Page 1 of 1

[Module] Flash Rotator

Posted: Mon Aug 14, 2006 2:08 pm
by zaid7e
macam mana nak letak modFlash Rotator  kat header website? aku nak jadikan dia banner website macam dia ni buat ni... http://www.fungkurs-network.net/joomla/?seenIEPage=1

;)

Re: Flash Rotator

Posted: Mon Aug 14, 2006 5:28 pm
by Fuqaha
buat another table/div, and put the mosload module



* to be safe, create a new module position and name it as flashbanner, etc..

Re: Flash Rotator

Posted: Tue Aug 15, 2006 3:15 am
by afandi
satu cara lagi edit template..
login sbg admin
dapat Control Panel Joomla
Site /Template Manager/Site Template
pilih template
ubah coding kat edit template tuh...
Edit HTML

...masukkan coding bro. fuqaha tu :laugh:

Re: Flash Rotator

Posted: Wed Aug 16, 2006 8:37 am
by zaid7e
afandi wrote: satu cara lagi edit template..
login sbg admin
dapat Control Panel Joomla
Site /Template Manager/Site Template
pilih template
ubah coding kat edit template tuh...
Edit HTML

...masukkan coding bro. fuqaha tu :laugh:
aku dah try bro... tapi aku confuis la... nak ambik code dari mod_flashrotator tu ker? nak ambik code php dia ker?

Re: Flash Rotator

Posted: Wed Aug 16, 2006 8:55 am
by Fuqaha
Camnih, pegi kat Site > Template Manager > Site Template.

Pilih current template > Edit HTML

Insert code HTML baru utk create / container to put your banner.

Between and , insert code

Then, pegi kat Site > Template Manager > Module Positions. Assign new module position, ko letak la name pape pon.. flashbanner ke, akuhensem ke, whateverlah.. and save.

Site Modules > (pilih module ko) > set position module tu kepada akuhensem.

Thats all...


*menda yg paling penting is you have to create a new in the HTML, makesure the width and height is right!

Re: Flash Rotator

Posted: Wed Aug 16, 2006 9:03 am
by zaid7e
ic... ok jap aku try... thanks ..  :D

Re: Flash Rotator

Posted: Sun Oct 15, 2006 10:57 am
by fungkur
kalu yg flashrotator biase tu maksimum bole letak 5 je images, tp yg ni aku dah hack sket supaya bole letak maksimum 15 images ... kalu nak lebih dari 15, bgtau le aku...

http://rapidshare.de/files/36818165/mod ... 5.zip.html

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Sun Oct 15, 2006 3:50 pm
by firdaus
isk, flash rotator sama ngan module lain, juz publishkan ngan set kan position.Pastu link kan image(klu x silap aku utk image *.jpg jer) folder utk include images tu dalam /modules/js_flashrotator/jpg/

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Sun Oct 15, 2006 4:36 pm
by Fuqaha
firdaus wrote: isk, flash rotator sama ngan module lain, juz publishkan ngan set kan position.Pastu link kan image(klu x silap aku utk image *.jpg jer) folder utk include images tu dalam /modules/js_flashrotator/jpg/
We are explaining in the context of having a flash rotator module in places where there is no module position for it.

Look at http://www.fungkurs-network.net/joomla/?seenIEPage=1 , the current template is edited so that bro fungkur can put a flash rotator module.

Thats why we went thru the hassles of explaining on how to include the thing.

:P

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Sun Oct 15, 2006 11:41 pm
by firdaus
ow, miz communication hehehehe  :laugh:
pasal ni cara nk susun style

mosLoadModules($position_name[,style]);
the $style is opitional and can be 0,1,-1,-2 & -3
0 =default display,
1 =modules horinzontally
-1=displayed as raw output & tanpa title
-2 =displayed dalam format css, cth
-3 = papar dalam format yg dibenarkan

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Mon Oct 16, 2006 12:00 am
by Fuqaha
haa. ni bagus..

aku tak tau pon care susun style tuh..

tu yg pelik bile tgk code ade tuh.. haha..  :P

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Mon Oct 16, 2006 12:03 am
by firdaus
huhuh dulu pun aku tertanya gak ape fungsi style neh, lepas kene customize gila2 punyer templates, terpaksa la studi, so, borin2 ni, aku share la.

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Wed Oct 18, 2006 7:52 am
by newgal
alop minta tolong dlm bab flash rotator nie....dah install dah module nie tapi tak tahu mcm mana nak nak buat...dok baca dari atas sampai habis masih lagi tak dapat nak buat.... ??? boleh explain secara mendalam tak....maaflah kita masih newbie  :-[  coding apa yang kena letak kat template kita ehh...tuk dia kuar...dah ikut cara2 kat atas masih juga tak leh... ???

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Wed Oct 18, 2006 8:09 am
by firdaus
ok lepas install awk kene pubishkan, pegi kat menu modules, cari module flash rotator (type dia mod_flashrotator) dan letakkan kat position mana(klu pakai standart templates joomla  rhuk_solarflare_ii, try guna position banner)

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Wed Oct 18, 2006 9:11 am
by newgal
firdaus wrote: ok lepas install awk kene pubishkan, pegi kat menu modules, cari module flash rotator (type dia mod_flashrotator) dan letakkan kat position mana(klu pakai standart templates joomla  rhuk_solarflare_ii, try guna position banner)
ok thanks, dah dapat buat dah....pergghhh...blur sekejap.... :-[ Thanks!!

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Thu Jan 11, 2007 8:49 am
by jaz29479
hi im also a newbie. tp so far, flash tu mmg kuar ..tapi kat tpt lain...suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu... tapi die kuar ( enterframe) kat tpt advert opensource matters....

masa kat module mod_flash tu i dah set kan position kepada banner. emmm...ada tertinggal apa2 ke ek? hu~~~~ ???

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Thu Jan 11, 2007 11:25 pm
by shaifful
Jaz, bagi la alamat...  ???
Baru leh cek..
Atau poskan kod template..

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 12, 2007 1:58 am
by Fuqaha
jaz29479 wrote: hi im also a newbie. tp so far, flash tu mmg kuar ..tapi kat tpt lain...suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu... tapi die kuar ( enterframe) kat tpt advert opensource matters....

masa kat module mod_flash tu i dah set kan position kepada banner. emmm...ada tertinggal apa2 ke ek? hu~~~~ ???
Ape yg jaz buat dah betol. Tapi most probably dalam template yang jaz gune tu dia set position banner as advert (mmg spatutnye camtuh pon).

It is easier kalo jaz boleh sertakan url skali.
jaz29479 wrote: suppose i nak die kuar kat yg header joomla tu...
Cube check kat Site > Preview > Inline with Positions ..

And tengok ape name module position kat situ..  :pop

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 12, 2007 3:44 am
by jaz29479
sorry ni soklan ni mungkin x berapa pandai punya soklan...ble bagi url ke?saya tak install kat server pun ble ek?

ok problem semalam saya dapat dah...mmg kene tenung lama2 apa yg u all dah tulis kat atas tu...kekekekek
what i did was...kat editor css template tu kan, saya edit part header buang url backgroud tu.
pahtu baru le flash tu masuk bahagian header tu....
betul tak?

Code: Select all

#header{
               .....
             
               // background : url ......; <----- comment tang ni

}

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 12, 2007 7:03 am
by skyjuice
jaz: kalau saya saya akan edit dalam index.php dalam directory template , buang source header dan letak position advert tu dalam column header yang saya buang tadi

masuk backend >> add module tu dan assign module tu dekat position advert kemudian jadi le :)  :pop

rasanya cara awak buat tu boleh juga pakai tapi kena pakai source file .swf bukannya pakai mod_flash macam tgh kita bincangkan ni.  :P

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 5:52 am
by jaz29479
emm skyjuice, sy guna code cam yg dibincangkan juga...takde pula guna cara souce file flash tu..
emm tapi nye jadi je skyjuice...hehehe, x reti le den nak explen...

tapi tapi kan la ni, prob lain pulak...
katakan saya guna template yg ryuk tu kan...saya nak penuhkan header mod_flash rotator , maknanya saya buang le yg part flashnews tu kan...
ok i already removed the flashnews and i expandkan size utk header tu bagi 100% la kan...
then saya adjust juga setting width kat dalam module tu...then saya edit juga le saiz imej bagi sama...
dah setel semua yg di atas...saya refresh page, tak berubah pulak mod flash tu....saiz tu jugak ler...
nape ek? cam takde perubahan jer...tapi border utk letak header tu dah mmg sampai ke hujung le...flash tu je yg tak berubah2 saiznye...

ada kene edit mana2 lagi ke?

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 5:58 am
by jaz29479
emmm... baru nak design design...tak letak kat server lagi...hu~~~~~~

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 6:03 am
by jaz29479
kita just edit/tukar gambar dalam folder .../mod flash rotator/js flasrotator/jpg/... tu jer kan?

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 7:41 am
by jaz29479
:( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 8:15 am
by Fuqaha
jaz29479 wrote: :( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...
ehemmm.. ehemm.. clear dulu cache browser ko! then try reload page tuh..  :)

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 8:28 am
by jaz29479
ye la..terima kasih daun keladi.........sy dok clearkan cache yg kat joomla ni..kekeke...
walaupun ada yg tak kuar kan gambo nye at least gambo2nye dah berubah....
emmm, abih tu...setiap kali kita tukar gambar, kene kena clear kan cache browser ke?

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Fri Jan 19, 2007 8:36 am
by skyjuice
Fuqaha wrote:
jaz29479 wrote: :( :o :'( :-\

wahhhh tulung ler...
makin berhantu pulak web page ni jadinyer...did i miss something?
sy tukar image2 tu ( dalam folder ...joomla/modules/js_flashrotator/jpg )dengan image2 lain...
then bila i refresh page,kenapa gambbr yg dulu gak yg die flashkan....
sebelum ni ok je ble tukar...

sy siap reinstall balik module...still die amek yg  lama....heran ler....ponin paler pepetg gini...
hehe fuqaha macam datuk2 plak batuk macam tu hehe  :laugh:

ehemmm.. ehemm.. clear dulu cache browser ko! then try reload page tuh..  :)

Re: [Module] Flash Rotator

Posted: Sun Jan 21, 2007 3:43 pm
by shaifful
Biasanya cache kita yang tetapkan, berapa saat dia nak simpan dalam server.
Cuba tgk kat joomla admin page. Kat config..

Default Value 900 Second kalau x silap