[решено] Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Moderators: TheHacker, cicans

Locked
User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

[решено] Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Tue Jun 05, 2007 5:59 pm

Najbolje je pogledati na http://www.sindikat-jsonisad.com i videti u čemu je problem. Naime, više stvari pravi problem, tačnije - dve:
1. ne prikazuje dobro template;
2. ne prikazuje dobro tekst iz baze.

U lokalu sve radi kako treba, a probao sam i na besplatom hosting prostoru: jsonisad.my-php.net
Na njemu je samo problem sa template-om, dok je tekst iz baze lepo prikazao.

Takođe, kada pristupim bazi iz phpmyadmin-a u lokalu isto vidim te "hieroglife", ali mi browser u lokalu lepo prikazuje.

Ima li neko ideju?
Last edited by nov on Fri Jun 08, 2007 11:00 am, edited 1 time in total.

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by BSD » Tue Jun 05, 2007 6:48 pm

1. Neku si putanju lose postavio ili dozvole nad template DIR nisu kako treba. Recimo, http://www.sindikat-jsonisad.com/templa ... te_css.css ne mogu da otvorim. Dobijam 404.

2. Razlicite baze podataka i krajnje ruzni phpMyAdmin. Resenje, uradis dump baze u lokalu. Otvoris taj SQL fajl i izmenis encoding u utf-8, sacuvas i postavis na novi server.
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Tue Jun 05, 2007 7:12 pm

Na template-u radim i neke stvari sam resio. Sa bazom jos uvek stojim u mestu.
Najveca misterija mi je da se i template i tekst iz baze normalno prikazuju u lokalu.

Mozes li mi pojasniti malo oko prebacivanja na utf-8. Meni baza i jeste podesena na utf-8, ali kazem, ni u lokalu kada pregledam sadrzaj baze, recimo jos_content, ne vidim nasa slova. Ali browser ih prikaze OK.

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by BSD » Tue Jun 05, 2007 7:40 pm

Naravno da radi u lokalu kad si tu instalirao. Kada se radi prebacivanje na drugi server moras da sredis putanje u configuration.php i da sredis CHMOD-ove. Sto se baze tice. Pretpostavljam da gledas tabele preko phpMyAdmina...on svakako nece prikazati slova kako treba. Uradi Export baze i otvori je u nekom tekst editoru koji podrzava UTF-8. Portazi linije koje sadrze ovaj kod:

Code: Select all

DEFAULT CHARSET=
i reci mi sta tu stoji...svuda ce biti isto. Dakle, sta stoji iza znaka = ?
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Tue Jun 05, 2007 8:01 pm

Hmmm...

A da li je čudno ako ja nemam to u svom kodu? Dakle, dump-ovao sam bazu i pretražio, ali toga kod mene nema  :(

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Tue Jun 05, 2007 8:33 pm

Template sam donekle popravio. Bio si u pravu (nisam ni sumnjao), bile su u pitanju pogrešne putanje. Ali još uvek imam problema sa zaglavljem. Ne prikazuje mi flash. Ima li tu spasa?
Ipak, baza je prioritet. Umesto flasha u zaglavlju mogu staviti sliku kao privremeno rešenje.

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by BSD » Tue Jun 05, 2007 9:27 pm

Sto se flasha tice...mislim da ti nesto nije kako treba u linku ka tom SWF: http://www.sindikat-jsonisad.com/templa ... %B0.%D0%B4. posto kada probam da otvorim samo flash dobijam 404.;)

Sto se baze tice...Nemoguce je da nemas taj deo.:) Ajd mi ostavi ovde kod za kreiranje prve tabele..trebalo bi da izgleda ovako:

Code: Select all

CREATE TABLE `jos_banner` (
  `bid` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `cid` int(11) NOT NULL default '0',
  `type` varchar(10) NOT NULL default 'banner',
  `name` varchar(50) NOT NULL default '',
  `imptotal` int(11) NOT NULL default '0',
  `impmade` int(11) NOT NULL default '0',
  `clicks` int(11) NOT NULL default '0',
  `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '',
  `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '',
  `date` datetime default NULL,
  `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
  `editor` varchar(50) default NULL,
  `custombannercode` text,
  PRIMARY KEY  (`bid`),
  KEY `viewbanner` (`showBanner`)
) ENGINE=MyISAM AUTO_INCREMENT=3 DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=3 ;
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 5:25 am

Evo:

Code: Select all

CREATE TABLE `jos_banner` (
  `bid` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `cid` int(11) NOT NULL default '0',
  `type` varchar(10) NOT NULL default 'banner',
  `name` varchar(50) NOT NULL default '',
  `imptotal` int(11) NOT NULL default '0',
  `impmade` int(11) NOT NULL default '0',
  `clicks` int(11) NOT NULL default '0',
  `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '',
  `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '',
  `date` datetime default NULL,
  `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
  `editor` varchar(50) default NULL,
  `custombannercode` text,
  PRIMARY KEY  (`bid`),
  KEY `viewbanner` (`showBanner`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1 ; 

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by BSD » Wed Jun 06, 2007 8:28 am

Uhuu...nesto tu nije dobro. Cime radis dump - phpMyAdmin? Koja verzija doticnog programa?
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 8:35 am

phpMyAdmin - 2.10.0.2 ide uz XAMPP for Windows Version 1.6.1

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 8:37 am

ali prosao mi je import na my-php.net. Vidi jsonisad.my-php.net

User avatar
BSD
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1948
Joined: Thu Aug 18, 2005 8:32 am
Location: Belgrade, Serbia
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by BSD » Wed Jun 06, 2007 8:41 am

Nesto ti brljavi baza na tom hostingu...ajd ovako, otvori taj dump i dodaj kod svakog kreiranja tabele sledece:

Code: Select all

) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1 ; 
u ovo

Code: Select all

TYPE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1 ;
pa onda uradi import na taj server koji brljavi.
Marko Milenović
Member of the Serbian Joomla! Translation Team
http://www.joomla-serbia.com/

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 8:44 am

Vec sam probao jutros, ali nije islo. Probacu opet pa cu ti javiti koju gresku javlja. A mozda sam nesto prevideo. ???

