sajt sa dva jezika, sa joomla

Moderators: cicans, TheHacker

Locked
User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Wed Jun 20, 2007 9:51 am

pozdrav, evo nov sam ovde pa da postavim najpocetnickije pitanje na svetu.
imam sajt na kome postoji srpska i engleska sekcija/verzija. sad hocu da sve prebacim na joomla, to jest na novom serveru sam dobio hosting i treba da skinem/downloadujem joomla i da je podignem na server pa da krenem da menjam.

ono sto me muci: ako imam englsku i srpsku verziju sta treba da radim, da li da skinem samo srpsku verziju joomla ili samo englesku ili neku multilangual? kad podignem na sajt, sta da radim, da menjam samo ime kategorija ili treba da instaliram i englesku i srpsku verziju joomla (ili neku multilangual)?
znaci ja sad imam na sajtu oba jezika i poseban folder za englesku verziju svog sajta, na serveru, i link u glavnom meniju ka toj verziji, pa ne znam kako to da izvedem na joomla.

takodje me zbunjuje koju verziju da downloadujem, 1.0.12 ili 1.5? mislim da ova 1.5 izlazi zvanicno u julu pa mi je glupo da nakon dve nedelje dogradjujem postojecu verziju...
takodje na http://joomlacode.org/gf/project/rstransl/frs/ ima gomila zipova/targova/fajlova pa ne znam da li treba sve da skidam na komp pa da podizem na server? ili samo nesto od svega sto je tamo?

i da samo napomenem, da meni cirilica ne treba, koristim samo latinicu, pa mi cirilicna verzija nije potrebna. sa meta tagovima nemam problema, html znam, tako da cu namestiti da bude za centralnoevropske jezike da bi se prepoznala nasa slova.
hvala i pozdrav,
Last edited by predic on Wed Jun 20, 2007 9:54 am, edited 1 time in total.

User avatar
Leftfield
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4432
Joined: Fri Dec 08, 2006 3:33 am
Contact:

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Leftfield » Wed Jun 20, 2007 7:13 pm

Prvo 1.5 je beta. Sto znaci da nije zavrsena. Jos se testira...
1.0.12 je konacna verzija 1.x serije. Nju koristi.

JoomFish je resenje koje tebe interesuje. Procitaj sve o enkodingu.
Zatim instaliras tu komponentu i pomocu nje uradi prevod. Znaci ako imas default jezik serbian, unesi sve tektove na srpskom i podji u tu komponentu i prevedi sve na engleskom. Moze copy/paste sa starog sajta.
Jedan sajt  =  koliko god hoces prevoda.
html znam, tako da cu namestiti da bude za centralnoevropske jezike da bi se prepoznala nasa slova.
Uradi obavezno UTF8 enkoding.
Real Estate Budva https://realestatebudva.com

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Wed Jun 20, 2007 7:56 pm

znaci, ako sam te dobro razumeo, skinem na komp joomla (Joomla_1.0.0_to_1.0.12-Stable-Patch_Package.tar.gz 1.05 Mb) a zatim i JoomFish (Joom!Fish 1.7 stable release) i onda se oni integrisu ili ih ja nekako integrisem? pa zatim podignem na server... i to je to? posle verovatno znam kako da namestim koji ce jezik biti difolt. sutra cu probati, posto cu biti na linuxu par sati.
posto mi je i na serveru uradjeno u mysql sa utf8, tako cu namestiti i na joomla.
odlucio sam se za joomla jer ima toliko veliku podrsku/dokumentaciju cak i na nasem jeziku na forumu, super. a razmisljao sam se da instaliram opencms koji omogucava java animacije.
hvala za odgovor.

User avatar
Leftfield
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4432
Joined: Fri Dec 08, 2006 3:33 am
Contact:

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Leftfield » Wed Jun 20, 2007 8:50 pm

Skines Joomla! 1.0.12 - http://joomlacode.org/gf/download/frsre ... ge.tar.bz2

Prije instalacije Joomla! pripremis bazu utf8_unicod_ci
Defaultni jezik je english. Instaliras srpski, i mozes da podesis koji hoces da bude default.
Zatim skines JoomFish bas taj koji si naveo, udjes u administrativni dio (backend) i instaliras tu komponentu.
E kad si je instalirao (JoomFish) podjes u njena podesavanja i tamo mozes da podesis da se na jedan klik mijenja jezik.
To je ona fora da neki tekst na engleskom ima adekvatan prevod na srpskom
Pogledaj kako to izgleda na sajtu: http://www.vila-lapcici.com
Veoma lako :)
Real Estate Budva https://realestatebudva.com

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Thu Jun 21, 2007 2:49 pm

upravo podizem fajlove na server...
nasao sam odlicne tutorijale na:
http://help.joomla.org/component/option ... temid,253/
http://www.siteground.com/tutorials/joo ... nguage.htm
http://www.siteground.com/tutorials/joo ... lation.htm

jedino sto mi nije sad jasno je ime baze podataka... znam username i lozinku i host, ali moram sad da jurim da vidim kako je ime baze podataka...
nakon podizanja fajlova sledi ovaj tutorijal:
You'll need to set up the database, and then save the database name, the database username and the database password.
After that, completing installation is very simple. We're going to
Change some file permissions
Enter the database information
Copy the configuration file to the server
Delete the install directory

videcu, mada mi sad nije jasno zasto je tek broj 3 podizanje configuration.php ja sam ga vala podigao na server sa svim ostalim fajlovima...
potrevio sam sve oko baze podataka.
u totorijalu pise da nakon zavrsenog koraka broj 4, treba da kopiram neki kod u configuracioni fajl, vala meni je taj fajl writeable, pa sad ne znam da li da ga menjam. otvoricu ga da vidim ima li taj kod. ima vala kod, i imam dva configuration fajla, jedan sadrzi podatke o username i hostu, itd a drugi ovaj kod koji je trebao da se ubaci. jel to u redu? pretpostavljam da jeste posto se normalno ulogujem na moj joomla kao admin.
izbrisao sam installation folder takodje.
i sad ne znam kad sam usao kao admin na joomla, kako da pronadjem one stvari koje nisam uspeo da promenim: on, off, za neke stvari ... to je pisalo jos u koraku 1 kad mi je pisalo da menjam foldere u writeable a bilo je unwritable. mislim da je pisalo za path da je unwritable.... gde sad to da nadjem i proverim?
Last edited by predic on Thu Jun 21, 2007 4:04 pm, edited 1 time in total.

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Thu Jun 21, 2007 4:20 pm

okej, pojavila mi se index strana i sad kad hocu da dodam jezik.
u skladu sa objasnjenjem sa navedenog linka: http://www.siteground.com/tutorials/joo ... nguage.htm skinuo sam i podigao na sajt serbian_lat.tar.gz i time ga automatski instalirao.
onda sam promenio da difolt jezik bude srpski. ali to ocigledno nije opcija da se ima dva jezika na sajtu vec da se ima prevod na nasem jeziku za uredjivanje sajta.
tako da ipak moram dodatno da probam da ubacim joomla fish. sad cu da probam.
Zatim skines JoomFish bas taj koji si naveo, udjes u administrativni dio (backend) i instaliras tu komponentu.
E kad si je instalirao (JoomFish) podjes u njena podesavanja i tamo mozes da podesis da se na jedan klik mijenja jezik.
kad udjem u folder administrator na serveru, nigde ne vidim jezike, ne znam gde da ubacim joomfish, plus je joomfish zip fajl... sta mi vredi da ubacim zip fajl, jel treba da ga raspakujem i u koji folder na serveru da ubacim sve te raspakovane fajlove?

nasao sam odgovor, bekend je admin-interfejs:
Then, Joomfish is a component and has to be be installed through Joomla! backend,
Menu Installer/Components.
Browse for the compressed file you have already downloaded on your PC and install.
Last edited by predic on Thu Jun 21, 2007 4:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Thu Jun 21, 2007 5:42 pm

