Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

General questions regarding the use of languages in Joomla! 2.5.

Moderators: infograf768, General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
jordatormo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 21
Joined: Sat May 07, 2011 4:23 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by jordatormo » Fri Feb 03, 2012 4:32 pm

Thanks Stephane for this new tool!

However there is one feature that many translators and translation agencies are missing: the chance to export all the translatable text into XML or XLIFF so that the translations are processed within a CAT tool (like memoQ, Trados or Transit), and then reimported into Falang.

Wordpress already has an extension for this. See: http://wpml.org/documentation/translati ... cat-tools/

I would be more than glad to help you with the testing phase, as I have experience with CAT tools and Translation Memories (TM). This is something many Joomla users are waiting for a long long time.

Thanks!
Daniel

drs2biz
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Tue Nov 01, 2011 1:35 am
Location: Haikou, Hainan Province, China
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by drs2biz » Tue Feb 07, 2012 11:56 am

biirc wrote:It's seem that people in china have problem to download the componant.
Send me a mail by the contact form.

Stéphane
Hi,

I tried to download this component but could not access your website either, as I live in China. Is there any alternative way I can download this? :eek:

Regards,
David S.

legycsapo
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Fri Jan 28, 2011 6:44 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by legycsapo » Mon Feb 13, 2012 9:42 am

Hi !

It's working on Joomla 2.5, just the aliases not working ... it shows the default language's alias.
Any way to fix this ?
Thank you for this great extension !

ozgoofy
Joomla! Intern
Joomla! Intern
Posts: 57
Joined: Mon Nov 22, 2010 5:38 am
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by ozgoofy » Mon Feb 13, 2012 12:50 pm

I have given up trying to find a location for downloading Falang in china.

arzinger
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 2
Joined: Thu Feb 09, 2012 4:08 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by arzinger » Mon Feb 13, 2012 7:36 pm

I'm also using Falang with Joomla! 2.5, but I can't quite figure out how the search works for my translated entries. I've created a German/Chinese website (only locally) with the entries being in German and then translated to Chinese via the Falang component. Searching for a German term poses no problem, but when I input a Chinese search term, I come up empty. Is there a possibility to search the translated articles?

Thanks, Michael.

fortarrigo
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 3
Joined: Fri Apr 15, 2011 6:04 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by fortarrigo » Sun Feb 26, 2012 4:53 pm

nico76 wrote:Hi biirc,

thanks a lot for this cool extension!
Right now I have only one Problem, when ever I switch the language the language will switch but I'm landing on the Frontpage (not on the same menuitem).

Can you help me with this?

Best Regards
Nico
I have the same problem
I tried to edit the helper.php file in /modules/mod_falang directory but I'm not so expert.
Can anyone help me?
Thanks in advance

Fortarrigo

biirc
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 138
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:34 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by biirc » Mon Feb 27, 2012 1:05 pm

Hi,

Actually search work only for default language, i need to implement this.

fortarrigo : Do you use the mod_falang module ?

Stéphane

fortarrigo
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 3
Joined: Fri Apr 15, 2011 6:04 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by fortarrigo » Sun Mar 04, 2012 1:41 pm

biirc wrote:Hi,

Actually search work only for default language, i need to implement this.

fortarrigo : Do you use the mod_falang module ?

Stéphane
Hi Stéphane.
Yes, I use the mod_falang module, but the link for every language is always
http://www.site.ext/index.php?lang=[language_code]
So I can't translate the page I'm reading when I switch language but I'm redirect to the frontpage of the site.
What's wrong?
Thanks for your help and for your great component.

Fortarrigo

Mariette
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Sat Nov 26, 2011 11:29 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by Mariette » Mon Mar 19, 2012 1:36 am

Hi Stéphane,
That´s a great component, I love it! I have just been facing one issue that one of the user comments above: when I install contentelements, the .xml files are correctly uploaded in the folder, however they do not appear as installed in joomla and I cannot work on those translations.
Any idea on how to solve this problem?
Thanks!
Mariette

User avatar
bergmannn
Joomla! Ace
Joomla! Ace
Posts: 1186
Joined: Tue Jan 10, 2006 2:18 pm
Location: Lake Garda - Italy
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by bergmannn » Mon Mar 19, 2012 11:39 am

Mariette wrote:Hi Stéphane,
when I install contentelements, the .xml files are correctly uploaded in the folder, however they do not appear as installed in joomla and I cannot work on those translations.
Hi Mariette, did you use joomfish contentelements ? You have to change the code a little to let them work with falang, here is an example of an jReviews contenelement:

Original Joomfish:

Code: Select all

<joomfish type="contentelement">
  <name>jReviews Fields</name>
  <author>ClickFWD LLC</author>
  <version>2.0</version>
  <description>Definition for the reviews fields</description>
  <reference>
      <table name="jreviews_fields">
            <field type="referenceid" name="fieldid" translate="0">ID</field>
            <field type="titletext" name="title" translate="1">Title</field>
            <field type="textarea" name="description" translate="1">Tooltip</field>
            <field type="textarea" name="metatitle" translate="1">SEO Title</field>
            <field type="textarea" name="metadesc" translate="1">SEO Meta Desc</field>
            <field type="textarea" name="metakey" translate="1">SEO Meta Keywords</field>
      </table>
  </reference>
    <translationfilters>
      <jreviews_fieldlocation>location</jreviews_fieldlocation>
      <jreviews_fieldgroup>group</jreviews_fieldgroup>
  </translationfilters>  
</joomfish>
You have to change <joomfish> with <falang> in the biginning and the end of the file

Modified Falang:

Code: Select all

<falang type="contentelement">
  <name>jReviews Fields</name>
  <author>ClickFWD LLC</author>
  <version>2.0</version>
  <description>Definition for the reviews fields</description>
  <reference>
      <table name="jreviews_fields">
            <field type="referenceid" name="fieldid" translate="0">ID</field>
            <field type="titletext" name="title" translate="1">Title</field>
            <field type="textarea" name="description" translate="1">Tooltip</field>
            <field type="textarea" name="metatitle" translate="1">SEO Title</field>
            <field type="textarea" name="metadesc" translate="1">SEO Meta Desc</field>
            <field type="textarea" name="metakey" translate="1">SEO Meta Keywords</field>
      </table>
  </reference>
    <translationfilters>
      <jreviews_fieldlocation>location</jreviews_fieldlocation>
      <jreviews_fieldgroup>group</jreviews_fieldgroup>
  </translationfilters>  
</falang>
I hope this is helpfull

Regards
Martin Bergmann
----------------------
Soluzioni web e supporto professionale - http://www.bergmannn.net
Lake Garda Hotelguide - http://www.gardalink.com

Mariette
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Sat Nov 26, 2011 11:29 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by Mariette » Mon Mar 19, 2012 4:51 pm

Solved! Thank you so much! That´s a very easy fix :)
Mariette

User avatar
ewanvrooyen
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Tue Jan 12, 2010 1:59 pm
Location: Colwyn Bay
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by ewanvrooyen » Fri Mar 23, 2012 4:59 pm

I'm planning to purchase the version without the backlink, BUT...

I installed Falang on Joomla 2.5.2, but the language options do not display. Only the "Active Language" appears. I installed the language pack for English (Australian and USA) Language Packs so I think it is not the language pack.

Any ideas would be appreciated, please.

Regards

marcBerlin
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Sun Mar 25, 2012 10:06 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by marcBerlin » Sun Mar 25, 2012 10:09 am

Hi,

installation works fine.
I can also translate pages and other contents - but unfortunately my frontpage with the featured articles stay empty now? All articles have language=all an no translation at the moment, so I thought contents without translation will show up on the front page like on other pages ?

Marc.

rob1n
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 14
Joined: Sun Nov 20, 2011 9:32 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by rob1n » Mon Mar 26, 2012 12:30 pm

I have installed Falang and it works but i want to configure it in such a way where users switch to a particular page, they need to be able to enter their content in both languages of a website.

I hope you understand?
Your help is so much much needed.
Thank you

User avatar
ewanvrooyen
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Tue Jan 12, 2010 1:59 pm
Location: Colwyn Bay
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+ (SOLVED)

Post by ewanvrooyen » Tue Mar 27, 2012 10:22 am

Further to my previous post:
http://forum.joomla.org/viewtopic.php?f ... 0#p2772492

I did NOT add and publish the language to: Extensions > Language Manager > CONTENT.

I added the language and works as intended.

Great Stuff!

biirc
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 138
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:34 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by biirc » Wed Mar 28, 2012 12:26 pm

Hi ewanvrooyen

Sorry i haven't see your message

Stéphane

macweb
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 8
Joined: Thu Apr 23, 2009 5:10 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by macweb » Thu Mar 29, 2012 2:07 pm

Hi,

pkg_falang_111_free package
Joomla! 1.7.5 Stable

It´s not working for me.

Installer works fine I then activate the plugin and module.
I´ve check and I do have two language in Language Manager: Content Languages>Content.
When I try to select the language in Translation I just get English language and this is not my default language. My default language is Portuguese.

I will appreciate some help to fix this.

Thanks in advance

User avatar
infograf768
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 18869
Joined: Fri Aug 12, 2005 3:47 pm
Location: **Translation Matters**

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by infograf768 » Thu Mar 29, 2012 3:07 pm

Folks, I remind you that ALL should update to 2.5.3 asap.
1.6/1.7 ARE vulnerable and we will not patch them.
Jean-Marie Simonet / infograf · http://www.info-graf.fr
---------------------------------
ex-Joomla Translation Coordination Team • ex-Joomla! Production Working Group

biirc
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 138
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:34 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by biirc » Thu Mar 29, 2012 7:21 pm

Hi macweb,

Do you have installed the site language too ?

Stéphane

biirc
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 138
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:34 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by biirc » Thu Mar 29, 2012 7:58 pm

Hi,

Sorry i must read more carrefully,
You can't translate your default language (it's why there are no portuguese in the translation list)

Stéphane

macweb
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 8
Joined: Thu Apr 23, 2009 5:10 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by macweb » Thu Mar 29, 2012 8:49 pm

Hi, Stéphane

I think that some time ago JoonFish also show the default language.

But you are right , that´s what happens it just show the language that I should translate to.

Thanks a lot to open my eyes , sometimes it´s so logical that we just don´t see it...

User avatar
DarkBlaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 31
Joined: Mon Jan 26, 2009 9:04 am
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by DarkBlaze » Fri Apr 13, 2012 8:05 am

Is there a way FaLang can build menu paths from translated aliases ?
I translated both Title and Aliases of the menu links, but the links allway have aliases from the default language, and they should be translated aswell...
I can allway do this through DB manually, but it's inpractical and clients won't know how to do this....

For example i have
HR - www.domain.com/hr/o-nama/kontakt/

and instead of english being:
EN - www.domain.com/en/about-us/contact/
it's - www.domain.com/en/o-nama/kontakt/

biirc
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 138
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:34 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by biirc » Fri Apr 13, 2012 7:26 pm

Hi,

Actually it's a feature not implemented.
I'm working with some sef component to make it available with other extension first.

Stéphane

zay_o
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 34
Joined: Sat Apr 21, 2012 4:38 am
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by zay_o » Sat Apr 21, 2012 11:16 am

bergmannn wrote:
Hi Mariette, did you use joomfish contentelements ? You have to change the code a little to let them work with falang, here is an example of an jReviews contenelement...............
Thank you so much! :)
your post is very useful

chbanidze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 6
Joined: Fri Mar 04, 2011 3:13 pm

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by chbanidze » Thu Apr 26, 2012 9:38 am

My site works great with Falang component!
But when the SEF links is on - the language change didn't switch.
I can't fix it. Can you help me? Please.
Thanks!
http://www.everkon.com/

Horoman
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Thu May 03, 2012 7:40 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by Horoman » Thu May 03, 2012 7:59 am

Hi Joomla Forum!

First of all a big THANK YOU for all developpers and supporters!

I have three problems with Falang. Because I got them I installed Joomla a second time, there I have just one problem.

First system:
Joomla 2.5.4 installed with jupgrade
Falang installed following this explenations http://www.spoonconcept.com/it/joomla-j ... -et-falang

Second system:
Joomla 2.5.4 installed manually
Falang installed manually

Both systems are local (xampp)

First Problem (on both systems):
sef doesn't work for the languages that aren't default. For example http://www.mysite.com/en/getting-started becomes http://www.mysite/de/getting-started but should be http://www.mysite.com/de/zu-beginn
The article, the menu and the module are translated in Falang!

Second problem (only on first system):
When editing a Module clicking on save deletes all my work. So the fields stay empty...

Third promlem (first system only):
The menu is translated in Falang, but does not show up in frontend. In the frontend allways the default language menu shows up. Maybe there is a connection with the second problem, as the menu module cannot be translated.

Every help will be appreciated.
Horoman

User avatar
DarkBlaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 31
Joined: Mon Jan 26, 2009 9:04 am
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by DarkBlaze » Thu May 03, 2012 8:07 am

Horoman wrote: First Problem (on both systems):
sef doesn't work for the languages that aren't default. For example http://www.mysite.com/en/getting-started becomes http://www.mysite/de/getting-started but should be http://www.mysite.com/de/zu-beginn
The article, the menu and the module are translated in Falang!
As the author said in one of the posts above - It's a feature not yet implemented...

