Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Diskutera både frågor och goda idéer/förslag avseende mallar och design för Joomla! 1.7 / Joomla! 1.6.

Moderators: Zello, chrille

Forum rules
Forumregler
User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Fri Nov 11, 2011 11:56 am

Jo, hoppas inte någon annan har tagit upp samma sak, i så fall ber jag om ursäkt.
Nu när man har gått över till 1.7 så tycker jag att det har blivit mycket svårare att modifiera befintlig mall/template.. när jag använder Firebug för att hitta källorna till marginaler/padding/streck ja allt möjligt som man vill ändra på efter man hittat källan med Firebug, så har det blivit mycket svårare.

Är det fler som känner igen sig ? och hur ska man närma sig det nya systemet ?
Är Firebug föråldrat och det krävs vassare verktyg för att lokalisera koden ?

Eller försöker man skydda mallen så att det ska bli svårare att ändra ?

Det verkar inte logiskt egentligen.. Ps, det är först och främst jommlas egen interna mall beez5 som jag har problem med..
Last edited by Alexdstore on Thu Nov 17, 2011 9:36 pm, edited 1 time in total.
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Fri Nov 11, 2011 12:21 pm

Det har inte så mycket med Joomla att göra utan har med hur mallen är gjord :)
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Zello
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 3869
Joined: Wed Jan 10, 2007 11:23 am
Location: Västerås - Sweden

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Zello » Fri Nov 11, 2011 6:22 pm

Är det inte så att det är "ramverksmallar" med cache påslaget som du "drabbats" av. Troligen kan du i så fall slå av cachen.
Olle Zettergren
Freelance Senior Joomla developer
Moderator Swedish forum

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 2:08 am

Det är inte alls svar på det jag har problem med...

Förenklat: när jag söker med firebugg över hemsidan för att hitta koden som jag kan ändra för att ta bort avståndet mellan logon och överkanten, och det visar ingen kod som berör det i fönstret nedan..

I tidigare jomla har jag alltid hitta det jag sökt efter..
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 2:19 am

Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Wed Nov 16, 2011 8:56 am

Jag ser margin, padding och allt annat precis som vanligt.. jag ser även att det är din "logoheader" som ställer till det ;)

För att vara mer exakt så är det följande i din css:
h1#logo {
margin: 1.2em 20px 10px 20px;
font-size: 3em;
}


Om du tar bort marginalen i filen beez5.css (på rad 92) så ska du se att det fungerar så bra så!

Men!

Den här mallen (gissar att det beror på mallen iaf) är väldigt dålig när det kommer till SEO. H1 är tom, h2 och h3 är helt fel använt.. jag skulle göra en hel del förändring av elementen här!.. :)
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 9:56 am

mmh, ser att du hittat uppgifterna utan problem, men hur mycket jag än hovrar med firebugs elementgranskare så dyker inte dina uppgifter fram..

det här gör att arbetet att modifiera mallar blir helt omöjligt.. då kan jag lägga ner, fast det vill jag inte..

har windows 7, senaste firebug o Firefox 8, vad är galet ?
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 9:57 am

"Den här mallen (gissar att det beror på mallen iaf) är väldigt dålig när det kommer till SEO. H1 är tom, h2 och h3 är helt fel använt.. jag skulle göra en hel del förändring av elementen här!.. :)"

Ok Mackelito, tack för att du påpekar det, är det omfattande arbete att komma till rätta med det ?

Surt att inte joomlas egen standardmall inte kan ha full kvalitet :-(
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Wed Nov 16, 2011 10:22 am

Alexdstore wrote:mmh, ser att du hittat uppgifterna utan problem, men hur mycket jag än hovrar med firebugs elementgranskare så dyker inte dina uppgifter fram..

det här gör att arbetet att modifiera mallar blir helt omöjligt.. då kan jag lägga ner, fast det vill jag inte..

har windows 7, senaste firebug o Firefox 8, vad är galet ?


Går du verkligen hela vägen ner bland elementen? du borde ju se cssen när du markerar <h1> taggen!
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Wed Nov 16, 2011 10:25 am

Alexdstore wrote:"Den här mallen (gissar att det beror på mallen iaf) är väldigt dålig när det kommer till SEO. H1 är tom, h2 och h3 är helt fel använt.. jag skulle göra en hel del förändring av elementen här!.. :)"

Ok Mackelito, tack för att du påpekar det, är det omfattande arbete att komma till rätta med det ?

Surt att inte joomlas egen standardmall inte kan ha full kvalitet :-(


Svårt att säga beror ju på hur duktig du är ;)

Du skulle ju kunna göra det hyfsat enkelt genom att byta ut dessa h taggar mot vanliga divvar och sen se till att dessa taggar används på andra ställen.
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Wed Nov 16, 2011 10:25 am

Tänk på att h taggar alltid ska användas hierarkiskt!
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 1:10 pm

"Går du verkligen hela vägen ner bland elementen? du borde ju se cssen när du markerar <h1> taggen!"

förstår inte vad som menas med detta.. om jag nu markerar logobilden med granskaren så brukar jag se det nödvändiga i fältet nere, där finns inget nu.. bifogar en screenshoot.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se

User avatar
Mackelito
Joomla! Hero
Joomla! Hero
Posts: 2901
Joined: Tue Aug 23, 2005 12:14 pm
Location: Stockholm

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Mackelito » Wed Nov 16, 2011 1:16 pm

jo men om du kollar divven som ligger över den du är i nu (den som heter logoheader) och klickar dig ner till h1 taggen så ser du!
- Det bästa sättet att lära sig på är att göra det själv!
- Markus Thiel
http://www.homeofsweden.se
http://www.mittyrke.se

User avatar
Alexdstore
Joomla! Guru
Joomla! Guru
Posts: 535
Joined: Sat Jul 28, 2007 7:56 pm
Location: Södertälje
Contact:

Re: Svårare att jobba med 1.7 än 1.5 mallar..

Postby Alexdstore » Wed Nov 16, 2011 1:50 pm

Ahaa nu är jag med :-) tack Mackelito ! återkommer om det är något mer, tack.
Allt är möjligt !
http://www.framweb.se


Return to “Mallar (templates) och design”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest