[component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Moderator: mudotmy

Locked
kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

[component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Sun Oct 01, 2006 7:17 pm

boleh tak sesape tlong cammne nak install (configure) SMF forum nih? sbb ade masalah mase nak save setting tuh.. die kluar
Parse error: syntax error, unexpected ';' in /home/playcode/public_html/portal/administrator/components/com_smf/config.smf.php on line 6
lg satu, ape maksud SMF Table Prefix? die bgtau " Install SMF on the same database as Joomla" tak pahamlaa cammne nak buat..
ade sesape gune SMF forum tak? bleh tlong tak?
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Sun Oct 01, 2006 8:16 pm

to bridge joomla-smf ke?

kalau ya, first of all, kene install smf dulu. katakan letak dlm folder /forum/, jadi kalau nak access forum tu guna address http://www.yourdomain.com/forum/. dan katakan masa install joomla guna database mydbname, gunakan database yg same utk smf. SMF Table Prefix tu plak letak la smf_, tujuan table prefix tu utk mengasingkan tables joomla dgn smf. default joomla guna jos_ jd utk smf guna aje smf_. lepas dah jalan smf tu, baru install bridge tu dan configure ape yg perlu.

pasal error tu plak kene refer kat forum developer tu.

* setahu aku bridge joomla-smf latest version 1.6
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by shaifful » Mon Oct 02, 2006 12:12 am

Aku pon penah kena. Tapi ini semua bila joomla 1.0.11 ngan bridge tu.. pastu aku x cuba lagi. Maleh nak mikir buat masa skrg.
Aisigment melambak lagi. So kena tggu cuti ler nak godek2 ngan comp n joomla.  :laugh:
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Mon Oct 02, 2006 12:15 am

aku pernah buat, dan berjaya. takde masalah. cuma kekurangannya ialah utk registration takleh nak pakai CBuilder punye registration, sbb aku perlukan custom fields utk user. oleh sbb tu aku terus tak jadi guna.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Mon Oct 02, 2006 5:15 am

syahzul wrote: aku pernah buat, dan berjaya. takde masalah. cuma kekurangannya ialah utk registration takleh nak pakai CBuilder punye registration, sbb aku perlukan custom fields utk user. oleh sbb tu aku terus tak jadi guna.
hoho.. agak rumit gak nak install SMF nih. nak kene setting kat config.php tuh.. xdpt gak.. syahzul pun ckp tak boleh pakai CB punye reg, so cancel la pakai.. aku gune CB utk reg.. cari forum lain la..
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

udang_kara
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 55
Joined: Fri Sep 23, 2005 12:59 pm

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by udang_kara » Mon Oct 02, 2006 5:33 am

aku gune 1.1.6 nyer bridge utk joomla version 1.0.11 .CB reg mmg x leh pakai. so aku pakai login modules SMF nyer.

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Mon Oct 02, 2006 5:51 am

udang_kara wrote: aku gune 1.1.6 nyer bridge utk joomla version 1.0.11 .CB reg mmg x leh pakai. so aku pakai login modules SMF nyer.
udang_kara! boleh bgtau step die tak cammane nka gune bridge ni? aku baru dload yg SMF 1.1 RC3 Joomla Bridge 1.1.6
dlm tuh ade com smf. nak kene install yg com smf dlm tuh ker? pastu?
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Mon Oct 02, 2006 6:21 am

kodin wrote:
udang_kara wrote: aku gune 1.1.6 nyer bridge utk joomla version 1.0.11 .CB reg mmg x leh pakai. so aku pakai login modules SMF nyer.
udang_kara! boleh bgtau step die tak cammane nka gune bridge ni? aku baru dload yg SMF 1.1 RC3 Joomla Bridge 1.1.6
dlm tuh ade com smf. nak kene install yg com smf dlm tuh ker? pastu?
install smf forum dulu, baru install com_smf tu. dan pastikan guna database yg sama dgn joomla.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Mon Oct 02, 2006 6:25 am

syahzul wrote: pastikan guna database yg sama dgn joomla.
lupe nak tanye. aku tak paham cammane nak gune database joomla utk smf. database joomla aku name joomla_portal. dlm tuh ade bnyk table yg stat dgn jos_ . klau smf table die smf_ . tp cammne nak letak dlm database joomla?
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Mon Oct 02, 2006 6:34 am

masa install smf tu bila dia mintak database name masukkan joomla_portal tu tapi pastikan table prefix tu guna smf_ bukan jos_
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

adeq
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Mon Nov 06, 2006 7:03 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by adeq » Fri Nov 10, 2006 11:40 am

Assalamualaikum wbtr.

harap dapat bantu adeq install smf1.1.

adeq dah try banyakkkk kali tapi tak jadi..

harap dapat terangkan..

tq

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Tue Dec 12, 2006 6:24 pm

hai..hai..hai... lame dah tak kembali ke forum joomla ni... sbb xde projek :P skg ni adelaa plak.... dpt projek lain... nak tanye skit psl SMF nih.. dr dulu tak abis2.. hehehe... mintak tlong kengkwn semua....

ok, aku baru je install SMF secara manual, bukan gune fantastico! aku btol2 ikut ebook jsmf user guide 2.0 RC3.1. aku nye spec joomla, Joomla! 1.0.11 Stable [ Sunbow ], forum aku yg latest nye baru dload(tak igtla version brp).... 1stly, aku install SMF dgn database bukan di dlm joomla.. disebabkan aku tak tau nak install database SMF dlm joomla, aku export(dump) SQL query utk database SMF, pastu aku run  SQL query kat dlm database joomla.... jd skg nih utk forum aku, ade 2 database, 1 kat dlm database joomla, 1 lg kat luar, dgn name forum.. prefix forum _smf

utk installation kat bhgn admin joomla, semua ok. patch pun ok, synchronize pun ok. yg patch index.php, aku overwrite kat root folder joomla.. n semua ok!..... tp masalahnye bile nak masuk forum tuh, die akan kluar 500 internal server error... 2 persoalan disini!

  1) nape huh kluar error?
  2) lg satu database forum aku nak buat ape? ape nak kene buat?
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
shaifful
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 548
Joined: Mon Aug 22, 2005 7:08 am
Location: Kuantan
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by shaifful » Wed Dec 13, 2006 12:42 am

CEK PERMISSION!...

BANYAK ERROR DISEBABKAN PERMISSION.  :pop
http://www.joomla-my.org :: Joomla! Malaysian Community :: Malaysia Joomla User Group!
http://www.joomlamalaysia.info

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Wed Dec 13, 2006 3:04 am

shaifful wrote: CEK PERMISSION!...

BANYAK ERROR DISEBABKAN PERMISSION.  :pop
PERMISSION kat JSMF component ke kat forum SMF ???
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by skyjuice » Wed Dec 13, 2006 4:18 am

hi aden akan buat tutorial cam mana nak install smf ngn joomla jap g, lagipun aku nak integrate kan joomla dengan website aku jap g :)
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Wed Dec 13, 2006 4:21 am

wokkeh! cunn... aku tggu lg 5 minit dr skg... sekejap je kan? hehehe...  :D
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by skyjuice » Wed Dec 13, 2006 2:04 pm

http://www.joomla-my.org/content/view/21/50/

ok la saya dah upload dalam ruangan tutorial joomla-my , maafla serabut skit nanti saya update sebab pening kepala ni hehe
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by skyjuice » Wed Dec 13, 2006 2:04 pm

*syahzul boleh adjust gambar dalam tutorial tu bagi size kecik skit dak aku salah ar buat dalam high ress :(  :laugh:
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Wed Dec 13, 2006 2:11 pm

okeh, lewat sket nak kuar jumpa client jap...mlm pon keje siang pon keje...
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
ronn
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 72
Joined: Mon Jul 24, 2006 9:20 am
Location: Shah Alam, Malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by ronn » Wed Dec 13, 2006 2:57 pm

skyjuice! cayalah ko! rajin buat tutorial tu! makasih!

syahzul! guna joomlahacks nye bridge ko boleh guna CB untuk register! ada plugin! dan sebagainya! so far aku takde masalah integrate kan benda ni! cuma masa memula dulu pening gak! sebab cache nye hal!
We care and we share at http://www.kedaikopionline.com

User avatar
afbizz
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 62
Joined: Tue Sep 19, 2006 5:26 pm
Location: diamond bay,perak,malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by afbizz » Wed Dec 13, 2006 3:01 pm

good good .. pasni aku nak try pakai smf plak utk forum ..
mekasih bro.. :pop

User avatar
syahzul
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 537
Joined: Wed May 31, 2006 12:45 pm
Location: Shah Alam
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by syahzul » Wed Dec 13, 2006 4:14 pm

ronn wrote: skyjuice! cayalah ko! rajin buat tutorial tu! makasih!

syahzul! guna joomlahacks nye bridge ko boleh guna CB untuk register! ada plugin! dan sebagainya! so far aku takde masalah integrate kan benda ni! cuma masa memula dulu pening gak! sebab cache nye hal!

