[Component] e-commerce website with joomla + virtuemart

Moderator: mudotmy

Post Reply
User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

[Component] e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Mon Jul 31, 2006 12:50 am

firstly sorry kalau topik nie tak sesuai kat forum nie. tapi nak buat gak (aku nie degil sket)

saje nak tanya kalau sesiapa pernah buat e-commerce website utk jual barang. aku nak tau gak sikit sebanyak cara2 yg betul. setakat yg aku tau:

1. webserver kena ada SSL Certificate (kena beli)
2. kene ade payment gateway utk pembayaran guna credit card
3. shopping cart (virtuemart)
4. kena ada verisign acct (kalau tak salah la)

jadi ade sesiapa yg pernah buat boleh bagi info sikit. contohnya pasal:

1. camne nak setup utk online payment dgn credit card (secara lebih detail kalau boleh)
2. selain dari tu nak guna paypal dan e-gold (rasanya yg nie tak baper susah sgt, tapi ade info lagi baik)
3. adakah perlu register dgn verisign, authorize.net, eProcessingNetwork.com dll tu
4. mcm mana pulak dgn tax? contohnya kita kat malaysia nak jual barang ke US?
5. shipping method? mana yg lebih bagus dan bagaimana dgn bayarannya?

tu aje kut. segala kerjasama anda amatlah saya hargai.
Last edited by syahzul on Mon Sep 18, 2006 10:04 pm, edited 1 time in total.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by shaifful » Mon Jul 31, 2006 1:20 am

Ermm jawapan aku mcm ni.

1. Ermm untuk daftar dengan authorize net dll... tu adalah untuk terima kad kredit. Secara Online (Online payment gateway)

2. Kalau kita nak terima kad kredit sendiri pastu deduct money from the account sendiri leh la beli digital certs. Kalau nak guna yang kat atas tu, x beli https pon x per. BTW, yang tu perlu bila kita nak simpan no kad kredit atau transaksi buat atas server kita, kalau melalui authorize net gateway https tu dah sedia. so x perlu la.

Sebenarnya kalau nak jual barang senang je,
Yang perlu ada
1. Barang.
2. Website untuk peragakan barang
3. Payment gateway. (kalau nak terima kad kredit)

Pastu terpulang la kepada kita. Sebab nak jual barang x semestinya ada shopping cart, tapi kalau ada, ianya satu BONUS

K.
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Mon Jul 31, 2006 6:08 am

thank you. cuma skang nak carik pasal tax plak. dan jugak shipping method termasuk price ikut country. thank you again. ade info terkini aku cuba update kat sini (kalau mod tak kisah la...)
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Mon Jul 31, 2006 6:29 am

aku ada bangunkan i e-commerce,

nak law dia tgk sini: http://www.kpdnhep.gov.my/index?cpath=6 ... n_Langsung

anyway, maybank2u boleh + byk sale,

User avatar
verm
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 90
Joined: Thu Apr 13, 2006 7:05 pm
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by verm » Mon Jul 31, 2006 10:44 am

shaifful wrote: Ermm jawapan aku mcm ni.

1. Ermm untuk daftar dengan authorize net dll... tu adalah untuk terima kad kredit. Secara Online (Online payment gateway)

2. Kalau kita nak terima kad kredit sendiri pastu deduct money from the account sendiri leh la beli digital certs. Kalau nak guna yang kat atas tu, x beli https pon x per. BTW, yang tu perlu bila kita nak simpan no kad kredit atau transaksi buat atas server kita, kalau melalui authorize net gateway https tu dah sedia. so x perlu la.

Sebenarnya kalau nak jual barang senang je,
Yang perlu ada
1. Barang.
2. Website untuk peragakan barang
3. Payment gateway. (kalau nak terima kad kredit)

Pastu terpulang la kepada kita. Sebab nak jual barang x semestinya ada shopping cart, tapi kalau ada, ianya satu BONUS

K.
nak setup e-commerce website tak susah...
tapi nak setup payment gateway... a beberapa perkara yg perlu anda consider...

ada tiga cara or approach utk buat credit card processing...
a) guna foreign payment gateway
b) guna local payment gateway
c) buat sendiri and apply internet merchant account kat mana2 local bank...

the easiest is using foreign payment gateway, minimum cost buat with drawbacks... e.g lihat http://www.azrul.com
nak guna local payment gateway.... goto http://www.netbuilder.com.my ( i think)...

at lastly nak setup sendiri.... ehehehee.... deposit kat bank between 30k-50k... depending on banks...

thats why tak ramai org malaysia buat ecommerce business...

my advice...

kalau your produk hanya target local market / malaysian .... just bukak account maybank2u... suruh diorang transfer through maybank2u...

p/s: i will update more next time on this topic... kalau ada masa....

