Új keresőmotort kapott a Joomla! Közösség Fóruma

Locked
User avatar
LocaLizeR
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 331
Joined: Thu Sep 15, 2005 4:44 am
Location: Hungary
Contact:

Új keresőmotort kapott a Joomla! Közösség Fóruma

Post by LocaLizeR » Thu Mar 01, 2007 4:29 pm

Brad Baker 02.28-i blogbejegyzése:

Sok panasz érkezett a fórumunk keresőjére már egy ideje. Eltekintve olykor-olykor a sebességtől, megnövekedett a kulcsszavak fontossága is. Korábban az SMF által engedélyezett egyik lehetőségként a MySQL-ben tárolt egyedi keresőindexünk volt. Ez a megoldás nem volt ideális, különösen azon leterheltség miatt, amit a fórumunk méretének köszönhető keresés generált.

Jó híreink vannak! Sikerült megvalósítanunk a http://www.sphinxsearch.com (a fordító megjegyzése: a Sphinx egy ingyenes, nyílt forráskódú SQL teljes szöveges keresőmotor) integrálását.

A Sphinx tesztelése az SMF-fel sikeresen zajlott le a http://www.redandwhitekop.com -on, ami pillanatnyilag a világ legnagyobb SMF fóruma (a hozzászólásokat tekintve). Felbuzdulva az ő sikerükön úgy éreztem, nekünk is érdemes volna használni. A fórumunkban jelenleg több, mint 700.000 hozzászólás van, és az index maga (a MySQL-ben) 700 megabájtot foglalt el. Az extra adatkezelés és lekérdezés teljesen leterhelte a kiszolgálót.

Nos, hogy működik a Sphinx?

A Sphinx független (nem MySQL) folyamatként fut. Saját indexe van, amit óránként frissítenek, és minden nap újraépítenek, így biztosítják, hogy időszerű maradjon a fórummal. Csak bizonyos táblákat kell lekérdezni az index generálásához, a teljes index újraépítéséhez egy percnél kevesebb időre van szükség.
A fórumban történő kereséskor a Sphinx beépülése zavartalan.

Mit jelent ez a végfelhasználók számára?

Észrevehető, hogy az indításnál a fórum keresése gyorsabb. A kiszolgáló MySQL betöltéseinek általános csökkentése is nagyobb üzemidőt és megbízhatóságot kell hogy nyújtson. Ettől függetlenül zavartalannak kell lennie. Remélem, hogy tetszeni fog! Én tudom, én már használom :)

Note for the English speaking readers: it is the translation of this content item.
Jozsef Tamas Herczeg // Member of the Hungarian Joomla Translation Team :: Follow me on Twitter: @jtherczeg
:: "Do not give fish to the hungry man teach him how to fish instead" ::

Locked

Return to “Hungarian Forum”