cirilica u nazivu modula

Moderators: cicans, TheHacker

Locked
SELECTME
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 40
Joined: Sat Jul 28, 2007 11:41 pm

cirilica u nazivu modula

Post by SELECTME » Sun Jan 27, 2008 1:07 pm

utf-8 za tekst sadrzaja ok.

sta odraditi da cirilica moze da se prikazuje npr. u nazivu menija ili njegovim elementima ?
gde staviti enkoding za to?

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: cirilica u nazivu modula

Post by Vrlo Jak Tim » Sun Jan 27, 2008 5:40 pm

Da li je sajt višejezički (ćirilica/latinica) ili samo ćirilica?
Kada kreiraš novu stavku menija, pa toj stavki daš ćirilični naziv, da li se prikazuje ispravno?

Ako je višejezički, onda se nazivi svih stavki menija, kao i nazivi modula "prevode" uz pomoć komponente JoomFish.
Ako je sajt samo na jednom jeziku, onda bi prosto upisivanje naziva modula/stavke menija na ćirilici moralo da da rezultat, uz pretpostavku da su ispoštovani svi zahtjevi za UTF-8 encodingom. Više, ili sve, o encodingu možeš pročitati ovdje.
Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com

SELECTME
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 40
Joined: Sat Jul 28, 2007 11:41 pm

Re: cirilica u nazivu modula

Post by SELECTME » Sun Jan 27, 2008 6:47 pm

hvala ti na odgovoru

skinuo sam u medjuvremenu i cirilicni prevod i sve je u redu

- koliko sam razumeo pomocu komponente JoomFish mogu da podesim da menjam
naprimer iz cirilice u latinicu i obrnuto ceo sadrzaj sajta.

pozdrav

User avatar
Vrlo Jak Tim
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2319
Joined: Mon Nov 07, 2005 12:58 am
Location: Bar, Crna Gora

Re: cirilica u nazivu modula

Post by Vrlo Jak Tim » Sun Jan 27, 2008 10:19 pm

Da, JoomFish je kao stvoren (a to mu je i isključiva namjena) za to.
Najnovija verzija 1.8.2, čime su otklonjeni bagovi iz prethodnih 1.8.x verzija.
Uz njega dođe i fix za Admin Session problem - malo širi problem (ne samo u vezi sa JoomFishom) koji je činio da se nakon određenih akcija u admin dijelu Joomle admin mora ponovo logovati.

JoomFish je dosta dobro obrađen i na našem dijelu foruma, mislim da ne bi trebao imati daljih problema sa njim.
Preporuka: Ako koristiš Joomla 1.0.13, onda u engleskom jezičkom fajlu, english.php, promijeni encoding na UTF-8, čime ćeš sačuvati kvačice, kukice i slično (ako te interesuje i engleski jezik). Odgovaram na brzinu i sa javnog PC, pa ne znam tačno red u kome se nalazi taj podatak o encodingu, negdje je oko 300-400, veoma lako uočljiv.
Dragan Djordjevic
Member of Joomla! Montenegrin Translation Team
http://www.joomlamontenegro.com


Locked

Return to “Instalacija i početnička pitanja”