Registration (Create Account) Slowness

Discussion regarding Joomla! 3.x Performance issues.

Moderator: General Support Moderators

Forum rules
Forum Rules
Absolute Beginner's Guide to Joomla! <-- please read before posting, this means YOU.
Forum Post Assistant - If you are serious about wanting help, you will use this tool to help you post.
Post Reply
BruceDecker
Joomla! Fledgling
Joomla! Fledgling
Posts: 1
Joined: Thu Jul 04, 2019 3:09 pm

Registration (Create Account) Slowness

Post by BruceDecker » Thu Jul 04, 2019 3:48 pm

Joomla 3.9.8 | Php 7.1| Linux | Hosted

I'm experiencing 45 second delays from the point at which a new user presses submit on the create account page (standard Joomla registration) to when the page displays.

All other aspects of the site are very fast
I can add a new user in the 'users' control panel and it is very fast
I can send a test SMTP email from the control panel and it is very fast
I have turned on Joomla debug and then submitted the new account registration form to see if some step in the processing of the page on the server side was taking a long time. The results are below:

Time: 3.70 ms / 3.70 ms Memory: 0.590 MB / 0.92 MB Application: afterLoad
Time: 23.36 ms / 27.07 ms Memory: 3.145 MB / 4.06 MB Application: afterInitialise
Time: 16.13 ms / 43.20 ms Memory: 0.858 MB / 4.92 MB Application: afterRoute
Time: 0.56 ms / 43.76 ms Memory: 0.016 MB / 4.93 MB Application: beforeRenderComponent com_users
Time: 10.64 ms / 54.40 ms Memory: 0.360 MB / 5.30 MB Application: Before Access::preloadComponents (all components)
Time: 2.31 ms / 56.71 ms Memory: 0.079 MB / 5.37 MB Application: After Access::preloadComponents (all components)
Time: 0.05 ms / 56.76 ms Memory: 0.000 MB / 5.37 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:1 name:root.1)
Time: 0.28 ms / 57.04 ms Memory: 0.009 MB / 5.38 MB Application: After Access::getAssetRules (id:1 name:root.1)
Time: 1.29 ms / 58.33 ms Memory: 0.031 MB / 5.41 MB Application: Before Access::preloadPermissions (com_users)
Time: 1.04 ms / 59.36 ms Memory: 0.044 MB / 5.46 MB Application: After Access::preloadPermissions (com_users)
Time: 0.04 ms / 59.40 ms Memory: 0.000 MB / 5.46 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:184 name:com_users.field.3)
Time: 0.07 ms / 59.48 ms Memory: 0.007 MB / 5.46 MB Application: After Access::getAssetRules (id:184 name:com_users.field.3)
Time: 0.25 ms / 59.72 ms Memory: 0.000 MB / 5.46 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:67 name:com_users.field.1)
Time: 0.02 ms / 59.75 ms Memory: 0.002 MB / 5.47 MB Application: After Access::getAssetRules (id:67 name:com_users.field.1)
Time: 0.16 ms / 59.91 ms Memory: 0.000 MB / 5.47 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:185 name:com_users.field.4)
Time: 0.02 ms / 59.93 ms Memory: 0.002 MB / 5.47 MB Application: After Access::getAssetRules (id:185 name:com_users.field.4)
Time: 0.15 ms / 60.08 ms Memory: 0.000 MB / 5.47 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:186 name:com_users.field.5)
Time: 0.02 ms / 60.10 ms Memory: 0.003 MB / 5.47 MB Application: After Access::getAssetRules (id:186 name:com_users.field.5)
Time: 0.18 ms / 60.28 ms Memory: 0.000 MB / 5.47 MB Application: Before Access::getAssetRules (id:68 name:com_users.field.2)
Time: 0.02 ms / 60.30 ms Memory: 0.002 MB / 5.47 MB Application: After Access::getAssetRules (id:68 name:com_users.field.2)
Time: 6.95 ms / 67.25 ms Memory: 0.099 MB / 5.57 MB Application: afterRenderComponent com_users
Time: 0.95 ms / 68.20 ms Memory: 0.022 MB / 5.59 MB Application: afterDispatch
Time: 31.75 ms / 99.95 ms Memory: 2.181 MB / 7.77 MB Application: afterRender

Database queries total: 15.55 ms

The administrator notification email comes to me about 8 seconds after submit
I've moved the site to another host and the same thing occurs
I use custom user fields but I've tried turning those off and it has made no difference
Other browsers and other users have experienced the same delay
I am thinking it is something related to my hosting services but wondered if it would be the considered opinion of experts on this list that I am heading in the right direction by eliminating programming or Joomla as the culprit here?

Thanks,
Bruce Decker

User avatar
CyrusXxX
Joomla! Enthusiast
Joomla! Enthusiast
Posts: 215
Joined: Wed Oct 04, 2017 6:23 am
Location: Belgrade Serbia
Contact:

Re: Registration (Create Account) Slowness

Post by CyrusXxX » Fri Jul 05, 2019 7:49 pm

Hell BruceDecker,
can you provide FPA report?

viewtopic.php?f=806&t=969442
Knowledge is power and power is knowledge.

https://regenesiscomputers.com


Post Reply

Return to “Performance - Joomla! 3.x”