However I've managed to simply bypass this with editing alias values (for translation) with FireBug directly rather then modifying database manually... It get's saved altough it isn't "editable", and what's better - the SEF's work. As I see it, it would only need a small modification on xml files to make this field editable.....
Horoman wrote: Third promlem (first system only):
The menu is translated in Falang, but does not show up in frontend. In the frontend allways the default language menu shows up. Maybe there is a connection with the second problem, as the menu module cannot be translated.
I think you're either doing something wrong or didn't do something right... here are some things to check out which i oftenly forgot to do :)
  • Activate joomla's "System - Language Filter" pugin
  • Activate Falang's "System - FaLang Database Driver" plugin
  • Check active languages (Extensions -> Language manager -> Site - installed / Content)
  • Allways check your translations published status
btw. I've Falang 1.1.1 with:
Joomla! 2.5.4 / K2 2.5.6 / JA T3 Framework + MegaMenu and various modules, works ok.....

Horoman
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Thu May 03, 2012 7:40 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by Horoman » Thu May 03, 2012 10:08 am

Hi DarkBlaze

Thank you for your fast answering!

Problem one:
DarkBlaze wrote:As the author said in one of the posts above - It's a feature not yet implemented...
Sorry for double posting. But I myself think this feature is essential...
DarkBlaze wrote: I've managed to simply bypass this with editing alias values (for translation) with FireBug directly rather then modifying database manually...
Is it possible that you explain that a bit more? I don't know where to start. What do you mean by "with FireBug"? For me that's a Firefox extension.

Problem three:
DarkBlaze wrote: Activate joomla's "System - Language Filter" pugin
Activate Falang's "System - FaLang Database Driver" plugin
Check active languages (Extensions -> Language manager -> Site - installed / Content)
Allways check your translations published status
I forgot that often, too. But not this time! I checked this several times. Can't finde the clue.

But I was able to solve the second problem:
Horoman wrote:Second problem (only on first system):
When editing a Module clicking on save deletes all my work. So the fields stay empty...
As I didn't want to rename the joomfish tables for falang (I was looking for a solution where joomfish on the old system would still work). So I dicided to copy them, that's where I made a mistake. Now with this code it works:

Code: Select all

CREATE TABLE j25_falang_content( PRIMARY KEY (id)) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci SELECT * FROM jos_jf_content;
CREATE TABLE j25_falang_tableinfo( PRIMARY KEY (id)) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci SELECT * FROM jos_jf_tableinfo;
ALTER TABLE j25_falang_content CHANGE COLUMN id id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT;
ALTER TABLE j25_falang_tableinfo CHANGE COLUMN id id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT;

User avatar
DarkBlaze
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 31
Joined: Mon Jan 26, 2009 9:04 am
Contact:

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by DarkBlaze » Thu May 03, 2012 10:59 am

Horoman wrote:Is it possible that you explain that a bit more? I don't know where to start. What do you mean by "with FireBug"? For me that's a Firefox extension
FireBug is a must have FireFox extension, or if u use Chrome - Chrome developer tools from where you can inspect the input field of the "Translation" for alias or "Menu path" if you wish, and simply change the value (because the fields itself is not editable).
Once you edit it, just save it, and it will save all the params....

I've also made a screenshot :)
Image

Horoman
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 10
Joined: Thu May 03, 2012 7:40 am

Re: Falang , JoomFish like for Joomla 1.7+

Post by Horoman » Thu May 03, 2012 11:18 am

Hi Joomla friends

I now fixed problem three. The helping hint I found on the develper page in the FAQ:
Menu are not translated
This case can happen with a conflict with another system plugin , (not from the core of joomla), you can make the falang plugin with a higher priority (-1).
In my case the problem was the advanced module manager, even when it was disabled!
Now I put Falang before advanced module manager and the menus are translated.

Migration of joomfish to falang
If someone wants to migrate from joomfish to falang, here is how it worked for me:
  • install joomla 2.5 with jupgrade
    go to the database
  • run the following code

Code: Select all

CREATE TABLE j25_falang_content( PRIMARY KEY (id)) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci SELECT * FROM jos_jf_content;
CREATE TABLE j25_falang_tableinfo( PRIMARY KEY (id)) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci SELECT * FROM jos_jf_tableinfo;
ALTER TABLE j25_falang_content CHANGE COLUMN id id INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT;
ALTER TABLE j25_falang_tableinfo CHANGE COLUMN id id INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT;
  • delete all entries in j25_falang_tableinfo except categories, content, menu, modules
  • run the following code

Code: Select all

delete from j25_falang_content where reference_table = 'menu' and reference_field = 'link';
update j25_falang_content set reference_field='title' where reference_table='menu' and reference_field='name';
delete from j25_falang_content where reference_table = 'languages';
delete from j25_falang_content where reference_table = 'menu' and reference_field = 'params';
  • go to the backend and install Falang
Problem one:
Big THANKS to DarkBlaze for the screenshot. I'll try that. I'm useing firebug for some time, but hadn't the idea.


Locked

Return to “Language - Joomla! 2.5”