Page 1 of 1

Att jobba lokalt

Posted: Fri Jun 08, 2012 7:17 pm
by Vickan
Hejsan!

Tänkte nu börja jobba lokalt med Joomla.

Så har nu installerat Joomla 2.5.4 på min lokala dator, måste den ligga i en särskild mapp för att fungera?

och WAMP.
C:/wamp i den mappen finns www där jag kan lägga in webbsidor. Så långt tror jag att jag förstått, men sen då.
Ska jag installera Joomla i http://www...
Någon som kan hjälpa mig hur jag bäst går vidare?

Mvh Viktoria

Re: Att jobba lokalt

Posted: Fri Jun 08, 2012 8:09 pm
by Zello
Skapa en ny mapp i webbroten (c:/wamp/www/NYMAPP) som heter t.ex. joomla (eller vad du vill). Nu kommer du att få en ny mappikon på Wamp'ens startsida (http://localhost) som heter det som du kallade den nya mappen för. Du kan skapa fler mappar i webbroten om du vill installera flera olika Joomlaistallationer eller andra "webbsaker".

Re: Att jobba lokalt

Posted: Fri Jun 08, 2012 10:54 pm
by Vickan
Tack Zello!!
Ska testa lite...

Ok, nu har jag testat lite, och fått upp så jag ser projektmappen som är sparad i www.
Installerat Joomla i den mappen och startat installationen genom att dubbelklicka på projektmappen. Och då följer en installationsguide och där har jag nu fastnat på Databasinställningarna härnedan, hur ska jag göra här:

Värdnamn *
Användarnamn *
Lösenord
Databasens namn *
Tabellprefix *

Tacksam för vägledning...

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sat Jun 09, 2012 1:08 am
by Alexdstore
Värdnamn * localhost
Användarnamn * root
Lösenord * inget
Databasens namn * något du hittar på
Tabellprefix * den skapar det själv

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sat Jun 09, 2012 9:54 am
by Vickan
Tack!! nu är Joomla igång :)

Re: Att jobba lokalt

Posted: Mon Sep 03, 2012 3:21 pm
by Marcelino
Hej!

Jag är också nybörjare inom Joomla och har en fråga som är relaterad.

Då man måste ange ett namn för siten vid varje installation, hur gör man när man ska göra nästa site?

Jag tolkar det Zello har skrivit som att man skapar en ny mapp för varje site och ominstallerar hela Joomla igen?

Tack på förhand...

Re: Att jobba lokalt

Posted: Mon Sep 03, 2012 5:03 pm
by Zello
Hej och välkommen till Forumet!
Du tolkar mig helt rätt!
Kör du lokalt så lägger du varje Joomla-installation i en egen mapp. Då blir URL'en lokalt så här:
http://localhost/site1
http://localhost/site2
http://localhost/site3
o.s.v.

När det gäller databasen så är det samma sak du. Du skapar en databas till varje installation. Du kan ha flera installationer på samma databas med vi spar det till en senare lektion :) (Du måste du ha olika prefix på tabellerna!!)

Kör hårt och fråga på. Det finns som du vet bara dumma SVAR!
Lycka till!

Re: Att jobba lokalt

Posted: Tue Sep 04, 2012 11:31 am
by Marcelino
Tack för välkomnandet, Zello, och även för hjälpen med min fråga.

Lite klurigt, det här med Joomla, men med er hjälp kommer det säkert att gå bra.

EDIT: Måste man då även ominstallera alla extensions och templates osv?

Re: Att jobba lokalt

Posted: Tue Sep 04, 2012 11:56 am
by Zello
"Måste man då även ominstallera alla extensions och templates osv?"

Ja, de hör ju till en viss webbplats.
1 Joomlainstallation = 1 webbplats

Det går inte utanvidare att köra Joomla i s.k. multisiteläge. (Om det går alls? Har inte testat några av de tillägg som funnits som säger sig klara detta. Men tänk inte den tanken där du befinner dig nu i Joomlakunskap!)

