Page 1 of 1

Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Thu Mar 29, 2007 2:24 pm
by memoc@n
Bu anlatım acemi arkadaşların belki işine yarayabilir düşüncesiyle hazırlandı
Temanızdaki her hangi bir resim dosyası, banner, vb… gibi temanın orjinalinde gelen resim dosyasının yerine flash formatında hazırladığın bir swf dosyasını nasıl koyacağınızı basit bir dille anlatmaya çalışacağım. Bu konuda gelen soruların yoğunluğu üzerine böyle bir anlatımı uygun gördüm umarım size faydalı olabilecektir. Aslında bu tip işlemler çok basit ve hızlı bir şekilde yapabileceğiniz işlemlerdir, ancak özellikle yeni joomlacılar veya web tasarım konusunda bir temeli olmayan arkadaşların zorlanması da doğaldır. Zaten bu hazırladığımız anlatımda bu yöndeki olan arkadaşlarımız içinidir
Şimdi, bu işlemi basit bir şekilde yapabilmek adına gelişmiş bir web tasarım programı olan Macromedia Dreamweaver kullanacağız ve bu şekilde anlatımımızı yapacağız, sözü bir kenara bırakıp hemen işimize başlayalım. Önce değiştirmek istediğiniz temanın index.php dosyasını temanın klasöründen bulup açalım. Biz örneğimizde joomlanın ilk kurulumunda varsayılan olarak gelen ve aktif tema olan “rhuk_solarflare_ii” teması üzerinde bu işlemi yapacağım.
Temamızın index.php dosyasını açalım ve değiştirmek istediğimiz yeri tespit edelim

Image

Yukarıda temamızın index.php sini görüyorsunuz eğer hem kod hemde temanın görünümünü açmak isterseniz dreamweaver üst menüsünde gördüğünüz gibi “split” butonuna bamanız yeterlidir. Üst pencerede değiştirmek istediğimiz resmin kodlarını görüyorsunuz, alttada resmimizi… Zaten değiştirmek istediğiniz resme tıkladığınızda üst pencerede kodlar seçili hale gelecektir. İşte bunun yerine biz aynı ebatlarda bir swf dosyası koyacağız. Aynı ölçülerde diyorum çünkü temanızda o resmin tanımlandığı alan temanıza en uygun halde olduğundan bunu değiştirmek temanın görünümünü bozabilir. İşte biz bu kodları oradan silmemiz ve yerine koymak istediğimiz kodları koymalıyız ancak daha anlaşılır olması için ben resim dosyasını silmeden hemen yanına swf dosyasını koyacağım ve en son kaldırmak istediğimiz resmi sileceğim ki daha anlaşılır olsun. Şimdi sileceğimiz kodu yani resmi tıklayın ve kodların otomatik olarak seçildiğini görün. Resmin üzerindeyken klavyenizin sağ ok tuşuna basın ve ekranda görülen resmin hemen yanına geçelim ve buraya bilgisayarımızda kayıtlı olan flash dosyasını ekleyelim

Image

Resimde de gördüğünüz gibi Insert=Media=Flash menü öğelerine tıklayarak ekleyeceğimiz swf dosyasını bulalım.

Image

Örneğimizde bizim swf flash dosyamız “sc_header” olacak bunu seçip “ok” diyoruz ve içe aktarıyoruz. Karşınıza alttaki gibi bir pencere gelebilir bunu “Cancel” diyerek geçiyoruz

Image

Ve karşımıza alt resimde gördüğünüz gibi swf dosyamız içe aktarılmış ve istediğimiz yere gelmiş görünüyor. Ancak burada bilinmesi gereken noktayı ve bu eklediğimiz swf dosyasının sorunsuz olarak sunucu üzerinde görüntülenebilinmesi için değişiklik yapacağımız küçük bir nokta var, şimdi ona bakalım.

Image

Üst resimdeki kod penceresinde flash dosyamızın yoluna dikkat ederseniz olması gerektiği gibi gelmiyor, yani bu şekilde bilgisayarda çalışır ama sunucuya attığımızda bu yollar geçersiz olacağından (Kod satırı 102. Satırda görülen gibi) swf dosyamız görüntülenemeyecektir. Ayrıca yüklediğimiz swf dosyası değiştirmek istediğimiz resim dosyasından ebat olarak çok büyük bunuda ayarlamalıyız ancak önemli olan o kodu doğru şekle  sokmak… Bunu yapmamız için kod penceresinin altında gözüken flash dosyamıza bir tık koyalım ve daha sonra dreamweaver properties alanından resmin flashın adresini değiştirelim, bunun için alt resme bakabilirsiniz.