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Tue Aug 01, 2006 2:48 am

selongkar punyer selongkar dpt satu e-book (free dan legal) yg menarik. nak share nie

Code: Select all

http://www.chunkypig.com/ebooks/free_ebook/ecommerce.php
Authorize.net
Unfortunately, our system is currently only set-up to work with merchants who have a US based merchant account.  In order to get one you would need a US tax id, physical address, and bank account.  If this is not a problem let me know.  If it is, I apologize for the inconvenience.
hmmm...susah gak la camni.

WorldPay
Internet Merchant Account and Payment Processing:

You chose our market-leading solution that provides an Internet Merchant Account, risk management tools and multi-currency payment processing in one package. For further details, see the Payment processing and internet merchant account InfoSheet

Application Costs:
Set-up Fee: £200
Initial fee: £180 fee for initial 6-month term, collected at the time of application
Monthly Fee: £30 each month (after the initial 6 month term).

Transaction Service Charges:
50p per transaction for UK Debit cards.
4.5% on the value of all other transactions e.g. credit and charge cards. Note: This price may vary depending on the country where based.
6p per transaction for Fraud detection.
Setup fees aje lebih kurang RM 1,335.20...
verm wrote: my advice...

kalau your produk hanya target local market / malaysian .... just bukak account maybank2u... suruh diorang transfer through maybank2u...

p/s: i will update more next time on this topic... kalau ada masa....
kalau ikut perancangan nak buat worldwide, tu yg kene pikir cara pembayaran tu. so far nmpk 2CO tu mcm ok, tapi diorang tak reply lagi email. nak bukak alamat kat US pon mahal gak...
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Tue Aug 01, 2006 8:07 am

transaction from atm @ online to a company account is blocked by maybank. atm @ online services lain boleh. aku dah ade pengalaman semua customer bising sbb kene amik no. (kat kaunter) kalau nak bank-in. so samada pakai akaun personal, atau guna (giro interbank ke bank lain) cam yang exabytes buat.

correct me if im wrong

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by skyjuice » Tue Aug 01, 2006 8:44 am

@tenukes: interesting ni topic ni :D , tenukes ko ada web ecommerce ke? leh bagi link nak tgk
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Tue Aug 01, 2006 8:48 am

secret!  ;D ~.~ tapi kalau ko bijak ko boleh tgk klu besar-besaran aku kasi kat forum nih! papehalpon kalau e-commerce+joomla kat malaysia aku dah ade pengalaman besar dah.

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by skyjuice » Tue Aug 01, 2006 9:13 am

yaka kalau x nak publish kat sini leh pm aku? nak tgk sangat ni  :laugh:
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Tue Aug 01, 2006 10:18 am

untuk credit card, aku cadangkan macam ni:

memula guna 2checkout, (5.5% + US0.45 is a pain)
dua bulan pertama guna 2co.
nthen ko kira camni.
1.total credit card cost untuk sale sebulan 2co(5.5% + US0.45 bagi setiap transaksi untuk bulan tu)
2.total credit card cost untuk sale sebulan nbepay(3% + RM99)

so kalau kos 2co lagi tinggi ko tuka la ke nbepay. yang ngeri pasal nbepay ni RM99 sebulan tu. so kalau ko suwey gila xde sale langsung @ saleNbepay baru tuka) sbb market x menentu kan?
p/s:
bandingkan dengan kompeni lain selain Nbepay

untuk maybank2u lak.. kalau mampu wajib pakai.. 70% dari sale laman web aku buat dari maybank2u.
aku pastekan emel2 yg berkaitan.
Below is the rate for NBePay.

