Front end logins fail but same credentials ok for admin login

General questions relating to Joomla! 3.x. Please consider the availability of third-party templates and extensions when deciding which Joomla version to use.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you should use this tool to help you post.
Post Reply
User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Wed Feb 14, 2018 8:28 pm

Joomla version: 3.8.5

This problem started suddenly. Logins have worked until just now and I haven't made any changes to the site.

Every login that I've tried on the front end fails with the standard error: "Username and password do not match or you do not have an account yet."

A couple of the failed logins also have admin rights and the logins work correctly for the backend.

Any thoughts on how to fix?

User avatar
AMurray
Joomla! Virtuoso
Joomla! Virtuoso
Posts: 3956
Joined: Sat Feb 13, 2010 7:35 am
Location: Australia

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by AMurray » Wed Feb 14, 2018 9:23 pm

The error is exactly what it says. The user doesn't exist or the details are wrong. Make sure you're not using capitals where you shouldn't and use them where you should etc. Don't mix up characters like "B" and "8".

Can you get the users to change the password through the "forgot password" function (that won't work for Admin levels, only Registered and maybe author/editor).

What was the last thing you recall doing, before this started occurring?
Regards,
--------------------------------------------------------------
A Murray
Millennium Falcon - it's the ship that made the Kessel run in less than 12 parsecs! The fastest hunk of junk in the galaxy.

User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Wed Feb 14, 2018 11:02 pm

There's the rub. The user does exist because the same credentials work for an admin login. I used copy and paste to ensure that there were no typos.

Right before, I used a test login to ensure that a feature was operating properly. Then I tested a different login before providing it to support an extension. That was the first to fail and is one that still works as an admin login.

After testing a few more that failed, I tried the first test login again, which then also failed.

Most login tests were run in new incognito windows to prevent browser caching issues. I also ran one test in a regular browser window.

I tried password resets in the backend, which were no help. Your suggestion of a front-end reset is a good one. However, that is now sending me back to the home page instead of the reset dialogue. That's a new error. :-(

User avatar
brian
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 11724
Joined: Fri Aug 12, 2005 7:19 am
Location: Leeds, UK
Contact:

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by brian » Thu Feb 15, 2018 1:08 am

sounds like you have a security extension installed (perhaps admintools) which for security purposes disables the ability for an admin user to log in to the front end
"Exploited yesterday... Hacked tomorrow"
Blog http://brian.teeman.net/
Joomla Hidden Secrets http://hiddenjoomlasecrets.com/

User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Thu Feb 15, 2018 1:19 am

Thanks, but it's also users without admin rights.

User avatar
brian
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 11724
Joined: Fri Aug 12, 2005 7:19 am
Location: Leeds, UK
Contact:

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by brian » Thu Feb 15, 2018 1:23 am

do you have a security extension installed
"Exploited yesterday... Hacked tomorrow"
Blog http://brian.teeman.net/
Joomla Hidden Secrets http://hiddenjoomlasecrets.com/

User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Thu Feb 15, 2018 1:27 am

Just Jhackguard that attaches arbitrary parameter strings to the admin login URL.

User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Thu Feb 15, 2018 3:24 pm

I fixed the reset password issue. After resetting the password, front-end login works. After logging out, subsequent logins with the same credentials fail.

User avatar
steveorg
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 123
Joined: Tue Oct 30, 2007 5:17 pm
Location: The wrong coast

Re: Front end logins fail but same credentials ok for admin login

Post by steveorg » Thu Feb 15, 2018 4:09 pm

The problem was caused by the System - Page Cache plugin. After turning it off logins worked as expected.

In my first post I quoted an error message. Sometimes I would get this message instead:
Warning
The security token did not match. The request was aborted to prevent any security breach. Please try again.


Post Reply

Return to “General Questions/New to Joomla! 3.x”