Image

Resmin en altında gördüğünüz ve seçili olan alana şimdi olması gereken dosya yolunu yazacağız. Bu yol tüm temaların kullandığı ve joomlanın standart yoludur, o alana yazılacak kod 
sc_header.swf
İşte bu kodu o alana yapıştırın, tabi sonundaki dosya adınızı kendinizinkiyle değiştirmeyi unutmayın. Bu şekilde temanızı sunucuya atıp joomlaya kurduğunuzda swf dosyasınında o temanızın klasörünün içinde olması, oraya atılması gerekiyor, aslında küçük bir değişiklikle temanın xml’ine ekleyeceğiniz kodla bu işlemi otomatik yapar ama konuyu dağıtmamak adına bunu geçiyorum. Buraya kadar işlemlerimizi düzgünce yapmışsak temanıza doğru bir biçimde bir swf flash dosyasını tanımlamış olursunuz ve aşağıda bizim örneğimizde kodlar alt resimdeki gibi gözükür artık yapmanız gereken o silmediğimiz image dosyasındaki boyutların aynısını  eklediğimiz flash dosyasını kodların içinden boyutlandıralım.

Image

Gördüğünüz gibi iki yerde değiştirilmesi gereken boyutlar var birisi en yukarıda birisi de en aşağıda. Şimdi gerekenleri yapmışsanız artık silmediğimiz o resim dosyasını kaldıralım.

Image

Bunu yağmak için üst resimde gördüğünüz gibi flash dosyamızın yanındaki resme bir tık koyup farenizin sağ tuşuna tıklayarak açılan menüden “kes” demek. Artık flash dosyamız resmin yerini aldı tabi biz boyutlandırmadık flash dosyasını çünkü siz bu işlemi zaten yapmış olacaksınız. Değiştireceğiniz resmin boyutlarında hazırladığınız flash olacağından sizin boyutlandırmanıza da gerek kalmayacak sadece benim anlattığım ve anlatımda kullandığım swf dosyası büyük olduğundan açıklamak durumunda kaldım. Alt resimde gördüğünüz gibi artık resmin yerini flash dosyamız aldı

Image

Bu anlatım genel bir anlatım olduğundan sizin kafanızdakileri yansıtmıyor olabilir ancak bu anlatımla sadece olayın mantığını göstermek adına hazırlanmıştır. Amatörlüğümüzden dolayı da özür dileriz. Ancak bizim hazırladığımız her şey hemen hemen daha bu işleri hiç bilmeyen arkadaşlara yöneliktir, bilen insana bunlar çok sıradan gelecektir ancak bilmeyen için büyük bir kaynak durumundadır

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Mon Aug 20, 2007 10:57 am
by mariahayek
Emeğine sağlık,cok sagol..(keske 1200 küsür kere incelemis arkadaslar da bi tesekür yazabilse)

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Wed Aug 22, 2007 11:07 pm
by memoc@n
:D mesajda çok eskidi ondandır... sağolasın

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatým]

Posted: Sat Nov 17, 2007 11:17 pm
by xkcd
hocam dreamweaverin eklediði flash kodu w3c nin standartlarýna uymuyor. seo için hatasýz kodlarda yazmak önemli o yüzden bu kod kullanýlabilir:

Code: Select all

<object type="application/x-shockwave-flash"
data="dosya.swf" 
width="geniþlik" height="yükseklik">
<param name="movie" 
value="dosya.swf" />
</object>

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Thu Jun 26, 2008 10:15 pm
by mehranmahouti
Arkadaşlar, joomlada yeniyim ve deneme amacıyla bi templat buldum ve kurmaya çalışıyorum, üst kısmına ( Header deniomuş!! ), flash eklemek istedim ama olmadı!! sizin yukarda anlattığınız kodlarıda burda bulamadım!!! acaba yanlış yeremi bakıyorum? ben tepmlate içindeki index.php yi değiştirmeye çalışıyorum (template/isim/index.php...)