Setup Fee(RM):      200
Monthly Fee(RM):    99 (payment term is by annum)
Transaction Fee:    3%
Deposit (RM):        100
Settlement (Days): 15

In short, the price quotation for our NBePay System is as follows:

One Time Setup Fee = RM 200
One Time Deposit = RM 1,000 (waived for EC Hosting subscribers)
Annual Fee = RM 1,188 (RM 99 x 12)
Total = RM 2,388 only

If you take our EC Hosting as well the total = RM 1,388 only (deposit waived)
Starting from the 2nd year, the annual recurring fee is at RM 1,188 only (RM 99 x 12)

Just to let you know, the default trading limit for our NBePay System is RM 1,000 per transaction and maximum of RM10,000 per one transaction period (15 days). If the maximum trading limit has been reached before one transaction period expires, the account will be temporary suspended and no more transaction can take place until the next transaction period. See the chart below for details.
emel dr channel-e
Dear Mr xxxx,

Thank you for your email.

We wish to inform you that, Channel-e users inclusive personal account holder are be able to perform fund transfer to company's current account.

We would like to suggest that you may request to be listed as Channel-e payees as long as you are holding the BCB's account.

We hope to hear your interest in our services and kindly notify us for our further action on this matter.

Regards and have a nice day.

Istilah Abdul Aziz
Last edited by tenukes on Tue Aug 01, 2006 10:21 am, edited 1 time in total.

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by skyjuice » Wed Aug 02, 2006 1:37 am

nice info :)

@tenukes katakanlah aku ni newbies gila tak tahu apa lagi aku nak buat sistem pambayaran online macam, first skali apa aku perlu buat register credit card, apply 2co? kalau guna maybank2u lak dia nya payment integrate ok ke dengan joomla? pastu apa kelebihan lak guna antara 2 , 2 ni?
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Wed Aug 02, 2006 5:46 am

kalau nak credit card, ikut post aku yg kat atas.

maybank2u nyer info lak ari ni!
requirement:
To become a Maybank2u.com payee corporation/merchant, you must have the following basic criteria:
• Legitimate business operations and registered with the Registrar of Companies
• More than one year in operation

Other business considerations are:
• Monthly/yearly sales volume (normally reflected in the Company's bank statement)
• Nature of business (B2C)
• Type of industry (Commercial)
How to register as a Maybank2u.com payee corporation?
Step 1 Submit the application form and relevant documents.
Step 2 We will process your application. Once your application has been approved, we will send you the following documents via courier:
• Letter of Offer
• Reply Form
• Bill Payment Service Agreement
• Technical Form
Step 3 Open a Maybank Current Account (if you do not have any) solely for the collection of Maybank2u.com payments. We will debit the customer's account and credit your collection account after each successful transaction.
Step 4 Accept our offer by returning the following duly executed documents:
• Reply Form
• Bill Payment Service Agreement
• Technical Form
• Authorisation letter signed by the authorised signatories to debit your company account for payment of Maybank2u.com service charges
Step 5 Upon receipt of the above documents, our marketing representative will meet with you to discuss the following in detail:
• Business requirements
• Technical requirements
• Operational requirements
Step 6 Your company will be listed in Maybank2u.com's list of payee corporations and customers will be able to make their payment transactions online.
info lain:
- %(yang diorang ambik) korang akan bincang ngan dia.
- takde return post.
- kad kredit yang diisukan oleh maybank boleh guna jugak.
- ambil masa sehari bekerja(sabtu x keje) untuk korang tau yg payment dah buat.
- ada dua jenis cara bayaran
  1. bayar melalui laman web korang(aku pakai nih)
  2. bayar melalui laman web maybank2u.com(maknenye customer korang kene gi maybank2u.com n then masukkan detail order diorang)

Integrasi ngan shopping cart:
- Virtuemart(kacang tanah jek aku buat)(dulu aku ada post camne nak intergratekan)(aku tgh buat payment module ntuk m2u)
- Oscommerce(kacang panjang)
- lain-lain(aku x test lagi)

ni gamba virtuemart aku:
Image
Macam yang aku cakap dulu, 70% maybank2u, 10% ccard baki tu kiriman wang pos, check @ transaksi dr bank lain.
Kalau nak aku ajar paypal pon boleh gak..

p/s kalau nak tanya lagi lanjut pasal maybank2u aku bg no kontek aku kat maybank.[pm me]

User avatar
ronn
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 72
Joined: Mon Jul 24, 2006 9:20 am
Location: Shah Alam, Malaysia
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by ronn » Fri Aug 04, 2006 1:09 pm

aku ada member tau pasal e-commerce ni tapi dia cakap nak buat kelas la untuk ajo benda ni tee hee heeee! tul tul la commercial ! tapi dianya site memang mantap laaaaa
We care and we share at http://www.kedaikopionline.com

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Fri Aug 04, 2006 1:40 pm

aku pon kalau nak buat klas boleh gak!
tapi dr aku aku ajar org baik aku buatkan! dapat duit lg best!

