Archived articles malfunction

General questions relating to Joomla! 3.x.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you should use this tool to help you post.
Locked
Engelhardt
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2016 7:22 pm

Archived articles malfunction

Post by Engelhardt » Sun Apr 17, 2016 7:33 pm

Dear joomla forum,

I have created a website with joomla and for some reason the archived articles menu doesn't work properly anymore.

This is my webpage and as you can see when you click the link to view one of the articles, the article doesn't load and a zero is displayed instead.
http://apg-mosbach.de/index.php/archiv/artikel


At the moment I have only 128 MB RAM in my web hosting package. Could that be the problem. I will upgrade it at the end of the month.

Can anyone offer a solution for this problem?

Best wishes,
Thomas Engelhardt

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Sun Apr 17, 2016 7:36 pm

Use localhost on your PC.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Sun Apr 17, 2016 8:56 pm

Reproduced in J351 with learning demo data. Sounds like the archive menu item is the only to provide context for that article. Can you confirm that there are no other menu items that could provide context?

Archived another existing article in phpMyAdmin and it showed as an archived article and when clicked on the title appeared in the context of a Category Blog menu item.
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Sun Apr 17, 2016 10:58 pm

Yep the Archived Article is being displayed in the wrong default.php file. https://issues.joomla.org/tracker/joomla-cms/9963

Looking forward to you creating a patch or helping test any patch that is created @sovaino
Last edited by Webdongle on Wed Apr 20, 2016 8:22 am, edited 1 time in total.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

Engelhardt
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2016 7:22 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Engelhardt » Tue Apr 19, 2016 6:12 pm

Thank you very much for your replies. I am new to joomla and this is the first webpage I have created with joomla. I used a template, which I bought online.

I did not quite understand how I can resolve the problem. Do I have to change the php source code? Isn't it possible to resolve the problem via patches or by changing configurations in the backend?

I just noticed that my regular articles show the same error message as soon as I archive an article. As soon as I republish them, they can be viewed correctly again.

I appreciate your help!

Best wishes,
Thomas Engelhardt

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Tue Apr 19, 2016 9:01 pm

You will just have to wait until it's fixed. At the moment nobody else from this thread has posted in the tracker https://issues.joomla.org/tracker/joomla-cms/9963 . It really needs users to post on there to get it noticed and to confirm it.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Wed Apr 20, 2016 8:12 am

You can fix it by creating menu items that provide context. As I mentioned in my reply when archiving an existing article. That article found its context with a Category Blog.

So, creating a menu item type Category Blog pointing to the top category of your content provides context to any article below. Obviously, that menu item doesn't have to be on a menu made visible on the site. Just create a new menu with only that item. No need for creating a module making it available for users.

Not convinced the issue will be accepted as a bug, suspect it to be closed as Works As Designed.
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

Engelhardt
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2016 7:22 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Engelhardt » Fri Apr 22, 2016 8:55 pm

@Sova: I'm not sure I quite get what you mean. All the articles have content, so what exactly do you want me to change, so it works?

Funny enough I just noticed that under http://apg-mosbach.de/index.php/archiv a menu is displayed that lets the user open the articles. I figured I might just change the link from archive to that address and the user will find all the old articles.

I just don't understand why there is the page http://apg-mosbach.de/index.php/archiv since I haven't created it.

I appreciate your help!

Best wishes,
Thomas Engelhardt

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Sat Apr 23, 2016 2:51 am

Sounds like you are confusing context with content.
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Sat Apr 23, 2016 8:29 am

sovainfo wrote:... confusing context with content.
It may be because in your sentence "creating menu items that provide context" ... you use the noun 'context' rather than using a phrase like 'a direct link'. Then
(showing your quote in it's full context)
"You can fix it by creating menu items that provide context"
would read
'You can fix it by creating menu items that provide a direct link'
That then might better express what you mean ?

However, the presence of (or lack of) a menu item to an Archived Article is not the problem. It's the Component view that the hyperlink (in the Archived Article screen) opens the Article in that is the problem.

With Featured, Category Blog and Category list views the hyperlink opens the Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php. And they do that regardless of whether or not the Article has a menu item. Also when logged in (with a user who has edit Permissions) Archived Articles display and the hyperlink opens the Archived Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php

With Archived Article view the hyperlink only opens the Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php when the Archived Article has it's own menu item. But it does so without honouring the 'details' settings.

