[Module] Flash Rotator

Moderator: mudotmy

Locked
User avatar
zaid7e
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 150
Joined: Sat Feb 25, 2006 7:43 pm
Location: Kuala Lumpur
Contact:

[Module] Flash Rotator

Post by zaid7e » Mon Aug 14, 2006 2:08 pm

macam mana nak letak modFlash Rotator  kat header website? aku nak jadikan dia banner website macam dia ni buat ni... http://www.fungkurs-network.net/joomla/?seenIEPage=1

;)
Last edited by Fuqaha on Sun Oct 15, 2006 11:38 am, edited 1 time in total.
http://www.Selamba.ORG/
Portal Paling Selamba

http://topsites.selamba.org/
FREE TopSitEs

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: Flash Rotator

Post by Fuqaha » Mon Aug 14, 2006 5:28 pm

buat another table/div, and put the mosload module



* to be safe, create a new module position and name it as flashbanner, etc..
Last edited by Fuqaha on Mon Aug 14, 2006 5:31 pm, edited 1 time in total.

afandi
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 105
Joined: Tue May 23, 2006 6:50 am

Re: Flash Rotator

Post by afandi » Tue Aug 15, 2006 3:15 am

satu cara lagi edit template..
login sbg admin
dapat Control Panel Joomla
Site /Template Manager/Site Template
pilih template
ubah coding kat edit template tuh...
Edit HTML

...masukkan coding bro. fuqaha tu :laugh:
Last edited by afandi on Tue Aug 15, 2006 3:19 am, edited 1 time in total.

User avatar
zaid7e
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 150
Joined: Sat Feb 25, 2006 7:43 pm
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Flash Rotator

Post by zaid7e » Wed Aug 16, 2006 8:37 am

afandi wrote: satu cara lagi edit template..
login sbg admin
dapat Control Panel Joomla
Site /Template Manager/Site Template
pilih template
ubah coding kat edit template tuh...
Edit HTML

...masukkan coding bro. fuqaha tu :laugh:
aku dah try bro... tapi aku confuis la... nak ambik code dari mod_flashrotator tu ker? nak ambik code php dia ker?
http://www.Selamba.ORG/
Portal Paling Selamba

http://topsites.selamba.org/
FREE TopSitEs

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: Flash Rotator

Post by Fuqaha » Wed Aug 16, 2006 8:55 am

Camnih, pegi kat Site > Template Manager > Site Template.

Pilih current template > Edit HTML

Insert code HTML baru utk create / container to put your banner.

Between and , insert code

Then, pegi kat Site > Template Manager > Module Positions. Assign new module position, ko letak la name pape pon.. flashbanner ke, akuhensem ke, whateverlah.. and save.

Site Modules > (pilih module ko) > set position module tu kepada akuhensem.

Thats all...


*menda yg paling penting is you have to create a new in the HTML, makesure the width and height is right!

User avatar
zaid7e
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 150
Joined: Sat Feb 25, 2006 7:43 pm
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Flash Rotator

Post by zaid7e » Wed Aug 16, 2006 9:03 am

ic... ok jap aku try... thanks ..  :D
http://www.Selamba.ORG/
Portal Paling Selamba

http://topsites.selamba.org/
FREE TopSitEs

User avatar
fungkur
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 32
Joined: Wed Jan 11, 2006 4:28 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Flash Rotator

Post by fungkur » Sun Oct 15, 2006 10:57 am

kalu yg flashrotator biase tu maksimum bole letak 5 je images, tp yg ni aku dah hack sket supaya bole letak maksimum 15 images ... kalu nak lebih dari 15, bgtau le aku...

http://rapidshare.de/files/36818165/mod ... 5.zip.html

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by firdaus » Sun Oct 15, 2006 3:50 pm

isk, flash rotator sama ngan module lain, juz publishkan ngan set kan position.Pastu link kan image(klu x silap aku utk image *.jpg jer) folder utk include images tu dalam /modules/js_flashrotator/jpg/
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by Fuqaha » Sun Oct 15, 2006 4:36 pm

firdaus wrote: isk, flash rotator sama ngan module lain, juz publishkan ngan set kan position.Pastu link kan image(klu x silap aku utk image *.jpg jer) folder utk include images tu dalam /modules/js_flashrotator/jpg/
We are explaining in the context of having a flash rotator module in places where there is no module position for it.