oo yeke, good news. aku try nak integrate semalam guna SMF 1.1 bukan 1.1RC3 tak jadi. tapi aku pakai bridge yg SMF kuarkan la, bukan jari JoomlaHacks.
Your problem is not your problem. Your attitude - how you handle your problems - is your problem.

http://www.joomla-my.org :: http://www.syahzul.com

User avatar
skyjuice
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 672
Joined: Sun Nov 20, 2005 10:58 am
Location: Malaysia
Contact:

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by skyjuice » Wed Dec 13, 2006 4:19 pm

@syahzul : sori bro aku tak tahu nak edit dalam fckeditor :D buat thumbnail dan joomlahacks punya bridge leh integrate dengan cb skarang :)

@ronn + afbizz : ni pun kita kongsi ilmu sama sama tak rugi pun, aku untung korang pun untung hehe lagipun smf ni features dia bagus tu aku suka mcm ipb versi free sebab dulu aku dah pernah pakai phpbb nak buat child subforum seksa ya rabbi, selepas tu tukar ke smf smoooooth je just download , install dan run senang gila tak payah pikir pikir sangat nak cari code edit mcm phpbb :) hehe cuma ada certain part macam nak buat template smf je kena tgk coding coding ni :) (*tunggu bro syahzul buat tutorial buat template lak hehe)
- Time is a created thing. To say, "I don't have time" is like saying "I don't want to." - Lao-Tzu

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Mon Dec 18, 2006 7:14 am

skyjuice! good tutorial.. thnkz bro... akhirnye menjadi gak forum aku..  :laugh:
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

hemohemo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:54 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by hemohemo » Sun Dec 31, 2006 10:19 am

Helo semua.
Aku baru lagi guna joomla.
aku try install smf.
benda ni kuar.
Tlg bagi penjelasan mcm mana nak install...
tq bro.

hemohemo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:54 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by hemohemo » Sun Dec 31, 2006 10:20 am

salam bro..
aku baru lagi dengan joomla.
Try install smf.
Benda ni kuar:

You're on a windows server, and some crucial files are not writable. Please ask your host to give write permissions to the user PHP is running under for the files in your SMF installation. The following files or directories need to be writable:
attachments
avatars
Packages
Packages/installed.list
Smileys
Themes
agreement.txt
Settings.php
Settings_bak.php

Tolong bantu aku yg baru belajar merangkak ni.
Tq bro

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Sun Dec 31, 2006 11:12 am

hemohemo wrote: salam bro..
aku baru lagi dengan joomla.
Try install smf.
Benda ni kuar:

You're on a windows server, and some crucial files are not writable. Please ask your host to give write permissions to the user PHP is running under for the files in your SMF installation. The following files or directories need to be writable:
attachments
avatars
Packages
Packages/installed.list
Smileys
Themes
agreement.txt
Settings.php
Settings_bak.php

Tolong bantu aku yg baru belajar merangkak ni.
Tq bro

hhmm... yg nih install manual ke auto gune fantastico? SMF kene install secara manual gune ftp.... yg psl permissions tuh, kene cek tgok kat file manager kat cpanel(klau linux), takpun gune ftp cari file2/folder2 yg die bgtau tuh, setkan CHMOD 777 (writable)

cari file/folder nih, dan setkan bg writable. dlm root forum SMF yg install  :
attachments
avatars
Packages
Packages/installed.list
Smileys
Themes
agreement.txt
Settings.php
Settings_bak.php
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info

hemohemo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:54 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by hemohemo » Sun Dec 31, 2006 11:22 am

salam bro.
Aku guna plesk/ windows.
Aku install manual.
Blh check kt add ni: http://www.peringat.com/smf/install.php
Aku guna filezilla. upload ke folder smf. Kat filezilla, aku klik kanan dan klik file attributes.Kt numeric value aku taip 777.
Aku bg permission sume writable.
Tapi masih tak ok.
Kat plesk, aku tak pasti kat mana..

ada cdgn?

hemohemo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 5
Joined: Sun Dec 31, 2006 9:54 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by hemohemo » Sun Dec 31, 2006 2:50 pm

dah settle...solved

kodin
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 114
Joined: Fri Aug 25, 2006 3:33 am

Re: [component] SMF Forum 1.1.4.2 Installation

Post by kodin » Tue Jan 02, 2007 5:29 pm

tahniah..tahniah..  :laugh:
Shah Alam Portal -  http://www.shah-alam.info


Locked

Return to “Solved”