Misljenja o Joomla! 1.6

Moderators: General Support Moderators, General Support Moderators

Forum rules
Locked
User avatar
crow
Joomla! Explorer
Joomla! Explorer
Posts: 304
Joined: Mon Aug 29, 2005 5:17 pm
Location: Austria
Contact:

Misljenja o Joomla! 1.6

Post by crow » Sat Dec 18, 2010 4:56 pm

Dali je neko od vas vec probao Joomla! 1.6 i kakva su vam opazanja, sada kada se vec blizi skorije izlazenje 1.6 verzije..
BosanskoHercegovacki Chat Komjuniti
http://www.chat.ba

J_ba
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Tue Dec 21, 2010 6:59 pm

Re: Misljenja o Joomla! 1.6

Post by J_ba » Sun Mar 06, 2011 3:18 pm

Pitanje koje si mnogi joomlaši danas postavljaju je vezano za migraciju svojih sajtova na novu verziju 1.6. Da li to uraditi ili ne i kada ako ne sada?!

Pokušat ćemo vam predočiti kako stvari stoje i ovom trenutku.

Vjerovatno je da svi mi znamo svoju boljku! Većina nas po izlasku neke nove verzije xy alata kojeg koristimo na svojim računarima hrli ka ispitivanju istog bez obzira na činjenicu da nam je i onaj prethodni dobro služio. To je donekle i normalno. Želimo da probamo nove mogućnosti i jednostavno budemo u toku bez obzira što će možda taj novi alat naš računar dodatno opteretiti i oduzeti nam dragocijeno vrijeme njegove instalacije i deinstalacije starog.

Analogno tome bi trebalo da je i sa novom joomlom. No, jedno pitanje si postavljam dok pišem ovaj tekst. Da li sam i koliko često prije same instalacije provjerio šta je to doista novo u novoj verziji??? Pa i ne baš tako često.

Joomla 1.6 u svojoj novoj verziji prema službenim reklamama joomla.org zajednice izvještava nas da novine obuhvataju neograničenu dubinu kategorija, ACL (novi sistem kontrole pristupa), One click nadogradnja, SEO nadogradnju i još dosta toga. OK.

Nova verzija zahtijeva PHP 5.2.4+ i MySQL 5.0.4 tako da kod svojih hosting provajdera prvo morate provjeriti mogućnost same instalacije.

Kada je instalirate, ako to dosad niste, uočit ćete malo razlike. Ok, možda je to sve ispod haube, pa da provjerimo.

1. Prvo što smo uočili mimo novih ikonica u Bekendu je reorganizacija IZBORNIKA. Što bi gore sad je dole i obratno. Potrebno je malo vremena da se naviknete.

menu

2. Kategorije? Da, ima promjena. Nema više SEKCIJA, ostale su samo KATEGORIJE koje možete nizati do mile volje.

kategorije1

3. ACL? Da, i ovdje imamo novina koje na prvi pogled izgledaju jednostavne i daju mogućnost ograničenja koje do sada nismo imali.

acl

4. Nadogradnja vašeg templejta ili ekstenzije u jednom kliku trenutno nije moguća, a nadamo se da će nekad biti poput one u Wordpressu.

update

5. Media Manager je isti, nažalost.

xy.....

Ovako bih mogao nabrajati do izlaska sunca, ali ću skratiti i okrenuti stvari na bit.

Mjesec dana po izlasku Joomle 1.6 možete naći samo par jednostavnih templejta. Čak se i komercijalne firme sustežu od preranog objavljivanja novih verzija postojećih kao i potpuno novih templejta, jer netom kola info kako J 1.6 baš i nije najbolje optimizovana za IE.

Stoga prije nego se odlučite, provjerite da li postoji vaš omiljeni templejt za J 1.6. A onda....

Onda provjerite ekstenzije koje koristite, jer bez njih vaš sajt neće izgledati kao što je bio, a to sigurno ne želite. Zato je naša topla preporuka da sačekate sa vašom migracijom na novu verziju do ljeta, jer će do tada stvari biti kristalno jasne. A što se tiče vaših stranica na J 1.5, ne brinite. Zvanična podrška za staru verziju trajat će negdje do aprila 2012. a dotad ostanite vezani za Joomla.ba zajednicu.

J_ba
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Tue Dec 21, 2010 6:59 pm

Re: Misljenja o Joomla! 1.6

Post by J_ba » Sun Mar 06, 2011 3:22 pm

Pitanja vezana za 1.6 ili bilo koje pitanje vezano za joomlu mozete postaviti. Zao mi je sto nije aktivan bosanski dio foruma, al potrudit cemo se da to malo popravimo koliko stignem od svojih obaveza.

J_ba
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Tue Dec 21, 2010 6:59 pm

1. Joomla BA konferencija odobrena na Joomla Days

Post by J_ba » Tue Mar 22, 2011 8:45 pm

Od danas 17.02.2011 godine Joomla BA zajednica je i zvanični organizator Joomla Days u BiH. Naša prva Joomla BH konferencija će biti održana u gradu Tešnju u BiH. Konferencija će se održati od 12. do 14. augusta.

Pored domaćih predavača koji će predstaviti Joomla tehnologije i projekte u BiH, na konferenciji će se naći i strani predavači ali i osnivači Joomla projekta.

lirux
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 9
Joined: Mon Apr 04, 2011 11:55 am

Re: Misljenja o Joomla! 1.6

Post by lirux » Mon Apr 04, 2011 1:14 pm

Bilo bi mi drago da mogu prisustvati,...
Ali nikada se nezam mozda budem te srece...

J_ba
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 11
Joined: Tue Dec 21, 2010 6:59 pm

Re: Misljenja o Joomla! 1.6

Post by J_ba » Tue Apr 05, 2011 6:07 pm

Neznam sta Vas sprecava!? (:
Da dodam da aktivnosti oko konfrerencije i dalje uspjesno teku... Napokon je usaglešena lista predavača i tema, a svi predavači su potvrdili dolazak. Posebno mi je drago, nama je drago (: sto ce na konferenciji prisustvovati i osnivaci joomle Brian Teeman i Jean Marie Simonet. Osim njih na konferenciji če učestvovati i jedini bosanac među osnivačima Joomla projekta, Emir Sakić.

Vidimo se!! ;)


Locked

Return to “Joomla! 1.7 / Joomla! 1.6”