Look at http://www.fungkurs-network.net/joomla/?seenIEPage=1 , the current template is edited so that bro fungkur can put a flash rotator module.

Thats why we went thru the hassles of explaining on how to include the thing.

:P
Last edited by Fuqaha on Sun Oct 15, 2006 11:58 pm, edited 1 time in total.

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by firdaus » Sun Oct 15, 2006 11:41 pm

ow, miz communication hehehehe  :laugh:
pasal ni cara nk susun style

mosLoadModules($position_name[,style]);
the $style is opitional and can be 0,1,-1,-2 & -3
0 =default display,
1 =modules horinzontally
-1=displayed as raw output & tanpa title
-2 =displayed dalam format css, cth
-3 = papar dalam format yg dibenarkan
Last edited by firdaus on Sun Oct 15, 2006 11:57 pm, edited 1 time in total.
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by Fuqaha » Mon Oct 16, 2006 12:00 am

haa. ni bagus..

aku tak tau pon care susun style tuh..

tu yg pelik bile tgk code ade tuh.. haha..  :P

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by firdaus » Mon Oct 16, 2006 12:03 am

huhuh dulu pun aku tertanya gak ape fungsi style neh, lepas kene customize gila2 punyer templates, terpaksa la studi, so, borin2 ni, aku share la.
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by newgal » Wed Oct 18, 2006 7:52 am

alop minta tolong dlm bab flash rotator nie....dah install dah module nie tapi tak tahu mcm mana nak nak buat...dok baca dari atas sampai habis masih lagi tak dapat nak buat.... ??? boleh explain secara mendalam tak....maaflah kita masih newbie  :-[  coding apa yang kena letak kat template kita ehh...tuk dia kuar...dah ikut cara2 kat atas masih juga tak leh... ???

firdaus
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 186
Joined: Fri Sep 08, 2006 10:29 am
Location: Bangi, Selangor
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by firdaus » Wed Oct 18, 2006 8:09 am

ok lepas install awk kene pubishkan, pegi kat menu modules, cari module flash rotator (type dia mod_flashrotator) dan letakkan kat position mana(klu pakai standart templates joomla  rhuk_solarflare_ii, try guna position banner)
Komuniti Pengguna JoomlaMalaysia
http://www.joomlamalaysia.org
Forum Komuniti JoomlaMalaysia
http://forum.joomlamalaysia.org

newgal
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 258
Joined: Wed Oct 11, 2006 6:40 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by newgal » Wed Oct 18, 2006 9:11 am

firdaus wrote: ok lepas install awk kene pubishkan, pegi kat menu modules, cari module flash rotator (type dia mod_flashrotator) dan letakkan kat position mana(klu pakai standart templates joomla  rhuk_solarflare_ii, try guna position banner)
ok thanks, dah dapat buat dah....pergghhh...blur sekejap.... :-[ Thanks!!
Last edited by newgal on Wed Oct 18, 2006 9:19 am, edited 1 time in total.

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Thu Jan 11, 2007 8:49 am

hi im also a newbie. tp so far, flash tu mmg kuar ..tapi kat tpt lain...suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu... tapi die kuar ( enterframe) kat tpt advert opensource matters....

masa kat module mod_flash tu i dah set kan position kepada banner. emmm...ada tertinggal apa2 ke ek? hu~~~~ ???

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by shaifful » Thu Jan 11, 2007 11:25 pm

Jaz, bagi la alamat...  ???
Baru leh cek..
Atau poskan kod template..
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by Fuqaha » Fri Jan 12, 2007 1:58 am

jaz29479 wrote: hi im also a newbie. tp so far, flash tu mmg kuar ..tapi kat tpt lain...suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu... tapi die kuar ( enterframe) kat tpt advert opensource matters....

masa kat module mod_flash tu i dah set kan position kepada banner. emmm...ada tertinggal apa2 ke ek? hu~~~~ ???
Ape yg jaz buat dah betol. Tapi most probably dalam template yang jaz gune tu dia set position banner as advert (mmg spatutnye camtuh pon).