sanırım buraya biyer eklemem gerek ama olmuyor! ( aşağıda kodları veriyorum )

burda bir kaç yere ekledim ama hiçbişey çıkmıyor sayfada, bi yerinde bi değişiklik yaptım ve sadece boş beyaz bir ekran yukarda çıktı!!! acaba bana yardım edebilirmisiniz? joomlayı sevdim ama burada kafamı çok karıştırdı! :-\

Code: Select all

<!-- BEGIN: HEADER -->
<a name="Top" id="Top"></a>

<div id="ja-headerwrap">
	<div id="ja-header" class="clearfix">
	
		<h1>
		  <a href="index.php">
			<script type="text/javascript">
				od_displayImage('sitelogo', '<?php echo $ja_template_path;?>/images/logo', 228, 63, '', '<?php echo $mosConfig_sitename?>');
			</script>
		  </a></h1>

		<div id="ja-sh">
		<?php if ($ja_tool || mosCountModules('user4')) {?>
		<div id="ja-usertoolswrap">
			<div id="ja-usertools">
				<?php //genToolMenu($ja_tool & 1); /*screen tool*/ ?>
				<?php //genToolMenu($ja_tool & 2); /*color tool*/ ?>
				<?php if (mosCountModules('user4')) {?>
				<div id="ja-search">
				<?php mosLoadModules ( 'user4', -1 ); ?>
				</div>
				<?php } ?>
			</div>
		</div>
		<?php } ?>
	
		<!-- BEGIN: MAIN NAVIGATION -->
		<div id="ja-mainnav">
			<?php
				switch ($ja_menutype) {
					case 1: echo $topnav;
					break;
					case 2:
						include($ja_template_absolute_path."/ja_cssmenu.php");
					break; 
					case 3:
						include($ja_template_absolute_path."/ja_transmenu.php"); 
					break;
					case 4: 
					echo $topnav;
					break;
				}
			?>

			<?php if ($ja_menutype==1 && $subnav) { ?>
			<div id="ja-subnav">
				<?php echo $subnav; ?>
			</div>
			<?php } ?>
			
			<?php if ($ja_menutype==4 && $subnav) { ?>
			<div id="ja-subnavdl">
				<?php echo $subnav; ?>
			</div>
			<?php } ?>
	
		</div>
		<!-- END: MAIN NAVIGATION -->

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Fri Jun 27, 2008 1:37 pm
by memoc@n
Forumlarda ücretli temaların kaynak kodlarını bu şekilde paylaşıma açamazsınız yasak, ücretli temalara sadece üreticinin sitesinden yardım talep edebilirsiniz

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Wed Mar 31, 2010 6:41 pm
by acipatlican
gercekten emeklerınıze saglık oncelıkle supersınız demeden gecemıcem...

ancak dw ile yuklenen dosyanın nasıl yolunu degıstırıyoruz ve ne olarak yazıyoruz tam olarak anlamıs degılım farklı farklı seylerı denedım ama basarılı olamadım..

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Sat Aug 14, 2010 2:20 pm
by gtr91
arkadaşım bu faydalı anlatım için çok teşekkür ederim. anlatımın dreamweaver ile olması ayrıca makbule geçti ve faydalı oldu.

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Sun Aug 29, 2010 11:39 am
by kkabardeyy
biraz karışık geldi bu bana

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Sun Dec 19, 2010 10:09 pm
by habersarayi
memocan hocam yapmışsa o iş olur. tşk hocam
rast geldin

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Wed Mar 07, 2012 3:52 pm
by trq
ellerine sağlık gerçekten çok işime yaradı hocam

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Sun Apr 29, 2012 8:23 pm
by rooteto
açıklama süper yardımcı oldu eline sağlık.

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Tue Feb 19, 2013 8:55 am
by antioksidan
Teşekkürler, gerçekten yararlı bir makale, http://www.antioksidan.info siteme uygulamayı yaptım ancak flash boyutu çok yüksek olduğu için site açılma hızı etkilendi bende kaldırmak zorunda kaldım, flash uygulama koymak için güzel bir yöntem

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Tue Feb 19, 2013 1:57 pm
by cranbaries
Teşekkürler çok güzel bir anlatım olmuş.

Re: Temadaki Resmin Yerine Flash Ekleme [anlatım]

Posted: Tue Aug 26, 2014 8:11 am
by uskumru
teşekkürler hocam eline sağlık