znaci, ostaje pitanje:
1)kako promeniti on-off opcije u onom sto se zvalo "preinstallation check" a gde je pisalo da neke stvari nisu namestene kako treba sto moze imati uticaj na sigurnost sajta/servera. ynaci, instalaciju sam zavrsio, kako sad to da nadjem da promenim?
2)upravo sam promenio footer.php u include folderu, i izasli su mi hijeroglifi umesto nasih slova, i sajt i baza podataka su namesteni da budu UTF. osim toga, napisao sam na srpskom pa ispade da mi je i u engleskoj verziji sajta footer na srpskom, kako to da promenim? osim toga, footer recenice izlaze iz ovira/tabela templejta. templejt se ne prostire do kraja browsera a ove recenice vala idu skroz od pocetka do kraja...
ovo pitanje broj dva sam resio pravljenjem futera i na srpskom i na engleskom, takod a je malo duzi, ali nema veze. ubacio sam karaktere za slova &#bla; tako da se sad vide nasa slova lepo, a dimenzije futera cu probati da namestim da budu iste kao tablica za templejt tako da cu ubaciti html komandu za pravljenje tabele. ostaje dakle i dalje pitanje broj 1.
Last edited by predic on Thu Jun 21, 2007 5:52 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Vrlo Jak Tim » Fri Jun 22, 2007 7:30 am

Da pokušam da ti dočaram...

Ono što posjetilac prezentacije vidi a tiče se Joomle su content, moduli, menu, nazivi sekcija, nazivi kategorija i slično...

To je ono što trebaš prevesti uz pomoć JoomFisha. Ako odeš u Translate - Content Elements, u backendu JoomFisha, vidjećeš šta sve možeš da prevedeš. Osim toga, za neke komponente su razvijeni fajlovi koje dodaš u instalaciju JF-a (administrator/com_joomfish/contentelements).

Kako napraviti višejezički sajt?
Jedan jezik ti mora biti... hm... nazovimo ga "glavni", recimo "serbian_lat". Na ostale jezike prevodiš uz pomoć JF-a, birajući Content Elements koje želiš da prevedeš.

Pošto se footer.php očito ne nalazi među Content Elements, jedino što možeš učiniti je da na poziciju "footer" postaviš modul koji ćeš sam napraviti, i onda ga prevesti tako da se sadržaj tog modula mijenja uz pomoć JF-a.

To ti je odgovor na drugo pitanje, a ono oko dužine rečenica, za to ti je već krivo nešto sasvim treće - CSS.

A u vezi sa prvim pitanjem, pročitaj malo pažljivije to što je označeno sa OFF ili NO, pa ustanovi o čemu se radi: ili o pravima (CHMOD), ili je onaj register_globals postavljen na "ON" umjesto na "OFF". U prvom slučaju promjeni CHMOD, a u drugom, običnim text editorom nađi vrijednost "register globals" pa onog "1" postavi na "0", u fajlu globals.php koji se nalazi u rootu prezentacije.

I još jedna preporuka: ako imaš više pitanja, otvori za svako pitanje različit post. I drugim početnicima će biti lakše da pretraže forum u potrazi za odgovorom na problem koji imaju.
Naravno, malo pretrage po ranijim postovima nikad nije na odmet... Forum je prilično "mator" :) i mnogo toga je već odgovoreno i rješeno.
Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Fri Jun 22, 2007 8:54 pm

ma chmod sam sve promenio kako treba, mislim na one druge on off. ali se ne secam kako je sve pisalo, pa zato pitam kako sad da cekiram sta je off a sta je on, sad nemam vise check mogucnost kao kad sam instalirao joomla na server. izbrisao sam installation folder.

znaci, jel ovako treba da bude u globals.php:
if (RG_EMULATION == 0) {
// force register_globals = off
unregisterGlobals();
} else if (ini_get('register_globals') == 0) {
// php.ini has register_globals = off and emulate = on
registerGlobals();
} else {
// php.ini has register_globals = on and emulate = on
// just check for spoofing
ja se secam da mi je pisalo da treba da promenim, a ovde pise da je u redu, po onome sto si ti rekao... stoji 0 umesto 1.