User avatar
verm
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 90
Joined: Thu Apr 13, 2006 7:05 pm
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by verm » Thu Aug 10, 2006 4:59 am

since dah ada org cover pasal ecommerce.... tak payah laa aku cerita...

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Thu Aug 10, 2006 10:35 pm

verm wrote: since dah ada org cover pasal ecommerce.... tak payah laa aku cerita...
apa salahnya nak tambah cerita / info yg menarik. ada ramai lagi yang tak paham mcm mana nak setup e-commerce nie. ape yg kene ade. ya, aku tau ada antara info tu 'terlalu mahal' utk diletakkan disini. especially something yg kene buat research, tanya org tu org nie, kuar masuk bank, call company yg offer payment gateway, tanya camne nak setup merchant account bla bla bla...

sedangkan joomla dan virtuemart tu pon diorang release free, takde nak charge ape. kita sesama pengguna takkan nak berkira dgn ilmu yg seciput nie kut. tak rugi mana pon, takdenya ilmu tu hilang dibawa angin kalau ajar org lain...takkan takut dgn statistik pertumbuhan competitor kut?

bro tenukes:
thanks for your info.

sorry, bukan nak 'mencetus api' kat sini..
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by skyjuice » Fri Aug 11, 2006 4:40 am

erk aku ikut topic ni :) best gak ar mana tahu nanti bakal jadi salah srang taikon buzz online malaysia ke :D hehe tapi info pasal nak setup web ecommerce kat malaysia memang agak susah cari kan tapi biasa la benda benda men ngan duit ni kena la ada modal skit tapi kalau ada info free mcm yg kita share ramai ramai ni lagi la bagus :) hehe

p.s: skarang aku mengorak langkah ke arah ecommerce :D  :-*
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Sat Aug 12, 2006 1:15 am

cayalah skyjuice, gambatte ne, jgn risau, xde aku nak kecik ati ah pasal mende kecik. Verm kalau ade pape nak + jemputla.. aku pun belum tentu 100% betul.

>.< peace ya

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Sat Aug 12, 2006 3:45 am

so far yg aku dpt:

PayPal (http://www.paypal.com)
utk international paling mudah guna PayPal, tapi masalah kepada sesiapa yg takde credit card. kene verify acct paypal guna credit card. dan lagi satu nak keluarkan duit kat malaysia nie agak susah sikit.
    * You control how you pay, too: bank account, credit card or your PayPal balance. From home, work, even your mobile phone. It’s all about choice: yours.
E-Gold (http://www.e-gold.com)
selain tu guna e-gold. yg nie agak mudah utk single item, kalau utk multiple items kene buat coding sket la, make your hand dirty. rujuk sini,

Code: Select all

https://www.e-gold.com/unsecure/sci_home.html
kalau tak salah virtuemart ade payment method utk e-gold, kalau tak salah la...tapi mcm paypal, masalah nak beli dan nak jual e-gold nie leceh dan ada charge tambahan. tapi aku ade kenal [soran] mamat nie jual / beli e-gold, pakai maybank2u aje. so far aku puas hati dgn service dia cuma 1USD = RM3.85. kalau nak aku boleh bg contact no dia, PM aku.

2CheckOut / 2CO (http://www.2checkout.com)
2CO rasanya yg terbaik setakat nie, dan payment melalui cek. bak kata bro tenukes, total credit card cost untuk sale sebulan 2co(5.5% + US0.45 bagi setiap transaksi untuk bulan tu). tu tak kira lagi processing fees. memang agak 'mahal' la utk bisnes yg baru nak mula tapi tu salah satu option yg ade. info dari 2CO:
Checks (Ground or Air)
Those vendors whom exist inside the United States and Canada are sent checks through ground mail. Those outside the United States and Canada are sent checks through airmail. Checks, whether by ground or air, are sent to the address specified in your personal information. Payment via checks do incur extra costs because of the fees that banks charge us (2CO) to process them. If you choose to receive payment through checks, 2CO passes these costs to you. See "2CO's Payment Processing Fees" for these fees.

NBEpay (http://www.netbuilder.com.my)
NBepay Rates
Setup Fee(RM) 200
Monthly Fee(RM) 99
Transaction Fee Start from 2.9%
Deposit (RM) 1000
Settlement (Days) 15
Deposit aje RM1000, campur dgn setup fees + mothly fees kalau baru nak mula kene prepare RM1299!!!! perghhh!! patut la kalau nak buat e-commerce org charge mahal giler!


ini ape yg aku dpt dari 2 minggu punya research, kalau salah tolong betulkan.
kalau nak pakai paypal, e-gold, 2co takyah la nak beli SSL cert. jimat kat situ dah. pastu kalau nak start pakai authorize.net, dapatkan address kat us, ushar kat http://www.usabox.com. setup fees USD39 aje (utk basic plan). bila sales dah cecah USD10,000 sebulan baru la boleh pikir nak pakai verisign + setup satu merchant acct sendiri (deposit tinggi rasanya).

Payment: PayPal, E-Gold, 2CO
SSL: No
Merchant Acct: No
Credit Card: Yes and No
US Resident: No

Payment: WorldPay, Verisign, Authorize.net, NBEpay
SSL: Yes
Merchant Acct: Yes
Credit Card: Yes
US Resident: Yes and No

kalau salah tolong betulkan.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

tenukes
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 28
Joined: Sat Mar 18, 2006 1:54 pm

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by tenukes » Sat Aug 12, 2006 4:08 am

aku rasa Nbepay xyah pakai ssl sendirik:

:laugh: tenukes menyelongkar emel2 lama dia ~

tgk ni(sedutan emel dari nbepay)
Here is an example of the front-end payment page for your online customer to enter their credit card details:
https://www.onlinepayment.com.my/NBepay ... erid=DG873

Here is a Fake Visa Card for trial = 4111111111111111
CVV = 111
Expiration Date = 2007

You can try and make a purchase. Don't worry; no actual transaction will take place. This is only a test.
Now you can access the back-end test account to track your customer’s payment status using the following link, username and password:

https://www.onlinepayment.com.my/NBepay

Merchant ID: test03
Password: test234
nope 2co is not the best, its the worst. Tapi 2co terbaik untuk buat analisa market. ko tanak bayar deposit rm1000 n then rm99 sebulan(ade bgtau x kene bayar by annum?) pastu sale sebulan bawah RM99. So 12(99)+1000+200(setup)=RM2388!!!!.
Kesimpulannye.. kita tanak rugi daftar pastu x balik modal 1388 dlm setahun. 2co punye rate pulak membunuh nyer tinggi.

Deposit tu x kesah sangat sbb boleh claim balik.

haris
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Jul 11, 2006 3:51 am

saudara baru mai lagi

Post by haris » Sat Aug 12, 2006 5:45 am

??? :'(

nak tanya la...?
cara:
1.ubah suai saiz webpage guna joomla dalam browser,..kejap kecik kejap besag...
2.Nak buat menu canggih ...dropdown menu kot...download dah udm4....tapi tak tau nak guna dan nak letak tang mana
3.Nak buat new flash ka apa ka hangpa pangge....menu tepi yang menunjukan aktiviti ke apa ka....dia dok dok bergerak ke atas sendiri
4.Cara nak modify hijrah..lambat  1 hari...kesian kat dia no
5.Cara nak dapatkan waktu semayang

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Sat Aug 12, 2006 5:48 am

haris wrote: ??? :'(

nak tanya la...?
cara:
1.ubah suai saiz webpage guna joomla dalam browser,..kejap kecik kejap besag...
2.Nak buat menu canggih ...dropdown menu kot...download dah udm4....tapi tak tau nak guna dan nak letak tang mana
3.Nak buat new flash ka apa ka hangpa pangge....menu tepi yang menunjukan aktiviti ke apa ka....dia dok dok bergerak ke atas sendiri
4.Cara nak modify hijrah..lambat  1 hari...kesian kat dia no
5.Cara nak dapatkan waktu semayang
yo bang, buat satu topik baru la. nie kira dah kacau topik org. dan kalau boleh, try carik dlm forum nie ade byk jawapan.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
verm
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 90
Joined: Thu Apr 13, 2006 7:05 pm
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by verm » Wed Aug 16, 2006 3:59 am

syahzul wrote:
verm wrote: since dah ada org cover pasal ecommerce.... tak payah laa aku cerita...
apa salahnya nak tambah cerita / info yg menarik. ada ramai lagi yang tak paham mcm mana nak setup e-commerce nie. ape yg kene ade. ya, aku tau ada antara info tu 'terlalu mahal' utk diletakkan disini. especially something yg kene buat research, tanya org tu org nie, kuar masuk bank, call company yg offer payment gateway, tanya camne nak setup merchant account bla bla bla...