This is a bug because if you place the Archived Article in category that has a Category list that has a link then log in as SU. Then the hyperlink to the Archived Article opens it using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php. Visiting that link in another browser (not logged in) displays the page correctly.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Sat Apr 23, 2016 1:52 pm

Webdongle wrote:
sovainfo wrote:... confusing context with content.
It may be because in your sentence "creating menu items that provide context" ... you use the noun 'context' rather than using a phrase like 'a direct link'. Then
(showing your quote in it's full context)
"You can fix it by creating menu items that provide context"
would read
'You can fix it by creating menu items that provide a direct link'
That then might better express what you mean ?
Sorry, but `direct link` is confusing to me. Have no idea what that means in the current context, pun intended!
With context I mean which menu item governs display. When calling a resource without explicitly stating desired context (&Itemid=#) Joomla determines the context. That determination is very abstract and I haven't figured it out yet. It finds certain menu items referring to the resource and picks the first one found. When no such menu items are found it takes the menu item set as default. So, providing a Category Blog for the category the article belongs to and configure all setting as desired should get you what you want.

EDIT: corrected proving with providing
Last edited by sovainfo on Sat Apr 23, 2016 5:29 pm, edited 1 time in total.
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Sat Apr 23, 2016 2:09 pm

Webdongle wrote: However, the presence of (or lack of) a menu item to an Archived Article is not the problem. It's the Component view that the hyperlink (in the Archived Article screen) opens the Article in that is the problem.

With Featured, Category Blog and Category list views the hyperlink opens the Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php. And they do that regardless of whether or not the Article has a menu item. Also when logged in (with a user who has edit Permissions) Archived Articles display and the hyperlink opens the Archived Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php

With Archived Article view the hyperlink only opens the Article using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php when the Archived Article has it's own menu item. But it does so without honouring the 'details' settings.

This is a bug because if you place the Archived Article in category that has a Category list that has a link then log in as SU. Then the hyperlink to the Archived Article opens it using the /components/com_content/views/article/tmpl/default.php. Visiting that link in another browser (not logged in) displays the page correctly.
Don't know what makes you say this. When asking for an article it always uses /components/com_content/views/article/tmpl/default.php. Unless of course when you are asking for a different layout (different file in tmpl, which doesn't exist in core but could be provided via override).
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

Engelhardt
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 4
Joined: Sun Apr 17, 2016 7:22 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Engelhardt » Sat Apr 23, 2016 3:53 pm

So, proving a Category Blog for the category the article belongs to and configure all setting as desired should get you what you want.
I do not understand what you mean by this? How can I prove a category blog for an article?

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Sat Apr 23, 2016 5:27 pm

Engelhardt wrote:
So, proving a Category Blog for the category the article belongs to and configure all setting as desired should get you what you want.
I do not understand what you mean by this? How can I prove a category blog for an article?
typo: providing
Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Sat Apr 23, 2016 5:48 pm

In J3.4.8 with Test sample data. Clicking the link to the 'Whats new in 1.5 ?' article that is displayed in the 'Archived Articles' page ... leads to that Article displayed with the correct Details (written by etc.).
but
In J3.5.1 with Test sample data Clicking the link to the 'Whats new in 1.5 ?' article that is displayed in the 'Archived Articles' page ... does not act as expected. The link is broken.

Experimenting to find the cause
In J3.5.1 replacing /components/com_content/router.php with the one from J3.4.8 ... makes J3.5.1 act correctly. So either something in that file needs adjusting or a file in the /components/com_content/views/archive needs editing to match the updated Joomla !!!
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

User avatar
Rondeb
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 141
Joined: Mon Dec 02, 2013 12:14 pm
Location: Meschede - Germany
Contact:

Re: Archived articles malfunction

Post by Rondeb » Mon Apr 25, 2016 2:41 pm

Webdongle wrote:Experimenting to find the cause
In J3.5.1 replacing /components/com_content/router.php with the one from J3.4.8 ... makes J3.5.1 act correctly. So either something in that file needs adjusting or a file in the /components/com_content/views/archive needs editing to match the updated Joomla !!!
Hello,

yesssss that's the solution.

Only will this be resolved in the next Joomla version?

Greatings Ron

User avatar
Webdongle
Joomla! Master
Joomla! Master
Posts: 37463
Joined: Sat Apr 05, 2008 9:58 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by Webdongle » Mon Apr 25, 2016 4:06 pm

Rondeb wrote:...
Only will this be resolved in the next Joomla version?
...
Doubtful because nobody has confirmed https://issues.joomla.org/tracker/joomla-cms/9963 and none of the devs have picked up on it. Unless there is more activity on it (like someone posting there to confirm) it is likely to just be set closed.
http://www.weblinksonline.co.uk/
https://www.weblinksonline.co.uk/updating-joomla.html
"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results": Albert Einstein

sovainfo
Joomla! Exemplar
Joomla! Exemplar
Posts: 8808
Joined: Sat Oct 01, 2011 7:06 pm

Re: Archived articles malfunction

Post by sovainfo » Tue May 24, 2016 9:09 pm

Issue with migrating? Include logs/joomla_update.php in your report!
Blank screen? Verify pagesource for HTML code (javascript error)
Installation failing on populating database? Install with set_time_limit(0)
Document your customizations!


Locked

Return to “General Questions/New to Joomla! 3.x”