Page 1 of 1

Autorska prava

Posted: Thu Sep 16, 2010 5:05 am
by mashan
Imam par pitanja vezano za autorska prava...
Pravim sajt za jednu firmu i zanima me da li mogu da upotrebim recimo demo verziju fliping book-a a da me ovi ne na'vataju zbog autorskih prava, ako slučajno nabasaju na moj sajt.
Isto tako me zanima šta ako sam skinuo template i izmenim footer?
Šta se dešava ako sam pravio tempate sa "legalnim" artisteer-om.
Hvala

Re: Autorska prava

Posted: Thu Sep 16, 2010 6:09 am
by BSD
Pozdrav,

I jedno i drugo pitanje zavise od onoga sto ti licenca tih programa/sablona dozvoljava. Nema to neke veze sa autorskim pravima. Dakle, ako ti licenca za demo verziju fliping book-a dozvoljava da softver koristis na produkcionom sajtu onda je sasvim svejedno gde ces daj dodatak koristiti.

Sto se sablona tice, ukoliko je isti pod GNU/GPL licencom mozes mu ukloniti footer - ne smes iz PHP/HTML koda da uklanjas ko je isti napravio ali mozes dodati da si ti napravio "fork" tog sablona. Ukoliko je sablon pod nekom drugom licencom onda od nje zavisi sta smes a sta ne smes raditi.

Re: Autorska prava

Posted: Fri Sep 17, 2010 5:11 am
by mashan
Pa pretpostavljam da mogu slobodno koristim pošto mi piše ispod prikaza flippingbook-a da je demo verzija a i skinuo sam je sa njihovog sajta. Valjda ma neće niko zakačiti.
Jel može još jedno pitanje ako može da ne otvaram novi post.
Postavio sam da mogu da me kontaktiraju preko sajta da mi stiže poruka na mail. E sad kad unesem poruku na sajt i unesem moj Yahoo nalog i čekiram da mi pošalje kopiju poruke,kopija mi uredno stiže ali mail na nalog kontakta ne stiže. U čemu je problem.
Hvala...

Re: Autorska prava

Posted: Fri Sep 17, 2010 7:10 pm
by BSD
Moraces da otvoris novu temu. Ova se prebacuje u forum namenjen pravnim pitanjima.

Re: Autorska prava

Posted: Fri Jun 22, 2018 2:45 pm
by novii025
Mada se u ovoj temi nije pisalo od 2010 godine, vreme je da se malo ažurira. Odrađena su dva veoma dobra priručnika o autorskim pravima, dobra literatura za sve koji rade na netu. Objašnjeno je kako stoje stvari u Srbiji kada je ova oblast u pitanju, sa malo većim akcentom na IT sektor.

https://startit.rs/media/25.-april_inte ... -vodic.pdf

http://www.shareconference.net/sites/de ... _final.pdf

Re: Autorska prava

Posted: Fri Oct 12, 2018 12:23 am
by jovancv
Fin vodič. Hvala