replace old site

General questions relating to Joomla! 3.x.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you should use this tool to help you post.
Windows Defender SmartScreen Issues <-- please read this if using Windows 10
Post Reply
talsadmin2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Wed Oct 04, 2023 8:09 am

replace old site

Post by talsadmin2 » Sat Oct 07, 2023 11:52 am

I am currently creating a new website to run on version 4 and this has been created in a sub folder called dev.mysite. Everything works fine and I am ready to replace the old site with the new one. My question is can I copy all the files from the new site to replace the files in the old site in the root folder and will everything work OK with just changing details in the configuration file after? Or is there a different procedure to do this, I don't really want to do a re-direct as has been suggested before.

Regards

gws
Joomla! Champion
Joomla! Champion
Posts: 5819
Joined: Tue Aug 23, 2005 1:56 pm
Location: South coast, UK
Contact:

Re: replace old site

Post by gws » Sat Oct 07, 2023 12:18 pm

I would use Akeeba backup and kickstart.php, this way all the paths and permissions will be correct.

User avatar
Per Yngve Berg
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 30697
Joined: Mon Oct 27, 2008 9:27 pm
Location: Romerike, Norway

Re: replace old site

Post by Per Yngve Berg » Sat Oct 07, 2023 1:36 pm


User avatar
AMurray
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 9569
Joined: Sat Feb 13, 2010 7:35 am
Location: Australia

Re: replace old site

Post by AMurray » Sat Oct 07, 2023 9:42 pm

You need to move not only the files and folders but the database as well (your database is your site).

Additional to @per and @gws comments,
https://docs.joomla.org/Copying_a_Joomla_website. Refer to the method using Akeeba as mentioned above.
Regards - A Murray

User avatar
Per Yngve Berg
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 30697
Joined: Mon Oct 27, 2008 9:27 pm
Location: Romerike, Norway

Re: replace old site

Post by Per Yngve Berg » Sun Oct 08, 2023 1:05 am

AMurray wrote:
Sat Oct 07, 2023 9:42 pm
You need to move not only the files and folders but the database as well (your database is your site).
Not needed. The database is not in the folder. Only move the database when you move to another server.

talsadmin2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Wed Oct 04, 2023 8:09 am

Re: replace old site

Post by talsadmin2 » Sun Oct 08, 2023 9:06 am

Yes the database is on the same server so thank you Per I will do it that way

Regards

talsadmin2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Wed Oct 04, 2023 8:09 am

Re: replace old site

Post by talsadmin2 » Mon Feb 12, 2024 11:20 am

Hi, I have successfully transferred my site from a development folder to the public_html folder and everything seems to work OK. However when clicking on some article links they seem to open that article in the development site. How can I rectify this?

Regards

User avatar
AMurray
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 9569
Joined: Sat Feb 13, 2010 7:35 am
Location: Australia

Re: replace old site

Post by AMurray » Mon Feb 12, 2024 10:14 pm

The wrong links might be because you have $live_site with a value, which should be (normally) empty. That would be my first check. Open the configuration file, find that variable, and delete whatever value. it should be "no value" - just two single quotes with no space between them.

Code: Select all

$live_site='';
I'd also remove the development site completely. (If you did that and then tried those links I'd expect 404 errors).
Regards - A Murray

talsadmin2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Wed Oct 04, 2023 8:09 am

Re: replace old site

Post by talsadmin2 » Tue Feb 13, 2024 9:06 am

Hi Murray, thanks for the reply. I have looked at the configuration file and the $live_site is empty. Anything else I should look at? I would be a bit nervous about removing the development site completely as it's all pointing to that at the moment.

Regards

User avatar
AMurray
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 9569
Joined: Sat Feb 13, 2010 7:35 am
Location: Australia

Re: replace old site

Post by AMurray » Tue Feb 13, 2024 9:48 am

perhaps then absolute urls (which point to dev site) rather than relative URLs?
Regards - A Murray

talsadmin2
Joomla! Apprentice
Joomla! Apprentice
Posts: 23
Joined: Wed Oct 04, 2023 8:09 am

Re: replace old site

Post by talsadmin2 » Tue Feb 13, 2024 11:34 am

Hi, I have noticed the following lines of code in the configuration file -

public $log_path = '/home/t0pr2/public_html/site2/administrator/logs';
public $tmp_path = '/home/t0pr2/public_html/site2/tmp';

Should the /site2/ be there? Will it make any difference if I remove it?

regards


Post Reply

Return to “General Questions/New to Joomla! 3.x”