-sad sam malo prevodio u joomfish admin interfejs, nisam znao kako i gde da ubacim/instaliram one pakete sa srpskog joomla.
-futer cu ostaviti kakav je, zbunjuju me nazivi: moduli, komponente, itd. tako da cu to jednog dana kad mi sve postane jasnije.
okej, ubuduce cu otvarati novu temu za svako pitanje :)

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Sun Jun 24, 2007 5:28 pm

koga zanima, da kažem da se dužina rečenica u footer može podesiti preko:
admin interfejs, pa kliknes na site-template manager-selektuješ šablon koji želiš-klikneš na ikonicu "edit css" koja se nalazi u gornjem desnom uglu.
onda ti se otvori fajl pa moraš da ideš na dole sve dok ne nadjes reč "#footer". onda ideš još malo dole i kad vidiš body, onda ubaciš da bude:
body {
margin: 110px;
obično stoji 15 pixela ili tako nešto, promeni na više sve dok ne dodješ do iste granice sa tvojim šablonom. kod mene je 110 pixela.
i još nešto: kad završiš, ideš na "save" pa ako ti izadje da je fajl unwriteable, odeš na taj fajl sa ftp klijentom i promeniš permission/dozvolu/chmod da bude moguće da menjaš fajl. kod mene sam namestio da bude read-write za usera i grupu i onda je moguća promena fajla. 

eto tako bi trebali odgovori da budu, za početnike. ali svi daju generalna objašnjenja, pa treba par meseci dok čovek naštimuje kako mu treba. a detaljnih objašnjenja za tačno odredjene primere, nema na internetu.

User avatar
Leftfield
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4432
Joined: Fri Dec 08, 2006 3:33 am
Contact:

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Leftfield » Sun Jun 24, 2007 5:58 pm

Predicu, kratko cu :)

Molio bih te da postujes pravila foruma i drzis se tematike naslova.
Ako ti nesto nije jasno ili zelis nesto da kazes napravi novu temu u shodan topik.
Ovakvo resetanje nije dozvoljeno Pravilima Foruma: http://forum.joomla.org/index.php/topic,73082.0.html

A to je jaaako zgodno jer ako neko ima isti/slican problem lako ce se snaci.
Real Estate Budva https://realestatebudva.com

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Sun Jun 24, 2007 6:42 pm

ma okej, otvaraću 100 tema. ali vidim mora malo da se čeka na odgovor, a ja kad sam pokušavam da rešim problem, dodjem do toga da moram sve ispočetka da instaliram.
a valjda može moderator da pomeri topik u neku drugu kategoriju jer početnici ponekad ne znaju gde nešto da pitaju. ali nema veze, od sad, pazim...

User avatar
Leftfield
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 4432
Joined: Fri Dec 08, 2006 3:33 am
Contact:

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Leftfield » Tue Jun 26, 2007 9:15 am

Naletio si na period kad smo najzauzetiji (moderatori) i nas najaktivniji clan VJT je na putu... :(
Real Estate Budva https://realestatebudva.com

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by Vrlo Jak Tim » Mon Jul 02, 2007 7:46 am

Snalazite se vi i bez mene, vidim ja... :)
Što bi rek'o guverner Kalifornije: "I am back".
Happy Joomling...
Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com

kobra87
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Tue Oct 23, 2007 6:26 pm

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by kobra87 » Tue Oct 23, 2007 6:36 pm

Ovo i mene muci. Naime zeleo bih da nas svoj sajt uvedem pored srpskog i englesku verziju sajta.
Instalirao sam joomlafish, medjutim on yahteva sve fajlove i objavljene vesti da budu prevedene, sto ja ne zelim.

da li postoji mogucnost da na engleskoj verziji sajta objavljujem samo neke sadrzaje, tipa od 5 vesti da objavim samo 3 za koje imam prevod a da se ostale dve ne vide.

Unapred hvala na pomoci

User avatar
predic
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 88
Joined: Wed Jun 20, 2007 9:39 am
Location: Europe

Re: sajt sa dva jezika, sa joomla

Post by predic » Wed Dec 05, 2007 1:53 pm

ne znam sta ce drugi reci, ali meni automatski objavljuje na obe verzije istu vest. dakle, moram da prevedem inace ce na oba jezika stajati vest na jeziku koji sam ubacio.

ja se snalazim tako sto ukratko prevedem vest koju nisam hteo da objavim na engleskom (posto uvek prvo ubacujem na nasem jeziku). jes malo ruzno, ali sta da se radi. meni sajt nije biznis niti profi vec privatni pa ne mora sve da bude savrseno. posecuju ga moji prijatelji a ne ne znam ko...
a posto vidim da ti niko nije odgovorio od oktobra, pitaj bolje na engleskom delu foruma. tamo ide brze.


Locked

Return to “Instalacija i početnička pitanja”