Page 1 of 1

Zmiana domeny...

Posted: Wed Mar 08, 2006 1:34 am
by szuman
Kupilem domene wudeka.net. Na serwerze utworzylem nowa domene (nowy folder) i do niego zamierzam przeniesc cala zwartosc strony. Wiem, ze trzeba pozmieniac w pliku configuration.php dotychczasowe "thestruktiff.rwi.pl" na "wudeka.net" ale nie wiem jak z baza danych. Trzeba bedzie w niej cos grzebac? A jesli tak to gdzie co na co zmienic?

Re: Zmiana domeny...

Posted: Wed Mar 08, 2006 7:25 am
by vj_
szuman wrote: Kupilem domene wudeka.net. Na serwerze utworzylem nowa domene (nowy folder) i do niego zamierzam przeniesc cala zwartosc strony. Wiem, ze trzeba pozmieniac w pliku configuration.php dotychczasowe "thestruktiff.rwi.pl" na "wudeka.net" ale nie wiem jak z baza danych. Trzeba bedzie w niej cos grzebac? A jesli tak to gdzie co na co zmienic?
A nie lepiej metoda prób i bledow sie pobawić ? :-) Tak, czy siak, nie powinno być zadnych problemów, dobrze skonfiguruj plik configuration.php i nie zmieniaj nic w bazie.

Re: Zmiana domeny...

Posted: Wed Mar 08, 2006 9:11 am
by szuman
vj_ wrote: A nie lepiej metoda prób i bledow sie pobawić ? :-)
Hehe powiem ci szczerze, ze lubie ta metode prob i bledow, ale zabiera ona duzo czasu a ten bede mial najwyzej do konca tego tygodnia :/ Wielkie dzieki :D

Odp: Zmiana domeny...

Posted: Thu Mar 09, 2006 1:06 pm
by ORLONnet
je¿eli na tym samym serwerze, to pozmieniaj tylko ¶cie¿ki w configuration.php ;)

Re: Zmiana domeny...

Posted: Thu Mar 09, 2006 1:25 pm
by szuman
No i wszystko gra  ;D A tak na marginesie to jest taki kod php, dzieki ktoremu po zmianie domeny nie traci sie pozycji w wynikach Google i PR (informuje bota Google o zmianie domeny) Ten kod to:

Code: Select all

<?
Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
Header( "Location: http://nowa_domena.rozszerzenie" );
?>
i nalezy go wstawic zaraz na poczatku pliku index.php. Tylko zastanawiam sie w którym: czy w index.php w katalogu głównym czy w index.php templatki...

Re: Zmiana domeny...

Posted: Sun Mar 12, 2006 2:32 am
by zwiastun
templatki