It is easier kalo jaz boleh sertakan url skali.
jaz29479 wrote: suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu...
Cube check kat Site > Preview > Inline with Positions ..

And tengok ape name module position kat situ..  :pop

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 12, 2007 3:44 am

sorry ni soklan ni mungkin x berapa pandai punya soklan...ble bagi url ke?saya tak install kat server pun ble ek?

ok problem semalam saya dapat dah...mmg kene tenung lama2 apa yg u all dah tulis kat atas tu...kekekekek
what i did was...kat editor css template tu kan, saya edit part header buang url backgroud tu.
pahtu baru le flash tu masuk bahagian header tu....
betul tak?

Code: Select all

#header{
               .....
             
               // background : url ......; <----- comment tang ni

}

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by skyjuice » Fri Jan 12, 2007 7:03 am

jaz: kalau saya saya akan edit dalam index.php dalam directory template , buang source header dan letak position advert tu dalam column header yang saya buang tadi

masuk backend >> add module tu dan assign module tu dekat position advert kemudian jadi le :)  :pop

rasanya cara awak buat tu boleh juga pakai tapi kena pakai source file .swf bukannya pakai mod_flash macam tgh kita bincangkan ni.  :P
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 19, 2007 5:52 am

emm skyjuice, sy guna code cam yg dibincangkan juga...takde pula guna cara souce file flash tu..
emm tapi nye jadi je skyjuice...hehehe, x reti le den nak explen...

tapi tapi kan la ni, prob lain pulak...
katakan saya guna template yg ryuk tu kan...saya nak penuhkan header mod_flash rotator , maknanya saya buang le yg part flashnews tu kan...
ok i already removed the flashnews and i expandkan size utk header tu bagi 100% la kan...
then saya adjust juga setting width kat dalam module tu...then saya edit juga le saiz imej bagi sama...
dah setel semua yg di atas...saya refresh page, tak berubah pulak mod flash tu....saiz tu jugak ler...
nape ek? cam takde perubahan jer...tapi border utk letak header tu dah mmg sampai ke hujung le...flash tu je yg tak berubah2 saiznye...

ada kene edit mana2 lagi ke?

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 19, 2007 5:58 am

emmm... baru nak design design...tak letak kat server lagi...hu~~~~~~

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 19, 2007 6:03 am

kita just edit/tukar gambar dalam folder .../mod flash rotator/js flasrotator/jpg/... tu jer kan?

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 19, 2007 7:41 am

:( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...

User avatar
Fuqaha
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1211
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:58 pm
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by Fuqaha » Fri Jan 19, 2007 8:15 am

jaz29479 wrote: :( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...
ehemmm.. ehemm.. clear dulu cache browser ko! then try reload page tuh..  :)

jaz29479
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Thu Jan 11, 2007 8:46 am

Re: [Module] Flash Rotator

Post by jaz29479 » Fri Jan 19, 2007 8:28 am

ye la..terima kasih daun keladi.........sy dok clearkan cache yg kat joomla ni..kekeke...
walaupun ada yg tak kuar kan gambo nye at least gambo2nye dah berubah....
emmm, abih tu...setiap kali kita tukar gambar, kene kena clear kan cache browser ke?

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by skyjuice » Fri Jan 19, 2007 8:36 am

Fuqaha wrote:
jaz29479 wrote: :( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...
hehe fuqaha macam datuk2 plak batuk macam tu hehe  :laugh:

ehemmm.. ehemm.. clear dulu cache browser ko! then try reload page tuh..  :)
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [Module] Flash Rotator

Post by shaifful » Sun Jan 21, 2007 3:43 pm

Biasanya cache kita yang tetapkan, berapa saat dia nak simpan dalam server.
Cuba tgk kat joomla admin page. Kat config..

Default Value 900 Second kalau x silap
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info


Locked

Return to “Solved”