Megjelent a Joomla! 1.5 RC2 Endeleo - Boldog születésnapot, Joomla!

Locked
User avatar
LocaLizeR
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 331
Joined: Thu Sep 15, 2005 4:44 am
Location: Hungary
Contact:

Megjelent a Joomla! 1.5 RC2 Endeleo - Boldog születésnapot, Joomla!

Post by LocaLizeR » Sat Sep 01, 2007 7:09 am

Részéet a mai közleményből:

Immár letölthető a Joomla! 1.5 RC2 [fedőneve: Endeleo]. Lehetne-e jobban megnünnepelni 2. születésnapunkat? Azért az Endeleo szót választottuk az új kiadásra jelölt változat fedőneveként, mert szuahéliül "fejleszté, növekedés, haladás ... tökéletesítés" a jelentése. Ez a fedőnév nagyon is kifejezi az érzéseinket.

Csaknem öt hete jelent meg az RC1, azóta fontosabb javításokat végeztünk az 1.5 kódjában. Elérkezett az ideje, hogy egy újabb RC-t osszunk meg a közösséggel. Néhány javítás és terület:
  • Átírt útválasztó, amivel számos hibát javítottunk ki.
  • Átírt médiakezelő, így megfelel az MVC szabványoknak
  • Frissített szkriptek (verziók): mootools, tinyMCE, Xstandard
  • Az alaprendszer sablonjának tökéletesítése
  • A sablon nyelvi telepítő támogatásának megvalósítása
  • ... és sok más természetesen
Megjegyzés: az útválasztó átírása miatt ismert problémák lesznek a keresőbarát hivatkozásokkal.

Fontos, hogy frissíts! A jelenlegi RC1-ben felfedeztünk három biztonsági problémát, egy SQL-injekciót, egy XSS-t és néhány teljes elérési út felfedési sérthetőséget. Ezeket a problémákat az új kiadásban javítottuk.

A következő állomás: legalább még egy kiadásra jelölt (RC3) változatunk lesz, és bízunk abban, hogy utána a stabil verzió következik.

Csomagok

Az 1.5 RC2-höz csak teljes csomagok tölthetők le. Mint mindig, a csomagok három tömörítési formátumban (zip, tar, bzip2) lelhetők.

Frissítési utasítások

A Joomla! 1.5 bármelyik verziójának az RC2-re történő frissítése a jelenlegi webhelyfájlok felülírásával jár, a megfelelő javítócsomagban kiadott fájlokkal. Megjegyzendő, hogy a béta és az RC fejlesztési fázis során egynémely fájl eltávolításra kerülhetett az alapkódból. A fenti módszerrel történő frissítés esetén néhány elavult fájl a helyén maradhat. Ez friss telepítéssel oldható meg a stabil kiadás megjelenése után, az adatbázis exportálásával/importálásával. A béta és az RC2 között kisebb változtatásokra került sor az adatbázisban. Keresd meg az /installation/sql/mysql könyvtárban található diff.sql fájlt. Hogy az adatbázisod naprakész legyen, futtasd ezt le az adatbáziskezelődben, mint a phpMyAdmin.

Ezt egyrészt a javítócsomag fájljainak kicsomagolásával, majd e fájlok FTP-klienseddel történő feltöltésével és a létező fájlok felülírásával végezheted el. Ha ezt követően hibák merülnek föl, győződj meg róla, hogy nem történt-e hiba a fájlátvitel során. Ellenőrzött jelentések állnak rendelkezésre arról, hogy néhány FTP-kliens nem megfelelően tölti fel a fájlokat a kiszolgálóra - a felhasználót erről peddig nem értesíti. Ennek az lehet az oka, hogy bizonyos körülmények között a webkiszolgáló zárolja a használt fájlokat, és az FTP-kiszolgáló nem tudja ezeket frissíteni. Ilyen esetben az FTP-átvitel idejére helyezzük rövid időre üzemen kívül a webhelyet.

Ha a tárhelyszolgáltatód webes adminisztrációs felületen, mint a cPanel vagy a Plesk biztosítja a hozzáférést, akkor a rendzer fájlkezelőjével töltheted fel a javítócsomagot, aztán kibonthatod a csomagot, és felülírhatod a fájlokat a kiszolgálón.

Áttelepítés / Migráció

Az új 1.5-ös változatnál már nem olyan könnyű az áttérés például Mambóról Joomlára, különös tekintettel az 1.5-re. Áttelepítést, migrációt kell végrehajtanod.

Biztonsági mentés

Mielőtt belefognál a frissítésbe vagy az áttelepítésbe, rendkívül fontos, hogy készíts biztonsági mentést a webhelyed adatbázisáról, amennyiben mód van rá. Miközben mi megpróbáljuk biztosítani, hogy a frissítés vagy a migráció viszonylag egyszerű legyen, nem garantálhatjuk, hogy ez mindenki számára így is lesz. Ezért nagyon fontos, hogy tedd meg az óvintézkedéseket.

Reméljük, hogy az Endeleo tetszeni fog, és mint mindig, várjuk a visszajelzéseket.

Note for English speaking readers: this is the translation of this announcement
Jozsef Tamas Herczeg // Member of the Hungarian Joomla Translation Team :: Follow me on Twitter: @jtherczeg
:: "Do not give fish to the hungry man teach him how to fish instead" ::

Locked

Return to “Hungarian Forum”