Re: Att jobba lokalt

Posted: Tue Sep 04, 2012 12:06 pm
by Marcelino
Zello wrote:1 Joomlainstallation = 1 webbplats
Jo, ganska logiskt, egentligen. :-[

Min tanke var att om man var tvungen att installera vissa extensions som man "alltid" kommer att använda, som JCE exempelvis, varje gång man installerar Joomla.

Tack, Olle. :)

Re: Att jobba lokalt

Posted: Tue Sep 04, 2012 5:18 pm
by Zello
En till :)
Du kan ju göra dig en tom webbplats med "det du vill ha" installerat. Sen sparar du den (som en backup) och har som "mallsite". Det du då behöver lära dig hantera är Akeeba backup och Klickstart. Ta det om ett tag när du blivit lite varm i kläderna.

Här hittar du joomlavärldens bästa tillägg (https://www.akeebabackup.com/)

Re: Att jobba lokalt

Posted: Wed Sep 05, 2012 6:58 pm
by Marcelino
Tack för tipset, Zello. Jag behöver bli riktigt varm om kläderna, känner jag. :)

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sat Oct 12, 2013 10:16 am
by gunrud
Nästa nybörjare här! :-)
Har tagit ner Joomla 2.5 och vill köra den lokalt. Läste här ovan om C:/wamp/www som rotmapp men kan inte hitta någon sådan. Eller är det en mapp jag ska skapa själv direkt i C:/? Jag har Windows 7 som operativsystem.

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sun Oct 13, 2013 7:01 am
by Zello
Börja med att installera WAMP'en som är en färdig webbserver att köras på en Windoswsmaskin. (W-indows A-pache M-ySql Php)
http://www.wampserver.com/en/

Sen kan du följa tråden ovan (om de inge gjort om Wamp sen den skrevs).

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sun Oct 13, 2013 12:29 pm
by gunrud
Nu har jag både IIS och WAMP installerade men ingen av dem vill köra Joomla i localhost! :(
De bara frågar vad jag vill göra med filen. Testat i både Explore och Firefox men med samma fråga. Explorer vill dessutom veta var programmet jag vill öppna med finns.
Försöker jag öppna indexfilen direkt dvs localhost/Joomla/index blir det bara "HTTP Error 404.0 - Not Found" Se bifogade filer. Vad gör jag för fel?
Jag måste uppdatera en av de websidor jag håller i för att fler ska kunna redigera olika sidor så jag behöver få igång det här. Att bygga sidan direkt på servern på Surftown där jag har webbhotellet fungerar inte för det sparar inte som det ska.

Ska inte WAMP Server gå att öppna? När jag installerade gjorde jag som de sa att jag måste installera C++-version först och sen WAMP. När jag försöker öppna frågar maskinen om det är ok att köra programmet och trots att jag svarar JA händer ingenting. Programmet finns installerat och finns med i programlisten men öppnar inte.
localhostfraga.jpg
localhostfraga2.jpg
Index-fel.jpg

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sun Oct 13, 2013 3:22 pm
by Zello
Om du inte använder IIS så stäng av den.
Jag tror du får kollission på port 80 eftersom både IIS och Apache försöker använda den. Är IIS igång och använder den porten så startar inte Apache alls.

Behöver du både IIS och Apachen måste du se till att de använder olika portar. T.ex. IIS på port 80 och Apachen på port 8080.

När du installerade WAMP ska du ha fått en ny ikon "vid klockan" på skrivbordet. Det är din kontrollpanel för WAMP'en.

Att köra Joomla på IIS går men det finns ingen support för det på den svenska forumdelen vad jag vet. Det kräver också att du verkligen kan din IIS för att det ska fungera.

Re: Att jobba lokalt

Posted: Sun Oct 20, 2013 3:36 pm
by sgagner
Hej,

Ett litet komplement: Ibland kan det vara svårt att starta Wamp om man har Skype igång innan då den lägger beslag på porten. Stäng av Skype när du startar Wamp och därefter startar Skype så skall det gå bra.

Om man kör på Mac och använder MAMP så skall man gå till http://localhost:8888/ för att öppna sidorna.