"pastikan username dan password yg diberikan anda catat".

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by shaifful » Mon Jan 15, 2007 12:13 am

Username dan password diberikan?
Hehehe tu semua korang leh ubah, password yang diberikan hanya sebagai cadangan.  :laugh:
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
buat
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 15
Joined: Thu Aug 26, 2010 4:43 pm
Contact:

Re: Minta tolong, cam mane nak install joomla

Post by buat » Tue Sep 21, 2010 7:54 am

kalau baru-baru nak belajar tu, cari jer hosting free yang guna cpanel dan install joomla guna fantastico. amat mudah dan tanpa perlu ubah apa-apa file.
Kedai kecil saya : http://d-reka.com


Locked

Return to “Solved”