sedangkan joomla dan virtuemart tu pon diorang release free, takde nak charge ape. kita sesama pengguna takkan nak berkira dgn ilmu yg seciput nie kut. tak rugi mana pon, takdenya ilmu tu hilang dibawa angin kalau ajar org lain...takkan takut dgn statistik pertumbuhan competitor kut?

bro tenukes:
thanks for your info.

sorry, bukan nak 'mencetus api' kat sini..
mari kita lihat dari satu sudut. apabila adanya minat, org itu tentu akan mencari maklumat. kalau dahulu, seorang yg berminat cari tak jumpa.
sekarang dah ramai yg minat, pasti ada yg jumpa.

interest will spawn effort. effort will lead to discovery...

sometimes, even the best intention can cause harm. if i share everything (not that i know everything pun) here, people will think its easy. Just ask, and get the answers. Well that is not that simple. Learning process is not by spoonfeed. If you spoonfeed your monkey, it wont survive in the jungle on its own.

Even cikgu sekolah pun tak bagi semua jawapan. Cikgu definitely bagitau mcm mana nak buat tapi to get the answer you have to solve it on your own.

Bukan sebab kedekut or takut kompetitor, afterall information is all about sharing knowledge. I only want others who seek knowledge understand the power of internet. Search it and share it. That is why banyak forum (foreign) will ask you to search first. Kalau tak faham baru tanya.

besides, all the there is need to know about ecommerce is already being covered... :)

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by syahzul » Wed Aug 16, 2006 9:26 am

yerp, i agree with u...kadang2 kita ni nak org suap satu2, tanak usaha lebih sikit. walaupun topik e-commerce yg ade kat internet kebanyakannya susah nak digunakan kat kita malaysia nie, tapi ade cara nak buat.

jadi dari perbincangan, idea, info yg diberikan apa yg aku dpt skang ialah:

disebabkan e-commerce webiste yg aku nak buat melibatkan jualan kat oversea (canada target utama) jadinya,

Website + Shopping Cart:
Joomla! + Virtuemart

Payment Method:
PayPal + E-gold (tahun pertama)
NBEpay (tahun berikutnya)


Misc:
Register address US kat http://www.usabox.com
Takyah beli SSL cert lagi


Info lanjut utk sesiapa yg memerlukan:

Code: Select all

Setup PayPal Payment
http://www.allwebco-templates.com/support/S_paypal.htm

Setup E-Gold Payment
https://www.e-gold.com/unsecure/sci_home.html

US Address for Non-Resident
http://www.usabox.com
time kasih pada semua yg bagi info + idea. bro verm, sorry kalau post aku tu agak melampau ayatnya.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

Labu
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Thu Jul 20, 2006 2:02 pm

Re: [SOLVED] e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by Labu » Wed Aug 16, 2006 5:03 pm

kengkawan,

kalo kita jadikan paypal sebagai penerimaan duit, cemane ek proses dia? kalo bab kita membayo aku rase takde masalah kot, tapi, kalo kita nak collect duit pembayaran,

1.macam mane proses dia?

2. brape peratus kene tax/yuran?

3.hidden costs.

4.currency conversion cemane?

5. ada tak sesape yg pernah pake paypal utk ecommerce web dia


sorry, kene tanye ni, sbb dah jenuh aku layan web paypal, ayam tak jumpa. (dah le reading london aku out)  ;D

User avatar
verm
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 90
Joined: Thu Apr 13, 2006 7:05 pm
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by verm » Thu Aug 17, 2006 8:01 am

syahzul wrote: time kasih pada semua yg bagi info + idea. bro verm, sorry kalau post aku tu agak melampau ayatnya.
none taken... its good to see people who seek knowledge with an open mind. keep up the good work!

sllc
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Wed May 30, 2007 4:16 am

Re: [Component] e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by sllc » Wed May 30, 2007 4:26 am

Hello there,

Do you know what need to be modify in oscommerce to integrate with maybank2u account?

Thanks in advance.

learningGirl
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Wed Jan 13, 2010 9:15 am

Re: [Component] e-commerce website with joomla + virtuemart

Post by learningGirl » Mon Jan 25, 2010 5:46 am

yang nbepay test tu dh x ble gn dh ke...sy nak test payment tp x dpt pun...


Post Reply

Return to “Solved”