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 9:22 am

Ovako... kada exportujem sa SQL compatibility mode: NONE dobijem sledece:

Code: Select all

CREATE TABLE `jos_banner` (
  `bid` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `cid` int(11) NOT NULL default '0',
  `type` varchar(10) NOT NULL default 'banner',
  `name` varchar(50) NOT NULL default '',
  `imptotal` int(11) NOT NULL default '0',
  `impmade` int(11) NOT NULL default '0',
  `clicks` int(11) NOT NULL default '0',
  `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '',
  `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '',
  `date` datetime default NULL,
  `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
  `editor` varchar(50) default NULL,
  `custombannercode` text,
  PRIMARY KEY  (`bid`),
  KEY `viewbanner` (`showBanner`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=1 ; 
A kada stavim SQL compatibility mode: MYSQL40

Code: Select all

CREATE TABLE `jos_banner` (
  `bid` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `cid` int(11) NOT NULL default '0',
  `type` varchar(10) NOT NULL default 'banner',
  `name` varchar(50) NOT NULL default '',
  `imptotal` int(11) NOT NULL default '0',
  `impmade` int(11) NOT NULL default '0',
  `clicks` int(11) NOT NULL default '0',
  `imageurl` varchar(100) NOT NULL default '',
  `clickurl` varchar(200) NOT NULL default '',
  `date` datetime default NULL,
  `showBanner` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out` tinyint(1) NOT NULL default '0',
  `checked_out_time` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
  `editor` varchar(50) default NULL,
  `custombannercode` text,
  PRIMARY KEY  (`bid`),
  KEY `viewbanner` (`showBanner`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1 ; 
E sad, ja kod provajdera imam phpMyAdmin 2.9.0.2 i MySQL 4.0.18
A u lokalu imam phpMyAdmin 2.10.0.2 i MySQL 5.0.37

User avatar
fantastic
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 143
Joined: Sun Nov 19, 2006 1:33 pm
Contact:

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by fantastic » Wed Jun 06, 2007 10:06 am

nov wrote: Najbolje je pogledati na http://www.sindikat-jsonisad.com i videti u čemu je problem. Naime, više stvari pravi problem, tačnije - dve:
1. ne prikazuje dobro template;
2. ne prikazuje dobro tekst iz baze.

U lokalu sve radi kako treba, a probao sam i na besplatom hosting prostoru: jsonisad.my-php.net
Na njemu je samo problem sa template-om, dok je tekst iz baze lepo prikazao.

Takođe, kada pristupim bazi iz phpmyadmin-a u lokalu isto vidim te "hieroglife", ali mi browser u lokalu lepo prikazuje.

Ima li neko ideju?
http://www.sindikat-jsonisad.com/templa ... indikatNIS[/b]/css/template_css.css

Moguce da su u index.php pogresne putanje (kao sto je rekao BSD) sa slikama. Probaj preimenovati "SindikatNIS" u "sindikatnis" pa ispravi i u index.php ili obrnuto.

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 10:17 am

Da, tu postoji problem koji sam delimicno resio. Mozes videti na jsonisad.my-php.net
Sada se zezam sa bazom, pa kada to zavrsim samo cu postaviti taj ispravljeni template.
Hvala u svakom slucaju.
A imas li neku ideju za ovaj problem sa bazom?
Bilo ko?
U najgorem slucaju promenicemo provajdera, ali mislim da negde postoji resenje...

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 11:06 am

BSD, sto se tice onog dodavanja DEFAULT CHARSET=utf8, to ne pije vodu. Kao sto sam rekao, vec sam probavao a greska koju tom prilikom izbaci je sledeca:

Error in ZIP archive: File is encrypted, which is not supported from this class.

User avatar
nov
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 39
Joined: Mon May 21, 2007 9:32 am

Re: Problem sa bazom i prikazom ćirilice...

Post by nov » Wed Jun 06, 2007 11:46 am

Problem sa bazom je privremeno resen. Instalirali su na neku masinu MySQL 5 i sada sljaka. Sada cu se pozabaviti malo ostalim detaljima, i template-om.

Ali za pocetak da li neko zna zasto explorer prikazuje sledece u tekstu:
i slicne stvari kod prelamanja teksta, numeracije,...
U firefoxu toga nema.

RESENO.
Problem je sa IE, morao sam da prodjem kroz sve tekstove koji se ne prikazuju dobro i preformatiram tekst. Pre toga sam ga samo kopirao iz Worda, a sada sam morao da prodjem red po red.

Veliko HVALA svima na pomoci. Zlata vredite!
Last edited by nov on Fri Jun 08, 2007 10:48 am, edited 1 time in total.


Locked

Return to “Instalacija i početnička pitanja”